Přední diplomat EU odmítá návrat Ruska do skupiny G7

3. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Josep Borrell podporuje Británii a Kanadu v odmítání návratu Moskvy do skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik, upozorňuje Jacopo Barigazzi.


Evropská unie si nemyslí, že by se Rusko mělo vrátit do G7.

EU se "domnívá, že formát G7 je vitálním multilaterálním rámcem mezi zeměmi řídícími se společnými hodnotami, zájmy a závazky," uvedl přední diplomat unie Josep Borrell na úterní virtuální tiskové konferenci.

Účast Moskvy v tom, co bývalo označováno jako G8, byla "přerušena, dokud Rusko nezmění kurs a prostředí neumožní vést v G8 opět smysluplné diskuse, a to nyní není splněno," řekl bývalý španělský ministr zahraničí Borrell.

USA nyní zastávají předsednictví skupiny sedmi průmyslových zemí zahrnujících dále Německo, Francii, Itálii, Británii, Kanadu a Japonsko. Členství Ruska bylo zmraženo v březnu 2014 po anexi Krymu. Do klubu vstoupilo v roce 1998.

Americký prezident Donlad Trump o víkendu prohlásil, že odloží výroční summit G7 a že plánuje pozvat čtyři nečlenské státy, včetně Ruska. Jeho oznámení vyvolalo vyjádření nesouhlasu ohledně potenciálního návratu Moskvy, a to ze strany Británie a Kanady.

Trump již dříve přišel s myšlenkou požádat Rusko o opětovný vstup, ale k tomu je třeba souhlasu ostatních členů, upozornil Borrell.

"Rád bych také zdůraznil fakt, že prerogativem předsednictví G7, v tomto případě Spojených států... je vydávat pozvání hostům - a zvaní hostů odráží priority hostitele," řekl dále Borrell. "Ale změna členství enbo změna formátu na trvalém základě není prerogativem předsedy G7."

Během tiskové konference se Borrell vyjádřil také ke smrti George Floyda v USA. Neozbrojený černoch zemřel poté, co na něj zaklekl policista po dobu takřka devíti minut.

"Jsme šokováni a zděšeni," řekl Borrell. "Toto je zneužití moci a je třeba je odsoudit." Dodal, že "všechny společnosti musejí zůstat ostražité vůči nepřiměřenému použití síly" a zdůraznil, že "odsuzujeme násilí a rasismus jakéhokoliv druhu".

Borrell vyzval k "deeskalaci násilí" a řekl, že "důvěřujeme schopnosti Američanů dát se dohromady, aby se jako národ uzdravili a věnovali se těmto důležitým tématům během těchto obtížných časů."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7016

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2020