Pach pachydermat

20. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Po uvalení západních sankcí kvůli anexi Krymu v roce 2014 zavedl ruský režim "protisankce" na zahraniční potraviny. Sliboval poddaným, že navzdory počátečním omezením nabídky podnítí rozvoj ruského potravinářství a země se vrátí k soběstačnosti. Šest let poté ceny potravin v Rusku nekontrolovaně rostou - a vláda byla nucena zavést regulaci, jakou zažili jen pamětníci sovětských dob. Běžný Rus dnes jí podstatně hůře než před Putinovým pokusem. A takřka na nic jiného než na jídlo už nezbývají peníze. - Vskutku nejvyšší čas, aby se tlustokožci s podobnými nápady začali rozvalovat i v českém rybníčku.


Okamurova SPD (zkratka z anglického sensory processing disorder, porucha senzorického zpracování) prosadila ve sněmovně návrh, podle nějž prodejny s plochou nad 400 metrů čtverečních budou muset nabízet až 55 % podíl českého potravinářského zboží. Poslanci tak učinili navzdory vážnému varování klíčových zemí EU - Belgie, Francie, Itálie, Německa, Nizozemska, Polska, Rakouska a Španělska. Výhrady již vyjádřila také Evropská komise.

To úplně nejmenší, co lze v dané souvislosti vyslovit, je upozornění, že zemědělství a potravinářství v Evropě už dávno nejsou samostatná hospodářská odvětví. Silně závisejí na dotacích, na něž musejí vydělat odvětví jiná a ziskovější. V prvé řadě tedy úspěšní exportéři průmyslového zboží a služeb.

Pokud se čeští parlamentní tlustokožci navzdory varováním z Evropy opravdu rozhodnou snít sen o diskriminaci zahraničních dovozců, o českých banánech, datlích, pomerančích, avokádech, lososech a mořských plodech, nezbývá než upozornit, že dříve či později za tento sen všichni těžce zaplatíme. Sortiment utrpí a potraviny budou dražší - buď na ně stát vynaloží podstatnou část daní, aby je mohl sám dotovat, a tyto peníze pak budou ve státním rozpočtu chybět třeba na sociální výdaje, nebo zboží jednoduše samo postupně zdraží, protože dotovat je už nebude z čeho.

Pokud se totiž někdo opravdu domnívá, že němečtí exportéři budou prostřednictvím příspěvků do unijního rozpočtu dotovat české agroferty, jen aby Češi v supermarketech administrativně diskriminovali německé potravinářské zboží, pak se obávám, že nejspíše spadl z jahody.

Stejně jako naprostá neschopnost vlády zvládnout koronavirovou pandemii, také šílený sen o potravinové autarkii ve stylu Pitomiovy obdivované KLDR vysílá do zahraničí zprávu o malé zemi s otevřenou ekonomikou závislou na exportu, která se už dočista zbláznila.

Jak dlouho asi potrvá, než občané pochopí, že oblíbené heslo učesanějších nacionalistů "Cizí nechceme, své si nedáme" zpravidla končí verzí "Cizí nechceme, své už nemáme"?

Pach pachydermat se šíří celou českou Zoo.

0
Vytisknout
9435

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021