Ruská agrese na Ukrajině: Německo má dostatek důkazů o válečných zločinech na Ukrajině, uvádí tamější nejvyšší státní zástupce

4. 2. 2023

čas čtení 9 minut
 
- Německý generální prokurátor uvedl, že v současné době se zaměřuje na "masové zabíjení v Buči" a útoky na civilní infrastrukturu; byl schválen nový balík vojenské pomoci USA ve výši 2,2 miliardy dolarů pro Ukrajinu


- Německo má důkazy o válečných zločinech v "trojčíselném počtu", říká státní zástupce


Německo shromáždilo důkazy o válečných zločinech na Ukrajině, uvedl generální prokurátor země v rozhovoru  zveřejněném v sobotu a dodal, že vidí potřebu soudního procesu na mezinárodní úrovni.

"V současné době se zaměřujeme například na masové zabíjení v Buči a na útoky proti ukrajinské civilní infrastruktuře," řekl Peter Frank listu Welt am Sonntag.

Německo začalo v březnu 2022 shromažďovat důkazy pro stíhání možných válečných zločinů, mimo jiné výslechy ukrajinských uprchlíků a vyhodnocováním veřejně dostupných informací, uvedl Frank a dodal, že němečtí prokurátoři zatím nevyšetřují konkrétní osoby.

    Připravujeme se na případný pozdější soudní proces - ať už u nás v Německu, ať už u našich zahraničních partnerů, nebo  u mezinárodního soudu.

- Podle ukrajinských statistik bylo od invaze v bojích zabito více než 130 000 ruských vojáků.

V pátek jich podle nich zahynulo dalších 720, čímž se celkový počet zvýšil na 130 590. Vyřadili dalších šest obrněných vozidel, tři tanky a tři protiletadlové systémy.

Ruská státní televize argumentuje, že na počtu mrtvých  ruských vojáků nezáleží, protože "nás mnogo":




Na otázku, kdo by měl být souzen, Frank odpověděl, že k odpovědnosti by měli být pohnáni ruští státní představitelé a ti, kteří provádějí rozhodnutí na nejvyšší vojenské úrovni.

Ukrajina usiluje o vytvoření zvláštního tribunálu, který by stíhal ruské vojenské a politické představitele, jež považuje za odpovědné za rozpoutání války.


- Ruská televize: Je nutno zničit víc ukrajinských měst. To je zásadní vojenská operace:

- Byla propuštěna další skupina ruských válečných zajatců

Celkem 63 jich bylo propuštěno poté, co jednání s Ukrajinou zprostředkovaly Spojené arabské emiráty, uvedla agentura Reuters. Dodala, že mezi nimi jsou i lidé "citlivé kategorie".

- Ruská televize: Musíme vojensky okupovat  parlamenty všech zemí NATO a umístit na nich ruské vlajky:


- USA umožnily, aby zabavený ruský majetek putoval na Ukrajinu


Generální prokurátor Spojených států Merrick Garland podle amerických médií povolil, aby země začala používat zabavené ruské peníze na pomoc Ukrajině.

Garland to oznámil během setkání s ukrajinským generálním prokurátorem Andrijem Kostinem ve Washingtonu, uvedla agentura France-Presse.

Dodal, že peníze budou pocházet z majetku zabaveného ruskému oligarchovi Konstantinu Malofejevovi po jeho dubnovém obvinění z údajného obcházení sankcí.

Peníze půjdou ministerstvu zahraničí "na podporu ukrajinského lidu", uvedl podle CNN Garland.

Kostin tento krok uvítal a řekl, že 5,4 milionu dolarů  ze zabaveného majetku půjde na "obnovu Ukrajiny".

"Jsem potěšen, že vidím v akci novou legislativu zaměřenou na zabavení nezákonného majetku ruských oligarchů," napsal Kostin na Twitteru spolu s fotografií, na které je s Garlandem během setkání.

    Všichni Ukrajinci tak či onak trpí touto válkou. Je naší povinností zajistit, aby ukrajinský lid dostal odškodnění za všechny obrovské škody, které byly způsobeny.

Ruský milionář Malofejev je považován za jeden z hlavních zdrojů financování proruských separatistů na východě Ukrajiny.

V dubnu zařadilo americké ministerstvo financí na černou listinu síť asi 40 fyzických a právnických osob vedených Malofejevem, která byla údajně využívána k usnadnění obcházení sankcí.

- Boje v Bachmutu, na frontové linii pokračující bitvy mezi ukrajinskými a ruskými silami, nepolevují

Po celé páteční dopoledne slyšeli novináři agentury Agence France-Presse neustálou výměnu palby z ručních zbraní a výbuchy  minometných granátů do a z ruských pozic, uvedla agentura.

Pete Reed, americký humanitární zdravotník, byl v tomto městě na východě Ukrajiny zabit, když jeho evakuační vozidlo zasáhla raketa, uvedla organizace Global Outreach Doctors, s níž pracoval.

Podle zakladatele organizace Andrewa Lustiga byl Reed bývalým střelcem americké námořní pěchoty, který pracoval jako zdravotník.

Při zásahu bylo zraněno několik dalších lidí.

Místní muž, pětašedesátiletý Oleksandr Tkačenko, řekl, že je "jasné", že auto, které bylo zničeno, nebylo vojenským cílem.

- Mezinárodní trestní soud zahájil vlastní vyšetřování  zločinů proti lidskosti a válečných zločinů spáchaných na Ukrajině několik dní po únorové ruské invazi, ale nemá pravomoc stíhat agresi na Ukrajině

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která je na návštěvě Kyjeva, ve čtvrtek uvedla, že v Haagu bude zřízeno mezinárodní centrum pro stíhání zločinů agrese na Ukrajině, informovala agentura Reuters.

- Spojené státy mezitím oznámily nový balík vojenské pomoci Ukrajině ve výši 2,2 miliardy dolarů, který podle Washingtonu zahrnuje přesné řízené rakety a palebné jednotky protivzdušné obrany Hawk. Zahrnuje také poprvé pozemní raketu s malým průměrem, která zdvojnásobí úderný dosah Ukrajiny na 150 km a umožní její armádě zasáhnout hluboko za frontovou linií války.

- Volodymyr Zelenskij prohlásil, že Ukrajina bude o Bachmut bojovat tak dlouho, jak jen bude moci, a slíbil, že "nikdo se tohoto "pevnostního" města nevzdá". V projevu na tiskové konferenci po summitu v Kyjevě s vedoucími představiteli Evropské unie Ursulou von der Leyenovou a Charlesem Michelem ukrajinský prezident uvedl, že země bude schopna začít osvobozovat okupovaný Donbas, pokud se "urychlí dodávky zbraní, konkrétně zbraní dlouhého doletu".

- Vedoucí představitelé EU nabídli Ukrajině silnou podporu, ale nestanovili "žádný pevný časový rámec" pro její vstup do bloku.
Zelenskij doufal, že EU Ukrajinu uvede na rychlou cestu ke členství, ale západní členské státy EU se obávají, že očekávání Kyjeva ohledně rychlých jednání o členství jsou nereálná.

- V pátek, kdy Zelenskij v Kyjevě hostil vedoucí představitele EU, se na Ukrajině dvakrát rozezněly sirény. První letecký poplach byl v Kyjevě vyhlášen v pátek ráno. Druhý, o několik hodin později, následoval po společné tiskové konferenci za účasti Zelenského, von der Leyenové a Charlese Michela. V průběhu dne nebyly bezprostředně hlášeny žádné ruské letecké útoky na Kyjev.

- Členské země EU se dohodly na návrhu Evropské komise stanovit cenové limity na ruské ropné produkty, uvedlo švédské předsednictví EU. Podle diplomatů se velvyslanci 27 států EU na páteční schůzce dohodli na zavedení stropu 100 dolarů za barel na prémiové produkty, jako je nafta, a 45 dolarů na produkty nižší třídy. Cenový strop vstoupí v platnost v neděli, stejně jako zákaz EU dovážet ruské ropné produkty.

- EU přislíbila, že desátý balík sankcí proti Rusku bude zaveden do 24. února, tedy do prvního výročí války. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová uvedla, že balík se bude týkat obchodu v hodnotě 10 miliard eur  a "zasáhne obchod a technologie, které podporují [ruskou] válku proti Ukrajině".

- Francie a Itálie dokončily technické rozhovory o společné dodávce systému protivzdušné obrany Samp/T na Ukrajinu letos na jaře, oznámilo francouzské ministerstvo obrany. Stalo se tak poté, co italský ministr zahraničí Antonio Tajani ve čtvrtek prohlásil, že systém bude na Ukrajině zprovozněn "během sedmi až osmi týdnů". Systém může sledovat desítky cílů a zachytit jich deset najednou. Jedná se o jediný systém evropské výroby, který dokáže zachytit balistické střely.

-  EU zahájí na Ukrajině program humanitárního odminování v hodnotě 25 milionů eur, potvrdil šéf zahraniční politiky bloku Josep Borrell s tím, že odminování je "klíčové pro záchranu životů civilního obyvatelstva".

-  Nové tanky dodané spojenci z NATO budou sloužit jako "železná pěst" při protiofenzívě Kyjeva, která má prolomit ruské obranné linie, uvedl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Západní dodávky dělostřelectva ráže 155 mm budou pro Ukrajinu životně důležité pro odražení ruských útoků na jihu a východě, řekl Reznikov na společné tiskové konferenci se svým polským protějškem Mariuszem Błaszczakem.

- Německo schválilo vývoz starších bojových tanků Leopard 1, které by doplnily řadu bojových vozidel, jež Berlín přislíbil minulý týden. Mluvčí uvedl, že vláda Olafa Scholze udělila vývozní licenci na tanky německé výroby, které byly poprvé vyrobeny v 60. letech a v roce 2003 byly v německé armádě nahrazeny tanky Leopard 2.

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
3612

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023