Prezident vlevo dole

26. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Grafika: Čeští elfové.

Miloš Zeman - člověk veřejně známý častým zaváděním, nepravdivými informacemi a pomluvami ve svých projevech a několikrát za to odsouzený - prosazuje verzi vrbětických událostí, která nedává žádný smysl, upozornil jeden z pozůstalých, Ondřej Havránek. I kdyby totiž Havránkův otec pracující ve Vrběticích sebevíce "neopatrně nakládal" s uskladněnou municí, druhý výbuch měsíc po své smrti zavinit rozhodně nemohl.


Čeští elfové zpracovali přehledně pět dezinformačních ruských narativů obsažených v relativně krátkém televizním vystoupení Miloše Zemana.

Jsou to útoky na BIS, "ekvivalentní" vyšetřovací verze s náhodnými výbuchy, zpochybnění vyšetřování, upozornění na fakt, že nejsou důkazy o přítomnosti agentů v areálu, a argumentace "zpravodajskou hrou".

Dodejme, že pouze jedna z uvedených námitek - neexistence přímých důkazů o přítomnosti odhalených agentů GRU v samotných Vrběticích - má jistou váhu. Víme nicméně, že se dva z nich ve skladu pod falešnými identitami skutečně ohlásili.

Nad Zemanovým nedělním vyjádřením v Rusku okamžitě zajásaly například Interfax, TASS, Komsomolskaja pravda, Pjatyj kanal, RIA Novosti, Rosijskaja gazeta nebo Moskovskij komsomolec či dokonce Meduza, která pod tlakem režimu podle nových předpisů musí uvádět, že je "zahraničním agentem". Jedním z mála ruských médií, která zprávu ignorovala až do večera, se tak stala ex-komunistická internetová Pravda.ru.

Ačkoliv dosud s naprostou jistotou nevíme, co se doopravdy stalo ve Vrběticích, jednou věcí si můžeme být zcela jisti - Miloš Zeman svou povinnost vůči "spřátelenému" Kremlu splnil beze zbytku.

2
Vytisknout
7827

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2021