Všetci kradnú!

Pandora Papers, aneb Když šok (už ani) nešokuje

4. 10. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
  • Publikum zvyklé na "nesrovnalosti" premiéra už mohou překvapit jen jednotlivosti Bigaudgate, nikoliv samotná povaha zjištění, že propagátor EET se sám přinejmenším vyhnul placení daní.
  • Bohužel asi příliš nepřekvapí ani dopad poslední Babišovy aféry na volební výsledky. 

Andreje Babiše dostihla zatím poslední z jeho explozívních afér. Nákup zámečku Bigaud a dalších nemovitostí ve Francii prostřednictvím peněz vypraných přes skořápkové firmy v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech ale vlastně docela dobře zapadá do dosavadního profilu českého premiéra.


Asi největším překvapením z kauzy Bigaudgate je pro mě osobně nesmírně intenzivní pocit, že mě to celé vlastně ani dost málo nepřekvapuje.

Abychom si rozuměli: Tím nechci v žádném případě snižovat výkon mezinárodního investigativního týmu (česká část: Hana Čápová, Pavla Holcová, Lukáš Nechvátal, Zuzana Šotová), který na kauze dušu nechal a teď riskuje, že se stane terčem "protiopatření" potrefeného, z nichž popotahování po soudech nemusí ještě patřit k těm nejhorším.

Mám na mysli otázku, nakolik poslední zjištění zapadá do profilu bezzásadového a bezskrupulózního hochštaplera s estébáckou minulostí, který se jednoho dne rozhodl, že si zprivatizuje český stát - a bude ho pak řídit jako vlastní firmu.

Dobře předvídatelné teď myslím budou i reakce publika. Ti kdo Andrejovi uvěřili výmluvy ke všem předchozím přešlapům, při nichž křivě přísahal "na zdraví svých dětí", případně kdo považují pro sebe za výhodné takovou víru přinejmenším předstírat, začnou opět spolu se svým idolem ječet "kampáň!" a ohánět se fantasmagorickými konstrukcemi včetně "odhalení, kdo že vlastně" platí server Investigace.cz

Budou po ostatních novinářích zuřivě požadovat "objektivitu", včetně publikace vyjádření všelijakých jednoznačně podujatých subjektů, které byly již před drahnou dobou cíleně personálně "očištěny" a zapojeny do propracovaného systému damage control ANOfertu.

Na druhé straně reakce dosud nerozhodnutých voličů na Bigaudgate vůbec nemusí být jednoznačná - ba ani taková, jakou třeba autoři odhalení měli na mysli (pokud měli). I když členové a příznivci holdingu ANOB (Babišovci) nejspíš ihned začnou zuby nehty tvrdit, že si reportáž Investigace (působící v rámci široké mezinárodní novinářské sítě, která současně odhalila skryté majetky mnoha dalších politiků z jiných zemí) "objednali Fiala s Bartošem", politicky nevyprofilovaní voliči vyburcovaní z flegmatického spánku nejnovějším skandálem dost možná naštvaně nakráčejí k volbám jenom proto, aby podpořili bizarní antisystémové trio Pinocchio Kanimůra, inspektor Trachta a Kateřina "kapitalismus končí!" Konečná, vystupovat.

Voličům se totiž nepodařilo ani za více jak třicet let existence demokratického zřízení, natož pak během poslední volební kampaně vysvětlit, proč je důležité zachovat a zmodernizovat demokratický právní stát v ČR. Obě opoziční koalice, jejichž cílem je právě posledně zmíněné, proto vůbec nemusí na Babišově skořápkové aféře nějak výrazně volebně vydělat. Hlasy negativně motivovaných nespokojenců třeba v klidu spadnou do uren české demokracie subjektům, s nimiž se Andrej v dalším kroku spojí při sestavování nové xenofobní vlády.

Až taková může být cena za olověnou občanskou lhostejnost, na jejímž vzniku se kromě jiného groteskně formálním pojetím občanské výchovy významně podílela i všechna porevoluční ministerstva školství.

Ale rozhodně nechci malovat čerta na zeď. Třeba mě koalice Spolu a PirStan ve finiši kampaně právě teď překvapí něčím, co jsem vůbec nečekal. Co bude daleko méně předvídatelné než přesné doložení toho, že a jak zloděj krade a pere nakradené peníze v zahraničí.

Nesmírně rád bych se mýlil. Zkušenost mě nicméně naučila nikdy nezaměňovat toužebná přání za skutečnost.

0
Vytisknout
15035

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2021