Jimmy Carter: americká demokracie balancuje na hraně

6. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

V době, kdy si národ připomíná výročí útoku pravicového povstaleckého davu na americký Kapitol, bývalý prezident Jimmy Carter tvrdí, že americká demokracie "balancuje na hraně" zničení a že existuje reálná možnost druhé občanské války, pokud se země nesjednotí na obranu svých demokratických principů a institucí, píše na webu commondreams.org Brett Wilkins

"Před rokem vtrhl do Kapitolu násilnický dav vedený bezskrupulózními politiky a téměř se mu podařilo zabránit demokratickému předání moci," napsal 97letý Carter v New York Times před výročím pokusu o převrat, který provedli stoupenci "velké lži" bývalého prezidenta Donalda Trumpa, že demokraté ukradli volby v roce 2020.

"Rok poté stoupenci lži o tom, že volby byly ukradeny, ovládli jednu politickou stranu a podnítili nedůvěru v náš volební systém," pokračoval 39. prezident. "Tyto síly uplatňují svou moc a vliv prostřednictvím neúnavných dezinformací, které nadále obracejí Američany proti Američanům."

Carter - který po odchodu z Bílého domu v roce 1981 založil Carterovo centrum, jež se zasazuje o svobodné a spravedlivé volby po celém světě - prohlásil, že Američané se musí shodnout na základních ústavních principech, usilovat o reformy zajišťující bezpečnost a dostupnost voleb, bránit se polarizaci, odmítat politické násilí a bojovat proti šíření dezinformací.

Náš velký národ nyní balancuje na pokraji stále větší propasti," varuje Carter. "Bez okamžité akce nám reálně hrozí občanský konflikt a ztráta naší vzácné demokracie. Američané musí odložit stranou rozdíly a spolupracovat, než bude příliš pozdě."

V pondělním názorovém textu zveřejněném v deníku Guardian významný právník Laurence Tribe varuje, že "riziko státního převratu v příštích amerických volbách je nyní větší než kdykoli předtím za Trumpa", zatímco odborník na násilné konflikty Thomas Homer-Dixon v úterý označil Trumpovo prezidentství za "pouhé zahřívací kolo" předznamenávající fašistickou diktaturu, která by mohla ovládnout Spojené státy do konce desetiletí.

 

Celý článek v angličtině ZDE

2
Vytisknout
7010

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022