Zuřivý Putin vyzval ukrajinskou armádu ke svržení ukrajinské vlády

25. 2. 2022

čas čtení 7 minut
- Zelenskij v pátek v noci varoval své ukrajinské spoluobčany, že nadcházející hodiny budou nejtěžší:

"Tato noc bude nejtěžší... Musíme to vydržet," řekl ve svém projevu. "Tuto noc nepřítel použije všechny dostupné prostředky, aby zlomil náš odpor. Tuto noc zahájí útok."

"Tato noc bude těžší než den. Mnoho měst našeho státu je pod útokem: Černihiv, Sumy, Charkov, naši chlapci a děvčata v Donbasu, města na jihu, zvláštní pozornost věnujeme Kyjevu," dodal. "Nemůžeme ztratit hlavní město."


Carole Cadwalladr: Zdravím Emmu Graham-Harrisonovou, mou odvážnou a brilantní kolegyni, která napsala tuto reportáž z Kyjeva. Podporu všem těm novinářům tam, kteří udržují linii mezi demokracií  a fašismem. A všem těm lidem z Ukrajiny, kteří se připravují na další strašlivou  noc. Jsme vám za mnoho vděčni.



- Hackeři ze skupiny Anonymous pronikli do serverů ruského ministerstva obrany a zveřejnili  databázi jeho zaměstnanců a kontaktů. Veškerá soukromá data ruského ministerstva obrany si můžete stáhnout zde:

- Co dělají ruské tanky:
(Toto video je ověřeno, vysílaly ho v pátek v hlavních večerních zprávách jak televize BBC, tak Channel 4 News, i následnou scénu. Žena v automobilu, který tank přejel, kupodivu přežila. Byla ze zmačkaného automobilu vyproštěna. )

Je to v této televizní reportáži v minutě 2'26":




- Vladimír Zelenskij: Jsme tady v Kyjevě. Bráníme Ukrajinu:


- Rusko vyhrožuje Finsku a Švédsku vojenskými a politickými důsledky, pokud vstoupí do NATO.

- Jedu autem směrem ke Kyjevu a v rádiu vysílají instrukce, jak se dělají Molotovovy koktejly.



- Vladimir Putin vyzval ukrajinskou armádu, aby svrhla ukrajinskou vládu, které označil za "bandu narkomanů a neonacistů, která se usadila v Kyjevě a vzala si jako rukojmí celý ukrajinský lid". Ve svém televizním projevu k ukrajinské armádě viditelně rozzlobený Putin vyzval armádu, aby "vzala moc do svých rukou". "Zdá se, že bude snazší se  dohodnout s vámi než s touto bandou narkomanů a neonacistů." Putin dále zopakoval své tvrzení, že se ukrajinské vedení podílelo na "genocidě" v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny.  Bojujeme s nacionalistickými skupinami, které jsou přímo odpovědné za genocidu Donbasu a krveprolití pokojných civilistů v obou republikách. Putin v projevu dále obvinil ukrajinské "neonacistické" vedení, že se chová jako teroristé, když se "schovávají za civilisty".

Putin nyní otevřeně hovoří o změně režimu v Kyjevě.  Apeloval na ukrajinskou armádu aby "převzala moc do svých rukou a nedovolila narkomanům a neonacionalistům zneužívat vašich rodin jako lidských štítů". Zjevně se už zbláznil.



- Rusko "částečně omezí" přístup na Facebook, oznámila ruská cenzurní agentura. Ruský komunikační regulátor Roskomnadzor uvedl, že tento krok je reakcí na omezení, která Facebook uvalil na ruská média, a obvinil jej z "cenzury".



- V nejnovějším znepokojivém vývoji informoval vysoce postavený zdroj z americké obrany reportéry Pentagonu, že se domnívají, že Rusko zahájilo obojživelný výsadek s tisíci příslušníky námořní pěchoty západně od klíčového města Mariupol na jižním pobřeží. Ačkoli tvrzení obsahovalo jen málo podrobností, na videu zveřejněném dříve na sociálních sítích se zdálo, že se kolona ruských obrněných vozidel, včetně tanků T-72B3 a obrněných vozidel BMP-3, pohybuje pobřežním městem Prymorsk, které se nachází mezi Melitopolem a Mauripolem. Při popisu "obojživelného útoku" probíhajícího od Azovského moře řekl v pátek novinářům vysoký představitel americké obrany, že Rusové "tam potenciálně vysazují na břeh tisíce námořních pěšáků". Na několika účtech sociálních médií v regionu se rovněž objevily snímky a zprávy o salvách ruských raket Grad, které v pátek pozdě odpoledne zasáhly cíle poblíž Mariupolu.


- Rusko bylo vyřazeno ze soutěže Eurovize. Rusku byla zakázána účast na písňové soutěži Eurovize, uvedla Evropská vysílací unie (EBU). V prohlášení orgánu, který soutěž produkuje, se uvádí, že toto rozhodnutí "odráží obavy, že ve světle bezprecedentní krize na Ukrajině by zařazení ruského příspěvku do letošního ročníku soutěže mohlo tuto soutěž znevážit".


- Hackerská skupina Anonymous prohlásila, že je "oficiálně v kybernetické válce proti ruské vládě
. Prohlášení ve vlákně na Twitteru přišlo v době, kdy bylo několik ruských vládních webových stránek, jako je Kreml a Duma, a také státem podporovaný zpravodajský web televize RT (dříve Russia Today), zasaženo takzvanými útoky DDOS.


- Po nočních ruských raketových útocích na ukrajinské hlavní město se boje dostaly na předměstí a do historického centra Kyjeva
. Ruské síly postoupily na předměstí města ze tří stran, zatímco ukrajinští vojáci vytvořili obranné pozice u klíčových mostů a hlídkovali v obrněných vozidlech v ulicích města.


- Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho uprchlo za posledních 48 hodin ze země více než 50 000 Ukrajinců. Uvedl, že většina uprchlíků odešla do Polska a Moldavska.


- Rada Evropy pozastavila Rusku činnost kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Rada 47 zemí oznámila, že Rusku bylo v pátek s "okamžitou platností" pozastaveno členství ve Výboru ministrů a parlamentním shromáždění organizace "v důsledku ozbrojeného útoku Ruské federace na Ukrajinu".


- Všech 13 ukrajinských vojáků bránících ostrov v Černém moři před leteckým a námořním bombardováním zemřelo poté, co se ve čtvrtek odmítli vzdát ruským jednotkám, uvedli ukrajinští představitelé.

1
Vytisknout
21157

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2022