"Problém je Putin": Obrovské demonstrace v ruských městech hrozily převálcovat policii

23. 1. 2021

čas čtení 2 minuty





"Vážení občané, tato akce je nezákonná. Děláme všechno na zajištění vaší bezpečnosti," lhal megafonem ruský policista, zatímco bezpečnostní jednotky agresivně útočily na pokojné demonstranty všech generací.

V sobotu se konaly obrovské demonstrace od Petrohradu až po Vladivostok, dokonce i v městě Jakutsk při teplotě -50 stupňů Celsia. Desetitisíce Rusů signalizovalo Kremlu, že už toho mají dost.

Zatímco se policie s potížemi snažila ovládnout centra měst, někteří demonstranti po policistech házeli sněhovými koulemi. Jiní si s policisty v chránícím brnění vyměňovali rány. Mnoho demonstrantů skandovalo, ať Putin rezignuje, vyměňovalo si vtipy, filmovali reportáže pro Instagram a byli vždy krok před policií, která demonstranty honila po městě.

 

Protesty v Jakutsku v teplotě -52 stupňů Celsia:

Demonstrace vyvolalo uvěznění Alexeje Navalného, který se vrátil z Německa, poté, co ho tam vyléčili němečtí lékaři z otravy novičokem ruskými tajnými službami.  Mnozí demonstranti však zdůrazňovali, že problém je hlubší, jde o Putina a jeho vládu nad Ruskem, trvající dvacet let.

Sobotní protesty patřily k největším demonstracím v Rusku za poslední desetiletí. Policie zatkla více než 2500 lidí.

Docházelo k potyčkám. Policie útočila obušky a vyháněla demonstranty z hlavních moskevských náměstí a z náměstí v dalších městech. Davy demonstrantů však protrhly policejní kordony v Moskvě i v Petrohradě a v ulicích docházelo k bojům muže proti muži.

Policie občas ztrácela kontrolu. V Moskvě bylo natočeno video, kde demonstranti útočili pěstmi na policisty a v jednom záběru si mladí demonstranti hrají fotbal s policejní helmou. V Petrohradě demonstranti uzavřeli hlavní bulvár, Něvskij prospekt, a až Navalného tým jim musel vydat apel, aby ulici uvolnili a šli domů.

Nikdo nezemřel, ale několik demonstrantů bylo vážně zraněno.

Největší protesty se konaly v Moskvě, kde podle odhadů tiskové kanceláře Reuters demonstrovalo 40 000 lidí. Skandovali "Odejdi!" - vzkaz Putinovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
7748

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021