Miliony Evropanů jsou závislé na potravinové pomoci Červeného kříže

12. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Rodiny a jednotlivci v obtížné sociální situaci jsou v EU stále závislejší na charitativních organizacích, jako je Červený kříž. Bez jejich pomoci si nedokážou zajistit základní potřeby jako potraviny, vodu a přístřeší. Zatímco Německo je relativně krizí nepostiženo, země jako Španělsko jsou na tom stále hůře.

Sémantika propagandistické masáže

12. 3. 2013 / Mojmír Grygar

čas čtení 8 minut

Dovedu si přestavit, jak nepříjemný čas nastává novinářům -- odpůrcům Miloše Zemana, kteří Miloše Zemana během předvolební kampaně až do posledního dechu napadali, a nic, co by ho mohlo diskvalifikovat, jim nebylo cizí. Beru si na mušku Lidové noviny, které se vepsaly do dějin propagandy již celostránkovým plakátem, ve kterém v předvečer prezidentských voleb odpůrce Karla Schwarzenberga nazvaly ztělesněním lži. Volte Karla proti lži! Slogan nevyzývá k přemýšlení -- je to cejch.

25451

ANALÝZA

Sjezd je za dveřmi, sociální demokraté

12. 3. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 25 minut

Blíží se. Opět. Tentokrát už v pořadí 37. sjezd této nejstarší české politické strany. Jistě se bude vzpomínat. Na možnou budoucnost, díky chybám znemožněnou. Možná i na minulost. Na bohatou historii – na slavné kapitoly ze života strany. A bezesporu i na některé jiné kapitoly, které možná nepatří k těm nejsvětlejším. Určitě to bude opět vzpomínání na léta, kdy sociální demokracie byla donucena fúzovat s KSČ a na dlouhých čtyřicet let, kdy její činnost na území našeho státu oficiálně zanikla. Pak na dobu, kdy někteří komunisté fúzovali se sociální demokracií a tvoří její nezanedbatelnou součást. Na Bohumínské usnesení a na to, že se nikdy nedodržovalo, když se chtělo.

Slávku, vzpomínáš?

Příliš veliké srdce

12. 3. 2013 / Slavoj Žižek

čas čtení 5 minut

Slavoj Žižek se zamýšlí nad odkazem nedávno zesnulého venezuelského prezidenta

Musím se přiznat, že se mi daleko častěji nelíbilo, než líbilo, co Hugo Chávez dělal, zejména pak v posledních letech své vlády. Tím nemám na mysli ona absurdní obvinění, která mu vytýkají, že byl "totalitním" diktátorem (těm, kteří tak soudí, bych doporučil tak rok dva pobytu ve skutečné diktatuře stalinského typu!). Pravdou však je, že se dopustil spousty bláhovostí. Co se týče zahraniční politiky, nelze mu odpustit jeho spojenectví s Lukašenkem a Ahmadínažádem; v ekonomické politice řadu improvizovaných a nedomyšlených opatření, která se namísto řešení skutečných problémů omezovala na mohutné finanční injekce, jež měly tyto problémy spíše zamaskovat; špatné nakládání s politickými vězni, které si právem vysloužilo kritiku dokonce i samotného Noama Chomského; a konečně -- v tomto výčtu zdaleka to nejméně závažné provinění -- některé jeho kuriózní zásahy do kulturního života, jako byl zákaz vysílat v televizi animovaný seriál Simpsonovi.

Pochod na Milán

12. 3. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 1 minuta

Včera 11. března demonstrovala v Miláně stovka členů italského parlamentu ze strany Lidu svobody (LS), včetně bývalých ministrů. Došli v Miláně až dovnitř budovy soudu, aby vyjádřili znepokojení kvůli zacházení soudců s šéfem jejich strany Silviem Berlusconim. Pochodující prohlašují, že je Berlusconi údajně obětí politického pronásledování.

Jak "skvěle" se mají čeští důchodci v mezinárodním srovnání?

12. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Čeští důchodci se prý mají lépe, než američtí. Tvrdí to studie francouzské finanční firmy Natixis, o níž včera široce informovala česká média. Zadavatel zkonstruoval složitý index zahrnující kromě výše příjmů např. i naději na dožití, dostupnost sociální a zdravotní péče, kvalitu životního prostředí a další faktory. Česká republika se pak mezi 150 zeměmi umístila na 17. místě před Slovenskem a USA. To se ti čeští důchodci ale mají!

ČR měla do roku 2010 skutečně skoro nejlepší sociální zabezpečení ve východní Evropě

12. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Vyplývá to z analýz, zveřejněných v mezinárodní studii Ipeka Erena Vurala (ed.), Converging Europe Transformation of Social Policy in the Enlarged European Union and in Turkey, Farnham: Ashgate, 2011.

Nejzajímavější je zřejmě studie Noemi Lendvaiové "EU Integration and Post-communist Welfare: Catch-up and Convergence before and after the Economic Crisis". ZDE je stručný powerpoint, v angličtině, shrnující její závěry.

Zaprvé, Lendvaiová upozorňuje na něco, co je Čechům známo, ale lidem na Západě se to musí neustále opakovat: že totiž středovýchodní Evropa není homogenní region a že v jejích jednotlivých zemích panují radikálně rozličné poměry.

Lendvaiová objevuje v oblasti sociálního zabezpečení ve středovýchodní Evropě tři různé tendence, k nimž podle ní aproximují jednotlivé země. Kniha vyšla v roce 2011 a zachycuje situaci v podstatě do roku 2010, nezahrnuje už tedy politováníhodné škrtací experimenty chemika Kalouska v České republice. Nicméně je myslím důležité si uvědomit, v jakém kontextu existovalo do té doby sociální zabezpečení v České republice a že - což ze studie Lendvaiové vyplývá - posun ČR neoliberálnímu modelu přivodí naprostou katastrofu.

Nedemokraticky laděná diskuze v České televizi v rámci festivalu Jeden svět

12. 3. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Monopol Člověka v tísni, časopisu Respekt a České televize ve vzájemné součinnosti na prezentaci lidských práv je dle mého soudu nešťastný. V diskusi ZDE k dokumentárnímu snímku Boj o Sýrii, Hamá 82-11 pozvaní hosté včetně moderátora Tomáše Lindnera z Respektu zastávali oficiální stanovisko k současnému dění v Sýrii: revoluce je demokratická a bojuje se proti brutálnímu režimu. My (Západ) stojíme na straně dobra a bojíme se vlivu "extrémistů". Neobstojí tvrzení pořadatelů, že se jim nepodařilo sehnat zastánce odlišné perspektivy; taková diskuse pak není diskusí, ale silně připomíná monolitní přitakání z totalitních dob. Jednoduše nemá ve veřejnoprávním médiu co dělat.

Vaše "likes" na Facebooku o vás prozrazují intimní informace

12. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Uživatelé Facebooku o sobě nevědomky prozrazují tím, že zakliknou, že se jim něco "líbí", soukromé osobní informace. Zjistili to vědci, kteří studovali veřejné profily padesáti osmi tisíc uživatelů facebooku. Ukázalo se, že se z těchto informací dají přesně zjistit údaje o uživatelově rase, o jeho IQ, o tom, zda užívá drogy a jaké a jakou má osobnost a jaké má politické názory. Studie, která vyšla v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, zřejmě vyvolá novou diskusi o ochraně osobních údajů na Facebooku. Nikdo si dosud neuvědomoval, že ze zaškrtávání "likes" na Facebooku je možno předpovědět uživatelovy politické názory i jeho sexuální orientaci. Jeden z autorů studie, Michal Kosinski z Cambridge University, upozornil, že veřejné údaje o sexualitě či náboženských názorech uživatelů Facebooku mohou být pro ně v některých kontextech nebezpečné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zánik antibiotik bude pro lidstvo katastrofou

11. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Bakterie odolné antibiotikům, které jsou schopné vyvolat nevyléčitelné infekce, představují "katastrofickou hrozbu", varovala hlavní lékařská poradkyně anglické vlády Sally Daviesová v oficiální zprávě, v níž požaduje bezodkladné celosvětové kroky k nápravě situace.

Pokud nebudou přijata přísná opatření na omezení používání antibiotik a nová antibiotika nebudou objevena, "octneme se ve zdravotnictví, které se bude podobat začátku devatenáctého století", varovala. Požadovala, aby této věci vlády daly stejnou prioritu jako boji proti terorismu.

Antibiotika selhávají a roste výskyt nových bakteriálních onemocnění, zejména nových varaiant E.coli a Klebsiella, která vyvolává zápal plic.

Bývalý britský ministr a jeho bývalá manželka byli odsouzeni na osm měsíců do vězení

11. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Bývalý liberálnědemokratický ministr Chris Huhne a jeho bývalá manželka Vicky Pryce byli oba odsouzeni na osm měsíců do vězení nepodmíněně za trestný čin bránění průchodu spravedlnosti.

Vicky Pryce r. 2003 lživě potvrdila, že řídila Huhnův automobil, když jím Huhn překročil povolenou rychlost a jeho automobil vyfotografovala automatická protirychlostí policejní kamera. Prycová převzala Huhnovy tři trestní body, protože by býval přišel o řidičský průkaz. Před dvěma lety však poté, co ji Huhn opustil, prozradila Pryceová tuto skutečnost v médiích, aby se manželovi pomstila. Zničila tím Huhnovu politickou kariéru, ale za porušení zákona skončili ve vězení oba.

Podrobnosti v angličtiněZDE

Frenštátská tragédie je nejspíše důsledek likvidačních exekucí

11. 3. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 7 minut

Pozadí frenštátské tragédie popisované Stanislavem Křečkem v článku Sousedé, aneb jak to vlastně bylo ve Frenštátě se shoduje s informacemi, které se o této věci prostřednictvím internetu šíří a zřejmě pocházejí přímo z Frenštátu pod Radhoštěm. Ve všech se hovoří o tom, že si Antonín Blažek marně stěžoval na hluk v prodejně zřízené pod jeho bytem, kde se prodával alkohol mladistvým, na vlhkost, která mu pronikala do bytu a také je zmiňován dluh 140 000 korun, pro který mu byl prodán byt, z něhož měl být za několik dnů před osudnou explozí domu vystěhován na ulici.

Češi mají rádi šarlatány

11. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut

Pro metodu MMS nejenže nesvědčí žádné vědecké důkazy (někteří čtenáři si myslí, že vědecké důkazy jsou to, co oni sami zkombinují ze svých znalostí a co jim dává logiku, jenže skutečné vědecké důkazy musejí projít nezávislým, mezinárodním oponentským řízením na úrovni současných poznatků), nýbrž dokonce existují vědecké důkazy o její škodlivosti a nebezpečnosti, což dosáhlo až té úrovně, že západní veřejné agentury na ochranu zdraví občanů před MMS varují nebo ji přímo zakazují.

Překvapilo mne, kolik a jakých reakcí jsem dostal na svůj článek o šarlatánské "léčbě" pomocí MMS. Myslel jsem si, že stačí odkaz na anglickou Wikipedii a tam uvedené odkazy a vše bude jasné. Někteří čtenáři ale za vším vidí spiknutí farmaceutických firem, kterým údajně vadí levná a efektivní léčba "všech nemocí" (!), jakou MMS údajně nabízí.

12 hvězd v evropském soumraku

12. 3. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

Od chvíle, kdy na skalnatém ostrohu zvaném Pracha započal Spytihněv I. budovat hrad, až do dnešních dnů, kdy nad sídlem českých knížat, králů a prezidentů zavlaje na modrém podkladu 12 hvězd symbolizujících Evropskou unii, uplynula ve Vltavě spousta vody. A přece, co je to proti historii Evropy, vyrůstající ze základů řeckých poleis, coby kolébky evropského principu jednoty politické, sociální a duchovní, principu společenství vzájemného respektu, svobody a důstojnosti. Toto je to nejpodstatnější z poselství, kterým starověké Řecko přispělo budoucí vizi evropského národa, jenž se proto stal národem, jak o tom například hovoří Ortega y Gasset (Evropa a idea národa), když ve třech bodech definuje evropskou jednotu v souladu s kulturním vědomím, že:

Věrnost topáckým idejím až za hrob

12. 3. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

Hledali se, až se našli. Tak bych nějak stručně popsal vzájemnost pochopení idejí, představovaných ultrapravicovou TOP 09. Když se připravovala zdravotnická reforma v čele s Julínkem, nemohl jsem tomuto člověku přijít na jméno. Nyní, když otěže zdravotnictví převzal ministr Heger, je Julínek jen slabý odvar toho, co dokázal a ještě dokazuje v pokračující reformě právě stoupenec, resp. představitel drsné pravicové politiky TOP 09 ministr Heger (ostatní členy snad není nutné jmenovat).

ČR v New York Times! Díky švédským masovým kuličkám

11. 3. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

ČT se snažila během svého tematického pořadu ke jmenování Miloše Zemana prezidentem vzbudit dojem, že se o událost zajímají zahraniční média, a to prostým zatajováním faktu, že se zahraniční média o tuto "událost" zajímala minimálně. Je možné, že to v ČT dělají nezáměrně. Stejně jako v řadě jiných případů (vzpomeňme dlouholeté, falzifikaci snadno podléhající zveřejňování hodnotící ankety v pořadu Hyde Park) jim prostě nedochází, že nejen manipulace s fakty, ale i jejich zamlčování, značně deformuje obraz reality, kterou vytvářejí.

Kupříkladu americký deník New York Times Zemanovu přísahu ignoroval, informoval naposledy článkem více méně rekapitulujícím dění okolo prezidentského úřadu za posledních 20 let, o jeho vítězství ve volbách. Shodou okolností, dva dny po události, jejíž význam byl českými médii (čistě z důvodu její ritualizace) zveličován, abychom se nedozvěděli v podstatě nic nového, se však Česká republika přeci jen objevila v agendě NY Times, a to dokonce v rámci "quotation of the day", kterým deník pravidelně upozorňuje na některý ze svých významných textů. Souvislosti jsou to ale více méně tragikomické:

Sousedé, aneb jak to vlastně bylo ve Frenštátě?

11. 3. 2013 / Stanislav Křeček

čas čtení 3 minuty

Nedávné události ve Frenštátě, tedy neomluvitelné počínání jednoho z nájemců (?) bytů v obytném domě a následná tragédie vzbudily zájem veřejnosti o problémy, která jinak nejsou často ve středu pozornosti, totiž zájem o vztahy mezi obyvateli obytných domů a bytů, ať již nájemních, družstevních nebo ve vlastnictví jednotlivých osob. Nejen, že se zabývám touto problematikou celá léta, ale učinil jsem v nedávných dnech i aktuální osobní zkušenost, když jsem se na pozvání deníku Blesk účastnil chatu s občany, kteří se na tuto problematiku z hlediska práva, ale i z hlediska obyčejné lidské ohleduplnosti a slušnosti, dotazovali. A věřte mi: zdaleka to není tak jednoduché a přímočaré, jak by se z povrchních komentářů (i frenštátské události) mohlo zdát.

Chávezova éra: socio-ekonomická analýza

11. 3. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 26 minut

K hodnocení Chávezovy éry je potřeba uvést několik faktů. Oficiálně se jedná o období 1999-2012 (Chávez vyhrává volby v roce 1998 a nastupuje 1999). Bolívarská revoluce jako radikálně-socialistický projekt je ovšem produktem pozdějšího období (po puči v roce 2002) a obvykle se datuje k letem 2005-2006.

Shrnuto se ve venezuelské ekonomice nalézají problémy, na které se podrobněji podíváme. Většina z nich je spojena s ropných charakterem země. Největších úspěchů dosáhl Chávez a jeho politika v oblasti sociální, kde se Venezuela velmi často zařadila na přední, či přímo první místo v Latinské Americe. Za nejvážnější problém je považována kriminalita, a to jak analytiky, tak i Venezuelany samotnými.

Výroční zpráva Human Rights Watch za rok 2012: Venezuela

11. 3. 2013

čas čtení 14 minut

V březnu 2011 byl Rubén González, generální tajemník hornické odborové organizace Ferrominera Orinoco Union, odsouzen k sedmi letům vězení za organizaci a účast na stávce 2 000 zaměstnanců Guyany, která protestovala proti porušení kolektivní smlouvy ze strany této státem vlastněné firmy. González byl usvědčen z navádění ke zločinu, omezování svobody práce a porušení zákazu vstupovat do bezpečnostních zón. Nejen že bylo jeho stíhání kritizováno Mezinárodní organizací práce a venezuelskými odbory, ale bylo také odsouzeno provládními odborovými předáky. - Ministr vnitra a spravedlnosti odhaduje, že policie spáchá každý pátý zločin. Podle nejčerstvější oficiální statistiky agenti bezpečnostního aparátu údajně mezi lednem 2000 a třetím čtvrtletím roku 2009 zabili 7 998 osob. - Národní volební komise (CNE), veřejná instituce, má pravomoc organizovat a schvalovat všechny odborové volby - což porušuje mezinárodní standardy, jež zaručují zaměstnancům právo volit si zástupce zcela svobodně, za podmínek, které si vyberou. Existující odbory, jejichž volby nebyly schváleny CNE, se nemohou účastnit kolektivního vyjednávání.

Oslabování venezuelského systému brzd a rovnováh za vlády prezidenta Huga Cháveze přispělo k prekérní situaci v oblasti lidských práv. Bez fungujících justičních brzd vláda systematicky podkopávala právo na svobodu projevu, svobodu sdružování dělníků a schopnost lidskoprávních organizací chránit lidská práva.

Konečně mám nahoře politika, kteréhož jsem volil aneb Proč ČSSD netouží po sjednocení levice

10. 3. 2013 / Karel Hoff

čas čtení 3 minuty

Konečně mám nahoře politika, kteréhož jsem volil aneb Proč ČSSD netouží po sjednocení levice Od listopadu 1989 volím jak magor s výsledkem hrubě nevalným. Nemám svého poslance v Dolní komoře Parlamentu ČR, vládne mně trojkoalice stran, jíž jsem nedal ani "h" ze svého hlasu: ODS a TOP 09 ze zásady a shluku kámošů pod názvem Věci Veřejné kvůli populismu, koncentrovanému v televizní popularitě vůdce, navíc vypracované na práci jiných, bych hlas nedal ani omylem.

Podivuhodné seskupení přeběhlíků "Lidem", jež umožnilo pravici pokračovat v demokratické despocii, nemohl dát hlas nikdo, tedy ani já ne, poněvadž "to" ani neprošlo volbami.

DOPIS ŘEDITELI ČESKÉ TELEVIZE:

Dejte prostor informacím o přímé demokracii

11. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Vážený pane generální řediteli,

jako občan ČR a platící koncesionář ČT Vás žádám, aby do programu ČT byl zařazen pořad, který zevrubně seznámí občany ČR s principy přímé demokracie, po které již dlouhou dobu volá řada občanských iniciativ na svých mítincích, ale ČT jim nedopřeje zasloužené publicity, a pokud náhodou zmínka ve zpravodajství proklouzne, tak je vždy nepravdivá zkreslená nebo zesměšňující. Pokud se již zmínka o této problematice na pořad ČT dostala, tak v době, která je pro diváky neatraktivní (před půlnocí), píše Jaroslav Martínek.

Česká televize připravila neseriozní diskuzi o přímé demokracii. HzPD odeslalo otevřený dopis jejímu řediteli

11. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Plzeň, 10. března 2013 - Hnutí za přímou demokracii odeslalo řediteli České televize otevřený dopis, ve kterém uvádí výhrady ke způsobu prezentace přímé demokracie v pořadu Politické spektrum, který byl odvysílán na ČT 24 v sobotu 9.3.2013 od 14.30. Hnutí považuje takový způsob prezentace za zkreslující a neseriozní.

Arcibiskup canterburský protestuje proti vládním škrtům. Proč neprotestuje Duka?

11. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Základním úkolem církví bylo vždycky stavět se na stranu slabých, chudých a bezmocných členů společnosti. Proč to nedělá katolická církev v České republice? ptá se Jan Čulík.

Justin Welby, nový anglikánský arcibiskup z Canterbury varoval, že škrty sociální podpory, které plánují britští konzervativní ministři, vážně poškodí děti a rodiny, a naléhal, aby vláda poskytla nejzranitelnějším členům společnosti podporu.

Welby je bývalý vysoký manažer ropných firem, který uprostřed kariéry z ropného průmyslu odešel a věnoval se povolání kněze. Během času ho povýšili až na arcibiskupa.

Nová arcibiskup canterburský vydal prohlášení, v němž se praví: "Jako civilizovaná společnost máme povinnost chránit ty osoby mezi námi, které jsou zranitelné a potřebují pomoc. Ve špatných časech musíme tuto povinnost pociťovat intenzivněji. Je nezbytně nutné, abychom měli systém sociálních služeb, který dokáže reagovat na potřeby lidí v tísni a uzná rostoucí ceny potravin, paliva a činží."

Kdy vydá obdobné prohlášení pražský kardinál Duka?

Podrobnosti v angličtině ZDE

Šéf protikorupční policie:

Vláda by měla přijmout systém majetkových přiznání

10. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V dnešních Otázkách V. Moravce se mi velmi líbilo vystoupení šéfa protikorupční policie (ÚOKFK), pana Martince, který odvážně (proti dlouhodobé rétorice pravicových stran) podpořil myšlenku majetkových přiznání jako dobrého nástroje boje proti korupci. Cituji zprávu České televize:

Britové: Vládní škrty škodí ekonomice

10. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Většina britských občanů zastává názor, že vládní škrty škodí britské ekonomice a nevedou k jejímu ozdravění, jak tvrdí konzervativní ministr financí George Osborne i konzervativní premiér David Cameron. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, provedeného deset dní před dnem, kdy má ministr financí Osborne zveřejnit svůj státní rozpočet na příští rok.

Z průzkumu firmy Opinion a týdeníku Observer vyplývá, že 58 procent britských voličů zastává názor, že vládní škrty poškozují britskou ekonomiku. Jen 20 procent Britů je podle tohoto průzkumu přesvědčeno, že jsou vládní škrty správnou strategií jak ozdravit britské hospodářství.

V pátek vydal vládní Úřad pro rozpočtovou odpovědnost ostrou kritiku premiéra Davida Camerona, který předtím v projevu tvrdil, že v důsledku škrtů se ekonomika uzdravuje. Úřad pro rozpočtovou odpovědnost upozornil, že v důsledku vládních škrtů poklesl za poslední dva roku HDP o 1,4 procenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Svět bez kaleidoskopu

9. 3. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Po projevu prezidenta republiky, Miloše Zemana, se hned vyrojila řada odsudků, zejména ve spojitosti s jeho pasáží o značné části tuzemských médií.

Prý dal dohromady mafiány, fašisty a novináře. Údajně nedokázal potlačit svou mstivost. Co nám všem ale doopravdy Miloš Zeman ve svém projevu vzkázal?

"Za třetí ostrov negativní deviace pak pokládám podstatnou část českých médií. Tu část, která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním. Tu část, jejíž představitelé vynikají pozoruhodnou kombinací minimálních znalostí a maximálního sebevědomí. Upovídaní komentátoři, kteří píší o všem a nerozumějí ničemu, mně připomínají Čapkovu definici literárního kritika. Jako člověka, který radí spisovateli, jak by on napsal knihu, kdyby to uměl."

Británie: země v úpadku

9. 3. 2013

čas čtení 5 minut

Nad současnou ekonomickou situací Velké Británie se v deníku Guardian zamyslel Ha-Joon Chang, který vyučuje ekonomii na cambridžské univerzitě. Jeho analýza téměř stoprocentně sedí i na ekonomickou situaci České republiky.

Problémy britské ekonomiky nevyřeší vládní škrty. Británie prostě nedokáže vyrobit dost na to, aby dokázala oživit svou churavějící ekonomiku.

Projev premiéra Davida Camerona o ekonomice, který pronesl tento týden, a reakce na něj, znovu potvrdily že se britská debata o ekonomické politice neposunuje nikam. Vláda pořád opakuje, že musí provádět další škrty, aby snížila deficit, a to bez ohledu na cokoliv. Opozice jí usilovně vysvětluje - tak, jako to vysvětluje učitel zvlášť hloupému nebo tvrdošíjnému žáku - že provádět škrty ve stagnující ekonomice je kontraproduktivní, protože to omezuje růst, a tedy i množství vybraných daní. Páteční překvapivý dopis premiéru Cameronovi od Roberta Chotea, předsedy nadstranického Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost, který zdůraznil, že premiér se škrty nemá pravdu a že mají dvojznačný dopad na ekonomiku, jen posílil argumenty opozice.

Jenže britská vláda není ani tak pitomá ani tak tvrdohlavá, jak to vypadá. Trvá na dalších a dalších škrtech nikoliv proto, že by chtěla snížit deficit, ale proto, že má v úmyslu likvidovat sociální stát. Takže ani nejpřesvědčivější argumenty, že škrty ekonomice škodí, nezmění její postoj.

Miroslav Brož: Časovaná bomba předlického ghetta už dotikala

9. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Časovaná bomba předlického ghetta už dotikala. Brzy a to velmi brzy vybuchne. Roky, kdy jste dělali mrtvého brouka a situaci ignorovali jsou pryč, promarněny. Nepodniknete-li dobré kroky k řešení situace hned teď a tím myslím opravdu okamžitě, ne v horizontu týdnů, či měsíců, situace skončí humanitární katastrofou v České republice nevídaných rozměrů za kterou Vy ponesete odpovědnost. V Předlickém ghettu jsou domy obývané rodinami s dětmi, které hrozí okamžitým zřícením a zavalením svých obyvatel.

Kompletní článek: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40589