Ruská mučírna odhalena v osvobozeném Chersonu

17. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
 

Ukrajinští vyšetřovatelé sdělují, že ruské síly obsadily věznici pro mladistvé a že v ní mlátily a zabíjely lidi


Ukrajinští vyšetřovatelé odhalili   mučírnu ve městě Cherson, kde byly údajně zadržovány desítky mužů, kteří byli mučeni elektrickým proudem a někteří z nich usmrceni.

Policie uvedla, že ruské vojenské jednotky obsadily detenční centrum pro mladistvé.
přibližně v polovině března a přeměnili ji na vězení pro muže, kteří s nimi odmítli spolupracovat nebo byli obviněni z partyzánské činnosti.

Tři sousedé a dva místní majitelé obchodů uvedli, že začali slyšet křik asi šest týdnů poté, co viděli, jak budovu obsadili ruští vojáci. Svědci uvedli, že začali vidět, jak jsou lidé odváděni s pytli na hlavách a některé mrtvoly byly odnášeny a odvážely je vozy na odpadky.

Reportáž Channel 4 News o mučírně v Chersonu:

 

Mykola Ivanovyč, z jehož balkonu je vidět na zadní dvůr domu, řekl, že viděl dvě mrtvoly hozené do garáží za centrem.


"Vycházeli zbití [...] úplně dezorientovaní," říká Ira, která vlastní kiosek u zadržovacího centra. "Přicházeli sem a ptali se na cestu a my jsme jim dávali peníze na autobus."

Svědci uvedli, že nikdy neviděli obličeje mužů, kteří měli na starosti centrum, protože měli na sobě kukly a byli od hlavy až k patě oblečeni v černém.

Ruští vojáci přišli do domu Vitalije Serďuka v důchodovém věku na konci srpna. Když sousedé protestovali, obrátili dům vzhůru nohama a stříleli do vzduchu, pak Serďuka odvezli do vazební věznice.

Serďuk byl během čtyř dnů zadržování tak zbit, že se podle své manželky Jeleny poslední dva měsíce bojí vycházet z domu.


Bylo mu řečeno, že bití bylo kvůli jeho synovi, který slouží v ukrajinské armádě. Jeho syn, který nebyl v Chersonu během jeho okupace, byl nedávno zraněn v boji.

Ženia Dremo, IT specialista, byl na kontrolním stanovišti udeřen do čela za to, že neměl cigarety, které by mohl dát vojákům, a zůstala mu stále viditelná jizva. Rusové ho poté odvezli do vazební věznice.
 

"Zbili mě jenom trochu - měl jsem štěstí," řekl Dremo, "ale moji spoluvězni byli těžce zbiti." Řekl, že ruští vojáci "spoluvězni přiložili jednu elektrodou k varlatům a druhou k penisu. Pak jsem tam dvě hodiny seděl a poslouchal, jak křičí," řekl. "Dodnes v noci špatně spím."

Dremo řekl, že viděl jen lidi ve své cele, ale v té jeho jich bylo osm a pravidelně se střídali. Řekl, že zaslechl, že cel bylo celkem 23, což naznačuje, že v nich mohlo být v jednu chvíli drženo asi 180 lidí.

"Byly tam i ženy," řekl Dremo. "Byly tam nejméně dvě ženské cely. Měli jsme tam jednu kamarádku, Annu, která tam byla. Neznásilnili ji, ale oholili jí hlavu."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5794

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2022