Putinův konec, nebo konec impéria?

11. 5. 2022

čas čtení 1 minuta
Hrozba, kterou ruské impérium pro svět představuje, neskončí odchodem Vladimira Putina z Kremlu, upozorňuje Igor Eidman.

Skončí pouze tehdy, pokud skončí samotné impérium - protože dokud bude říše existovat, její vůdci budou mít aspirace na rozšíření ruské kontroly nad svými sousedy.

To je zřejmé, pokud vezmeme v úvahu Borise Jelcina, který je obecně v daném bodě považován za protiklad Putina. Nejenže použil sílu k rozšíření ruské kontroly v bývalém sovětském prostoru, ale ještě požádal USA, aby předaly Evropu Moskvě.

Mnozí odmítají Jelcinovu výzvu americkému prezidentovi Billu Clintonovi jako opilecký žvást a jeho použití síly v Gruzii a Moldavsku vidí jako něco marginálního, ale všechny tyto věci ukazují, že Jelcin chtěl přesně stejné imperiální znovuzrození, o jaké usiluje Putin. Jediný rozdíl je v tom, že Rusko bylo za Jelcina mnohem slabší, než je nyní za jeho nástupce.

Stručně řečeno, těm, kteří se zaměřují pouze na Putina, uniká podstata: Problémem je ruský imperiální stát. Pokud ten neskončí, země soustředěná na Moskvu bude i nadále vždy hrozbou pro své sousedy a pro svět. A ti, kteří chtějí tuto hrozbu ukončit, musejí tuto skutečnost uznat.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5076

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2022