Czech appeal court: "Non-believers in the Czech Republic must not be exposed to culturally alien religious symbols"

20. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

The Municipal Court in Prague has rejected an appeal by a muslim student who was forced to leave a secondary nursing school before graduation because the school banned her from wearing a hijab. The student saw this as discrimination and demanded an apology and financial compensation. Prior to the court proceedings, Anna Šabatová, the Czech Ombudsman, published her own adjudication in this matter, pointing out that the student was indeed the subject of indirect discrimination, which is banned by the Czech constitution. While the Czech Republic is a secular state, Czech law does not allow the banning of religious symbols, pointed out the Czech Ombudsman. The legal representative of the Prague secondary school of nursing told the media that the Ombudsman´s adjudication was "full of lies".


Adjudication of the Czech Ombudsman HERE (in Czech)

Jan Klášterka, the judge presiding in this case at the Municipal Court in Prague did not share the view of the Czech Obmudsman. When explaining why he had rejected the appeal, he explained that "non-believers in the Czech Republic must not be forced to be exposed to the impact of  religious symbols, especially when they are historically and culturally alien, when they attend public institutions". He added that wearing a hijab in school was tantamount to wanting to pray "Our Father who art in heaven" during a class of mathematics and that was not permissible.

Brussels wants to ban a Czech drink for containing a carcinogenic substance. The Czech government will ask for permission to continue manufacturing it

20. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



The EU Office for the Safety of Foodstuffs has discovered that a popular Czech drink which is now officially called "Tuzemák" ("local stuff") contains a substance which causes cancer. An ethyl ester of methanoic acid which is added to the drink to give it its popular flavouring is carcinogenic. It is now likely that the European Commission will ban the use of this substance, says the Czech economic newspaper Hospodářské noviny.

"This development  could disrupt the tradition of Czech alcoholic drink-making which goes back all the way to the 19th century," says Jaroslav Burkar, the executive director of the Czech Union of manufacturers and importers of alcoholic drinks.

The news that Brussels might want to ban the carcinogenic ingredient of this Czech national drink has provoked a wave of criticism of Brussels on social media in the Czech Republic.

If the European Union decides to ban the carcinogenic substance, the Czech Republic will ask Brussels for an exception which should allow Czech manufactures to continue using it, said the Czech Agriculture Minister Marian Jurečka.

The Czech drink "Tuzemák" used to be called "Rum", but in 2003, the European Union persuaded  the Czech Republic to drop that name since the  drink is not rum at all - unlike rum, it is not manufactured from sugar cane. The name of the drink was thus misleading for consumers, said the European Union at the time. (Czech shops still call it "Rum" to this very day.)

Five years ago, a number of people in the Czech Republic died as a result of consumption of alcoholic drinks which contained methanol.

Source in Czech HERE HERE

 

 

Rozhovor Britských listů 127:

Měl by být Julius Fučík v pantheonu Národního muzea?

15. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



"Mně by se líbilo, kdybychom byli schopni uznat nejrůznější protikladné osobnosti a události jako součást české historie. Ať je v pantheonu Národního muzea Franz Josef a kouká na Masaryka. Ať tam je Fučík a vedle něj Jan Palach. Česká identita je pluralitní. Kdyby na Staroměstském náměstí v Praze stál Hus i Mariánský sloup, napjaly by se mezi ně dějiny a to náměstí by dostalo hloubku, dynamiku a příběh," říká v rozhovoru Britských listů publicista Štefan Švec. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. září 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Muslimský primátor Londýna blahopřál židům k svátku Roš Hašana

20. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



"Židovské komunitě zde i po celém světě: Rád bych vám vřele poblahopřál k svátku Roš Hašana - k židovskému Novému roku. Toto je čas, kdy se rodiny scházejí a vzpomínají na uplynulý rok a také pohlížejí s optimismem do budoucnosti. Naše město zažilo v posledních měsících těžkosti, ale také můžeme vzpomínat na mnoho okamžiků, které nám poskytly naději. Na to, jak se Londýnané sjednotili a jak si navzájem poskytovali podporu. Na to, jak lidé ze všech nejrůznějších kultur a náboženství znovu a znovu prokázali, že my v Londýně svou diverzitu pouze netolerujeme, ale respektujeme ji, plně ji přijímáme a oslavujeme ji. To mi dává sebedůvěru, že jsme schopni vyhrát boj s metlou antisemitismu a také tuto bitvu vyhrajeme. To je něco, co jsem více rozhodnut udělat, než cokoliv jiného.

Chci poděkovat vám, židovské komunitě, za ten obrovský příspěvek, který činíte tím, že obohacujete charakter Londýna a že nám pomáháte udělat toto město nejsenzačnějším městem na světě. Přeju vám dobrý, prosperující a pokojný budoucí rok - rok plný naděje a štěstí.

Od mé rodiny vaší rodině: Šana Tova!"

Stanou se uprchlíci a migranti slaměnými panáky letošních voleb?

20. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Zhlédl jsem první předvolební debatu v České televizi, kde „odborní lídři nejsilnějších stran“ hovořili o hrozbě teroristických útoků a bezpečnostních rizicích souvisejících s migrací. Jedinými politiky, kteří alespoň v chatrných obrysech dokázali nastínit reálná fakta, jež stojí za teroristickými útoky a migrační vlnou do Evropy, která je dávno na ústupu, byli předseda Strany zelených Matěj Stropnický a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Světlé chvilky měl také Alexander Černý za KSČM. Moderátor debaty David Železný opakovaně selhával, neboť vždy, když se hovořilo o zásadních věcech, stočil řeč jinam či diskutujícího patřičně umravnil. Leč je bláhové se domnívat, že by v České televizi mohla naplno zaznít věcná a osvětlující fakta.

Trumpova vláda potlačila oficiální analýzu dokazující pozitivní ekonomický dopad přijímání uprchlíků

20. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Činitelé Trumpovy vlády pod tlakem z Bílého domu potlačili analýzu amerického Ministerstva zdravotnictví a lidských služeb, z níž vyplývá, že uprchlíci vytvořili v USA za posledních deset let pro vládu o 63 miliard dolarů více příjmů, než kolik vládu stáli.


Ze zprávy vyplývá, že uprchlíci přinášejí Spojeným státům obrovský prospěch. Platí na daních daleko více, než kolik spotřebují ze státních zdrojů a dělají práci v těch průmyslových odvětvích, kde Američané nechtějí pracovat.

Studie byla dokončena koncem července a nebyla zveřejněna. Získal ji deník New York Times. Vyplývá z ní, že uprchlíci v letech 2005-2014 přispěli do amerického státního rozpočtu částkou 269,1 miliard dolarů. Po odečtení výdajů na ně zůstává čistý zisk od uprchlíků pro americký stát 63 miliard dolarů.

Iráčtí uprchlíci odevzdali policii tašku s 14 000 euro, zapomenutou v berlínském metru

20. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta





Rodina uprchlíků z Iráku, která žije v Berlíně, odevzdala policii tašku s 14 000 euro, kterou nalezla v metru. Taška našla čtrnáctiletá irácká dívka.

V metru ji zapomněla osmasedmdesátiletá Berlíňanka. Když si to uvědomila, informovala vedení metra, avšak pracovníci metra tašku nebyli schopni nalézt. 

Mezitím v Absurdistánu 38:

Polsko jako země mléka a strdí, zhýralí opilci, havarovaná vládní a armádní vozidla, německé reparace a festival v Opole

20. 9. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Americká armáda v Polsku

Ministr zahraničí Waszczykowski a jeho kolegové z polské vlády apelují na polské emigranty, aby se vrátili do vlasti.   Líčí obraz Polska za vlády strany Právo a spravedlnost jako země strdím a mlékem oplývající. Dosud nebyla reakce příliš světaborná, i když média informují, že se nedávno z Irska vrátil jeden emigrant. Ale jeho příběh je tak trochu složitý: řídil v opilosti automobil a když se jen na poslední chvíli vyhnul tomu, že by srazil dva chodce, pak to auto naboural. Ovšem tím to ještě neskončilo, neboť se pak pokusil ukrást jiné auto tím, že zaútočil na jeho vlastníka. Chytli ho a irský soudce mu dal na vybranou: buď půjde v Irsku do vězení, anebo se vrátí do Polska. Zjevně irský soudce nesdílí s ministrem Waszczykowskim obraz Polska jako vynikající země, když ho považuje za férovou alternativu k vězení. Na druhou stranu je povzbuzující, že si ten opilecký řidič zvolil Polsko namísto vězení, takže to asi taky není tak strašné...

Drsný blábol plný strachu: Trumpův projev v OSN porušil všechny prezidentské normy

20. 9. 2017

čas čtení 3 minuty



Trumpův projev v OSN patřil k jeho nejponurejším, píší Financial Times:


Existují precedenty pro takové zuřivé hrozby, ale v OSN je nikdy nepronášeli američtí prezident, píše Julian Border. Zuřili tam Nikita Chruščov, Fidel Castro či Hugo Chavez.

Nebylo pochyb, že Trump nemluví k přítomnému publiku zahraničních politiků, že hledí mimo kamenné tváře v sále - kde pauzy, které dělal pro potlesk, který nepřišel, vyvolal nervózni ticho - k svým stoupencům mezi americkými občany.

Korespondence T. G. Masaryk – Josef Svatopluk Machar, zdraví a zve Petr Kotyk

20. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


http://www.vaclavhavel-library.org/cs/index/kalendar/1210/korespondence-t-g-masaryk-josef-svatopluk-machar


Korespondence T. G. Masaryk – Josef Svatopluk Machar

Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00

Kdy: 21. září 2017, 19:00 – 21:00


Petru Kotykovi se do sbírek Literárního archivu Památníku národního písemnictví podařilo získat v září 2013 cenný přírůstek téměř 500 kusů Masarykových dopisů adresovaných J. S. Macharovi z let 1893–1932 a podstatně menší část korespondence Macharových rodinných příslušníků, manželky Hedviky a dcer Sylvy a Jiřiny. Tento konvolut je významný zejména proto, že doplňuje 300 dopisů J. S. Machara z let 1893–1913 uložených ve fondu T. G. Masaryka, a vytváří tak celek, který v dosud vydaných korespondencích T. G. Masaryka nemá obdoby.


Editoři Helena Kokešová, Petr Kotyk a Irena Kraitlová představí první svazek edice vzájemné korespondence T. G. Masaryka a J. S. Machara, který zahrnuje 183 dopisů z let 1893–1895. Autoři rozsáhlé úvodní studie „Skepse a naděje“ Vratislav Doubek a Lucie Merhautová promluví o formování základů reformního modernismu.


Debatu o politicích, umělcích a vědcích ve veřejném prostoru na přelomu 19. a 20. století, problematiku aktuální i dnes, moderuje Helena Kokešová.


http://www.ceskatelevize.cz/porady/1097206490-udalosti-v-kulture/217411000120914/video/568285


https://www.kosmas.cz/knihy/232800/korespondence-t.-g.-masaryk-josef-svatopluk-machar.-svazek-i.-1893-1895/


Facebook zablokoval stránky organizace Rohingyů, ne stránky vražedné barmské armády

20. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Zatímco prchají statisíce lidí před brutálním etnickým očišťováním, které provádí barmská armáda, Facebook označil povstaleckou skupinu Rohingyů za "nebezpečnou organizaci" a zablokoval její stránky.

Naproti tomu myanmarská armáda, kterou obvinila OSN z "učebnicového příkladu etnického očišťování", má verifikovanou Facebookovou stránku s 2,6 miliony stoupenců. Barmská vláda provozuje také řadu dalších facebookových stránek a analytikové situace v oblasti lidských práv vyjadřují znepokojení, že prohlášení zveřejňovaná na Facebooku Aun San Suu Kyi posilují v Barmě všeobecnou nenávist proti Rohingyům.

Aktivisté z organizace Arakan Rohingya Salvation Army (Arakanská rohingyská armáda spásy) zaútočili před několika týdny na barmské policejní stanice, což vyvolalo ostrý a rozsáhlý protiútok myanmarské armády proti civilistům z rohingyské menšiny. Armáda začala vraždit civilisty, ženy i děti a vypalovat vesnice.

Facebook je terčem kritiky od uprchlíků Rohingya, novinářů a pozorovatelů, že cenzuruje informace o porušování lidských práv příslušníků této etnické skupiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Naomi Klein: Klíčové státy možná zmírní svou podporu pařížské klimatické dohody, aby se zavděčily Trumpovi

20. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Podle kanadské novinářky a dokumentaristiky Naomi Klein mohou protichůdná stanoviska Trumpovy administrativy ohledně setrvání či nesetrvání v pařížské dohodě signalizovat, že Bílý dům zvažuje vypracování lepší dohody. „Měli bychom si dávat velký pozor na to, co si pod lepší dohodou představuje prezident Trump nebo bývalý šéf ropné společnosti ExxonMobil Rex Tillerson,“ říká v relaci Democracy Now! Naomi Klein. 

Generální tajemník OSN označil změny klimatu za prioritu letošního Valného shromáždění

20. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Trumpův hlavní ekonomický poradce Gary Cohn v pondělí v OSN prohlásil, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu tak, jak bylo naplánováno. Generální tajemník OSN António Guterres na půdě OSN naopak prohlásil, že změny klimatu by měly být hlavní prioritou letošního Valného shromáždění. „Vidíme dopady klimatických změn každý den. Počítáme zmařené lidské životy, zničená živobytí a zničené ekonomiky. Počínaje rokem 2008 – a vy to víte lépe než já – bylo 20 miliónů lidí vysídleno povodněmi, bouřemi, požáry a extrémními teplotami. Ale mnohem více lidí je v pohybu kvůli suchu a zvýšené hladině moří. Klimatické změny nejsou vzdáleným problémem budoucích generací. Je to problém dneška, je tu nyní a my se s ním musíme vypořádat,“ konstatoval Guterres.  

Text v angličtině ZDE

25588

Palestina: zformuje se vláda národní jednoty?

20. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Hnutí Hamas, které kontroluje Izraelem obléhané pásmo Gazy, oznámilo, že rozpustí svou vládu, a vyjádřilo ochotu uspořádat všeobecné volby coby gesto smíření s hnutím Fatah, jež ovládá Západní břeh Jordánu. Tomuto rozhodnutí předcházely diplomatické snahy egyptské vlády, která se snažila obě znesvářené palestinské frakce smířit. Konflikt mezi Hamasem a Fatahem trvá od roku 2006, kdy Hamas zvítězil v palestinských legislativních volbách.

Kurdské referendum v Iráku: má samostatný kurdský stát šanci na existenci?

20. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Kurdská regionální vláda (KRG), která spravuje poloautonomní kurdský region v severním Iráku, hodlá 25. září uspořádat referendum o nezávislosti. Ačkoli většina voličů bude podle očekávání hlasovat pro nezávislost, výsledek referenda nebude závazný. KRG však získá větší manévrovací prostor pro vytvoření samostatného státního útvaru v severním Iráku, proti čemuž se staví irácká vláda, Írán, Turecko i Bílý dům.

Bodláky Václava Duška

Ráj náhodně vyvolených

20. 9. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Psí poslušnost požadována od zvrácených bytostí v setrvalém stavu. Odpor se nelidsky trestá. Vyhledávají se osoby vhodné k výrazné převýchově; strach obestřel hámblivou krasotinku, šklebúzu, sociálně oslabeného pupíka, oslabené seniory, fetující juniory; rejdy ubožáků neznají hranic. Ponižování pracovníků, matek i celých skupin závislých na blahovůli zmetků tetelících se u struku s jedem bývalo dostatek v dobách spravedlivého sociálního a společenského výronu, ponižování přežívá podnes, a dokonce se hrotí do naprosté nesnesitelnosti bytí.

Proč děláme v Česku všechno jen jako

19. 9. 2017 / Stanislav Biler

čas čtení 5 minut

Ale ta naprostá absurdita všeho vlastně není to, co mě na tom fascinuje nejvíc. Mě na tom nejvíc fascinuje fakt, že na to všichni bez keců přistoupí.



Jelikož je naše civilizace postavena na svobodě, na svobodě zajet si ve městě pro rohlíky dieslovým autem s urvaným filtrem, jezdíme s děckama do lázní, aby se z tý svobody daly dohromady. Jezdíme do hor. Do Jeseníků, samozřejmě. Ostatní český hory jsou dobrý leda pro trubky. O tom není nutný diskutovat. Nezmiňuju Rychlebský hory, který jsou naprostý TOP, píše Stanislav Biler.


Nicméně, každý rok mě fascinuje jedna věc - jak nic z toho, co se v těch lázních děje, nedává smysl, a jak je to všem (to už je druhá věc) úplně jedno, a především, jak se s těmi dětmi (třetí věc) v těch lázních vlastně vůbec nepočítá.

Donald Trump pohrozil v OSN, že "totálně zničí KLDR"

19. 9. 2017

čas čtení 3 minuty

Donald Trump pohrozil, že "totálně zničí" Severní Koreu ve válkychtivém projevu ve Valném shromáždění OSN. Zaútočil také na celou řadu nepřátel US a požadoval, aby "poctivé a spravedlivé" země se proti nim postavily.

"Metlou naší planety je dnes malá skupina zločineckých států," řekl Trump. "Pokud se  spravedlivé země nepostaví proti skupině zlých zemí, pak zlo zvítězí," dodal.

PŘEČETLI JSME:

Štefan Švec: Ne a ne a nevnucuje!

19. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Perle české nezávislé žurnalistiky, Parlamentním listům, už rok a půl stagnuje počet čtenářů. A byla by škoda ochudit zbytek národa o tento nezkorumpovaný skvost. Proto se jeho majitel, král hracích automatů a dobroděj Ivo Valenta, rozhodl podpořit ho reklamní kampaní. Jsou to ty modrobílé billboardy, které tvrdí, že nám v Parlamentních listech nikdo nevnucuje, co si myslet.

Potěšen tím, že jsem konečně našel médium, které mě nechá udělat si vlastní názor, vyhledal jsem si tuhle v PL pár témat, která hýbou veřejnou debatou. Začal jsem, jak jinak, heslem migrace. Lednová zpráva o tom, jak nás na jaře zaplaví rekordní počet migrantů, se sice nenaplnila, ale jinak jsem opravdu rád, že mi nikdo nenutil, co si myslet.

Zbytek textů byl o tom, že je veřejnoprávní televize zaujatá nebo že hledá pro své natáčení děti, ale nesmějí být bílé, což rozčílilo Tomia Okamuru. Znovu mi nikdo nenutil, co si mám myslet, a bylo to krásné.

Celý zkoprnělý, jak mi nikdo nevnucuje, co si mám myslet, jsem se rozhodl zeptat PL na něco neutrálního, třeba na smysl života.

Kompletní článek ZDE

(Jinak doporučujeme i čtenářské reakce pod tím článkem na serveru Novinky. Ty mají zjevně vybranou čtenářskou obec. Stála by za psychologický rozbor a terapii. Avšak i tito lidé mají volební právo. Berme je vážně a mluvme s nimi. JČ)

Sto let rusistiky, 67 let bohemistiky v Glasgow...

19. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 17 minut



Během minulého víkendu probíhaly formou konference a celé řady dalších akcí oslavy stoletého výročí zahájení studia rusistiky v roce 1917 na univerzitě v Glasgow.








Na této fotografii otevírá kolega rusista Andrea Gullotta v knihovně Glasgow University internetovou výstavu Beauty in Hell: Culture in the Gulag (Krása v pekle: Kultura v Gulagu) o umění vzniklém ve stalinských koncentračních táborech v Gulagu. Andrea Gullotta zřejmě v nadcházejících týdnech až měsících vyvolá  mezi mezinárodními rusisty podobný skandál, jaký v ČR svými zjištěními vyvolala historička Muriel Blaive, protože Gullotta zjistil, že ne všichni vedoucí pracovníci Stalinových koncentračních táborů byli zloduši a vrazi: někteří podporovali umění, dovolovali provoz táborového divadla a chránili intelektuály před těžkou prací. Svá tvrzení zdokumentoval v knize o Gulagu, která v nadcházejícím období vyjde anglicky.

Kolegové rusisté velmi podporují i studium ostatních, "menších" středo a východoevropských jazyků a kultur, jako je bohemistika, polonistika, hungaristika a v poslední době i studium chorvatské kultury, takže se na konferenci věnovala značná pozornost i těmto oborům, které jsou - v synergické součinnosti dohromady -  všechny v Británii téměř exkluzivně v současnosti přítomné jen na Glasgow University.

Bohemistika existuje na Glasgow University od roku 1950, prvním učitelem byl dr. Lumír Soukup, polonistika od roku 1947.

Britské univerzity, skoro jako téměř všechno, jsou v Británii dnes v krizi.

Ana Brnabić se stala první balkánskou političkou, která se účastnila demonstrace Gay Pride

19. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Srbská premiérka, lesbička, se v Bělehradu účastnila pochodu Gay Pride. Došlo k tomu sedm let poté, co při nepokojích, zaměřených proti gayům, byly v Bělehradě zraněny desítky lidí.

Ana Brnabić je prvním balkánským politikem, který se kdy účastnil pochodu Gay Pride. Ana Brnabić: "Srbsko respektuje diverzitu a já chci dnes zdůraznit, že vláda Srbské republiky je tu pro všechny občany a že zaručí respekt pro práva všech občanů, z většiny i z menšiny."

Komunita občanů LGBT v Srbsku často čelí násilí. První pokus o bělehradský pochod Gay Pride se stal terčem útoků od oponentů. V roce 2010 na něj znovu zaútočili odpůrci homosexuálů. Úřady pak pochod Gay Pride na několik let zakázaly. Znovu se konal až v roce 2014 za přísných bezpečnostních opatření.

Aktivista: "Řeknu vám upřímně, chce se mi dneska plakat. Je to dnes historická chvíle a je to zlepšení ve srovnání s předchozími lety, i když nás jistí 5000 - 7000 policistů."

Ana Brnabić je prvním gayem - a první ženou - která se dostala v Srbsku do premiérské funkce. Letošní Gay Pride v Bělehradě zabezpečovalo 2000 policistů.

Aktivistka: "Můžeme říci, že atmosféra je daleko uvolněnější než v předchozích letech. Bezpečnostní opatření jsou silnější, než by pro takovouto akci mělo být zvykem, ale je tu víc lidí a je to tu radostnější, a proto mám radost."

LGBT aktivisté stále ještě zdůrazňují, že je v Srbsku nutno udělat ještě mnoho dalšího.

Jen 12 procent Srbů podporuje legalizaci sňatků homosexuálů.

https://www.facebook.com/Channel4News/videos/10155248685756939/

Nostalgické vzpomínání na socialismus je nesmysl

19. 9. 2017 / Petr Huďa

čas čtení 3 minuty

 

Čtenář:

Dobrý den, 

Pokud skutečně existujete, co to melete za nesmysly v tomto článku, že komunističtí potentáti se nesměli dozvědět, co si lidi myslí? Je vidět, že jste mladík, který to, o čem píše, zná jen z doslechu.  Tak nepindejte nesmysly.  Já jsem v té době žil, odmítal jsem vstoupit do partaje (což mě stálo kariéru), ale kritizovat jsem mohl.  Je pravda, že ne vždy to bylo účinné.  Tak se prosím neztrapňujte více, než je nezbytné…. 

S pozdravem ANO, líp už bylo.

Moje odpověď, píše Petr Huďa:

Dobrý den, nejsem tak mladý jak si myslíte.  Narodil jsem se v revolučním roce 1968. 

Rozhodně se tím nepovažuji za takového pamětníka jako Vy nebo paní Kozlová.  To ještě neznamená, že váš pohled musí být zákonitě objektivní. Nicméně v druhé polovině 80. let jsem byl už dospělý a pracoval v dělnické profesi. Velmi dobře si pamatuji, jaká nálada ve společnosti panovala a co si většina pracujících, studentů, důchodců, umělců a intelektuálů o vládní stranické elitě a celém establishmentu myslela. 

OSN: Mezi rohingyskými uprchlíky z Barmy je 230 000 dětí

19. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Eric Schwartz, President, Refugees International: "Nepamatuju se, že bych kdy viděl něco tak děsivého, jako je to, co vidíme tady. Ta svědectví, která jsme slyšeli, o masivním porušování lidských práv. O zločinech proti lidskosti, o etnickém očišťování. Skoro nic takového jsem dosud ještě nikdy neviděl. Je to obrovské trauma, jímž prošly statisíce lidí. A svět musí dělat daleko víc, než co dělá teď."

Reportér Channel Four News: "Více než půl milionu uprchlíků Rohingya překročilo tady za poslední tři týdny hranice z Barmy do Bangladéše. Organizace OSN byly na tuto vlnu lidí naprosto nepřipraveny. A tak se musejí uprchlíci starat sami o sebe. Většina těchto lidí neměla už řadu dní vůbec nic k jídlu a jejich ubohá přístřeší jsou nedostatečná. 80 procent z nich jsou ženy a děti a úřad OSN pro děti UNICEF uvádí, že mezi půl milionem těchto uprchlíků je 230 000 dětí. Někteří z těchto uprchlíků jsou rozhněváni na rohingyské povstalce, kteří vyvolali tuto krizi útoky na policejní stanice v Barmě. Ale většina z nich je prostě příliš vyčerpána, příliš hladová a příliš zdeprimovaná na to, aby někoho začali obviňovat, že to zavinil. Snaží se prostě jen přežít."

O všem v ČR rozhodovali a rozhodují voliči

19. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Češi jsou teď nejvíce ze všeho frustrováni imigranty z Orientu, kteří do ČR téměř nepřicházejí, a z EU, která jim vyplácí obrovské částky, píše Karel Dolejší na Facebooku.  Za většinu toho, co je v zemi opravdu špatně, si mohou čeští voliči sami, protože to vybrali svým chováním u uren.

Freud si všiml, že frustrace je antropologická danost.

"Flustrace", jak s oblibou píšou čeští frustráti, se tedy ČR nezbaví ani volbou větších grázlů, ani žádnými jinými trucpodniky. Ale to co si voliči za téměř tři dekády už pěkně pohnojili mohou pohnojit definitivně.

Politici nenesou vinu za jejich posrané životy. Kdyby se "lidé z ulice" už někdy v roce 1990 tak moc nechtěli nechat podvádět, nikdy by je nikdo tolik nepodvedl.

Papež František: Globální oteplování není legrace. Musíme činit to, co nám říkají vědci

18. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta


Papež František: Klimatické změny: Cítíme jejich dopady a vědci nám jasně ukazují, jakou cestou se musíme vydat. Všichni z nás máme odpovědnost. Všichni z nás, někdo malou, někdo velkou morální odpovědnost nepřijmout to, poskytovat vlastní názor, dělat rozhodnutí. A musíme to brát vážně. Není to něco, o čem by se dalo žertovat. Ten, kdo to popírá, musí jít za vědci a zeptat se jich. Vědci mluví velmi jasně. Vědci jsou precizní."


 

Firma Amazon nabízí zákazníkům soubor materiálů k výrobě bomby

18. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

V exkluzivní reportáži informovaly Channel Four News, že pokud si zadáte na serveru firmy Amazon koupi jediné, nevinné domácí ingredience, kterou by bylo možno použít při výrobě bomby, algoritmus Amazonu vám nabídne v rubrice "Jiní zákazníci také kupovali..." kompletní seznam materiálů k výrobě bomb, včetně kuliček z ložisek, které atentátníci používají jako šrapnel.

Obyčejný kyblík, obsahující obyčejné domácí přípravky, smíšené tak, aby z toho vznikla bomba. Tyto výrobky jsou k dispozici nejen v normálních obchodech, ale i na Amazonu na internetu. Amazon je nejen prodává, ale také vám doporučí kombinaci materiálů, které potřebujete na výrobu bomby:



 

Frustrace lidí v ČR povede k volbě stále větších grázlů

18. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Rád bych v debatě o vnitrostátní náladě v ČR upozornil,  že jaksi leccos s lecčím souvisí. P.K. (pražská kavárna) si možná neuvědomuje, že prosazuje za  lídry, kteří mají rozhodovat o legislativě, případně v exekutivě, lidi, kteří nynější marasmus, na který nadávají úplně všichni - chudí, bohatí, červení, zelení... vybudovali a zabetonovali. Zbytek republiky vidí, že "profesionální politik" odsouhlasí cokoli a ještě z nás udělá blbce tím, že se snaží nám sdělit, že za nás bojuje, píše Martin Golembiovský.

Lidem došla trpělivost a když zjistili, že jinak než ještě větším grázlem, než jsou Zaorálek, Kalousek, Sobotka, chocholatý spáč, Fiala, Udženija, knihovnice..... prostě "standartní strany" nejde tyto z prdlamentu odstranit.

Jak zachránit sebe i zdravotnictví: jezděte do práce na kole

18. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Představte si, kdyby vědci vynalezli lék, který by dramaticky snížil pravděpodobnost, že lidé onemocní na rakovinu a na srdeční choroby a snížil by jejich pravděpodobnost, že zemřou předčasně, o 40 procent.

Tento lék ale už existuje: jmenuje se ježdění na kole do práce.  Výše uvedené údaje vyplývají z britské studie, která sledovala čtvrt milionu obyvatel po dobu pěti let.

Je překvapující politickou otázkou, proč se tak málokdy předepisuje širokému obyvatelstvu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Milá Česká televize!

18. 9. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Zde můžete zhlédnout zakázaný dokument České televize o Andreji Babišovi Selský rozum:

Milá česká veřejnoprávní televize,

prosím tě, abys v Den české státnosti 28. září 2017 promítla dva dokumentární filmy, jejichž veřejné uvedení je již déle nasnadě:

  1. Bratříček Karel.

  2. Selský rozum.

Domnívám se, že nám, kteří si platíme svoji veřejnoprávní televizi přiměřenými poplatky, to dlužíš. Den české státnosti je velmi vhodným termínem, kdy to můžeš napravit.

Jeden film můžeš dát třeba na ČT1 od 16:00 hodin, druhý třeba od 20:00 a na ČT24 je zopakovat třeba od 18:00 a 22:00. Věř, že budeš mít úspěch – dlouho se bude povídat o tak zajímavém programu v tento památný den. Oba filmy k nám promlouvají velmi intenzivně a státotvorně.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Etnická čistka v Barmě aneb Lekce z Kosova

18. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Washington Post: Vyhánění rohingyjských muslimů z Barmy je nejmasivnějším a nejbrutálnějším etnickým očišťováním, jakého je svět svědkem za mnoho let. Do sousedního Bangladéše uprchlo před vražděním a vypalováním vesnic více než 400 000 lidí, kteří tam nyní setrvávají za naprosto neuspokojivých podmínek. Nemají kde spát a nemají co jíst.


Násilnosti, jež páchá barmská vláda na muslimské menšině Rohingyů zůstávají navzdory pobouření mezinárodního společenství bez hlubší odezvy. Úřad Vysokého komisaře při OSN mezitím charakterizoval brutální postup barmských ozbrojených složek jako „učebnicový příklad etnické čistky“ a k témuž závěru dospěla i Amnesty International. A třebaže mezinárodní společenství naléhavě protestuje a naléhá na barmskou lídryni Su Ťij, aby zvěrstva armádních sil a paramilitárních jednotek odsoudila, relevantní světoví aktéři vražednému režimu nadále pokrytecky posílají zbraně a vojenský materiál a cvičí jeho vojska. Mnohé nám napoví diametrálně odlišný přístup mezinárodní komunity ke krizi v Kosovu.

Má cenu se té volební komedie účastnit?

18. 9. 2017 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty


Poslanci jsou vyplašeni. Jak se blíží datum voleb roste nervozita stranických klubů a většiny poslanců. Poslanectví se u nás stalo živností. Občas, tak jako opravdové živnosti, se předávají i generačně. Tatínek zasvětí synka a ten vida, že je to živnost pohodlná a bez rizik, si ji snaží udržet. Slyšel jsem, že i za cenu jisté investice k získání preferenčních hlasů. Tak se po celá léta setkáváme se stále stejnými tvářemi a bohužel též se stále stejným nedostatkem myšlenek a nápadů.

29547

K plánované dani z obratu v 9 členských zemích EU

Jak danit v době internetového byznysu?

18. 9. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Až opadne vzrušení z mariánských sloupů, tak by zas neškodilo se zabývat důležitými věcmi. Tohle důležité je. Éra Internetu přinesla krom mnoha skvělých věcí také jednu trochu horší - umožňuje firmám, zejména celosvětovým korporacím takzvaně "realizovat", tedy nechat vyplavávat příjmy i zisk nikoli tam, kde skutečně vzniknou, ale tam, kde to pro ně je výhodné. Technologická podstata byznysu pak činí tyto (principiálně nezákonné) postupy prakticky nepostižitelnými.

Bodláky Václava Duška

Voliči v říji

18. 9. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Volební hon započne, hola hej, podřipští nevolníci. Pozor na baby, se kterými čerti šijí a poletují od Petrových kamenů do vzdálených krajů od Jeseníků. Kudlanky hladové partajní, ustarané baculky k zulíbání, hysterky k přeléčení, partajní křiklounky i zevlounky, dělnice pochybné pravdy i lásky.  K tomu bezduší strejci s vyhrnutými rukávy, pochybnými pohnutými osudy, zbytečnými svalnatými evangelii, nevolníci čiré upřímnosti. Mudrci, opilci, tetřívci, pávi, nafoukání kmáni. Volíš nevolíš, hošku, lepá děvo, cizina nám prý pronikla dávno již na hlídaná pískoviště, dodala briskně vypiplané bábovičky pro politická písklata, doporučila k namočení a příslušnému přeprání neposlušné poslance Andyho a Jaruše; komediální zpravodajství vykrmilo lačné občanstvo k nebývalé odvaze a pravdomluvnosti – volit nepůjdeme, basta fidli. Nebudeme hrát veselohru s tragickými důsledky před politickým banditismem znuděným divákem. 

29737

Marta Semelová v Knihovně Václava Havla dokáže připomenout, že mnoho lidí pořád nic nepochopilo

"Ochránci" demokracie by se měli učit od středoškoláků

18. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Skutečná demokracie počítá s tím, že se v ní vyskytují nedemokraticky uvažující lidé. Respektive lidé, kteří demokracii chápou v nějaké zvrácené formě. Silná a sebevědomá demokracie se toho nebojí, dokáže si připustit, že dokonalost je utopie a že s takovými lidmi je nutné vést debatu. Systém, který si na demokracii jen hraje, vytlačuje takové lidi mimo hranice přijatelného a tváří se, že nejsou součástí diskursu. Problém ale je, když se najednou takových lidí vyskytne tolik, že jsou schopni převzít politickou vládu. Z periferie se najednou stane centrum a ti, kdo si mysleli, že určují normy, nacházejí sebe sama na periferii. Když Michael Žantovský vydal prohlášení o tom, že se Knihovna Václava Havla, jejímž je ředitelem, distancuje od debaty o vzdělávání se zástupci politických stran kvůli přítomnosti Marty Semelové, padl na mě smutek. Lidé, kteří chtějí bojovat za demokracii, pravděpodobně úplně nechápou, co to ta demokracie je. A mermomocí tlačí samotnou demokracii na periferii...

Každému, kdo se zajímá o skutečné problémy současnosti a kdo se chce podívat, jak probíhala debata na téma politika versus vzdělávání, je k dispozici záznam ČT.

Výzva: Jaké jste měli a máte zkušenosti s Andrejem Babišem osobně vy?

17. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Zde můžete zhlédnout zakázaný dokument České televize o Andreji Babišovi Selský rozum:

Selský rozum - Žlutý baron - Pravda o Andreji Babišovi from Vidlák on Vimeo.



Občas se účastníme projekcí a po filmu debatujeme s diváky. Téměř pokaždé se stane, že někdo z publika za námi přijde, nebo vstane přímo v sále a odvypráví svůj přiběh zaměstnanecké či podnikatelské zkušenosti s podnikáním Andreje Babiše, píše dokumentaristka Zuzana Piussi.

Předvčerejší promítání v Roudnici se neslo v podobném duchu, zaznělo hned několik výmluvných příběhů, ve kterých by se dalo ponořit do hloubky.

V tomto městě býval vyhlášený masokombinát, který zaměstnával kolem tisícovky iidí. Dva roky před tím, než jej koupil Andrej Babiš, jej tehdejší majitel (dnes činovník ANO) významně inovoval. Po odkupu byla tato renovovaná technologie demontována a odvezena do Kosteleckých uzenin, počet zaměstnanců se snížil o polovinu a všem poklesly platy, někteří dostali nabídku dojíždět 200 km do Kostelce. Žena pak začala pracovat v jiné, prosperující firmě, která patřila místnimu vlastníkovi a dařilo se jí. I tu časem koupil Andrej Babiš a ve firmě začalo snižování platů a zhoršení pracovních podmínek i výrobních procesů. Sebevědomí zaměstnanci, při vědomí dlouhodobého zisku, který spoluvytvářejí, napsali přímo majiteli. Andrej Babiš skutečně přijel, promluvil s nimi, slíbil jim zlepšení a nastínil dobrý výhled jejich firmy. Po jeho odjezdu následovaly tvrdé postihy proti všem, kteří vystoupili, do půl roku byla firma uzavřena a její výrobní program převzal původní masokombinát, ze kterého se stala lahůdkárna.

Nejsou to příběhy "standardního kapitalismu", jak se někdy snaží líčit jejich zastánci.

Máte vlastní zkušenosti analogické těm, co mají hrdinové filmu Selský rozum? Jste ochotni a máte potřebu se o ně podělit formou psaného textu nebo dokonce výpovědi do videa? Ozvěte se nám přes formulář na webu www.selskyrozum.online.

Děkujeme, autoři filmu.

Zdroj ZDE


“I am totalitarianism”

16. 9. 2017 / Muriel Blaive

čas čtení 6 minut

French historian Muriel Blaive has been a victim of a series of fairly incredible media attacks in the Czech right wing press in the past few weeks for daring to suggest that the communist regime in Czechoslovakia negotiated with the population and was very careful to make sure that it did not cause the population to stage a revolution. Here is her reaction to the media attacks.


Some people asked me if I had an English version of the article "I am totalitarianism". I just put it back together from the original Czech/English mixture and here it is.


Muriel Blaive

Václav Havel, in his essay Stories and Totalitarianism (1987) wrote: “Ideology, claiming to base its authority on history, becomes history's greatest enemy.” He spoke of course of the communist ideology. But today, it is anti-communism that claims to be based on the authority of history. It has an answer to everything and can never be faulted: the pre-1989 period was evil, and communism is to blame for everything, past and present. In this sense, anti-communism also functions like an ideology. So the real opposite of “communism” is not “anti-communism”: it is, as Havel correctly pointed it out, history. History is doubts, debate, dissent. It is the inverted pole of ideology.

Německo nepovede svobodný svět: je uzavřeno do sebe

16. 9. 2017

čas čtení 4 minuty



Němci znovu zvolí Angelu Merkelovou - ne proto, aby pomohla učinit svět lepším, ale protože si myslí, že je dokáže ochránit


Předvolební kampaň v Německu věnovala minimální pozornost Evropě a ještě méně pozornosti světu, píše Natalie Nougayrède. V podstatě vůbec neřešila otázku, jak by se Německo mělo postavit ke skutečnostem mimo své hranice, ke globálním změnám ve světě práce, jak definovat svou roli v měnícím se životním prostředí, jak se strategicky připravovat na budoucnost, jak řešit budoucí dopady externích krizí.

Evropská komisařka Věra Jourová zaútočila na potravinářské koncerny, že prodávají ve východní Evropě nekvalitní potraviny

15. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Jourová zdůraznila, že firmy "otevřeně podvádějí", když horší výrobky prodávají v témže balení jako v západní Evropě 

Multinacionální firmy prodávající nápoje a potraviny podvádějí zákazníky ve východní Evropě dlouhá léta, konstatovala v deníku Guardian Věra Jourová, evropská komisařka pro spravedlnost a pro spotřebitele. "Říkáme to poprvé jasně: Je to neférová obchodní praxe. V mnoha případech, ano, jsem přesvědčena, že byl porušen zákon, protože jde o otevřené podvádění." 

Bylo opakovaně zjištěno, že zboží včetně ovocných džusů, rybích prstů až po detergenty a lunčmíty, které se prodává ve východní Evropě, je horší kvality než totéž zboží na Západě, přestože je ve stejném balení. 

Jourová přislíbila, že donutí multinacionální společnosti, aby přestaly podvádět zákazníky. Zdůrazňuje, že se vymlouvají už příliš dlouho. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Fučík byl stalinsko-gottwaldovský dogmatik

15. 9. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Podílel se spolu s Ladislavem Štollem na štvanici proti sedmi spisovatelům v roce 1929.   Jeden z nich, básník Josef Hora se po vyloučení z KSČ a vyhození z místa redaktora kulturní rubriky Rudého Práva ocitl s rodinou v nouzi. Přešel do Českého slova, aby rodinu uživil a byl za to komunisty jako byl Fučík denuncován jako renegát dělnické třídy. Dílo nedílo..., píše František Řezáč.

Jako odbojář - ovšem až od roku 1941 po napadení SSSR -.selhal při zatýkání, když měl začít dvěma pistolemi v bytě Jelínkových střílet na gestapáky. On schoval pistole do postele, vyšel zpoza dveří ložnice a vzdal se. Pak ve vězení sepsal knihu, ve které se hájil a denuncoval jiného jako konfidenta. Vše je popsáno mimo jiné v pamětech profesora Václava Černého. Pokud by se do Pantheonu vrátil Fučík, mohl by tam být klidně třeba i Rudolf Beran jako protějšek Ant. Švehly..

KSČ má ve svých dějinách a v oboru literatury jiné osobnosti, které by do Pantheonu patřily, například Bedřicha Václavka.   
  
KSČ po válce udělala z Fučíka modlu, a tak holt se za její vlády dostala jeho socha do pantheonu Národního muzea. Fučík ohlupoval dělníky psaním o SSSR, tak jako předtím Ivan Olbracht a potom Vítězslav Nezval. Fučíka lze směle přirovnat k Ladislavu Štollovi. Ten ještě řádil v české kultuře ještě v době normalizace po roce 1969.

Marek Hilšer, zajímavý prezidentský kandidát. Ale...

15. 9. 2017 / Václav Chyský

čas čtení 4 minuty

Komentář k interviewu s Markem Hilšerem, kandidátem na prezidentský stolec, publikovaném v Přítomnosti

Marek Hilšer se hlásí o kandidaturu ve věku 41 let podobně jako jeho úspěšný francouzský vrstevník Emmanuel Macron, který vyhrál volby ve věku 39 let. Mělo by to výhodu, že nebyl zatížen komunistickou výchovou a tak mohl mít příležitost dostat neideologický objektivní pohled na historii našeho státu. Při pádu režimu mu bylo 14 let.

Jeho kandidatura se vymyká české tradici v tom, že na československém (českém) prezidentském stolci zasedali pánovém ve zralém věku: TG Masarykovi bylo 68 let, jeho nástupci Edvardu Benešovi 51, národnímu mučedníkovi Emilu Háchovi 66 let, Václavu Havlovi 53 let, Václavu Klausovi 62 let a prvnímu českému přímo volenému prezidentovi Miloši Zemanovi 69 let. Komunistické funkcionáře nezminuji. Marek Hilšer ve svém mládí spatřuje výhodu v blízkosti k mladému voličstvu.

Chodit na schůze zabíjí

15. 9. 2017

čas čtení 2 minuty



Chystáte se jít na schůzi? Zapomeňte na to!




Budete sedět v přetopené místnosti, přikováni ke stolu po absurdně dlouhou dobu a bude vám bráněno, abyste dělali pořádnou práci. Je to ještě horší. Teď bylo zjištěno, že chození na schůze vám zkracuje život. Zemřete, varuje Simon Jenkins.

Podle britské státní organizace starající se o zdraví veřejnosti Public Health England, jsme natolik drogově závislí na schůzích, že si neuvědomujeme, jakou hrozbu zosobňují pro nás a pro naše organizace. Ředitel Duncan Selbie tento týden konstatoval na výročním zasedání, že sezení na schůzích "likviduje produktivitu". Zpomaluje to metabolismus a omezuje to schopnost lidského těla regulovat svůj cukr, a tedy krevní tlak. To vede k obezitě, k cukrovce, k rakovině ... a k smrti. Tak to nedělejte. NECHOĎTE NA SCHŮZE!

Svět na školy pro uprchlické děti ze Sýrie nepřispěl

14. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Miliony dolarů, přislíbené mezinárodními dárci na financování škol pro uprchlické děti ze Sýrie buď bůbec nepřišly, nebo přišly pozdě, anebo je nelze najít, informuje Human Rights Watch v nové analýze. Ta zkoumá, co se stalo s přísliby mezinárodních dárců, že budou financovat školy pro uprchlické děti ze Sýrie v Libanonu, v Turecku a v Jordánsku, a zjistila, že jsou obrovské rozdíly mezi přísliby a mezi skutečně darovanými penězi. Absence včasného a transparentního financování znamená, že více než 530 000 syrských dětí školního věku v těchto třech zemích stále ještě koncem školního roku 2016-2017 nemohly chodit do školy.

"Dárci a hostitelské země přislíbily, že se syrské děti nestanou ztracenou generací, ale to přesně se děje," varoval Simon Rau z organizace Human Rights Watch.

Dárci a země hostící uprchlíky v sousedství Sýrie přislíbily na konferenci v Londýně, že umožní všem dětem z uprchlických rodin ze Sýrie mít přístup ke "kvalitnímu vzdělávání" a poskytnout na to příslušné finance. Peníze buď nepřišly, anebo je nejasné, co se s nimi stalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

O trpké pachuti českého kapitalismu v globálním kontextu

14. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Syrové texty paní Kozlové a příspěvky dalších čtenářů Britských listů jsou důležitou, byť selektivní výpovědí o nezdravém stavu české společnosti, jež se vymanila z područí autoritářského režimu už před dlouhými 28 lety. Shodou okolností nyní na webu A2larm vycházejí brilantní reportáže novinářky Saši Uhlové osobitě líčící nehumánní podmínky, v nichž statisíce lidských bytostí vykonávají zaměstnání, bez kterých bychom se neobešli ani jeden jediný den. A zde myslím může vězet klíč k pochopení frustrace, zloby, ba i touhy po pomstě spousty Čechů – a koneckonců i k pochopení globálního neladu.  

Ředitel ČT Dvořák: Film Selský rozum nepřináší nic nového, do voleb ho vysílat nebudeme

14. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Dokumentární film Selský rozum o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi uvidí diváci na obrazovkách České televize až po volbách. Dokument nepřináší žádné nové pohledy, neexistuje tak žádný zásadní zájem, aby televize tento film odvysílala do voleb. Na středečním jednání rady ČT to řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Vysílat se tak bude asi během listopadu.

Zdroj: ZDE


Veřejnoprávní Česká televize tak hrubě porušuje svou povinnost konstruktivně přispívat v zájmu společnosti k veřejné debatě. Dvořák nemá pravdu, že film Selský rozum nepřináší "žádné nové pohledy".

K zhlédnutí na YouTube je ZDE (do čtvrtka do rána ho jen na tomto místě vidělo asi 60 000 lidí), kritická recenze filmu v Britských listech je ZDE , vyjádření jeho tvůrců je ZDE , informace v angličtině o potlačení filmu a o jeho obsahu jsou ZDE Sdílejte!

Je zcela zjevně ve veřejném zájmu, aby film před volbami zhlédlo co nejvíce českých občanů. Česká televize ve své veřejnoprávní roli selhala i v tom, že by před volbami měla po odvysílání tohoto filmu k němu uspořádat i zásadní televizní debatu, kde by film byl třeba i ostře odmítnut a zkritizován. Každý ale by ho měl vidět a utvořit si svůj vlastní názor.

Selský rozum - Žlutý baron - Pravda o Andreji Babišovi from Vidlák on Vimeo.

Poměry v ČR by frustrovaly i kohokoliv, kdo vyrostl na Západě

14. 9. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dovolte mi, prosím, ještě malou poznámku k diskusi o názorech paní Kozlové. Myslím, že opravdu je už dávno jasné, přinejmenším od Havlova tzv. Rudolfinského projevu z roku 1997, co běžným lidem v tomto státě vadí. Bohumil Kartous, zdá se mi, naznačuje, že to souvisí s tím, jak jsou běžní lidé, kteří byli vychovaní v komunistickém režimu, dezorientovaní kapitalismem. Podle mne je to naopak: zdejší poměry by frustrovaly také lidi, vychované na Západě, dokonce možná ještě více než ty naše lidi, kteří si za komunismu už na leccos, co se týče nefungování institucí, zvykli.

Čína chce podpořit mezinárodní vyšetřování zločinů v Jemenu, USA a Saúdská Arábie jsou proti

14. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Rada OSN pro lidská práva navrhuje, aby v Jemenu proběhlo mezinárodní vyšetřování zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Tento návrh je podporován širokou mezinárodní koalicí včetně diplomatických zástupců Číny. Proti jsou ale USA a Saúdská Arábie, která vede otevřený boj proti Hútíům, povstalcům podporovaných Íránem. V Jemenu po začátku intervence ze strany Saúdské Arábie v roce 2015 zemřelo odhadem 10 tisíc lidí, v zemi vypukla epidemie cholery a hrozí hladomor.

K někdy neuvěřitelně ignorantským diskusím o reportážích Saši Uhlové o životě za minimální mzdu

Jsou někteří lidé ochotní nevidět nejen chudobu, ale i bezpráví a ponižování lidí?

14. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Dá se jistě diskutovat o tom, jaká má být minimální mzda a jaký má vliv na nezaměstnanost. Dá se diskutovat o tom, jak moc se má společnost starat o ty, co jsou na dně. Dá se diskutovat o tom, že dokud chtějí lidi žrát levná kuřata, budou se holt levná kuřata produkovat. Dá se snad dokonce diskutovat o tom, zda chudí jsou nemakačenkové, i když zastánci tohoto názoru to budou po Sašiných reportážích mít o dost těžší, píše Petr Koubský na Facebooku. Ale ať jste pravičáci, levičáci, cokoli, snad bychom nemuseli diskutovat o tom, že se mají dodržovat zákony: zákoník práce, bezpečnostní a hygienické předpisy. (A snad trochu víc víc než zákony: každý člověk si zaslouží důstojné zacházení. Přinejmenším do chvíle, kdy se z toho sám něčím vyřadí.) Minimálně na tom se snad dá shodnout a minimálně tohle by měli podpořit všichni politici do jednoho, když už jsou ty volby. Jedna věc je, že i ty blbé práce někdo dělat musí a (z nedostatku jiných možností) dělat chce, druhá věc je, že právě tihle lidé jsou neskutečně ojebáváni – sorry, žádné jiné slovo zde nesedí. Logicky, protože se nedovedou bránit a i kdyby dovedli, neodváží se. Obecně to ví každý normálně uvažující člověk předem, hodnota Sašiných textů je v tom, že to ukazuje konkrétně a způsobem, který těžko vypudíte z hlavy. Pořád mi nejdou do hlavy, pokračuje Koubský, ty reakce na reportáže Saši Uhlové, jejichž autoři říkají, že „všichni chudí jsou líní", kdyby se víc snažili, mohli by vydělávat mnohem víc, takže za blbý plat a ošklivé zacházení si každý může sám. To ty lidi fakt nenapadne, že do toho mohou spadnout kdykoli taky? To si jsou tak jisti? Stačí vážnější nemoc, úraz, jeden blbý životní krok. Dno je blíž, než si myslíte a dostává se z něj hůř, než si myslíte. I když jste pracovití a inteligentní. A kus vašeho úspěchu je vždy jen štěstí a to nemusíte mít pořád. Přeju vám, aby vám to pořád šlo dobře; ale fakt si myslím, že se trochu rouháte, když tak okázale dáváte najevo, že vás se to nikdy týkat nebude.

Druhá reportáž publikovaná na serveru A2larm.

Možná nás ekonomicky překvapí KLDR

O obludné lži v diskusi o paní Kozlové

14. 9. 2017 / Pavel Janíčko

čas čtení 6 minut

Pan Kartous patří ke kmenovým autorům BL nejen z hlediska intenzity a kvantity svých příspěvků, ale především z hlediska svého ideového a argumentačního zařazení. Opěrnými body tohoto vidění světa je přesvědčení o kapitalismu jako jediném možném společenském a ekonomickém způsobu fungování společnosti. Všechno, co se tomuto vidění vymyká, je podle něj mimo racionalitu, nebere v úvahu fakta, případně je to jakási zidealizovaná představa o minulosti těch lidí, kteří si ani vlastně neuvědomovali, v jakém marasmu žijí. Proto musí přijít různí Kartousové, Cvekové, Urbanové, Dolejší, aby jim vysvětlili, že…

A co na to církev českobratrská...

14. 9. 2017 / Richard F. Vlasák

čas čtení 6 minut

Vynikající článek Bohumila Kartouse, který popsal situaci paní Kozlové, její argumentační chyby a přitom jí dal za pravdu v tom podstatném (jak se jeho přístup liší od páně Kroupova komentáře na účet článků Saši Uhlové). Paní Kozlová si jednoznačně zaslouží náš respekt a úctu, mluví za mnohé, byť se třeba mýlí, když kritizuje link liberálního Jiřího Pehe, nebo levicového Lukáše Jelínka, a tvora, který zneužívá lidské slabosti a podněcuje nenávist mezi lidmi, MZ obdivuje, asi je to tím jeho jazykem... 

Mě jako teologa na věci zajímá jiná věc. Jak se v posledních dvaceti pěti letech chovaly církve, najmě má "drahá matka" Církev českobratrská evangelická (CČE). Jistě vybudovala rozsáhlou diakonii, pomáhající lidem s postižním a jejich rodinám; jistě, vzniklo evangelické školství, která podporuje mimo jiné integraci romské menšiny; skvěle vystupuje proti rasismu a práce Mikuláše Vymětala jako faráře pro menšiny lze těžko dost ocenit, ale myslím si, že na poli sociální teologie selhala a selhává neustále.

29736

Agenda setting ekonomických elit i očekávání středostavovského průměru v bolestivém procesu penetrace digitálem

Porucha není na vašem přijímači

14. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Nedávno jsem pro jedno české médium napsal komentář o nebezpečí obezity, která - na rozdíl od imigrace - ohrožuje významnou část české populace a v komplexu s dalšími faktory snižující se odolnosti ohrožuje naději této společnosti na spokojenou budoucnost. V diskusi nad obsahem jsem navrhl, jestli by redakce nechtěla z obezity udělat dlouhodobé téma. Nechtěla. Čtenář prý je specifický. To jistě je, lze ale předpokládat, že jedna z největších civilizačních hrozeb je pro české publikum skutečně nezajímavá? Nebo je to tím, že zadání, agenda setting v českých médiích je prostě v rukou elit, které touží nastolovat témata týkající se jejich zájmů, a médium má jediný úkol, upravit obsah k obrazu středostavovského průměru? A co v situaci, kdy se jim kontrola nad diskursem vymkla z rukou a oni se v zoufalství snaží vtěsnat svoje zájmy do obrazu rámovaného a prosyceného nepředvídatelností a živelností digitálního světa, v němž dochází na prolamování základních etických hodnot a ústavních práv?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2017

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 189,86.     Výdaje na provoz Britských listů byly 73 439,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem srpna 2017 143 995,56 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

24496