O co by se měla česká společnost zajímat v roce 2019

2019: Do krize vstoupíme s diletanty v čele

27. 12. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Českým prezidentem je čínsko-ruský pucflek, bojovník s islámským terorismem. Premiérem soudně uznaný spolupracovník StB, trestně stíhaný pro finační podvod. Předsedou senátu jakýsi strejc z Teplic, který na veřejnosti tvrdí, že kuřáci mají odolnější plicní sklípky. Předsedou sněmovny nějaký slouha soudně uznaného spolupracovníka StB, trestně stíhaného pro finanční podvod.

Jaké poselství může na přelomu roku toto panoptikum politického aušusu české společnosti předat? Co jiného může tato skvadra vyvolávat, než jen silnější pocit méněcennosti, mindráku a hlupství, jenž drží politickou většinu posledních několik let. Přitom rok 2019 bude pro českou společnost pravděpodobně velmi těžký. O to těžší, že v jejím čele stojí lidé, kteří nepracují v jejím zájmu a jsou ochotni snížit se k podlosti a prostitutci, jejíž ekvivalent v běžném jednání těžko hledat.

Zemanův vánoční projev: Z obrazovek k vám zase promluvil fašista

26. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

 

Mezinárodní pověst České republiky je dlouhodobě poškozena všeobecným vědomím, u těch mála lidí, kteří vůbec vědí, že nějaká Česká republika existuje, že tzv. prezident České republiky Miloš Zeman je populista a ultrapravičák, který záměrným vyvoláváním nenávisti vůči lidem ze zahraničí, o nichž obyčejný český člověk nemá tušení a nikdy se s nimi nesetkal, problematickým způsobem manipuluje občany k posilování své popularity.

("Tzv." píšu proto, že se ani Zeman nechová jako prezident, ani Babiš jako premiér.)

Odpovědný státník určuje lidem směr. Dává jim jasně najevo, jaké jsou zákony a které základní civilizační principy musí společnost dodržovat, má-li zůstat členem společenství civilizovaných národů.

Ve filmové verzi Čapkovy Bílé nemoci se s doktorem Galénem setkává lékař ze sousedního státu, zřejmě Československa, s nímž se Galén seznámil na bojišti během první světové války, když společně obvázali raněné vojáky. "Lékař ze sousední země se Galéna ptá: Jak to, že jsou u vás všichni tolik pro válku?" - "Je to proto, protože jsou pro ni vychováváni," odpovídá mu Galén. "Nikdo je nevychovává pro mír."

Trumpův právník Michael Cohen byl r. 2016 v Praze

27. 12. 2018

čas čtení 1 minuta



Mobilní telefon Trumpova právníka Michaela Cohena se krátce propojil koncem léta 2016, na vrcholu americké prezidentské kampaně,  s mobilní sítí v Praze. Vznikl tak elektronický záznam, který podporuje tvrzení, že se tou dobou Cohen v Praze tajně setkal s ruskými činiteli.

Běhhem téhož období koncem srpna či začátkem září 2016 zaznamenal odposlech jedné východoevropské špionážní agentury rozhovor mezi Rusy, jeden z nichž poznamenal, že je Cohen v Praze.
 


Tato dosud nezveřejněná mobilní a výzvědná data zdá se potvrzují klíčovou součást dokumentace, kterou o koordinaci akcí Kremlu a Trumpvy předvolební kampaně vypracoval jeden bývalý britský špion Christopher Steele. Donald Trup dokumentaci odmítl jako "hromadu nesmyslů".

Výše zmíněné informace má k dispozici vyšetřovatelský tým Roberta Muellera, který vyšetřuje ruské zásahy do amerických prezidentských voleb.

Server McClatchy informoval už v dubnu 2018, že Mueller má důkazy o tom, že Cohen cestoval koncem srpna či začátkem září 2016 z Německa do Prahy, avšak dosud nebylo známo, jak tyto informace získal.

Cohen systematicky popíral, že by býval cestoval do Prahy. Nyní však s Muellerovým vyšetřováním spolupracuje a není jasné, co mu řekl. 

Aktualizovaná Agatha Christie pro dnešní svět

27. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Hercule Poirot v podání Johna Malkoviche přijíždí do města Andover vyšetřovat vraždu. Policie mu nevěří, je cizinec. Průvodčí ve vlaku má na klopě odznak ultrapravicové strany a když mu Poirot podá jízdenku a řekne něco francouzsky, průvodčí mu ji po proštípnutí hodí na zem. Ve městě jsou vylepeny plakáty: ZASTAVME VLNU CIZINCŮ! DEMONSTRUJ ZA SVOU ZEMI A ZA SVOU KREV! Víme, k čemu to vedlo.

Televize BBC začala na sv. Štěpána (26.12. od 21 hodin) vysílat svou novou třídílnou adaptaci detektivky Agathy Christie ABC Murders (Vraždy podle abecedy). Hlavní roli detektiva Hercule Poirota hraje tentokrát americký herec John Malkovich.

Bylo to odvážné rozhodnutí, poté, co po čtvrt století ztvárňoval postavu detektiva Poirota ve více než 70 dílech seriálů britské komerční televize podle děl Agathy Christie britský herec David Suchet a mnozí měli před zhlédnutím nové verze vážné pochybnosti.

Jenže nová verze aktualizované Agathy Christie s Johnem Malkovichem jako detektivem Poirotem je vynikající.

Proč se dospělí lidé v této zemi koukají na pohádky?

27. 12. 2018 / Jan Čulík, Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

 

Jsme největší ateistí v širém okolí - a uslzeně koukáme na filmy, kde se to jen hemží bohy, anděly a čerty.

Jsme rovnostáři, jakých není rovno - a jihneme při sledování filmů, kde jsou hlavními kladnými (!) hrdiny feudálové, tedy knížata, hrabata, princové, princezny, moudří králové a královny.

Jsme inženýři-technici, lidé hrdí na to, jak vše posuzujeme rozumově, racionálně - a sledujeme příběhy, ve kterém to cinkne a z ořechu se vyloupnou plesové šaty.

Kartous: "Nedůvěra k médiím u starší generace je spojená se zkušenosti z komunismu"

27. 12. 2018

čas čtení 1 minuta


Pozn. JČ:  Nejsem si úplně jist, zda je to přesný úsudek. Přece jen je to už skoro třicet let od pádu komunismu.

Zdá se mi spíše, že lidé, i starší generace, reagují na svou zkušenost s médii v posledních letech. A je pravda, že tzv. mediální "pražská kavárna" je už desítky let posedlá jen sama sebou a její příslušníci se nevydají do venkovských měst a vesnic a neptají se tamějších lidí, co je trápí. Příklad: Ačkoliv je skoro milion lidí v ČR už skoro dvacet let postiženo často mnohonásobnými exekucemi, do pražských médií se tento šokující kriminální problém začíná horko těžko dostávat teprve nyní. I tak ho politikové ignorují.

Pro změnu politiky potřebujeme dnes Freuda, ne Marxe

27. 12. 2018

čas čtení 2 minuty



Chci-li porozumět tomu, co se dnes děje v politice kolem nás, neobracím se na Karla Marxe, ale čtu Sigmunda Freuda, píše Suzanne Moore. Čtení Marxe nevyhnutelně vede k antagonistickým, nepřátelským vztahům mezi třídami. Potíž je, že dělnická třída je trvalým zklamáním pro levici, protože se odmítá chovat jako třída a dělat to, co od ní levice očekává. Naproti tomu Freud pochopil, že je součástí lidské osobnosti toužit po podřízení autoritě.

V Trumpově světě bude obtížné a nepříjemné přežít mimo Evropskou unii

27. 12. 2018

čas čtení 4 minuty



Trump mění zvyklosti mezinárodního diplomatického provozu v něco daleko brutálnějšího. Přežijeme?

Svět mimo Evropskou unii bude po případném odchodu Británie z EU pro ni velmi brutální. Ukazuje se, že rok 2019 bude ještě o hodně složitější než mezinárodní situace dosud, varuje Simon Tisdall. Donald Trump vytváří svět, v němž stará pravidla neplatí a dlouholeté předpoklady, že Amerika Evropu vždycky podrží, se stávají anachronistickou trapností.

Bývalí vojáci přespávající jako bezdomovci v britských ulicích

26. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

"Vycvičili nás dobře. Dokážeme přežít všechno. Ale nedokážeme přežít zmatek. Nedokážeme přežít odmítnutí. Nedokážeme přežít samotu."

Britská televize Channel 4 News se systematicky zabývá problémem bezdomovců. Před Vánocemi byl bezdomovecký problém hlavním tématem britských médií, poté, co vyšlo najevo, že za poslední rok zemřelo na britských ulicích 554 lidí. Jeden z nich zemřel těsně před Vánocemi přímo před Dolní sněmovnou, v podchodu k parlamentu.

Počet lidí přespávajících na ulicích se za nynější konzervativní vlády v Británii výrazně vzrostl.

Ve Skotsku platí zákon, podle něhož musejí úřady a policie do 24 hodin bezdomovce, nalezeného na ulici, ubytovat. Nefunguje to stoprocentně, ale je to daleko lepší situace než v Anglii.

Kolik bezdomovců umírá na ulicích v České republice a kolik médií se o to zajímá?

V tomto klipu interviewují Channel 4 News bývalého britského vojáka, na nějž se jeho země vykašlala a nechává ho přespávat na ulici. Svědčí, že mezi bezdomovci je mnoho bývalých příslušníků britské armády.




K tomu:
554 bezdomovců zemřelo v Británii od loňské zimy. Kolik v ČR?
 

Rozhovor Britských listů 198. Američanům by jako prezident velmi prospěl Bernie Sanders

21. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta


Paul Mason, britský ekonomický komentátor a nynější aktivista Labouristické strany poukázal na to, že úplně všechno se dnes hodnotí jen podle toho, zda to produkuje zisky - jako by nebyla jiná, důležitější hlediska. Varoval levicové politické strany, že musejí oslovovat voliče emocionálněji a řešit jejich existenční problémy, ne jimi pohrdat. Dochází v současnosti ke konvergenci nespokojenosti občanů na Západě i na Východě? V dnešním Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se zahraničněpolitickým analytikem Danielem Veselým především o nynější politické situaci v USA - v kontextu Evropy i střední Evropy. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. prosince 2018.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 197. Osvobodí politikové skoro milion občanů z pekla exekucí?

19. 12. 2018

čas čtení 1 minuta


(for English, scroll below)

Více než 900 000 českých občanů je obětí parazitických exekutorů. Mnozí z nich zápolí s břemenem několikanásobných exekucí a jsou v situaci, kdy se dluhu nikdy nezbaví. Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Radkem Háblem, odborníkem na problematiku exekucí. Ten vysvětluje, jak vznikl parazitický systém exekučních řízení v ČR od roku 2001 a jak ilegálně systémem úžery záměrně likvidoval a pauperizoval podstatnou část českého obyvatelstva na základě minimálních dluhů. rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 19. prosince 2018.

Uniquely in Europe, from 2001 until 2016, Czech Republic operated a highly parasitical system of private debt collectors, using a system which deliberately and illegally, but with the consent of Czech politicians, extracted large amounts of money from the poorest and weekest members of society. In this Britské listy interview, Bohumil Kartous talks to Radek Hábl, an expert specialising in the Czech debt collecting system, about the mechanics of debt collecting and about the current predicament of the 900 000 Czech citizens who have become victims of state sponsored usury.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jsou Vánoce. Evropa mučí zapomenuté uprchlíky v táborech v Řecku

21. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Tento šokující rozhovor s Evou Zahradníčkovou jsme vysílali před dvěma lety. Od té doby se situace nejen nezlepšila, ale ještě se výrazně zhoršila. Řecko dokonce trestně stíhá za "pašeráctví osob" jednu syrskou olympijskou plavkyni, která před utopením zachránila celou řadu lidí, když se potopil v moři jejich gumový člun. (Dívka je teď naštěstí v Německu.)


Níže zveřejněný rozhovor je děsivým obviněním všech, kdo se podílejí na netečnosti a nepřátelství - včetně tzv. českého premiéra Andreje Babiše - vůči lidem, kteří nutně potřebují pomoc. (JČ) 


UNICEF: Mnoho syrských dětí letošní zimu jen těžko přežije. Prosíme, přispějte finančně!

Vánoční pastýři a smrt prvomučedníka Štěpána

26. 12. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Strach je popřením dobra.

Vánoční idyla – která ve skutečnosti žádnou idylou není, nýbrž spíše tragickým svědectvím o Bohu, který byl vyloučen ze středu lidské společnosti – ústí hned po slavnosti Narození Páně do svátku prvomučedníka Štěpána. Nebeské zástupy zjevují pastýřům narození Boha, ale Štěpán je zavražděn podobně obmyslně jako potom Bůh sám. Je zavražděn těmi, kdo se domnívají, že stojí na straně Boží proti Štěpánovu údajnému rouhání.

Sedmiletá holčička dál věří v Ježíška, neví, co znamená slovo "marginální"

26. 12. 2018

čas čtení 1 minuta



Sedmiletá holčička, jejíž rozhovor s Donaldem Trumpem se na Štědrý večer virálně rozšířil po internetu, stále věří v Santa Clause. Trump její víru v telefonním rozhovoru zpochybnil, když se zeptal Collman Lloyové jestli v něho ještě pořád věří.

Když se dověděl, že holčičce je sedm, řekl: "V sedmi letech, to je marginální, ne?"

"Ano, pane," odpověděla holčička. Později přiznala, že nevěděla, co znamená slovo "marginální" napsal list Post and Courier.

Osmiletý uprchlík z Guatemaly zemřel v Trumpově vazebním středisku

26. 12. 2018

čas čtení 1 minuta



Osmiletý chlapec z Guatemaly, zadržovaný americkou imigrační službou zemřel v úterý ráno v nemocnici v Novém Mexiku. Zemřel pouhých 17 dní poté, co zemřela sedmiletá Jakelin Caal, další dětská uprchlice z Guatemaly, na následky dehydrace a šoku pouhý den poté, co ji americké imigrační orgány zadržely.

Ohrožuje Babiš bezpečnost českého státu?

25. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

"Premiér Babiš zdůraznil, že nedávno vydané varování příslušného českého orgánu týkající se čínských firem Huawei a ZTE nepředstavuje stanovisko vlády ČR. Unáhlené rozhodnutí o stahování produktů Huawei ve veřejné správě bylo způsobeno zavádějícím varováním."

"Velvyslanec Zhang poukázal, že varování vydané příslušným českým orgánem, které se vůbec nezakládá na skutečnosti, mělo nepříznivý dopad a čínská strana proti němu rozhodně protestuje. Uvedl, že čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem."

Poté, co západní i české úřady varovaly, že čínská elektronická firma Huawei je hrozbou pro bezpečnost západních států, protože do své technologie, prodávané do zahraničí, umisťuje spyware, Babiš se Číňanům omluvil.

K tomu:




 

Papež František: Rozrůzněnost kultur není nebezpečím, ale obohacením

25. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

"Opravdu potřebuju všechny ty hmotné předměty a složité recepty pro život? Nemohu se obejít bez těchto zbytečných přídavků a žít životem větší jednoduchosti?"

Ve svém vánočním požehnání Urbi et Orbi prosil v úterý papež František o mír ve válečných zónách v Jemenu a v Sýrii. Chtěl by také, aby došlo ke smíření mezi Izraelci a Palestinci.  "Mým přáním pro šťastné Vánoce je touha po bratrství. Bratrství mezi jednotlivci ze všech národů a kultur. Rozrůzněnost lidstva není nebezpečím, ale obohacením," zdůraznil František. ZDE 

Papež František požadoval ve svém štědrovečerním kázání, aby lidé v rozvinutých zemích žili prostším a méně hmotařským životem. Odsoudil také obrovské rozdíly mezi bohatými a chudými lidmi v tomto světě. Poukázal na to, že Ježíšovo narození v chudobě ve chlévě by mělo vést lidi k zamyšlení o smyslu života.

Kristovo narození nám podle Františka ukazuje nový způsob, jak žit, a to ne "konzumací a shromažďováním majetku, ale sdílením a dáváním".

Tokijská burza poklesla o 5 procent kvůli obavám z Trumpa

25. 12. 2018

čas čtení 1 minuta



Několik málo asijských burz, které zůstávají otevřeny 25. prosince, výrazně poklesly v důsledku obav z ničivého vlivu Donalda Trumpa na americkou ekonomiku.

V pondělí měla tokijská burza zavřeno, avšak v úterý poklesl index Nikkei  o 1000 bodů - o celých 5 procent. Pád tokijské burzy následoval po pádu Wall Streetu. Čínský šanghajský index poklesl o 2 procenta.

Vánoční čtení:

Za trochu lásky...

24. 12. 2018 / Jiří Dědeček

čas čtení 2 minuty

Když jsem odbočoval z Plzně na Čistou,
potkal jsem se s mladým neonacistou.
Měl napsáno 'Praha' fixem na lístku,
pod paží ved mladou neonacistku.

Jindy sice nerad beru stopaře,
těmhle dvěma však jsem viděl do tváře,
a byly to ještě děti docela,
on maličko smrděl, ona voněla.

Když se naklonila, že si zapne pás,
uviděl jsem věci, že mě přešel mráz:
v uších měla zlatý křížky hákový
a na prsou modrý, taky takový.

Pro mě jsou to, pravda, mrtvý symboly,
ať si je tetuje, kdo chce, kamkoli,
symboly jsou mrtvý, ale, buď jak buď,
když je holce šestnáct, tak jí krášlí hruď.

Nežli jsem jí stačil vyjevit svůj cit,
zeptal se ten chlapec, jestli nejsem žid,
jestli nejsem cikán, jestli nemám AIDS,
že bysem moh' taky nosit hakenkrajc.

A já jsem řek': vole, jde tu o omyl,
já jsem jednak Rom a jednak židomil,
mimo AIDS mám lepru, syfla, choleru,
nemysli si, že se z tebe poseru.

Když mě její kudla škrábla do čela,
ani přesně nevím, co to křičela,
helma se jí svezla trošku ke straně,
vypadala tak ňák dětsky, bezbranně.

Řekla, že má držka žádá plastiku,
tak mi tam teď jizvy tvoří svastiku,
snad se časem ztratí nebo zahojí,
jedno nebo druhý, nebo obojí.

Na světě to chodí jako u blbejch,
jen se zrodí symbol, už je z něho cejch,
jeden radši Sládka, druhej Nerudu,
já už ale asi jinej nebudu.

Odjakživa dělám chybu velikou - -
příroda je u mě nad politikou,
kde jsou všechny kříže, srpy, kladiva,
když se na mě takhle holka podívá?

Když se na mě koukne blíž a ještě blíž,
zabolí mě vlastní nalomenej kříž,
kterej se mi tímto vrazil do tváře,
ano, mládí, mládí, to se se mnou nepáře.

Když jsem odbočoval z Plzně na Čistou,
potkal jsem se s mladým neonacistou.
Měl napsáno 'Praha' fixem na lístku,
pod paží ved' mladou neonacistku.

Ona měla botku plíškem podbitou,
on šel bos a s hlavou odkrytou,
z toho je snad jasný, jak se věci maj',
že za trochu lásky šli by světa kraj,
eins, zwei, drei ...

30171

Interní tisk

24. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"V podstatě jde o interní tisk. Akorát ty básničky jsou univerzální." (Štefan Švec)

Volte Šindela!

Opravili jsme hasičák
opravíme i prasečák!


Volte Šindela!

Za čistou náves
byl by i Chávez!


Volte Šindela!

Volte moderní levici
ne tu pravicovou opici
Krebzovou


Volte Šindela!

Nové osvětlení v ulici nad Mostem
zařídím, když mne zvolíte starostem

Nové osvětlení v ulici Lipové
bude rovněž.

K tomu napsal na Facebooku Petr Kukal:

Dneska jsem musel vystoupit o tři stanice dřív, než kam jsem jel. Výjimečně to nebylo kvůli třem pivům, která se svou BHP na konečnou obvykle nedovezu, ale kvůli Štefan Švecovi. Smál jsem se jeho parodické eseji o poezii tak strašně, že si lidi v metru odsedávali. Musel jsem vystoupit, uložit tu knížku do aktovky a trochu se uklidnit.
Ale je fakt, že jsem to ještě nedočetl do konce. Takže toho, jak sžíravou srandu si bude dělat ze mě, se popravdě lehce bojím :-).


O co jde? Viz níže:

17988

Veselme se

24. 12. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Budiž světlo, řekl bůh,
synek světlo nese,
zdali ovšem lidstvo dluh
v energii snese.

Narodil se Kristus Pán,
veselme se.
V babyboxu zanechán,
radujme se.

Volte lidi Ježíška,
bojkotujte Santu.
Ježíšek je správnej kluk,
Santa žije z grantu.

Na Štěpána
není pána,
fake news 
budiž požehnána.

Na Vánoce zase,
z mrtvých vstane prase,
jeho tělo, jeho krev,
utiší hlad, svár a hněv.

Zle se vede trávení,
zle se vede střevu,
existence trápení,
dietu či slevu?

V novém roce snídám,
brokolici vstoje.
kalorie hlídám,
jakož jejich zdroje.


30172

VÁNOČNÍ ČTENÍ

Svatý František

24. 12. 2018 / Ivan Jemelka

čas čtení 43 minut

Ukázka z knihy Ivana Jemelky Nadějný iluze, nakladatelství Petra Štengla, 2018. Knihu je možno zakoupit ZDE

Bambas, že von se jako moc vomlouvá, že vyrušuje a snad ne třeba už od večeře, už vod tý vánoční, že je mu to blbý, že fakt nerad, ale že paní Bamabasová, jako jeho babička, že nevotvírá, že asi není doma, tak jestli třeba von, jako ten chlap, neví…

Von, teda ten chlap, co bydlí vedle Bambase babičky, takovej postarší, ale žádnej taťka, hubenej, vysokej, delší vlasy a brejle, jako má ten, co chce bejt prezident, ten Císař. Tak tenhle na Bambase zírá a pak chce vědět, jestli von je ten Bambas, co tady s Bambase babičkou bydlel, když byl malej. Bambas, že jo, že to je von, ten, co s Bambase babičkou bydlel, teda, když byl ještě malej. Von, ten chlap, že to teda Bambas vyrostl a ať jde teda dál, ale Bambas, že to ne, že chce jen vědět, jestli, von, jako ten chlap, neví, co je s Bambase babičkou. Ten chlap myslí, že Bambase babička asi jela do Jihlavy, že má dojem, že to vodpoledne říkala, když ji von, jako ten chlap, potkal s taškou a kufrem. Bambas, že to je teda pěkně blbý, že se asi nějak blbě domluvili, nebo to Bambase babička nepochopila nebo co, protože Bambase máma má dneska službu a Bambas měl jet za Bambase babičkou. „Tak to vona je v tý Jihlavě na tom teď asi stejně, jako já tady, protože já jsem v Praze a máma ve špitále,“ napadá Bambase.

29814

Nám, nám, narodil se...

24. 12. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ať už u stromečku, nebo v různých chrámech Páně, nebo na náměstích či návsích budete zpívat hymnu českých Vánoc, budete chtě nechtě konat něco slavnostního. Ano, slavit narození klučiny v Betlémě, který se do tohoto zapadlého kouta světa dostal, neb to nakázal finanční úřad a velel zájem císařských daní. Ježíšek pomalu usíná, velebnost chvíle narození, která je předznamenává bolestmi rodičky, vstupuje do všech přítomných. Ano, jeho narození je věcí veřejnou. Podle evangelisty Lukáše stojí blízko Vykupitele vyvrhelové první kategorie (alespoň v očích tehdejší společnosti) – pastýři; nad výjevem se vznáší anděl, který dodnes klade zásadní otázku, jestli má být „pokoj lidem dobré vůle“  neboj „lidem pokoj a dobrá vůle“. Z východu dle evangelisty Matouše přicházejí mudrcové, kteří prošli údobím feudalismu proměněni ve tři krále. A český folklór v tisících betlémů ukazuje stále totéž – nám, nám narodil se. Ševci od Hrusic i robotujícím řemeslníkům z Krýzových jesliček, figurkám každodenním z papíru i z lipového dřeva, chlebového těsta i perníku. Jak jsou jen vepsány do české duše, v níž se posvátné a obyčejné setkává o hodině půlnoční? Může se tak dít v neskutečné harmonii velkých a malých, chudých i bohatých  jen proto, že kdysi dávno, v 15. věku jako vítězná píseň zněl chorál, který nás všechny nutí vstát a vzdát poctu nejen okamžiku, ale i jí samotné, která stojí v oněch vánočních dnech výše než národní hymna. Narodil se Kristus Pán.  

29815

Perspektiva odlišná od běžné intuice a představ

Bůh vánočního příběhu

24. 12. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jsou lidé, kteří říkají: takto věci jsou, a proto je třeba takto žít. Třeba: je Bůh, a proto… nebo: člověk je biologický stroj, a proto… Ti mají sklon zaměňovat realitu se svou vlastní představou. Když totiž někdo tvrdí, že Bůh je, nebo když tvrdí, že člověk je biologický stroj, říká tím na prvním místě něco o vlastních představách a přesvědčeních, nikoli o realitě. Např. narodil jsem se v takové době a takové společnosti, že mám takové představy o světě. I židle je něco jiného než moje představa židle, tím spíše člověk nebo Bůh.

J.S. Bach, Vánoční oratorium

24. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta


Ještě více než kdykoliv předtím. Bach vám vzkazuje: "Nebojte se a nebědujte..."

Toto jsem tu psal k Vánočnímu oratoriu loni: "Letos to opravdu potřebujeme. Máme dobré důvody bědovat a bát se..."

Netušili jsme, co přijde... (JČ)

Demonstrace proti invazi Turecka do Rojavy

24. 12. 2018 / Pavel Pečínka

čas čtení 2 minuty

Narychlo svolaná demo 19.12. před MZV a pak před Erdoganovou ambasádou v Praze proti chystané invazi Turecka do kurdské Rojavy ("Demokratické federace severní Sýrie").  Z asi 1 400 pozvaných vyjádřilo zájem o akci asi 400 lidí, účast v předvánoční době přislíbilo 53, reálně se sešlo asi 25 lidí - převážně z různých předchozích protestů ostřílené jádro Mladých zelených, Anarchistické federace, Kolektivu 115 - Iniciativy ne rasismu, Socialistické solidarity, Pirátů, Mezinárodní marxistické tendence a Česko - kurdské solidarity.

Britská vláda donutila farmaceutické firmy, aby utajovaly své přípravy pro brexit bez dohody

23. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Farmaceutické společnosti, které spolupracují s britskou vládou ve snaze zabránit nedostatku léků v případě brexitu bez dohody, který by mohl vést k umírání pacientů, byly vládou donuceny podepsat 26 příkazů utajovat skutečnosti týkající se těchto příprav. Nesmějí od nynějška sdělovat veřejnosti, jaké kroky podnikají, jaké problémy vzniknou při dovozu léků či ve frontách kamionů v britských přístavech a jaké léky jsou nedostatkové.

Britská vláda nyní požádala nejméně 60 partnerských firem v soukromé sféře, aby podepsaly obdobné utajovací dohody.

Trump vykopne Mattise hned k 1. lednu 2019

23. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta



Ve svém rezignačním dopise uvedl odcházející americký ministr obrany James Mattis, že odejde v únoru 2019, aby umožnil Trumpovi nalézt nástupce.

Trump se nyní v hysterickém záchvatu pomsty rozhodl donutit Mattise, aby z funkce odešel už k 1. lednu 2019. Zveřejnil to na Twitteru, kdy jmenoval prozatímním nástupcem Mattise Patricka Shanahana, nynějšího náměstka v Pentagonu.

Trumpovi poradci svědčí, že Trump zuří nad mediální pozorností věnované ostře kritickému rezignačnímu dopisu Jamese Mattise. Kvůli tomu se ho rozhodl vyhodit z funkce hned teď.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Britské úřady netuší, kdo drony ochromil londýnské letiště Gatwick

23. 12. 2018

čas čtení 2 minuty


Dvě osoby, které byly podezřelé z vyslání dronu nad rozjezdovou dráhu londýnského letiště Gatwick, čímž bylo letiště vyřazeno z provozu na skoro celé tři dny, což vedlo k tomu, že na letišti uvízlo téměř 140 000 cestujících, byly propuštěny. S incidentem neměly nic společného a britské úřady nevědí, kdo způsobil tento incident a ochromil letiště. Tvrdí, že to nebyla žádná cizí mocnost, ani to nebyl teroristický útok.

Investigativní novinářka Carole Cadwallar má však jiný názor:


"Tisk předpokládal, že chaos na letišti Gatwick způsobil "idiot s dronem". A zjevně policie také. Ukazuje se, že pravda je daleko zlověstnější. Teď víme, že to byla složitá, sofistikovaná operace, která zlikvidovala jak britskou vojenskou, tak civilní obranu":


Vojenský odborník Nicholas Drummond:

Incident s dronem na letišti v Gatwicku vyvolává celou řadu otázek:

Chaos v Americe, strach po světě: Zlikviduje Trump náš svět?

23. 12. 2018

čas čtení 5 minut



Neexistují žádné instituční brzdy, které by Trumpovi zabránily zahájit jadernou válku. "Prezident Trump a prezident Putin by mohli zlikvidovat svět dnes a nikdo z nás by jim v tom nemohl zabránit."

Víme, že kdykoliv má Trump pocit, že ztrácí kontrolu nad věcmi, začne vyvolávat chaos. Toho jsme svědkem nyní.


Těsně před příchodem Vánoc jsou Spojené státy v chaosu. Velká část americké federální vlády byla vyřazena z provozu. Americká burza se propadla a poslední nezávislý, globálně respektovaný politik opustil Trumpovu vládu a oznámil, že už s ním nemůže spolupracovat.

O středoevropské dystopii

22. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Dobrý deň, pán Čulík! 

Rád by som Vás upozornil na môj rozhovor s Aleksandrom Kaczorowským o strednej Európe, Poľsku, Česku a Slovensku a ich vzájomných vzťahoch a vnímaní, ktorý vyšiel pod názvom O stredoeurópskej dystopii v  kultúrnej prílohe Víkend denníka Pravda 2. decembra a teraz už je   dostupný aj na web stránkach Pravdy, píše Igor Daniš:

https://zurnal.pravda.sk/rozhovory/clanok/495738-o-stredoeuropskej-dystopii/

Aleksander Kaczorowski (1969) je šéfredaktorom časopisu Aspen Review Central Europe vydávaného štvrťročne Aspen Institute Central Europe v Prahe. V minulosti bol zástupcom  šéfredaktora poľského vydania Newsweeku a šéfredaktorom publicistiky  Gazety Wyborczy.  Je tiež autorom a prekladateľom českej literatúry (Hrabal, Bondy, Škvorecký) a napísal životopisy Václava Havla (Havel. Pomsta bezmocných, 2014), Bohumila Hrabala (Hrabal. Sladká apokalypsa, 2016) a Ota Pavla (Ota Pavel. Pod povrchom, 2018).  

Neimponuje už Čechom, Poliakom, Slovákom a Maďarom  byť Európanmi? Bola stredná Európa prvou kolóniou Západu? Nie sú Poliaci presýtení dejinami a nie sú dejiny zneužívané?  Akú sú vzťahy medzi Poliakmi a Ukrajincami?  Ako vnímajú Poliaci Čechov a Slovákov? Nevnímajú Čechov  mylne a účelovo, ako sa im hodí?  Koho poznajú z našich kultúr? Poznajú vlastne Kunderu, Škvoreckého,  Chytilovú,  Menzla, Hřebejka alebo  Zelenku? Čo je najhodnotnejšie na poľskej kultúre v druhej  polovici 20. storočia?  To všetko sa dozviete v rozhovore.     

Lákadlo chaosu vede Británii přímo do propasti

22. 12. 2018

čas čtení 6 minut

Nikdo neví, co se stane, protože žádný stát v moderní éře se ještě nikdy úmyslně přes noc neodřízl od svých nejdůležitějších obchodních partnerů a neukončil své nejdůležitější kulturní a politické vztahy.

Je překvapivé, kolik lidí nyní vítá vyhlídky na hospodářskou krizi s nadšením. Náhlý pokles hospodářské činnosti v Británii prý bude prospěšný pro duši národa, jsou někteří přesvědčeni: všichni totiž napřou své síly, utáhnou si opasky a začnou pracovat usilovněji.

V týdnech před vyhlášením války r. 1914 byli Britové nesmírně sebevědomí, píše Anne Applebaum. "Skončí to do Vánoc," říkali optimisté. Pesimisté očekávali, že válka potrvá po celé dva roky. Téměř nikdo nepředpovídal zákopy, zničení statků a polí, ztrátu celé jedné generace mladých mužů v bojích, které posléze vešly do dějin jako první světová válka.

Ta hluboce chybná interpretace událostí byla, je to dobře známo, důsledkem určitého okamžiku. Začátek dvacátého století byl dobou prosperity a neuvěřitelných technologických inovací.

Mattisovu rezignaci vyvolal Trumpův telefonát s Erdoganem

21. 12. 2018

čas čtení 2 minuty



Trump udělal, co mu řekl turecký prezident, a překvapil tím vlastní poradce


Rezignaci amerického ministra obrany Jamese Mattise vyvolal telefonát mezi Donaldem Trumpem a tureckým prezidentem Erdoganem, na jehož základě se Trump náhle rozhodl zrušit dosavadní americkou vojenskou strategii a stáhnout americké vojáky ze Sýrie.

Americký ministr obrany rezignoval v důsledku rozporů s Trumpem

21. 12. 2018

čas čtení 3 minuty

James Mattis odstoupil z funkce amerického ministra obrany s poukazem na neshody s Donaldem Trumpem ohledně toho, jak Trump zachází se spojenci a ohledně přístupu USA ke "škodlivým aktérům a strategickým konkurentům" na světovém jevišti.

Rezignoval poté, co Trump oznámil náhlé stažení amerických vojsk ze Sýrie a také stažení poloviny ze 14 000 amerických vojáků z Afghánistánu.

Mattis se podle zpráv vydal ve čtvrtek odpoledne do Bílého domu ve snaze přesvědčit Trumpa, aby souhlasil s postupným stahováním vojsk ze Sýrie. Chtěl aby Trump v Sýrii nechal alespoň několik stovek amerických vojáků. Mattis se také postavil proti snížení amerického kontingentu v Afghánistánu o polovinu. Z jeho rezignace vyplývá, že se Trump nenechal přesvědčit.

Trumpova rána Mattisovi pod pás

21. 12. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Donald Trump v noci oznámil, že Jim Mattis kvůli názorovým neshodám koncem února opustí funkci ministra obrany ZDE. Mattis byl šéfem Pentagonu, který vykazoval značnou nezávislost na úřadu prezidenta, kvalifikovaně rozhodoval o svém rezortu a když bylo třeba, korigoval i Trumpovu zahraniční politiku. Všeobecně je považován za hlavního strůjce utlumení Trumpových útoků proti NATO.

Trump rozhodl o stažení ze Sýrie navzdory poradcům a překvapil Pentagon

21. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Prezident Trump rozhodl o stažení ze Sýrie navzdory svým hlavním poradcům pro národní bezpečnost a udržoval v nevědomosti americké pozemní velitele v regionu. Zákonodárci a američtí spojenci jsou Trumpovým krokem ohromeni, píšou Steve Holland a Jonathan Landay. Takové rozhodnutí podkopává americkou politiku na Blízkém východě.

O mísení plemen a genů

21. 12. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Na Facebooku se aktuálně objevuje téma „mísení lidských plemen“ z nějaké učebnice pro základní školy. Prý se v té učebnici píše, že mísení lidských plemen je prospěšné, což vzbudilo zájem Tomia Okamury, který vyzývá své čtenáře, aby to komentovali. Nabízí se říci, že sám Tomio jaksi vznikl něčím, co by se dalo nazvat „mísením plemen“, ale já mám problém už se slovem „plemeno“.

Maďarský prezident podepsal kontroverzní novelu zákoníku práce, tzv. otrocký zákon

21. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Prezident János Áder podepsal novelu zákoníku práce, oznámila jeho kancelář ve čtvrtek na své webové stránce. Prezident prohlásil, že posoudil novelu schválenou parlamentem 12. prosince ze tří aspektů. Za prvé, zda je ústavní; za druhé, zda je úprava přesčasů srovnatelná s úpravami v jiných evropských zemích; za třetí, jak novela ovlivní 4,5 milionu zaměstnanců a zda záruky, které je chrání, se snižují, píše Alpár Kató.

Britští meteorologové: Svět se v roce 2019 přiblíží teplotním rekordům

21. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

V roce 2019 po celém světě udeří teploty blížící se teplotním rekordům, předpovídají pracovníci britské meteorologické služby. Průměrná globální teplota má příští rok být zhruba o 1,1 stupně vyšší než v předprůmyslové epoše. Tím se přiblíží rekordním vedrům z roku 2016, kdy teploty vrcholily o 1,15 nad úrovní v období 1850-1900, která je používána jako základní měřítko v posuzování globálního oteplování, upozorňuje Josh Gabbatiss.

Trump právě zkazil jednu z mála věcí, kterou udělal lépe než Obama

21. 12. 2018

čas čtení 3 minuty

Trumpova administrativa neočekávaně rozhodla o rapidním stažení amerických jednotek ze Sýrie, kde bojovaly s "islámským státem" (IS), píše Kori Schakeová. Toto rozhodnutí ukazuje, že prezidentova strategie národní bezpečnosti neřídí jeho politiku. A bude mít škodlivý dopad podél celé strategické fronty. Uvrhne celou syrskou politiku do chaosu; vyplaší kurdské jednotky a americké spojence v zemích, kam se IS může vrátit; odmění íránskou destabilizaci regionu a ruskou intervenci; a zpochybní americkou oddanost stabilizaci Iráku a Afghánistánu.

V Lotyšsku otevřeli archívy KGB

21. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Může to pomoci zjistit leccos nového o práci agentury a také lépe pochopit sledování bojovníků za nezávislost, myslí si předseda rady lidskoprávního centra Memorial Andrej Čerkasov.

Čerkasov dodal, že otevření archívů je vždy dobré. "Bez toho historikům zbývají sploštěné dohady a spekulace," domnívá se předseda rady Memorialu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

9335

Rusové přestávají číst. Téměř polovina knih vychází s nákladem nižším než 500 výtisků

21. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

47% všech knih vydaných v Ruské federaci dosahuje nákladu nižšího než 500 výtisků. To představuje zvlášť dramatický pokles ve srovnání se sovětskými časy, kdy knihy vycházely v enormních nákladech. Současný stav vydavatelské praxe ukazuje na pokles čtení v zemi, která se dlouho chlubila, že se v ní čte nejvíce na světě, upozorňuje Dmitrij Věrchoturov.

Britové už nechtějí brexit

20. 12. 2018

čas čtení 1 minuta



Mantra britských konzervativních politiků kolem Theresy Mayové je, že "britští voliči si přejí, abychom brexit realizovali co nejrychleji".

Je to lež.

Jak píše Peter Kellner, 59 procent britských občanů nyní podporuje setrvání Británie v EU a jen 41 procent přijetí "dohody" o brexitu, kterou Mayová vyjednala s Bruselem.

Miliony britských voličů, kteří r. 2016 hlasovali pro brexit, ztratily víru, že brexitem se zlepší jejich životní úroveň. Nyní je o tom přesvědčeno jen 26 procent voličů, kteří hlasovali pro brexit.

Putin doporučuje Mayové, aby druhé referendum o brexitu nepovolila

20. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Vladimír Putin vyjádřil názor, že Theresa Mayová nesmí uspořádat druhé referendum o brexitu a "musí vykonat vůli lidu" podle výsledku prvního referenda o brexitu. Dodal, že "chápe" postavení Mayové, která "bojuje za tento brexit".

"Referendum se konalo," řekl Putin během své výroční tiskové konference. "Co může dělat? Musí splnit vůli lidu vyjádřenou v referendu." (Skutečnost, že první referendum o brexitu se konalo na základě šířených lží a volebních podvodů a účastnila se ho zcela neinformovaná a zmanipulovaná britská veřejnost nechává Putina chladným. Ale je to samozřejmé, oslabení Británie je pro Putina velmi výhodné! JČ)

Putin kritizoval Západ, že zpochybňováním referenda o brexitu a zvolení Donalda Trumpa "nerespektuje demokratickou vůli lidu". ZDE  (Potíž je, že demokratický mandát od voličů neopravňuje politiky porušovat zákony. JČ)

Bude to vypadat nádherně jako heslo na autobuse během druhého referenda o brexitu, konstatuje Paul Mason:


Andrew Adonis: Putin přirozeně podporuje brexit - koupil si ho a zaplatil si ho:


 12978

Město Washington žaluje Facebook za zneužívání osobních dat uživatelů

20. 12. 2018

čas čtení 1 minuta


Generální prokurátor  Washingtonu obvinil Facebook, že jeho "zavádějící preference pro ochranu soukromí uživatelů" mu umožnily shromažďovat jejich osobní informace


Washington DC žaluje Facebook za to, že umožnil firmě Cambridge Analytica shromáždnit osobní údaje desítek milionů uživatelů Facebooku bez jejich svolení.

"Facebook neochránil soukromí uživatelů a podvedl je ohledně toho, kdo měl přístup k jejich datům a jak byla používána," konstatoval v prohlášení washingtonský generální prokurátoir Karl Racine.

Trump šokoval své poradce i spojence USA tvrzením, že Amerika "porazila ISIS"

20. 12. 2018

čas čtení 1 minuta


Donald Trump nařídil stažení všech 2000 amerických vojáků ze Sýrie. Na Twitteru oznámil, že "zvítězil nad Islámským státem". Překvapil tím jak svoje spojence, tak své poradce.

Pentagon a americké ministerstvo zahraničí se octly v nezáviděníhodném postavení, kdy musejí interpretovat Trumpův obrat o 180 stupňů poté, co Trump letos v létě rozhodl o ponechání amerických vojsk v Sýrii s cílem porazit ISIS.

Světové burzy drasticky poklesly poté, co americká Federální banka zvýšila úrokové míry

20. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

A navzdory nepříliš jasným americkým a světovým ekonomickým vyhlídkám americká Federální rezervní banka vyhrožuje, že v příštím roce zvýší úrokové míry ještě dvakrát.

Bluechipový burzovní index FTSE 1000 poklesl o více než sto bodů na 6662 bodů, na nejnižší úroveň od září 2016. Rozhodnutí americké Federální rezervní banky zdevastovalo i asijské trhy. Investoři si myslí, že rozhodnutí americké Federální rezervní banky je nesprávné a že vyvolá globální ekonomickou krizi.



30159

Brazilský prezident chce změnit kulturu Indiánů, protože "chtějí být jako my"

20. 12. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Nově zvolený prezident Brazílie uvedl, že domorodí indiáni nebudou mít ani centimetr vlastní země a že je jeho vláda začlení do "normální" společnosti. Podle Bolsonara indiáni chtějí žít jako bílá populace, chtějí televizi a módní oblečení. Říká, že jen aktivisté z levice si přejí, aby domorodí indiáni žili život jako před 10 tisíci lety: nazí, tváře pomalované jako klauni a tancující okolo ohně. Jeden z prezidentových synů, nedávno zvolený senátor Flávio Bolsonaro, dodal, že domorodé ženy také touží mít silikonová prsa jako každá bílá žena.

Bůh buď s Kurdy

20. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

USA se prý stahují ze severovýchodní Sýrie. Prezident Trump prohlásil, že porazit IS bylo jediným cílem americké přítomnosti v Sýrii. IS sice ještě úplně poražen není, kolem Hadžínu se stále bojuje, ale už jsou to jen poslední zrnka odporu. USA zároveň dělají další zbraňový byznys s Tureckem. Pokud se skutečně USA začnou stahovat ze Sýrie, je budoucnost syrských Kurdů velmi temná. Turecko bude mít volnou cestu k likvidaci "teroristů", tedy milic YPG a YPJ. S nimi jsme strávili společně s Markétou Kutilovou v posledních třech letech hodně času. Jestli něco Kurdové nejsou, tak teroristé. Proti těm až doposud bojovali, krváceli a umírali. Naplňuje se asi bohužel to, co jsme předpokládaly - že je jejich dosavadní spojenci USA hodí přes palubu...
Update: Podle Reuters budou vojáci USA evakuováni ze Sýrie během 24 hodin... bůh buď s Kurdy..., píše na Facebooku novinářka Lenka Klicperová

Chceme skutečně pokračovat v cestě vedoucí k apokalypse?

20. 12. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Se značným znepokojením sleduji stále intenzivnější konfrontaci mezi západním společenstvím v čele s USA a Ruskou federací, neboť v sázce není nic jiného než zabránění fatálnímu střetu dvou atomových velmocí disponujících 90 procenty světového jaderného potenciálu. A proto odmítám černobílé líčení Kremlu jako inherentně agresivního a válkychtivého režimu v kontrastu s benigním a téměř nechybujícím Západem. Skutečně chceme pokračovat v cestě, která může vést k nukleárnímu Armageddonu, anebo se vydáme jiným, rozumnějším směrem?

Nostalgické vzpomínání na Václava Havla je vysoce kontraproduktivní

20. 12. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Pro českou společnost je příznačné, že se nedokáže vypořádat s nepříjemnými okamžiky vlastních dějin, jež má naopak tendenci lakovat narůžovo. Není tudíž vůbec divu, že ani sedm let po úmrtí bývalého prezidenta nejsme schopni kriticky zhodnotit odkaz Václava Havla. Jednostranná záplava chvály doprovázená nostalgií, již znásobuje existence bezcharakterních politiků typu Zeman, Babiš a Okamura, neposkytuje prostor pro žádné pochybnosti. A to je vždy krajně zavádějící, ba nebezpečné.

Demonstrace samy o sobě nemohou svědčit o žádném úpadku Západu

20. 12. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Přečetl jsem si pod svým článkem o hidžábech a exekucích argumentaci pana Urbana, že Francouzi se přece mají lépe než my, tak proč protestují. Tedy se asi tak dobře nemají. Tedy Západ prý už není, co býval. A častěji jsem v poslední době narazil na Facebooku na představu, že to, co se děje ve Francii ohledně žlutých vest, že to svědčí o tom, že se tam lidem žije špatně. Dokonce hůře než u nás. Jenže demonstrace patří k Francii už desítky let a souvisí s tím, že politici tam musejí dbát na zpětnou vazbu od běžných lidí.

30078

Nechte nás sakra učit dobře

Příběh devátý - Mají to v krvi

20. 12. 2018 / Jiří Karen

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

V září 2016 jsem nastoupil na jednu sídlištní základní školu jako učitel angličtiny. Musím říct, že mě hodně nemile překvapila atmosféra školy a uvolněná kázeň. Ze strany vedení neexistovala jednoznačná strategie, ředitelka ve škole skoro vůbec nebyla (pořád jezdila na nějaké projektové akce). Učitelé byli ponecháni na pospas problémovým třídám – nějak si to v hodinách vyřešte, jste přece pedagogové, říkali nám.

Autor zveřejňuje příběhy jiných učitelů, kteří čelí represi za to, že chtějí progresivně měnit vzdělávání.

30160

Senát plní svou roli

Kde se dnes skrývá česká demokracie?

20. 12. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Českým prezidentem je člověk, v jehož případě i respektovaní ústavní právníci připouštějí, že představuje nebezpečí pro ústavní (demokratické) zřízení. Vládní koalice sestává z podnikatelského záměru Andreje Babiše, ČSSD tančící na vlastním politickém hrobě, jejíž takřka mrtvý korpus i post mortem zevnitř ničí nacionálně socialistická infekce. V případě problémů má holding plán B, sněmovní podporu KSČM a SPD. Ti vytvářejí společně s Ano a jednotlivými poslanci tzv. liberálně demokratických stran (Klaus ml., Foldyna atp.) populistickou většinu rozhodujícího tělesa české politiky. Zdá se, že liberální demokracie má dnes na národní úrovni většinu pouze v senátu... 

Kambodžané, kteří v minulosti utekli před americkými bombami a genocidou, jsou deportováni z USA

20. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Kambodžané, včetně těch, kteří celá desetiletí žijí ve Spojených státech, jsou v rekordních počtech deportováni ze Spojených států. Mnozí z těchto lidí před více než 40 lety uprchli před masivním americkým bombardováním a posléze před genocidou Rudých Khmérů. Někteří z deportovaných Kambodžanů se do Spojených států dostali v dětském věku a ani vlast svých rodičů neznají. Celkem bylo letos z USA vyhoštěno téměř 150 Kambodžanů.

Více informací ZDE

Senát vrátil insolvenční zákon sněmovně

19. 12. 2018

čas čtení 1 minuta




Jednoznačnou převahou skončilo hlasování v senátu o návrhu insolvenčního zákona, který prošel sněmovnou a který podle kritiky expertů na problematiku zadlužení a exekucí neumožňuje to nejdůležitější, tedy umožnit osobní oddlužení většímu počtu z takřka jednoho milionu lidí zatížených exekucemi. Zároveň senát schválil pozměňovací návrhy předložené Markem Hilšerem, které by otevřely možnost osobního bankrotu i těm lidem, kteří by na něj v současnosti nedosáhli, případně by se vystavovali nebezpečí dalších právních postihů, pokud by během pětiletého období porušili podmínky. Pokud sněmovna pozměňovací návrhy nepřijme a potvrdí dosavadní podobu, do značné míry negativně ovlivněnou návrhy poslance Ano Nachera, ČR zůstane v mezinárodním měřítku zemí, která záměrně udržuje velkou část obyvatelstva v bezvýchodné situaci způsobené v masivní části případů parazitním exekučním schématem.

George Sorose jmenoval list Financial Times mužem roku

19. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

 



List uvedl: Soros je zásadním obhájcem liberální demokracie a otevřené společnosti. Jsou to myšlenky, které zvítězily ve studené válce. Dnes jsou terčem útoků ze všech stran, od Ruska Vladimíra Putina až po Ameriku Donalda Trumpa.

Po více než tři desetiletí používá Soros filantropie v boji proti autoritářství, rasismu a nesnášenlivosti. V důsledku své dlouhodobé podpory otevřenosti, svobody médií a lidských práv se stal terčem hněvu autoritářských režimů a nyní stále častěji i nacionalistických populistů, jejichž podpora dál sílí, zejména v Evropě.

"Jsem obviňován ze všeho, včetně z toho, že jsem prý Antikristus," posmívá se George Soros. "Kéž bych neměl tolik nepřátel, ale přijímám to jako důkaz, že jednám správně."

Šíří se tolik antisemitských konspiračních teorií, zaměřujících se na Sorose, že je obtížné je všechny vůbec zaznamenat, dodává list.

Deník Financial Times je nesmírně racionální, analytický deník hospodářského zaměření, který se dívá na svět z hlediska zájmů podnikatelů - většina z nichž je v Británii naprosto zděšena destruktivní iracionalitou brexitu, šíleným chováním Donalda Trumpa a populistů v Evropě. List má centristické, mírně levicové zaměření, poznamenává Jan Čulík.

29864

Následky kriminálního exekučního schématu nese celá společnost

Výzva senátorům: Vraťte prosím novelu insolvenčního zákona do sněmovny

19. 12. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vážené senátorky, vážení senátoři,

obracím se na vás s naléhavou prosbou.

Dnes budete v senátu projednávat návrh k novele insolvenčního zákona, který předloží Marek Hilšer a který by, pokud se ho podaří prosadit, mohl znovu otevřít možnost dosáhnout podstatných změn v oblasti osobního oddlužení. Na žebříčku společenských priorit stojí tento problém na jedné z nejvyšších příček.

Zde skutečně nejde o snahu sejmout osobní odpovědnost. Sám tento princip ctím a podle něj se snažím doposud úspěšně jednat, vychovávat k němu vlastní děti.

Zde jde o potřebu vypořádat se s obrovským společenským břemenem, způsobeným neuvěřitelnou asociálností několika jedinců, kteří si prostřednictvím dobře promyšlených legislativních úprav připravili půdu pro business ožebračující statisíce lidí. V mezinárodním srovnání se jedná o skandál těžko nacházející srovnání.

Tématu exekucí a konsekvencí způsobených ostudnou manipulací s legislativou a nastavením pravidel, umožňujícím pauperizovat významnou část české společnosti, se v posledních měsících věnuji dost intenzivně. Díky lidem jako je Daniel Hůle, Radek HáblDaniel Prokop, kteří se detailně věnují vývoji i dopadům exekučního schématu v ČR, jsem byl schopen zprostředkovat informace novináři Robertu Taitovi (The Guardian, The Observer). Obsáhlý článek vyjde v Observeru 23. 12. a naváže na text, který čerstvě vydala agentura Reuters.

Fakt, že renomovaná zahraniční média věnují tématu pozornost, pouze dokládá jeho naléhavost.

Je jistě dobré, že se podařilo zamezit následnou změnou legislativy pokračování exekučního schématu v jeho parazitní podobě. Toto schéma nicméně způsobilo obrovskou společenskou zátěž, s níž je nutné se vyrovnat. Pokud k tomu nedojde a institut individuálního bankrotu nebude účinně pomáhat lidem řešit jejich bezvýchodnou situaci, tak jako tomu je v zemích s rozvinutou právní kulturou a společenskou odpovědností, následky budeme po dlouhá desetiletí nést všichni v podobě přetrvávající společenské a politické krize. Současný návrh novely, který prošel sněmovnou, takové řešení nepřináší.

Upřímně Vás proto prosím, abyste návrh Marka Hilšera podpořili.

Jiří DrahošMarek HilšerMiluše HorskáJiří RůžičkaMikuláš BekJan FarskýMarek VýbornýLenka KozlováRobert PlagaMichaela Marksová-TominováKateřina Valachová

Jsou silnice na Šumavě neupravené z ekologických důvodů?

19. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

K článku o rozdílech při upravování silnic na Šumavě na české a rakouské straně se ozvali Jakub Ryppel a Slavomír Bušina s tím, že "neupravenost" silnic na české straně hranice je zřejmě důsledkem toho, že se v ČR nepoužívá na silnice sůl, kdežto v Rakousku ano. Jakub Ryppel poukazuje na to, že v ČR je na Šumavě národní park, kde je zakázáno používat chemikálií, kdežto v Rakousku ne. Jak však vyplývá z výše uvedené mapy a odkazu, národní park je i na rakouské straně. Jakub Ryppel informuje, že je to rezervace nižší kvality.

Nenašel jsem informace o tom, čím a jak Rakousko v zimě ošetřuje silnice, na stránkách bavorského ministerstva dopravy se však praví, že v Bavorsku používají chlorid sodný a chlorid vápenatý.

Fotografie zveřejněné v mém článku byly pořízeny na přechodu Zadní Zvonková - Ulrichsberg, jižně od Lipna:


Problémem není jen led a sníh na této úzké silnici, ale i na hlavních tazích. Problémem také je, že zatímco na rakouské straně jsou vzorně, jasnými odrazkami značeny okraje silnic, na české straně jsou okraje silnice označeny jen jakýmisi zoufalými holými tyčemi bez odrazek, které nejsou při noční jízdě a v mlze vidět. Stejný problém je na české straně i u hlavních silnic - jízda ve tmě a v mlze na sněhem a ledem pokryté silnici je nebezpečná.

Lze přijmout argument, že v chráněné oblasti nelze používat sůl, avšak silnice na české straně nejsou ani řádně vypluhovány.

Argumentuji, že ekologické aspekty jsou důležité, avšak je velká otázka, do jaké míry je v jejich zájmu správné ohrožovat bezpečnost silničního provozu. Jízda po neupravených a neupluhovaných silnicích na Šumavě - i mimo národní park - je nebezpečná, na silnicích se nedá řádně zabrzdit a okraje silnic nejsou jasně označeny, takže jízda v mlze je opravdu nebezpečná.

Reakce obou čtenářů uvádíme níže:

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22918