Koronavirus v USA: Nemocnice stále šetří respirátory

17. 2. 2021

čas čtení 2 minuty
Sklad Mikea Bowena nedaleko základny Fort Worth v Texasu je plný respirátorů třídy N95 (obdoba evropské třídy FFP2 - pozn. BL). Jeho společnost Prestige Ameritech může vyskladnit milión kusů každé čtyři dny, ale nemá objednávky ani zdaleka tak velké. Takže nedávno dostala souhlas k exportu, informují Jason Dearen, Juliet Lindermanová a Martha Mendozová.


"Topím se v respirátorech," říká Bowen.

Ve stejný den 1 900 km severněji Mary Turnerová, sestra na jednotce intenzívní péče pro COVIDové pacienty nedaleko Minneapolisu, vykonává celou směnu vybavená jediným respirátorem třídy N95.

Před pandemií by Turnerová sundala respirátor po každém pacientovi a vzala si nový, aby bránila šíření choroby. Ale v současnosti nosí jediný respirátor od jedné infikované osoby ke druhé, protože od loňského března údajně panuje nedostatek těchto pomůcek.

Její zaměstnavatel North Memorial Health v prohlášení uvedl, že zásoby byly stabilizovány, ale společnost stále omezuje použití respirátorů, protože "musíme s touto zásobou zacházet opatrně", aby zajistili bezpečnost všech.

Rok po vypuknutí pandemie opouští americké továrny mnoho milionů respirátorů, které míří do skladů. Avšak lékaři a sestry jako Turnerová uvádí, že dosud ani zdaleka nemají dostatek pomůcek na "jednotkách JIP, kde teče kyslík plným proudem a zárodky COVIDu jsou všude kolem".

I když problémy s nabídkou a poptávkou po respirátorech N95 jsou dobře zdokumentovány, až dosud nebyly jasné důvody tohoto nesouladu.

Logistický rozval spočívá v selhání federálních orgánů, které během minulého roku nedokázaly koordinovat dodavatelské řetězce a poskytnout nemocnicím jasná pravidla, podle nichž by spravovaly své zdravotnické vybavení.

Interní vládní emaily získané AP ukazují, že došlo k záměrným rozhodnutím zatajit informace o nových výrobcích respirátorů a jejich dostupnosti. Exkluzívní obchodní údaje a rozhovory s výrobci, zásobovači nemocnic a zdravotníky v první linii ukazují komunikační rozval - nikoliv skutečný nedostatek - který způsobuje, že lékaři, sestry, pomocný zdravotnický personál a další lidé riskují nákazu.

Přestože výrobci produkci maximalizovali, mnohé nemocnice se stále řídí nejasnými předpisy a hromadí zásoby respirátorů kvůli obavám, že v budoucnu znovu dojde k rozvoji pandemie a omezují počty pomůcek poskytovaných zdravotnickému personálu.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5185

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2021