Ruské televize použily staré fotografie z filmování jako "důkaz" zfalšování chemického útoku v Dúmě

25. 4. 2018

čas čtení 1 minuta
Ruská státní televize použila fotografie pořízené v zákulisí natáčení syrského filmu jako "důkaz" údajného zfalšování chemického útoku v syrském městě Dúma.


  Rusko a jeho spojenec Sýrie popírají tvrzení Západu, že při chemickém útoku 7. dubna byla usmrcena otravným plynem řada lidí.

Ruští představitelé trvají na tom, že útok byl "zinscenován". Stránka zaměřená na ověřování informací Snopes.com takové tvrzení označila za "falešné" s ohledem na jasné důkazy, že materiál předložený Rusy pochází ze starého filmu.

Ruské televize Pěrvyj kanal a Rossia 1 použily v neděli ve zpravodajství fotografie pořízené syrským režisérem během natáčení v roce 2016 jako "důkaz", že protivládní síly zfalšovaly chemický útok.

"Západní politici a tisk ignorují jasný důkaz, že v syrském městě Dúma k chemickému útoku nedošlo," prohlásila moderátorka Pěrvého kanalu.

Jde o zatím poslední případ použití falešného vizuálu ve špičkové kauze. V minulosti ruské ministerstvo obrany použilo videozáznam z počítačové hry, aby nabídlo "nevývratný důkaz" americké podpory teroristů na Blízkém východě. Prezident Putin se snažil vydávat záznam amerických jednotek v Afghánistánu v roce 2013 za dokumentaci ruských jednotek v Sýrii.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8508

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2018