RASISMUS V ČR

Jak se v olomoucké tramvaji stal tříletý kluk terčem rasistického útoku

25. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Právě dnes jsem zažila velmi nepříjemnou a neočekávanou situaci v tramvaji, píše dr. Mirna Šolić, profesorka českých studií z University of Glasgow, která v současnosti pobývá na výzkumné stáži, financované Evropskou unií, na Palackého univerzitě v Olomouci:

Nějaký opilec začal urážet mého tříletého syna, protože neumí česky - mluvili jsme chorvatsky. Dokonce ho nazval "cikánem" (protože má syn tmavší pleť) a pak na mě křičel, že jsem si to zasloužila, protože mám cikána. Já jsem vůbec nevěděla, co mám dělat, tvářila jsem se, že neumím česky, protože jsem nechtěla odpovídat na jeho otázky. Naštěstí lidé v tramvaji se postavili na moji stranu a když nechtěl přestat, přinutili ho, aby z tramvaje vystoupil.

Já z toho všeho mám hrozný pocit a přemýšlím, zda bych si neměla zabalit věci a vrátit se do Británie. Syn po tom incidentu asi hodinu mlčel. Všechno se trochu uklidilo, když jsme přišli na dětské hřiště a tam se začali normálně bavit s dětmi a rodiči. Na druhé straně vím, že Poláci v Glasgow mají problém s idioty, dokonce mi jeden student říkal, že jeho kamarádům místní idioti málem vypálili byt. Problém je v tom, že vím, co bych udělala v Británii a na koho bych se obrátila (určitě na policii). Tady v ČR nevím, co mám dělat, a cítím (možná se mýlím), že bych žádnou pomoc od policie nedostala.

K tomu: Dopravní podnik města Olomouce: Poděkování cestujícím

0
Vytisknout
13441

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013