Pompeo podepsal dohodu o přesunu amerických vojáků z Německa do Polska

19. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
Spojené státy podepsaly s Polskem dohodu o přesunu amerických vojáků z Německa do této východoevropské země. Smlouva také dělá z Polska nové velitelství 5. sboru americké armády.


Americký ministr zahraničí Mike Pompeo podepsal s Polskem dohodu, která zvyšuje počet amerických vojáků přítomných ve východoevropské zemi.

Dalších tisíc amerických vojáků bude vysláno do Polska, navíc k 4 500, jež jsou zde již rozmístěni. Dohoda také poskytuje USA přístup k polským vojenským instalacím a umožňuje modernizaci existujících zařízení v Polsku.

"Bude to rozšířená záruka: Záruka, že v případě hrozby budou naši vojáci stát ruku v ruce," prohlásil polský prezident Andrzej Duda v sobotu. Podle něj také dohoda zvýší bezpečnost dalších zemí v této části Evropy.

Z Německa bude také přesunuto několik vojenských velitelství, mezi nimi 5. sboru. Od příštího roku se bude nacházet v Polsku.

Americké ministerstvo obrany v červenci oznámilo plány na stažení zhruba 12 000 vojáků z Německa, což omezí celkový počet z 36 000 na 24 000. Takřka 5 600 příslušníků ozbrojeného personálu bude přemístěno do jiných zemí NATO, včetně Polska, zatímco 6 400 se jich vrátí do USA.

Rozhodnutí následovalo po opakovaných stížnostech prezidenta Donalda Trumpa, že Berlín dostatečně neutrácí za obranu nebo nepřispívá svým dílem do pokladny NATO.

Pompeo a polský ministr obrany Mariusz Blaszczak podepsali dohodu Enhanced Defence Cooperation Agreement (EDCA) v prezidentském paláci ve Varšavě. Americký diplomat je na turné ve Střední Evropě, při němž navštěvuje Českou republiku, Rakousko a Slovinsko.

"V Polsku existuje velmi zvláštní smysl pro ohrožení Ruskem. Polská vláda se intenzívně snažila dosáhnout plnohodnotné americké vojenské základny. Polský ministr zahraničí prohlásil, že dává větší smysl mít vojáky zde. Polsko je blíže potenciální problémové zóně," prohlásila dopisovatelka Deutsche Welle Magdalena Gwozdzová-Pollokatová.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4886

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2020