Srpen a neprojev: Zeman versus Santayana

15. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Prázdná a zbytečná politická gesta Miloši Zemanovi rozhodně nikdy nebyla a ani nejsou cizí ZDE. Přesto nyní jeho mluvčí prohlašuje, že prezidentský projev k padesátému výročí sovětské okupace by údajně byl právě pouhým prázdným gestem.


Ukrajina, Gruzie, Moldavsko či Pobaltí mají i v současnosti všechny důvody dělat si starosti s probíhající či hrozící okupací řízenou z Kremlu. Černá Hora se málem dočkala Rusy organizovaného státního převratu, zatímco v Řecku a Makedonii Rusové investují do podpory vzájemné nevraživosti nacionalistů. Většina obyčejných Američanů podle průzkumu společnosti IPSOS považuje současné Rusko za větší hrozbu než fundamentalistický režim v Íránu, který podle německých nebo izraelských zpravodajských služeb dál usilovně pracuje na jaderném a raketovém zbrojení ZDE.

Revizionistická mocnost Rusko je prostě v globálním měřítku prvotřídní bezpečnostní hrozbou zejména pro postkomunistické země, ve kterých bylo často schopno oživit výborně propracované zpravodajské sítě ze sovětských dob - nezávisle na tom, co o věci prohlašují předpojaté osoby jako Zeman či Ovčáček.

Připomínat si sovětskou okupaci z roku 1968 je letos mnohem důležitější než řekněme v roce 1998 či 2008. Před deseti či dvaceti lety ještě agresívní imperiální politika Putinova režimu uplatňovaná obecně vůči "blízkému zahraničí" od Norska po Arménii nebyla ani zdaleka tak zřetelná jako po roce 2014, kdy došlo k napadení Ukrajiny pod směšnou záminkou uzavření asociační dohody s Evropskou unií.

A mimochodem - rozhodně není pravda, že by poctivé připomínání věcí "dávno minulých" zásadně nemělo nic společného s událostmi nejsoučasnějšími.

Vše podstatné ke kauze Zemanova neprojevu k výročí okupace již dávno vyjádřil španělsko-americký filozof a esejista George Santayana.

"Ti kdo si nedokáží vzpomenout na minulost, jsou odsouzeni k opakování."

-1
Vytisknout
11560

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2018