Irsko: Ministerská komise rehabilituje vojáky z Jadotville, vyznamenán pouze velitel

16. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 2.0 Generic.
  • Komise skončila vyšetřování bitvy u Jadotville v září 1961, jejíž účastníci působící v irském kontingentu OSN byli přes projevenou statečnost po návratu domů i s rodinami perzekvováni. 
  • Navzdory snaze prosadit původní doporučení velitele jednotky a vyznamenat celkem 33 vojáků navrhla ministerská komise na medaili pouze samotného plukovníka Quinlana. 

Pouze velící důstojník irského kontingentu OSN, který před 60 lety svedl obrannou bitvu proti velké přesile v konžském Jadotville, byl v rámci vyšetřování komise ministerstva obrany navržen na medaili, informují Ronan McGreevy a Conor Gallagher.

Nezávislá skupina vzniklá v loňském roce rozhodla, že plukovník Pat Quinlan, velící důstojník roty A 35. praporu, by měl obdržet vyznamenání Distinguished Service Medal (DSM).

Nicméně skupina, jíž předsedal brigádní generál ve výslužbě Paul Packenham, dále doporučil, aby 33 mužů roty A nedostalo DSM, jak to doporučil Quinlan po bitvě, která proběhla v září 1961.

Quinlan dále doporučil, aby dalších 5 z 33 mužů obdrželo rovněž nejvyšší irské vojenské vyznamenání Military Medal for Gallantry (MMG).

Skupina dospěla k závěru, že udělení zmíněných vyznamenání by devalvovalo medaile An Bonn Jadotville udělené v roce 2017 všem veteránům obléhání konžského dolu.

Celkem 158 mužů roty A čelilo nedaleko místního uranového dolu drtivé přesile katanžských povstalců podporovaných francouzskými a belgickými žoldnéři.

Po vzniku nezávislého Konga v roce 1960 jižní část Katanga bohatá na minerály vyhlásila odtržení a k udržení pořádku byly vyslány jednotky OSN.

Rotě A se podařilo čtyři dny udržet obranu perimetru bez ztrát na životech, zatímco obléhatelům způsobila těžké ztráty.

Když jednotce došla munice a vzdala se, byla měsíc držena v zajetí. Po návratu do Irska nedošlo k oficiálnímu uznání jejich statečnosti, což od té doby způsobuje pocit křivdy mezi veterány a jejich rodinami. Pět veteránů z Jadotville si vzalo život.

Doporučení vyšetřovací komise neuspokojí ty, kdo vedli kampaň za zrušení původního rozhodnutí vojáky nevyznamenat.

Doporučení udělit vyznamenání veliteli roty A bude předloženo náčelníkovi generálního štábu koncem srpna a automaticky nemusí znamenat udělení medaile.

Zpráva zdůrazňuje nedostatečnou podporu veteránů z Jadotville po jejich propuštění ze zajetí a návratu domů.

"Některé z dětí personálu roty A... byly obviňovány, že jejich otcové jsou zbabělci; některým dávali bílé peří na školní aktovky; další byli uráženi na ulici svých domovských měst."

Zpráva nicméně tvrdí, že film Netflixu z roku 2016 "The Siege of Jadotville" předložil "pokroucený pohled" na bitvu a přeháněl počet obléhatelů i jejich ztráty.

Očekává se, že ministr obrany Simon Coveney se jménem vlády omluví mužům roty A a jejich rodinám za nedostatečnou podporu po jejich návratu ze zajetí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5152

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2021