Po smrti mladé matky, které byl odmítnut potrat, se v Polsku rozhořely protesty

28. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Rodina Agnieszky T. říká, že chce "zachránit další ženy v Polsku před podobným osudem". Smrt ženy vyvolala hněv kvůli restriktivním zákonům o přerušení těhotenství


Po smrti 37leté ženy, které bylo  odmítnuto provedení interrupce, rok poté, co země zavedla jeden z nejrestriktivnějších zákonů o interrupcích v Evropě, probíhají po celém Polsku protesty.

 

V ulicích Varšavy v úterý večer protestující položili věnce a lampiony na památku Agnieszky T., která zemřela v pondělí 24.1. Čekala dvojčata, když jednomu z plodů přestalo bít srdce a lékaři odmítli provést potrat. Její rodina v prohlášení obvinila vládu, že má "krev na rukou". Další protesty jsou plánovány v Čenstochové,  odkud matka tří dětí pocházela.

"Pokračujeme v protestech, aby nikdo další nezemřel," řekla polským médiím organizátorka protestů Marta Lempartová. "Polský zákaz potratů zabíjí. Další člověk zemřel, protože nebyl včas proveden nezbytný lékařský zákrok." Celopolská stávka žen vyzvala lidi po celé zemi, aby v příštích dnech demonstrovali u úřadoven vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) a organizovali blokády silnic.

Agnieszka byla poprvé přijata do nemocnice Blahoslavené Panny Marie v Čenstochové s bolestmi břicha 21. prosince. V době příjezdu byla údajně v prvním trimestru dvojčetného těhotenství a podle rodiny byla v "dobré fyzické i psychické kondici", poté se však její stav zhoršil.
 

Dne 21. prosince přestalo jednomu z dvojčat tlouci srdce a podle Agnieszčiny rodiny ho lékaři odmítli odstranit s odvoláním na platnou interrupční legislativu. Čekali několik dní, až zemřel i druhý plod. Uplynuly další dva dny a 31. prosince bylo těhotenství podle rodiny ukončeno. "Její manžel prosil lékaře, aby jeho ženu zachránili i za cenu ukončení těhotenství," uvedla v úterý sestra zemřelé ženy Wioletta Paciepniková.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5731

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2022