Myanmarská junta děkuje Moskvě

25. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Šéf myanmarské junty poděkoval Rusku, které patří k hlavním dodavatelům zbraní tamní armádě, za posílení ozbrojených sil, jež se počátkem roku chopily politické moci.

Rusko se po puči postavilo za svého spojence a varovalo Západ před sankcemi proti juntě.

"Díky Rusku se naše armáda stala jednou z nejsilnějších v regionu," cituje TASS Min Aun Hlaina, který měl řečené sdělit ruskému ministru obrany Šojguovi během návštěvy v Moskvě.

Přátelství mezi Ruskem a Myanmarem se stává "silnějším a silnějším", prohlásil šéf junty.

"Myanmar je pro nás časem prověřený strategický partner a spolehlivý spojenec," řekl Šojgu - a dodal, že vojenská spolupráce představuje "důležitou složku" rusko-myanmarských vztahů.

Min Aun Hlain navštívil Moskvu během třídenní mezinárodní bezpečnostní konference, která skončila ve čtvrtek. Jde o teprve druhou zahraniční cestu šéfa junty.

V pondělí se sešel s předsedou Ruské bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem. Poté jednal s ředitelem státního podniku Rosoboronoexport Alexandrem Michejevem o "potenciální vojenskotechnické spolupráci".

Od února si potlačování nepokojů proti juntě v Myanmaru vyžádalo nejméně 870 životů civilistů.

V březnu se náměstek ruského ministra obrany zúčastnil výroční vojenské přehlídky v Rangúnu - včetně ruských bojových letounů, tanků a vrtulníků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5429

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2021