"Maďarsko je svobodnější než západoevropské země", tvrdí maďarský ministr

15. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
Maďarsko je dnes výrazně svobodnější než západoevropské země a vztahy s médii jsou toho jasným důkazem, zdůraznil ministr úřadu předsedy vlády na konferenci s názvem Války za spravedlnost II. v Budapešti.

Gergely Gulyás, který hovořil na akci pořádané Centrem pro základní práva a Maďarskou národní mediální asociací, zdůraznil, že v Maďarsku jsou v mainstreamovém tisku zastoupeny velmi odlišné hodnoty, od radikální krajní levice až po radikální pravici. Každý má své fórum, každý může být nalezen a každý má příležitost účastnit se diskusí o maďarském veřejném životě.

Proto, říká, "debaty jsou plnější a svobodnější než v západní Evropě, kde tisk, který se dříve nazýval konzervativním, rezignoval na své postoje ke všem důležitým otázkám".

Gergely Gulyás řekl, že v Maďarsku nemůže být svoboda tisku zpochybňována, každý může psát podle svého vlastního přesvědčení a nikdo nemůže být stigmatizován za svůj názor.

Podle ministra je hrozbou 21. století to, že levicově liberální témata se stanou výlučnými a ti, kteří je nepřijmou, nemohou být součástí politiky. V tomto ohledu existuje ve střední Evropě vážný odpor, řekl a dodal, že střední Evropa, a zejména Maďarsko, se nevzdala cíle udržet v budoucnu normalitu.

Gulyás řekl, že není pochyb o tom, že dochází ke společenským změnám, které konzervativnímu světu v západní Evropě neprospívají. Otázkou však je, zda principy a základy, které spojují společnost a jsou schopny dlouhodobě fungovat, které všichni přijímají jako správné a nezpochybnitelné, ve společnosti zůstanou.

"Vidíme, že západoevropská legislativa, legislativa západních členských států Evropské unie, obecně tyto otázky překročila. Nejen snížili laťku, snížili laťku jednou provždy," řekl a dodal: Ve většině zemí západní Evropy už pravicové strany nejsou ochotny zapojit se do debat o otázkách, o nichž je pondělní konference."

Ministr řekl, že EU se snaží zesílit hlas těch sil v členském státě, které byly ve volbách v menšině. Řekl, že je to nelegitimní a nedemokratický pokus upřednostnit politické cíle, které nezískaly potřebnou většinu v demokratické soutěži, "vydíráním, zadržováním peněz, vyhrožováním, zbavováním volebního práva".

Připomněl, že klasický liberalismus 19. století nelze v žádném případě zaměňovat s politickým trendem, který se dnes nazývá liberalismem. Otázkou je, zda EU bude mít vedení a instituce, které budou schopny tolerovat existenci hodnot, jež jsou v rozporu s jimi vytvořeným výlučným myšlením. To je dnes největší boj," zdůraznil. Řekl, že pokud mluvíme o válkách o pravdu, můžeme říci, že je to pravda, která nás činí svobodnými, a svoboda, která zaručuje, že pravda může být napsána.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3661

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2023