Koronavirus: Části britského zdravotnictví budou omikronem zahlceny, přiznal Boris Johnson

5. 1. 2022

čas čtení 6 minut
 

- Francie zaznamenala rekordní denní počet 335 000 nákaz, řekl francouzský ministr zdravotnictví Olivier Veran. Za posledních 24 hodin ve Francii zemřelo dalších 246 osob a dalších 3695 lidí nakažených covidem je na jipkách.

- Na telefonní linku pro pochybnosti o vakcínách volá v Holandsku 1000 lidí denně. Většina lidí, kteří telefonují, spíš projevují nejistotu, než že by to byli fundamentalističtí antivaxeři. 

 

- Portugalsko zaznamenalo ve středu rekordní počet denních nákaz, 39 570, avšak je to jedna z nejproočkovanějších zemí světa, a tak hospitalizace a úmrtí jsou daleko nižší než začátkem roku 2021. Tuto středu zemřelo 14 lidí na covid, touto dobou lomni to bylo 300 úmrtí denně.

- Turecko také ve středu registrovalo rekordní počet nákaz, totiž 66 467 a 143 denních úmrtí.

- Británie ve středu zaznamenala 194 747 nákaz a více než 20 britských regionálních zdravotnických organizací vyhlásilo kritickou situaci.

- Polský prezident Andrzej Duda má už podruhé pozitivní test na covid. Poprvé se nakazil covidem v říjnu 2020.

- Podruhé má pozitivní test na covid i šéf britské Labouristické strany Keir Starmer.


- Části britského zdravotnictví budou zřejmě v nadcházejících týdnech vlnou omikronu úplně zahlceny, avšak nového lockdownu není zapotřebí, konstatoval Boris Johnson na své, jako obvykle zmatené, tiskové konferenci.  Pacientům v severní Anglii, kteří utrpěli infarkt, vzkázalo britské zdravotnictví, aby se nesnažili volat sanitku, ale požádali někoho, aby je odvezl do nemocnice. V oblasti je totiž hospitalizováno nyní na covid dvakrát tolik pacientů než v Londýně ZDE

Psycholog profesor Stephen Reicher, University of St Andrews: Boris Johnson se opět vyhnul všem otázkám o opatřeních. Odmítl je jako "omezení" a že by byla příliš nákladná. Omezení, lockdown. Nic jiného neříká. Ale co ochrana občanů a podpora pro ně?


- Macron: Chci opravdu nasrat neočkované. Emmanuel Macron vyvolal zuřivost, když se vyjádřil, že očkovací strategií jeho vlády je "nasrat" neočkované občany tím, že jim bude stále více ztěžovat život. "Nechci nasírat francouzský lid," řekl v úterý Macron v rozhovoru pro list Le Parisien. "Avšak co se týče neočkovaných, chci je opravdu nasrat. A budeme to dělat až do konce. To je naše strategie." Francouzský parlament debatuje o tom, že covidové pasy budou k dispozici jen očkovaným občanům. Pas Francouzům umožňuje vstup do kaváren, restaurací, kin, muzeí, koncertních a sportovních center a umožňuje jim cestovat rychlostními vlaky a letadly. "V demokracii jsou největšími nepřáteli lži a blbost," řekl Macron. "Vyvíjíme tlak na neočkované občany tím, že co nejvíce omezujeme jejich přístup k aktivitám společenského života." Francie proočkovala téměř 90 procent svého obyvatelstva. Podle Macrona odmítá očkování "jen malá menšina. Jak ji dál snížíme? Snížíme ji - omlouvám se za ten výraz - že ji nasereme ještě víc." ZDE 

- V úterý 4. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 10 169 denních nákaz.  Hospitalizováno je 2854 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 397 lidí to je denní nárůst 71 mrtvých.   ZDE     


- Izrael zaznamenal dosud nejvyšší počet denních nákaz od samého začátku pandemie, je to důsledkem šíření omikronu, totiž  11 978.

- Indie zaznamenala první úmrtí na omikron. Celkem Indie registruje 2135 nákaz omikronem.

- Pečovatelské domovy v Anglii jsou postiženy akutním nedostatkem pracovníků v důsledku nákazy covidem. 90 procent z nich vyhlásilo "nejvyšší poplach".

- Německo musí nabídnout posilovací dávky dalších 15 milionů lidí, aby zpomalilo šíření omikronu

- Řecko zaznamenalo rekordních 50 126 denních infekcí.

- Infekce se šíří na Blízkém východě v několika státech kolem Perského zálivu. V Saúdské Arábii se za poslední dva dny více než zdvojnásobily na více než 2500 nákaz. V Kataru a v Kuvajtu je nyní denně více než 1000 infekcí.


- Itálie zaznamenala rekordní denní počet nákaz 170 844 a 259 denních úmrtí. 12 912 lidí je v Itálii v nemocnici.

- Týden po čtvrté očkovací dávce stoupá imunita proti covidu pětinásobně, zjistila studie z Izraele.

- Světová zdravotnická organizace zjišťuje, že omikron zřejmě nenapadá plíce tak, jak je napadaly předchozí varianty, a tak je sice nesmírně nakažlivý, ale nemá tak vážný průběh jako předchozí varianty. Vědci to ale dosud  nemají stoprocentně potvrzeno.

- Řecko zaznamenalo v úterý rekordní počet 50 126 denních nákaz.

- Švědsko zaznamenalo 30. prosince 2021 nový denní rekord 11 507 nýákaz. Švédský král Karel XVI Gustaf a královna Silvie mají pozitivní test na koronavirus.

- Policie v Německu informuje o sporadickém násilí na demonstracích proti koronavirovým omezením. Jeden demonstrant v Lichtenštejnsu kousl policistu a jiný se policistovi pokoušel odebrat zbraň.

0
Vytisknout
6566

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022