16578

Jurečka fyzicky trestá svoje děti - a nestydí se za to

31. 1. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty

 

Při poslechu názorů ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky si často přijdu jak po dávce LSD. Psychotropní látky museli pozřít i zástupci vládní koalice, když politikovi z KDU-ČSL post přiklepli. Jeho veřejné přiznání k tomu, že z výchovných důvodů bije své děti, bohužel není žádná halucinace.

 18186

Čekání na Putina: Ruská falešná válka se odehrává jako surrealistické divadlo

31. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 

Je nátlak muže v Kremlu na Ukrajinu mistrovským tahem, nebo posloužil jen k tomu, aby proti němu sjednotil rozhádaný Západ?


Čekání na invazi Ruska na Ukrajinu připomíná tak trochu čekání na Godota, píše Simon Tisdall. V tomto nervózním přepracování mistrovského díla Samuela Becketta je ruský vůdce Vladimir Putin vhodně obsazen do role neklidného Vladimíra, zatímco americký prezident Joe Biden je často podřimující Estragon v buřince.

Ústřední myšlenkou hry je, že tajemný Godot, očekávaný každým okamžikem, ve skutečnosti nikdy nepřijde. Poté, co Rusko minulý týden souhlasilo s tím, že bude pokračovat v jednání, mají občané Ukrajiny důvod doufat, že se krize ukáže jako srovnatelně prázdná událost - zvláštní Putinův příspěvek k divadlu absurdity.

Rozhovor Britských listů 463. Bez zvyšování daní se neobejdeme

28. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Nedávná daňová reforma, provedená Babišovou vládou za souhlasu ODS, vytvořila obrovskou rozpočtovou nerovnost. Český stát má nyní daleko větší množství mandatorních výdajů, které nelze seškrtat, než příjmů. O poněkud kocourkovské finanční politice české vlády hovoří Bohumil Kartous s ekonomem Filipem Pertoldem z institutu CERGE-EI. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. ledna 2022.



 18186

Ukrajina: Rusko se neúspěšně pokusilo zablokovat jednání Rady bezpečnosti OSN

31. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja zahájil  svůj projev v Radě bezpečnosti OSN poděkováním Číně, která byla proti konání tohoto zasedání, a třem zemím, které se zdržely hlasování o konání schůzky.

Něbenzja řekl, že "rozmístění vojsk na našem vlastním území" neznamená, že dojde k "aktu agrese", a že není třeba "hysterie".

 16510

Británie: Byla konečně vydána zcenzurovaná, avšak přesto ostře kritická oficiální analýza Johnsonových mejdanů během lockdownu

31. 1. 2022

čas čtení 7 minut

Aktualizace: 64 procent Britů si přeje, aby Johnson po zveřejnění zprávy Sue Grayové rezignoval. 83 procent Britů je přesvědčeno, že porušil karanténní předpisy. 75 procent Britů zastává názor, že Johnson lže.


Bývalá šéfka skotských konzervativců Ruth Davidson se kvůli Johnsonovi rozplakala v pondělí večer v televizi:

Jsem naštvaná.

Jsem naštvaná a jsem naštvaná nejen kvůli věcem, kterých jsem se já a další lidé z mé blízké rodiny a okruhu mých přátel museli vzdát, ale víte, pracovala jsem ve skotském parlamentu. Měla jsem voliče, kteří přišli o své firmy. Měla jsem lidi, kteří se cítili provinile, že nešli do pečovatelského domu navštívit své rodiče, že neobjali přítele na pohřbu, protože dodržovali karanténní předpisy.  Vím, že se dívají na to, co se dělo v úřadu premiéra, a cítí se jako idioti. A tak by se cítit neměli.  




Státní úřednice Sue Grayová konstatuje, že v úřadě britského premiéra došlo k "závažnému nedodržování vysokých standardů" a k "selhání vedení"

Zde jsou nejkritičtější zjištění zveřejněná v rubrice "obecná zjištění":

 16578

Nesnižujte výdaje na vzdělávání!

31. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Think-tank Vzdělávání21 vyzývá vládu České republiky, aby při snaze najít úspory při přípravě návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2022 nesnižovala výdaje na vzdělávání.

 

Veřejné výdaje na vzdělávání v České republice jsou při srovnání se zeměmi OECD i EU stále podprůměrné jak ve vztahu k hrubému domácímu produktu[1], tak ve vztahu k celkovým vládním výdajům[2]. Medián výdělku učitelů v regionálním školství stále nedosahuje mediánu výdělku vysokoškolsky vzdělaných osob pracujících v platové sféře, učitelé též mají výrazně vyšší podíl tarifní složky na celkovém výdělku[3]. Ve mzdové sféře jsou výdělky vysokoškolských učitelů nižší než výdělky jiných pracovníků, kteří rovněž dosáhli vysokoškolského vzdělání, a to při srovnání jak průměrného, tak mediánového výdělku. Výdělky odborných asistentů a vědecko-výzkumných pracovníků na vysokých školách zaostávají výrazně[4]. Učitelé na vysokých školách tedy pobírají méně než jejich absolventi.

 

 16637

Omikron: co víme o "plíživé" subvariantě BA.2?

31. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Blízký příbuzný omikronu má mutace, které by mohly změnit jeho chování, a v některých částech Evropy a Asie překonává nejrozšířenější variantu covidu



Vysoce nakžlivá varianta omikron viru Sars-CoV-2 - jejíž nejběžnější forma je známá jako BA.1 - nyní představuje téměř všechny koronavirové infekce na světě.

Ačkoli v některých zemích již počet případů Covid dosáhl vrcholu, vědci nyní sledují nárůst případů způsobených blízkým příbuzným omikronu známým jako BA.2, který začíná v některých částech Evropy a Asie konkurovat subvariantě BA.1. O této nové subvariantě zatím víme následující.

30853

Monitor Jana Paula: Extrémy plodí zase jen extrémy

31. 1. 2022 / Jan Paul

čas čtení 5 minut


Normalita pro mě není přesvědčení, že věci budou tak, jak si je právě já představuji a přeji, neboť vše pozemské bylo, je a bude nejisté. Považuji za normální toto vědět! Za nenormální ale považuji, že člověk přestává přemýšlet kontextuálně, a uvažovat obezřetně, rezignuje na vlastní úsudek i kritičnost a zaujímá pasivní a lehce zneužitelnou pozici ztotožnění, spříznění, „přidání se“. A ztotožňuje se s kde čím a s kde kým. S kdejakou hloupostí, a spekulací, ale i s názory, které se na první pohled jeví zaručeně přesvědčivě. Současný člověk utekl do bezpečí ztotožňování se, ale utíká tím sám před sebou.

 16578

Neunikají nám závažnější věci, než je Schillerová?

31. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

k tématu pí Schillerové a jejího placeného mediálního obrazu, který lomcuje internetem už několik dní, píše Jiří Podhorecký.   Veřejnost zuří a pase se škodolibě nad účtem za fotky, ale patrně tu unikají i jiné vážnější věci.


Například jen úroky z prodlení z prohrané kauzy Diag Human, které podle p. Razimy z Kverulant.org vychází na 1,3 milionu Kč denně.  více detailů ZDE

Kdo to měl řešit? MF? nebo MZ? Proč to neřešil? Kolik takových kostlivců ve skříni je?

V čem přesně tkví definice politické odpovědnosti k něčemu takovému?

Já bych věděl... v ničem. 

A i proto je stát  tam, kde je.

 18301

Pokud nám skutečně leží na srdci osud Ukrajiny, v první řadě naslouchejme ukrajinským hlasům

31. 1. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nerad bych překypoval předčasným optimismem, ale stále se domnívám, že válečnému konfliktu na Ukrajině lze zabránit. Jsem přesvědčen o tom, že ani jedna strana ve skutečnosti o krveprolití nestojí, nicméně tomu příliš nenasvědčují aktuální stanoviska politických představitelů Spojených států a Velké Británie, která se poměrně liší od postojů, jež zaujali lídři Německa, Francie a v neposlední řadě také Ukrajiny.

 16510

Skandál ohledně Borise Johnsona se proměňuje ve frašku

31. 1. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut



Konzervativní poslanci v Británii čekali na zprávu vysoké státní úřednice Sue Grayové ohledně toho, do jaké míry porušili Boris Johnson a zaměstnanci jeho premiérského úřadu platné zákony, když během přísného lockdownu v roce 2020, kdy se podle pandemických opatření Britové směli setkávat jen s jednou osobou, a to venku, uspořádali v Downing Street a v dalších vládních úřadech celou řadu pitek a mejdanů. Konzervativní poslanci se vymlouvali, že se rozhodnou, zda Johnsona odvolají z premiérské funkce, až podle toho, co bude ve zprávě Sue Grayové. (Tato zpráva však nemůže být objektivní, protože Sue Grayová je podřízenou Borise Johnsona a ten má právo její zprávu zredigovat! v případě, že by byla vůči němu kritická.)

O minulosti některých disidentů

31. 1. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Kritik Petr Fischer zveřejňuje na svém Twitteru odkazy na různé významné osobnosti kultury minulých let a desetiletí, často s citátem nějakého jejich výroku, který má aktuální platnost.

Tak právě zveřejnil i tento, jistě velmi důležitý, výrok disidenta, havlovce a někdejšího československého ministra obrany Luboše Dobrovského (1932-2020), Havlova kancléře a pak českého velvyslance v Rusku: 


Sledovatelé pana Fischera k tomu píší, jaký to byl Luboš Dobrovský velký člověk.

Nerad jsem k tomu musel něco na Twitteru  přidat a v zájmu faktů to opakuju i tady.

 18329

Mezitím v Absurdistánu 208

"Oni nás považují za negry! To je rasismus!"

29. 1. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Před několika dny se na polském internetu objevila fotografie nové linie žiletkového drátu na břehu řeky hraničící s Běloruskem. Na jedné z těchto fotografií byl vidět kněze, který žiletkovému drátu zřejmě žehnal ZDE. Podle všeho tomu tak není - jedná se o pravoslavného kněze, který žehnal vodě v rámci pravoslavné křesťanské tradice.

 18334

TU Drážďany staví obrovské setrvačníkové úložiště pro větrné elektrárny

31. 1. 2022

čas čtení 5 minut

 

Zabezpečení dodávek, skladování energie, výzkum a vývoj

Výzkumníci budou ověřovat, jak by mechanické ukládání energie mohlo decentrálním způsobem kompenzovat nestálý výkon větrných elektráren

Výzkumný tým z Technické univerzity (TU) Drážďany vybudoval setrvačníkový akumulační systém s kapacitou 500 kilowatthodin (kWh) a výkonem 500 kilowattů (kW). Podle jeho budovatelů je pětkrát větší než dříve používaný rotačně kinetický úložný systém (RKS). „Cílem bylo vyvinout zařízení pro skladování energie, které by bylo možné postavit přímo vedle větrné elektrárny. K tomu bylo nutné definovat zcela nové požadavky na skladovací systém a rozšířit limity technologie,“ vysvětluje projektový manažer Thomas Breitenbach.

 16578

T U P E C

31. 1. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty



Vzal palici a uboural si pořádný kus domu. A pak další kus. Vlastně to byla dílna. Potom propíchal gumy svojí dodávky a vytrhal kabely z motoru. Rozbil skla a ulámal zrcátka. V mezičase rozebral bagřík v garáži a jednotlivé díly naházel do studny. Sousedi také rozbíjeli různé svoje výrobní prostředky a velmi se u toho všichni bavili. Večer v hospodě se pak trumfovali komu to šlo líp.


Co to je za blbost? Ožralý autor? Že jenom idiot si sám ničí podstatu toho, co ho živí?

Co je špatného na českém daňovém systému?

24. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Bohumil Kartous:

Vážení diváci, nová vláda má nové programové prohlášení a jak se dalo očekávat vzhledem k jejímu středopravicovému postavení v politickém spektru, mluví se o snižování výdajů státního rozpočtu. Se sociologem Danielem Prokopem se budeme bavit o tom, jak to  je s příjmovou a výdajovou stránkou, jak smysluplné jsou některé výdaje z veřejných rozpočtů v České republice. 

 

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

 17918

Ukrajina: Skutečně Rusko "nemá dost vojáků"?

30. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

  • Stále dokola čteme polemiky, podle kterých Rusko v ukrajinském pohraničí "nemá dost vojáků na plnou ofenzívu". 
  • Rusko však potřebuje právě tolik vojáků, kolik odpovídá plánovanému cíli operace. A tím rozhodně není "plná ofenzíva" s následnou okupací celého území Ukrajiny. 

 18186

USA varují Rusko, že konflikt s Ukrajinou by byl "strašlivý"

29. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Nejvyšší američtí představitelé vyzývají k diplomacii při řešení hromadění ruských vojsk na hranicích s Ukrajinou a tvrdí, že konflikt "není nevyhnuteln
ý"
 

Spojené státy varovaly, že ruská invaze na Ukrajinu by byla "strašná" pro obě strany, a  vyzvaly k diplomatickému řešení. Napětí kvůli vojenskému posilování Moskvy na hranicích země nadále trvá.

V pátečním projevu v Pentagonu vyzvali nejvyšší američtí představitelé vyzvali k tomu, aby se obě strany soustředily na diplomacii a zároveň konstatovali, že Rusko má nyní na místě dostatek vojáků a vybavení, aby mohlo zaútočit na celou Ukrajinu.

 16578

Schillerová by měla pykat

29. 1. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty


Vite, co má společného Alena Schillerová a Výměna manželek? Na jejich produkci se nedá koukat, ale stejně ji viděl každý. Schillerové politická kariéra navíc nápadně připomíná neslavnou historii komunistů v Čechách, a na medaile pro současnou politickou reprezentaci to není.


Není to tak dávno, co na internetu proběhl rozhovor s režisérkou vrcholu bizarní zábavy, série Výměna manželek. Na dotaz, zda příběhy některých žen a dětí nejsou za hranicí nahlášení na policii, odpověděla, že se o tom s týmem vždycky baví a zatím se pro tohle řešení nerozhodli.

 16578

Milostivé léto zatím jako kapka v moři

28. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Mám-li v poslední době v politice něco pochválit, pak je to tzv. Milostivé léto. Právě končí. Jedná se o iniciativu poslanců Výborného (KDU-ČSL) a Nachera (Ano), která umožňuje na omezenou dobu lidem se soudní exekucí kvůli dluhu u veřejných institucí zbavit se dluhu tím, že zaplatí jen jistinu a necelých tisíc korun exekutorovi, takže odpadají všechna penále.

Prázdné regály v Bostonu

28. 1. 2022 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Je úsměvné sledovat, jak se dá s ekonomickými daty vele-různým způsobem žonglovat, aby seděla pro propagandistické potřeby v té chvíli vládnoucí politické strany.
 
Na jedné straně jsem se dnes dozvěděl z Bidenovi stranícímu zdroji, jakým je New York Times, že je naše americká ekonomika v úžasně dobrém stavu, a na druhé straně jsem si ten samý den vyfotil jeden z mnoha poloprázdných regálů ve velkém obchodě v naší bostonské čtvrti.

Připadá mě to, jako ta pohádka, radící panu králi, aby se oblékl do dělnických šatů a šel se podívat pod hrad mezi obyčejné lidi. 


 16578

Více píce republice

28. 1. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut


Ceny jsou zde nízké?

Có?

Ptám se: Ceny jsou zde nízké?

Jo, jo.

Tak to abych si vzal naditou prkenici!

Vem, vem si ji, chlapče! Za chyby se musí platit, zvlášť za ty cizí!


Nejprve omluva

Je zde potřeba se omluvit, ba až nutnost se omluvit. Komu, čemu, čeho a proč se omluvit? To je zřejmé. Je potřeba se omluvit Otcům Zakladatelům naší verze demokracie pod krycím jménem mafiánská kleptokracie. Slavná kleptokracie, která toho naší milé České republice tolik dala. Vlastně vzala. Je potřeba se omluvit jmenovitě, a to zejména těmto dvěma elitám, elitě Klausovi a elitě Zemanovi.

 18327

Podvedený důchodce

28. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Otevřel jsem si vyúčtování mého "penzijka" u České spořitelny, viz níže, píše nám jeden čtenář.


Státní příspěvek za rok 2021 celkem  2 760,00 Kč.
Zhodnocení ve fondech -3 870,30 Kč.

Tím jsem přispěl tomuto ctihodnému peněžnímu ústavu 1110,30 Kč.

Měsíčně si spořím 1000 Kč, tedy  je moje ztráta 9,25 procent.

Zdraví Vás podvedený důchodce ročník 1940.

 16637

Koronavirus: Třetí vakcína proti covidu je nesmírně efektivní

28. 1. 2022

čas čtení 9 minut

V sobotu 29. ledna 2022 (o víkendu registrace nákaz v ČR nefunguje)  zaznamenala Česká republika  18 268 denních nákaz. (Je to skoro tentýž počet jako v sobotu 22.1.)  K tomu je nutno připočíst dalších 3156  případů reinfekce, tedy celkový počet (neefektivně v sobotu registrovaných denních nákaz) je v ČR 21 424.  Hospitalizováno je  1989 osob.. Celkem zemřelo v ČR 37 184 lidí, to je denní nárůst o 16 osob. ZDE 



Subvarianta omikron BA 1.1 . v určitých částech USA vítězí nad původní variantou omikronu BA.1.


- Školy v Anglii znovu zavádějí nošení roušek, protože počet nákaz ve školách astronomicky stoupá. ZDE 

- Tisíce lidí, především kamionistů, protestovaly v Ottawě proti zákazu cestování přes hranice s USA, pokud nejste očkováni, a proti očkování všeobecně. Justin Trudeau z bezpečnostních důvodů opustil Ottawu a uvedl, že jde o absolutní menšinu lidí, která nereprezentuje názory Kanaďanů. 90 procent kanadských kamionistů, kteří jezdí přes hranici s USA, a 77 procent kanadské populace je očkováno dvěma dávkami.

- Na Ukrajině už zemřelo na covid více než 100 000 lidí.

- Itále v sobotu registrovala 137 147 nákaz.

- Mexiko zaznamenalo dalšícjh 522 denních úmrtí na covid. V Mexiku celkem dosud zemřelo 305 762 osob.
 

Rozhovor Britských listů 460. Jsou lepší školy v ČR nebo v Německu?

18. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Veronika Jonášová je novinářka, která žije v Berlíně i v ČR Její děti chodí do školy v obou zemích. S Bohumilem Kartousem hovoří velmi zajímavě o tom, v čem jsou lepší školy v Německu a v čem v Česku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 18. ledna 2022.


 18326

Německy mluvící popírači Covidu se snaží vybudovat v Paraguayi "svobodnou kolonii"

28. 1. 2022

čas čtení 4 minuty



Skupina německých, rakouských a švýcarských přistěhovalců založila v jednom z nejchudších regionů země ideologicky motivovanou osadu


V úrodné červené půdě Caazapá, jedné z nejchudších oblastí Paraguaye, vzniká uzavřená komunita o rozloze 1 600 hektarů (4 000 akrů), nazvaná El Paraíso Verde neboli Zelený ráj.

Počet obyvatel komunity, kterou tvoří převážně němečtí, rakouští a švýcarští přistěhovalci, se podle majitelů časem zvýší ze 150 na 3 000.

 17282

Rusko mobilizuje záložníky

28. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

  • Rusko kromě profesionálních jednotek mobilizuje již také záložní oddíly. Muži na přiloženém videu jsou ve věku kolem čtyřicítky a vydali jim pouze automat AK-74M, letitou sumku se třemi zásobníky a ochrannou masku. 

 17919

Po smrti mladé matky, které byl odmítnut potrat, se v Polsku rozhořely protesty

28. 1. 2022

čas čtení 2 minuty


Rodina Agnieszky T. říká, že chce "zachránit další ženy v Polsku před podobným osudem". Smrt ženy vyvolala hněv kvůli restriktivním zákonům o přerušení těhotenství


Po smrti 37leté ženy, které bylo  odmítnuto provedení interrupce, rok poté, co země zavedla jeden z nejrestriktivnějších zákonů o interrupcích v Evropě, probíhají po celém Polsku protesty.

Tisková zpráva:

Filipíny: Lékaři bez hranic pomáhají na ostrovech zasažených tajfunem Rai

28. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

• Tajfun Rai (též Odette) zasáhl Filipíny 16. prosince. Zanechal za sebou přes 400 mrtvých a 1200 raněných. Desítky lidí se stále pohřešují. 

 • Lékaři bez hranic začali poskytovat zdravotnickou a humanitární pomoc na ostrovech Dinagat, Siargao i v dalších odlehlých a poničených oblastech. 
• Podle dosavadních odhadů potřebuje pomoc 240 tisíc lidí. Ve spolupráci s místními úřady bude organizace podporovat zdravotnická zařízení, provozovat mobilní kliniky, zprostředkovávat převoz pacientů v kritickém stavu do odpovídajících nemocnic a distribuovat zdravotnický materiál.

 18325

Herec s tichou autoritou

28. 1. 2022 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut

František Smolík (23. 1. 1891 – 26. 1. 1972)

Před padesáti lety se uzavřel život jednoho z našich nejpozoruhodnějších divadelních a filmových umělců. František Smolík – jeden z těch, kteří k divadlu utekli a herectví nikdy nevystudovali – se rychle vypracoval ne jednu z opor Divadla na Vinohradech, a později také Národního divadla.

Rozhovor Britských listů 462. O pokryteckém postoji francouzské vlády vůči pandemii

24. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



V posledních dnech zaznamenává Francie každý den v důsledku šíření omikronu skoro půl milionu nákaz. Francouzská historička Muriel Blaive v rozhovoru s Janem Čulíkem svědčí o naprostém chaosu ve francouzských školách, kde je obrovské množství žáků nakaženo, jenže ten chaos se netýká pouze covidu... Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 25. ledna 2022.

Parodický účet Petra Fialy

27. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



 18237

Severní i Jižní Amerika zaznamenávají největší vlnu nákaz od začátku pandemie, Evropa ale rozvolňuje, protože "omikron zvládá"

27. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Ve středu 26. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  54 685 denních nákaz, to je denní nárůst o 15 071 nákaz.   K tomu je nutno připočíst dalších 4945 případů reinfekce, tedy celkový počet denních nákaz v ČR je 59 630.  Hospitalizováno je 1879 osob, to je denní nárůst o 98 osob. Celkem zemřelo v ČR 37 114 lidí, to je denní nárůst o 22 osob, o deset  více než včera.

Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 1957, počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 3043. Počet nákaz celkově v ČR stále roste. Suspektní reinfekce je 71 348 případů. Nejpostiženější je Praha se 2179 nakaženými na 100 000 obyvatel, a také Praha-západ (2551 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (2451 nakažených na 100 000 obyvatel).   ZDE    

- Policie v Berlíně dostala pravomoci zasahovat proti demonstrantům nosícím odznaky podobající se žlutým židovským hvězdám a dalším symbolům připomínajícím nacistickou éru na demonstracích proti povinnému očkování či dalším protikoronavirovým opatřením.

- Severní i Jižní Amerika zaznamenávají nejvyšší množství nákaz na covid od začátku pandemie. Omikron se stal převažující variantou, konstatovala Pan American Health Organisation. Tento týden bylo zaznamenáno více než 8 milionů nových nákaz, o 32 procent více než minulý týden. Počet mrtvých v regionu stoupl o 37 procent. Na covid nově zemřelo dalších 18 000 osob. Spojené státy mají i nadále nejvyšší počet nákaz, i když tam počet nákaz od minulého týdne poklesl skoro o milion. V jižních státech Mexika se nákaza ztrojnásobila a Brazílie zaznamenala za posledních sedm dní nárůst nákaz o 193 procent    

Rozhovor Britských listů 458. Buďme v kontaktu s tím, co se nám děje. Nepopírejme realitu

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty



Co je příčinou toho, že se v ČR tak intenzivně šíří bludy a lži, ohrožující lidský život? Proč to lidé dělají? V tomto Rozhovoru Britských listů na toto téma hovoří Jan Čulík s  analytickou psycholožkou Janou Bryjovou a výtvarníkem Janem Paulem,  kteří se mimo jiné v připravované knize O narcismu a věcech lidských tímto tématem také zabývají. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 11. ledna 2022.




K tomuto rozhovoru nám napsal František Řezáč:

Hluboce se klaním a děkuju za ten rozhovor o psychologii. Byl jsem čtyři měsíce v ústavu kvůli alkoholu a využil toho času k jakýmsi počátkům studia psychologie. Ten dědek s pistolkama je prdlouš. Patrně profesní deformace, fascinace automatickou střelbou. Znám to z vojny.. Jinak si myslím, že motivace vrahů politiků, papežů, prezidentů atd. pramení z osobní touhy někoho zabít a pak se na to namontuje nějaká "vyšší" myšlenka, za jásotu médií. Psychologie, která se nedá úplně vymezit nebo ohraničit vůči psychiatrii (Vondráček, Úvahy psychiatricko-psychologické) je u nás velmi podceněna. Má to reálně velké ekonomické dopady. Různým těm průšvihům by se dalo zabránit, kdyby lidi s problémy (práce, manželství, zdraví vůbec atd.) šli napřed k psychologovi se poradit. A nezačali místo toho chlastat. Možná by se preventivně zabránilo smutným cestám do ústavů až tam na konečné u Apolináře. (Zdeněk Štěpánek v úžasné roli alkoholika). Můžeme se smát Američanům, že mají každý svého psychologa, jako to dělá velký Američan Woody Allen. Moje lékařka duše je chytrá a krásná, což mne silně motivuje k tomu, abych ji přesvědčil, že nemusím stoprocentně abstinovat. Na zdraví! Mně už je 77. Ale v léčebně byli i kluci a holky před maturitou. A k tomu drogy...V ČR je statisticky ohroženo alkoholismem asi půl milionu lidí. Po téhle divné době to může být mnohem víc. Říkejme si pravdu!

30822

Země vysokých nároků a žabích perspektiv

27. 1. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Připadám si, jako bychom stáli v oáze uprostřed pouště, okolo nás umírali žízní a my si stěžovali na nedostatek vody. Připadám si tak v záplavě kritických komentářů vůči nové vládě, jejíž ministři zatím ještě neměli možnost najít více než dveře na záchod, nicméně už nesou veškerou odpovědnost za to, co se děje a dokonce i za to, co se stalo ještě před jejím samotným nástupem. Jako bychom nežili v zemi, která - přes všechny peripetie politického vývoje ve střední Evropě - jako jediná dokázala odvrátit další mandát bezpáteřního populismu, jenž jinak cloumá celým Visegradem. Kritika je totiž platná pouze tehdy, ponechává-li, respektive ještě nabízí-li nějaké lepší řešení. Zatím ale vidím jen obyvatele oázy, kteří popíjejí a naštvaně u toho mudrují při pohledu do pouště. Soudím, že kdyby Češi nároky, jež obvykle kladou na ostatní, kladli na sebe, Izraelci a Skandinávci se k nám jezdí učit inovace a správu věcí veřejných. 

19715

"Největším úkolem je bojovat proti lhostejnosti." Muzeum v Osvětimi obrací oči návštěvníků k současným událostem

27. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

 Piotr Cywiński se dlouho zamýšlel nad otázkou, která od konce druhé světové války trápí historiky, filozofy i politiky. Jaké poučení bychom si měli vzít z jedné z nejtemnějších stránek lidských dějin, z organizovaného masového vraždění v Osvětimi?

Devětačtyřicetiletý polský historik Cywiński je od roku 2006 ředitelem osvětimského muzea. Jeho kancelář se nachází v bývalé nemocnici a lékárně postavené pro dozorce SS a z oken jeho kanceláře je vidět na krematorium a plynovou komoru.

"Největším úkolem pro paměť je dnes bojovat proti lhostejnosti," řekl v rozhovoru před 77. výročím osvobození Osvětimi, které je zároveň Dnem památky obětí holocaustu a které si připomínáme ve čtvrtek.

Proč jsou Češi (nenásilní) rasisti?

10. 1. 2022

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

V minulých dnech převzala tuším z ČTK celá řada českých médií zprávu, že jakýsi mladík spáchal nějaké trestné činy, nebo nějaký trestný čin na Karlovarsku a v té zprávě ČTK potom ve všech médiích bylo, že to byl cizinec.

No, já jsem si dovolil napsat na Britských listech, vážení televizní diváci, že se to nedělá. Protože v té zprávě není důležité, jaký etnický původ má pachatel nějakého trestného činu, protože to samozřejmě vede k vytváření kolektivní viny, protože si potom čtenáři automaticky dovozují, že všichni cizinci jsou kriminálníci.

 17919

"Polský stát má krev na rukou". Zemřela další Polka, jíž lékaři odmítli provést potrat

27. 1. 2022

čas čtení 2 minuty


Žena, identifikovaná pouze jako Agnieszka T., byla údajně v prvním trimestru dvojčetného těhotenství, když byla 21. prosince přijata do nemocnice Blahoslavené Panny Marie v Čenstochové. Zemřela  rok poté, co Polsko zavedlo jeden z nejrestriktivnějších zákonů o potratech v Evropě. Je to už asi třetí případ, o předchozích v Britských listech referoval Tomasz Oryński.   ZDE   ZDE


 18317

Liberální iluze, které vedly k ukrajinské krizi

27. 1. 2022

čas čtení 13 minut

Situace na Ukrajině je špatná a stále se zhoršuje. Rusko se chystá k invazi a požaduje neprůstřelné záruky, že se NATO nikdy nerozšíří dále na východ. Zdá se, že jednání nejsou úspěšná, a Spojené státy a jejich spojenci v NATO začínají uvažovat o tom, jak Rusko zaplatí, pokud provede invazi. Skutečná válka, která by měla dalekosáhlé následky pro všechny zúčastněné, zejména pro ukrajinské občany, je nyní velmi pravděpodobná, píše na webu Foreign Policy Stephen Walt.

30679

Návrh zákona demokratů o sankcích vůči Rusku může vést k diplomatické katastrofě

27. 1. 2022

čas čtení 6 minut

Ruská invaze na Ukrajinu hrozí katastrofální vojenskou eskalací mezi dvěma jadernými mocnostmi. Je nezbytné se tomuto katastrofickému scénáři pokud možno vyhnout prostřednictvím diplomacie. Zastánci tvrdé linie ve Washingtonu se však snaží omezit flexibilitu pro vyjednané řešení nebo účinné zvládání krize na Ukrajině. Některé z těchto snah jsou rétorické a vedou se v tisku, jako například bouře kritiky washingtonských insiderů, která se strhla poté, co prezident Biden rozumně poznamenal, že reakce USA by měla být úměrná ruským provokacím, píše Stanley Mackey, který pracuje pro Quincy Institute for Responsible Statecraft.

 17128

Válka v Jemenu připravila o život statisíce lidí

27. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty zahájily v pátek leteckou kampaň zahrnující 45 náletů na Jemen. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže jeden z úderů zasáhl zařízení pro migranty na severu Jemenu a zabil více než sto osob. Kromě toho se zde nacházelo velké množství zraněných. Červený kříž zmobilizoval sanitky, aby zraněné dopravil do dvou nemocnic v oblasti, píše Juan Cole.

Rozhovor BL 459. Mladí lidé v Číně smějí od nynějška hrát digitální hry jen tři hodiny týdně

14. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Čína drasticky omezila právo mladých lidí hrát digitální hry na internetu. O tom hovoří Bohumil Kartous se sinologem Filipem Jiroušem z projektu Synopsis. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. ledna 2022.

30775

McKinsey: pro dosažení nulových emisí je nutná zásadní transformace globální ekonomiky

27. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Podle zprávy jedné z nejvlivnějších poradenských firem na světě McKinsey bude dosažení nulových čistých emisí do roku 2050 vyžadovat "zásadní transformaci globální ekonomiky".

Firma odhaduje, že k omezení nárůstu globální teploty na 1,5 °C a ukončení klimatické nouze bude třeba po desetiletí každoročně investovat 9,2 bilionu dolarů. Tato částka představuje 60% nárůst oproti současným investicím, informuje list Guardian.

 

 17954

Podobenství o klimatické nouzi: mamutí ledovec, který se odlomil z Antarktidy, vypustil do jižního Atlantiku 168 miliard tun vody

27. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Anne Braakmann-Folgmann a kol. pomocí družice sledovali nyní rozpadlý ledovec A68A po dobu jeho 3,5letého života od jeho odlomení z ledovcového šelfu Larsen-C v Antarktidě v roce 2017. Vědci zjistili, že ledovec do oceánu poblíž jihoatlantského ostrova Jižní Georgie (poblíž Falklandských ostrovů u Argentiny) vypustil 168 miliard tun sladké vody.

Nejednalo se o obyčejný ledovec - byl obrovský, měl rozlohu 2 000 čtverečních mil, což je 1,5krát více než je rozhloha Rhode Islandu, píše Juan Cole.

 

 18186

Úzký a cílený ruský útok na Ukrajinu je pravděpodobnější než invaze v plném rozsahu

26. 1. 2022

čas čtení 10 minut


Podle činitelů a odborníků chybí několik prvků pro plnohodnotnou invazi navzdory nedávným přesunům vojsk
 

Podle západních expertů a vysokých představitelů v Kyjevě nemá Rusko v současné době na hranicích s Ukrajinou dostatek vojáků k provedení plnohodnotné vojenské invaze a okupace země.

Domnívají se, že ruský útok s cílem obsadit v blízké budoucnosti většinu Ukrajiny nebo celou Ukrajinu je nepravděpodobný, a to navzdory bezprecedentnímu navýšení počtu ruských vojáků o přibližně 125 000 a vojenskému cvičení, které se má konat příští měsíc v Bělorusku.

 16510

Vyšlo najevo další lhaní Borise Johnsona

26. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Loni v létě v době chaotického odchodu amerických vojáků z Afghánistánu, kdy měla Velká Británie povinnost evakuovat z Afghánistánu tamější občany, kteří do té doby spolupracovali s britskými institucemi, aby je Taliban nezabil, vznikla kontroverze, protože se ukázalo, že Boris Johnson schválil evakuaci psů a dalších zvířat z jakéhosi útulku, který v Kábulu provozoval jeden Angličan. Psům v útulku byla poskytnuta cenná místa v britských evakuačních letadlech a pomoc lidem, jimž hrozila smrt, byla ignorována.

Boris Johnson a jeho vláda důrazně dementovali, že by to byl právě on, kdo schválil evakuaci psů z Afghánistánu namísto lidí.

Ve středu vyšly najevo, v rámci vyšetřování celé věci zahraničněpolitickým výborem Dolní sněmovny, emaily z britského ministerstva zahraničí, z nichž vyplývá, že evakuaci zvířat z útulku v Afghánistánu namísto lidí skutečně osobně schválil - navzdory svým lžím, že tak neučinil. sám Boris Johnson:  






 

 18285

Na Ukrajině zůstává "v klidu" pouze prezident Zelenskyj a jeho klika

26. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

  • Oficiální Kyjev se nejvíce ze všeho obává vnitřních nepokojů, zatímco je paranoidně přesvědčen, že jej Američané krmí falešnými zprávami o ruských válečných přípravách - aby ho prý donutili ustoupit Kremlu. 
  • Není divu, prezident Zelenskij udělal vše proto, aby ukrajinskou společnost v krizové době co nejvíce rozdělil - v nejhorších tradicích ukrajinské klanové politiky. Má se tedy rozhodně čeho obávat i od svých spoluobčanů. 

 17996

Greenpeace bude protestovat proti ustupování polskému nátlaku a plánovanému stažení žaloby na důl Turów

26. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Praha - 26. ledna 2022: Dnes odpoledne má česká vláda poprvé jednat o smlouvě s Polskem, která by dovolila další těžbu na dole Turów výměnou za finanční kompenzace a podmínky, které by budoucí těžba měla splňovat. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, která minulý týden jednala ve Varšavě s polskou ministryní klimatu Annou Moskwovou, představí český návrh smlouvy a zároveň bude informovat o požadavcích polské strany. Není jasné, zda bude vládu jen informovat, nebo zda se o návrhu bude diskutovat či zda se bude schvalovat. Greenpeace dlouhodobě varuje, že ani současné znění smlouvy nebude stačit k tomu, aby dostatečně ochránilo životní prostředí a zásoby vody na české straně hranice. Jakékoli ústupky polskému nátlaku tak organizace považuje za nepřijatelné a bude proti nim protestovat před zahájením zasedání kabinetu Petra Fialy. Pokud vláda schválí slabou dohodu výměnou za peníze, bude si organizace Greenpeace stěžovat k Evropské komisi.

 18125

V ČR od včerejška stoupl počet nákaz od dalších více než 9000 případů

26. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Koláž Jan Paul

V úterý 25. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  39 614 denních nákaz, to je denní nárůst o 9264 nákaz.   K tomu je nutno připočíst dalších 2 459 případů reinfekce, tedy celkový počet denních nákaz v ČR je 42 073.  Hospitalizováno je 1781 osob, to je denní nárůst o 86 osob. Celkem zemřelo v ČR 37 092 lidí, to je denní nárůst o 12 osob.

Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 1689, počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 2639. Počet nákaz celkově v ČR stále roste. Suspektní reinfekce je 66 459 případů. Nejpostiženější je Praha se 2127 nakaženými na 100 000 obyvatel (mírný pokles od včerejška), a také Praha-západ (2433 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (2481 nakažených na 100 000 obyvatel) - ve všech těchto okresech došlo od včerejška k mírnému poklesu nákaz.   ZDE       

- Dvě třetiny lidí nedávno nakažených v Británii omikronem už předtím covid měly.

- Počet nákaz v Británii všeobecně klesá, avšak velké množství nákaz je ve školách, které jsou hrozbou dospělým.

- Devět z deseti britských teenagerů má protilátky proti covidu.

- Dánsko zruší veškerá koronavirová protiopatření.

 17513

Hitem na filmovém festivalu Sundance se stal dokumentární film Navalnyj

26. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 
 
Na filmovém festivalu Sundance měl premiéru dokumentární film o Alexeji Navalném, který jen o vlásek přežil pokus o otravu novičokem

Devadesátiminutový film s prostým názvem Navalnyj zaznamenává historii ruského opozičního politika, natočenou během několika měsíců, jež Navalnyj strávil v Německu koncem roku 2020, když se zotavoval z otravy novičkovem. Ve filmu jsou rozhovory s Navalným, s jeho ženou Julií a s jeho nejbližším týmem.

 18274

Proč se Německo a Francie rozcházejí s USA v názoru na to, jak jednat s Ruskem?

26. 1. 2022

čas čtení 7 minut

Na ukrajinskou krizi mají různé členské země NATO rozdílné názory
 
Může západní aliance proti Rusku kvůli jeho posilování vojsk na ukrajinských hranicích přežít jednotná? Tuto otázku stále častěji řeší politici a diplomaté v souvislosti s obavami, že hrozí rozkol Německa a v menší míře i Francie s USA a Velkou Británií, a to nejen v otázce, jak reagovat na případnouy budoucí ruskou agresi na Ukrajině, ale také v hodnocení bezprostřední hrozby, píše Patrick Wintour.

Tyto rozdíly odrážejí nejen odlišné krátkodobé hodnocení zpravodajských informací, ale i hlubokou trhlinu sahající desítky let zpět v otázce, co Německo a Francie na rozdíl od anglofonní sféry považují za nejlepší způsob, jak jednat s Ruskem.

 16510

Borisi Johnsonovi hrozí nebezpečných 48 hodin

26. 1. 2022

čas čtení 3 minuty



Britský premiér je v ohrožení, protože poslanci se seznámí s oficiální zprávou, která nyní vyvolala policejní vyšetřování mejdan; v Downing Street

Boris Johnson se připravuje na nejnebezpečnějších 48 hodin svého premiérského mandátu, protože rozčilení konzervativní poslanci se mají seznámit s oficiální zprávou o mejdanech v Downing Street během lockdownu, která nyní vyvolala trestní vyšetřování.

Komisařka londýnské metropolitní policie Cressida Dicková v úterý oznámila, že její policisté vyšetřují obvinění z porušování zákonů v úřadu premiéra v Downing Street na základě důkazů, které během svého vyšetřování odhalila vysoká státní úřednice Sue Grayová.

 18029

Putinova sázka ve sporu se Západem

26. 1. 2022

čas čtení 7 minut

  • V následujících týdnech pravděpodobně v Evropě vypukne velká válka. Současná bezpečnostní architektura kontinentu, budoucnost NATO a role USA při utváření zdejší bezpečnosti jsou v sázce. Za hranicemi Evropy bude mít konflikt hluboké implikace pro americkou obrannou strategii a může překazit ty nejlepší americké plány soustředit se na erodující vojenskou rovnováhu s Čínou, napsal analytik US Naval Institute Michael Kofman.

 18109

USA pracují na "globální" strategii zvýšení produkce zemního plynu pro případ nové ruské agrese

26. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Joe Biden uvedl, že bude uvažovat o osobních sankcích proti Vladimíru Putinovi, pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu. ZDE 

  • Bidenova administrativa pravidelně jedná s řadou zemí a firem v Evropě, na Blízkém východě, v Severní Africe a v Asii ohledně zvýšení produkce zkapalněného zemního plynu, upozorňuje Natasha Bertrandová.

 18237

Lékaři zjistili důvod, proč někteří pacienti dostávají dlouhý covid

26. 1. 2022

čas čtení 2 minuty



U pacientů postižených dlouhým covidem je nízká míra určitých protilátek. Ohroženi jsou i astmatici


Výzkumníci z curyšské univerzitní nemocnice analyzovali krev pacientů nakažených covidem a zjistili, že nízké hladiny určitých protilátek jsou častější u těch, u nichž vznikl dlouhý covid.

V kombinaci s věkem pacienta, podrobnostmi o jeho příznacích covidu a tím, zda trpí astmatem, umožnilo zjištění míry protilátek lékařům předpovědět, zda mají lidé mírné, vysoké nebo velmi vysoké riziko vzniku dlouhého covidu

Války doby kamenné

26. 1. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Zatímco v přírodní říši probíhá pozitivní výběr lepšího druhu, v lidské říši od vynálezu pěstního klínu probíhá negativní výběr druhu horšího. Ten horší požírá lepšího. Rozklad je zákonem našeho světa i nás samotných. Kvalita se vytrácí v kvantitě. Jsme-li dávno evolučně pod zvířaty, není divu, že nám chutná jejich maso. Žerte se a množte se, to je zákon světa.

 18186

Panika je špatnou reakcí na nepravděpodobnost pozemní invaze na Ukrajinu

26. 1. 2022

čas čtení 7 minut

Soustředění se na hromadění vojsk pomíjí celkový obraz a nahrává Moskvě

Západ se již více než dva měsíce soustřeďuje na ruské přípravy na novou invazi na Ukrajinu. Až na to, že k ní nedošlo - a pravděpodobně k ní ani nedojde, přinejmenším v podobě, jakou si nejčastěji představujeme. Rusko využilo své zjevné koncentrace vojsk, aby tak přivedlo Západ k panice. Tím ho přimělo, aby Západ  začal vážně uvažovat o požadavcích Ruska na stažení NATO z východní Evropy. Ale tím, že se soustředily na nesprávný problém a začaly jednat za ruských podmínek, USA a NATO naletěly na rozsáhlou strategickou podvodnou operaci Ruska, píše Keir Giles, výzkumník v programu Chatham House pro Rusko a Eurasii. Je autorem knihy Moskva má navrch: Co vede Rusko ke konfrontaci se Západem.

 18186

Zatímco Západ varuje před ruským útokem, Ukrajina je v klidu

25. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Postoj "zůstat v klidu" nechává analytiky hádat o motivaci ukrajinského vedení, ale někteří říkají, že po osmi letech války si země jednoduše jinak spočítala rizika, píše New York Times

 
Ruské vojenské posilování na ukrajinských hranicích je snadno viditelné. I přes toto hromadění sil - a dokonce i když Spojené státy varují, že útok může přijít co nevidět, a síly NATO jsou v pohotovosti - ukrajinské vedení ruskou hrozbu zlehčuje.

Jídlo pomáhá

25. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

2022 Armáda spásy
Vážení a milí přátelé,

dovolte mi, podělit se s vámi o dvě informace, které by pro vás – naše štědré příznivce, mohly být zajímavé. Přinášíme shrnutí jak pomáhá naše Nocleženka, která se těší větší a větší popularitě. Což je pro nás obrovská motivace a zároveň závazek, který se snažíme plnit jak nejlépe to jde. Ať už prostřednictvím samotných nocleháren, tak i širokou škálou možností jak lidem bez domova pomoci. S tím souvisí i naše nová kampaň "Jídlo pomáhá" o které se dozvíte více níže.

 17920

Koronavirus: další rekordní nárůst nákaz v České republice

25. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 24. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  30 350 denních nákaz,  ve srovnání s minulým pondělím je to nárůst o 10 000 nákaz.  Hospitalizováno je 1695 osob. Celkem zemřelo v ČR 37 080 lidí. 

Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 1585, počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 2384. Suspektní reinfekce je 64 048 případů. Nejpostiženější je Praha se 2320 nakaženými na 100 000 obyvatel, a také Praha-západ (2698 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (2632 nakažených na 100 000 obyvatel).   ZDE      

Sága nekonečných mejdanů Borise Johnsona v době lockdownu nekončí. Objevena další, tentokrát narozeninová party

25. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Poslanci a pozůstalí po mrtvých na covid zuří po odhalení Johnsonovy narozeninové oslavy, která se konala v Downing Street 19. června 2020 během lockdownu   

 


Boris Johnson v pondělí čelil novému hněvu poslanců a pozůstalých po odhalení, že mu jeho snoubenka uspořádala nečekanou narozeninovou oslavu v uzavřených prostorách v Downing Street. Mezitím prý oficiální vyšetřování těchto nekonečných mejdanů  odhalilo "otřesné důkazy o katastrofálním řízení" v Downing Street.

Ukrajinská škola: Děti, co budeme dělat, až školu bude ostřelovat dělostřelba?

25. 1. 2022

čas čtení 3 minuty



Učitelka: Děti! Co uděláme, když dojde k ostřelování? 

Žáci: Měli bychom zalézt pod stoly.

Učitelka: Dobře, to je správně.

Reportér: Škola na předměstí Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny:




Reportér: Jen další úterý pro dvanáctileté čtenáře. Psaní a rychlé projití toho, co dělat, kdyby zase začalo ostřelování. Tohle je jen cvičení. Prozatím. Ale cvičení se stávají pravidelnějšími, protože řeči o ruské invazi se dostávají na vrchol. Pokud by k ní došlo, možný vstup by byl z území drženého ruskými separatisty v Donbasu, nedaleko této školy.

Před sedmi lety na den přesně dopadla kolem budovyškoly palba raket. Tato komunita nepotřebuje další školení o tom, co je to válka.

Polský kněz požehnal žiletkový plot

25. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Oprava:

Z polského tisku nyní vyplývá, že kněz prý nežehná žiletkový drát, naopak před ním byl žiletkový drát odstraněn, aby mohl provést jakousi ortodoxní ceremonii u řeky:





Polsko: Kněz požehnal žiletkový plot. To, proto, že Pánbůh si přeje, aby byli zoufalí lidé a zvířata, která mají žízeň, rozerváni na kusy.

Nově postavený žiletkový plot na pobřeží řeky Bug, pohraniční řeky na polsko-běloruské hranici, je zřejmě protizákonný, je nebezpečný zviřatům a prostě zbytečný a blbý, ale alespoň mu požehnal kněz...



 18186

USA uvedly 8 500 vojáků do stavu zvýšené pohotovosti kvůli obavám ohledně Ukrajiny

25. 1. 2022

čas čtení 9 minut

Aktualizace: Joe Biden měl hodinovou schůzku s evropskými představiteli a tvrdí nyní, že ohledně Ruska a jeho agrese vůči Ukrajině je nyní mezi Evropou a USA plná jednota, navzdory tomu, že Evropa závisí z 40 procent na ruském plynu a že Německo dosud nemělo ochotu proti Rusku zasahovat. Ve středu má dojít k dalšímu jednání, tentokrát mezi Rusy a Ukrajinci, za přítomnosti Němců a Francouzů, ve snaze vyřešit krizi. Německý kancléř Olaf Scholz konstatoval, že je "na Rusku, aby viditelně deeskalovalo". USA a evropští spojenci znovu varovali před vážnými důsledky pro Rusko v případě invaze na Ukrajinu. ZDE 


NATO vojensky posiluje své východní hranice, napětí na Ukrajině roste

Spojené státy uvedly do zvýšené pohotovosti 8 500 vojáků, kteří budou rozmístěni v Evropě. NATO také posílilo své východní hranice válečnými loděmi a stíhačkami, a to v souvislosti s rostoucími obavami z možného "bleskového" útoku Ruska proti ukrajinskému hlavnímu městu Kyjevu. 

Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že vojáci, kteří jsou v současné době všichni umístěni v USA, budou v pohotovosti, aby se účastnili jednotek rychlého nasazení NATO (NRF), pokud budou aktivovány, ale budou k dispozici i "v případě vývoje jiných situací".

Rozkaz k vyhlášení pohotovosti vydaný ministrem obrany Lloydem Austinem snižuje počet dní, které by byly potřeba k nasazení, ale sám o sobě není rozkazem k nasazení.

Letadlová loď USS Harry S Truman se v pondělí spolu se svou údernou skupinou a leteckým křídlem zapojila do hlídkové činnosti ve Středozemním moři, což je poprvé od dob studené války, kdy se pod velení NATO dostala celá americká letadlová skupina.

Kirby konstatoval: "V případě aktivace NRF ze strany NATO nebo zhoršení bezpečnostního prostředí by Spojené státy byly schopny rychle nasadit do Evropy další brigádní bojové týmy, logistické, zdravotnické, letecké, zpravodajské, sledovací a průzkumné, dopravní a další kapacity."
 

21524