Kvůli hrozbě ruského rušení hledají Británie a USA alternativy k GPS

2. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Velká Británie a Spojené státy hledají alternativy k navigačnímu systému GPS, protože Ruská federace může údajně narušit provoz satelitů, které zajišťují jeho fungování. 

Britský náměstek ministra obrany Jeremy Quinn řekl, že britská vláda "musí být ostražitá" tváří v tvář této hrozbě. Prohlásil také, že ruská strana se po zahájení "speciální vojenské operace" aktivně pokoušela rušit signál GPS na území Ukrajiny.

"Existuje řada příležitostí, které využívají obě strany. Musíme se z toho poučit a pokračovat v práci na našich vlastních inovacích v této oblasti," řekl Quin. Ministerstvo pro obchodní, energetickou a průmyslovou strategii potvrdilo deníku The Times, že vláda zvažuje "různé možnosti zvýšení bezpečnosti Spojeného království", včetně nedružicových alternativ k GPS.

Podle deníku by Londýn mohl použít alternativní navigační systém využívající konstelaci satelitů na nízké oběžné dráze, kterou vytváří OneWeb. Vláda také jedná s americkou NextNav o nasazení navigačního systému, který využívá pouze pozemní stanice, v Londýně a Manchesteru. Společnost tvrdí, že signál jejího zařízení je o několik řádů silnější než signál satelitu GPS a je mnohem obtížnější jej rušit.

"Pracujeme s federální vládou USA na pokusu o vytvoření systému, který dokáže nahradit GPS, pokud to bude nutné kvůli hrozbě, kterou pro GPS představují Rusko a další [země]," řekl generální ředitel NextNav Ganesh Pattabiraman.

Dodal, že náhlé zastavení GPS je "téměř existenční" hrozbou, protože by mohlo narušit energetické systémy, mobilní telefony, banky a vážně bránit použití přesných zbraní.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6410

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2022