V Kazachstánu vypukly násilné protesty proti 100 % zdražení plynu

5. 1. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Kazašský prezident Tokajev kvůli masovým protestům vyhlásil výjimečný stav v největším městě Almaty a v oblasti západní Mangystau. 

Kazašský prezident Kásim Žomart Tokajev navzdory násilným protestům prohlásil, že jeho vláda nepadne. Demonstrace v několika důležitých městech přešly v násilí a dav se pokusil zaútočit na úřad primátora v Almaty.

"Výzvy k útoku na vládní a vojenské úřady jsou naprosto ilegální," prohlásil Tokajev. "Vláda nepadne, ale chceme vzájemnou důvěru a dialog místo konfliktu."

Tokajev ale současně vyhlásil dvoutýdenní výjimečný stav ve městě Almaty a v regionu západní Mangistau, kde se objevily masové protesty.

Vláda oznámila, že obnoví zastropování některých cen u zkapalněného plynu, poté co po výrazném zdražení plynu na začátku roku vypukly masové protesty.

Mnoho Kazachů nechalo svá vozidla konvertovat na pohon LPG, což je dlouho vycházelo podstatně levněji než benzín. Ale vláda prohlásila, že nízká regulovaná cena je neudržitelná a k 1. lednu regulaci zrušila.

Po zvýšení cen došlo 2. ledna k demonstracím s účastí tisíců lidí ve městě Žanaozen.

Demonstrace se rozšířily do dalších částí okolní provincie Mangistau a do západního Kazachstánu, včetně provinčního centra Aktau a dělnického tábora ropné společnosti Tengizchevroil.

V Almaty policie obklíčila hlavní náměstí a místní média hlásí, že desítky lidí byly zatčeny. Mobilní internet je ve městě zablokován.

Večer vláda oznámila, že v provincii Mangistau obnoví zastropování ceny na 50 tenge za litr, což je méně než polovina aktuální tržní ceny.

Veřejné protesty jsou v Kazachstánu bez předchozího oznámení považovány za ilegální.

Navzdory výjimečnému stavu protesty zachvátily během noci takřka celý Kazachstán. Nejmasovější jsou protesty v Atyrau, Aktobě, Uralsku. Policie zatýká demonstranty. Nejnapjatější situace panuje ve městě Almaty. 

Na západě země vyšly do ulic tisíce lidí. Po oznámení, že vláda znova zavede regulované ceny plynu, se shromáždění nerozcházejí a požadují příchod prezidenta Tokajeva. 

Podle zprávy, kterou se nepodařilo ověřit, plánuje Tokajev ráno oznámit rezignaci své vlády. 

Zdroj v angličtině: ZDE

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6024

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022