Game over

2. 1. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 9 minut

Více než tři roky po oficiálním vypuknutí krize nevidíme v zemích Západu (protože tato krize je krizí zemí Západu, nikoliv globální) žádnou zásadní ekonomickou obnovu. Moudra "nezávislých" analytiků o "křehkém oživení" se jaksi nepotvrzují. G20 de facto přestala fungovat, ani snad ne tak z důvodu odlišné pozice vyspělých zemí a emerging (rozvíjejících se), ale spíše kvůli zásadnímu sporu mezi Spojenými státy a Německem.

Bude rok 2012 opravdu tak přelomový, jak se předpokládá? Jsou pro to vytvořeny podmínky? Odpověď je jasná: ano.

Dnešní krize a Velká hospodářská krize z třicátých let

2. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

K článku Ilony Švihlíkové jen stručný dodatek. Asi před měsícem vysílal rozhlas BBC Radio Four zajímavý rozhovor s ekonomickým odborníkem na krach burzy na Wall Street r. 1929 a na následnou Velkou hospodářskou krizi. Nebyl to první odborník, který poukazuje na to, že zdroje Velké hospodářské krize ve třicátých letech a dnešní hospodářské krize byly stejné. Důvodem vzniku Velké hospodářské krize jako dnešní finanční krize byla nedostatečná regulace finančních trhů a vznik neopodstatněných finančních bublin.

Krize ve třicátých letech byla však horší, protože tehdy neexistovaly nadnárodní finanční instituce a každá země se krizi snažila vyřešit individuálně. Z krize se státy dostaly keynesovským programem investic.

Nejzajímavější byla otázka, co se stalo s obrovskou zadlužeností jednotlivých států. Odpovědí odborníka bylo, že tyto dluhy se nakonec prostě musely odepsat.

Bohužel jsem se hned nedostal k tomu, připravit informaci o tomto rozhovoru pro Britské listy. Vysílal se někdy v listopadu 2011, nyní ho v audiozáznamech pořadů rozhlasu BBC Radio Four nemohu zpětně najít, protože je stanice nemá tematicky řádně anotovány.

Smogový dýchánek č. 4

2. 1. 2012

čas čtení 2 minuty



V úterý 10. ledna se od 8:30 přibližně do 9:00 uskuteční na Nuselském mostě Smogový dýchánek 4: Závod "Blíž Pražanům".

Účastníci happeningů Smogové dýchánky upozorňují na neúnosnou dopravní situaci v Praze, píše Erik Čipera z občanského sdružení asistence.org. První dýchánek v listopadu 2011 reagoval na smogovou situaci, při které zůstal největší zdroj znečištění ovzduší v Praze, automobilový provoz. Současně jsou dlouhodobě překračovány limity nejenom pro znečištění ovzduší, ale i pro hluk.

VIDEO Jak vypadal Smogový dýchánek 3 ZDE

VIDEO pozvánku na happening promítají divákům všech filmových představení až do 10.1. kina Světozor, Aero a BIO OKO. Na sociálních sítích Facebook a NYX se k akci připojilo již 150 lidí. Během tiskové konference v kině Světozor promluvil i Architekt Adam Gebrian VIDEO: ZDE

Zdravotníci začnou více respektovat soukromý a rodinný život pacientů

2. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Ligy lidských práv

Pacienty a rodiče čeká v novém roce nejen tolik diskutované zvýšení regulačních poplatků, ale i větší respektování jejich soukromého a rodinného života. Změnu v přístupu zdravotníků přinesou nové zákony, které vstoupí v platnost od 1. dubna 2012. Zdravotníci již nebudou moci nadále omezovat nepřetržitý kontakt rodičů a dětí, ani vyžadovat peníze za doprovod rodičky u porodu. Nové zákony ale obsahují i řadu nejednoznačných ustanovení, která mohou být podle expertů zneužita v neprospěch pacientů.

NOVOROČNÍ PROJEV:

Klausovu demagogii je nutno uvést na pravou míru

1. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 12 minut

Dovolím si malý komentář k novoročnímu projevu prezidenta Klause. Budu reagovat pouze na vybrané pasáže.

"Vedle politických stran se jich zúčastňovaly i různé nátlakové skupiny, které stále nechtějí pochopit, že nelze získávat na úkor druhých a že ústupky v jejich prospěch nelze uskutečnit zcela jiné -- v jejich očích spravedlivější -- přerozdělení bohatství v zemi. Daleko méně se ke slovu dostávali ti méně hlasití, na které sice dnešní ekonomická situace doléhá nejvíce, ale kteří své názory a požadavky nejsou schopni mediálně prezentovat."

Nevšiml jsem si za celý minulý rok, že by Václav Klaus měl zájem o ty "méně hlasité" a že by se zastával zájmů chudých a vyloučených. Zastal se několikrát Věcí veřejných, které chtěly chránit Pražany proti bezdomovcům, obořil se proti průvodu homosexuálů Prahou a proti odborářům, kteří zastávají zájmy zaměstnanců. Prezident Klaus podporoval celý rok sociálně necitlivou vládu Petra Nečase. Ve svém novoročním projevu zmiňuje Klaus ty "méně hlasité" jenom proto, aby se pokusil je postavit proti "nátlakovým skupinám", kterými myslí nejspíše odboráře. Že by ale odboráři nechápali, že "nelze získávat na úkor druhých"?

Klaus v novoročním projevu: Hospodářská krize je vítanou záminkou k ožebračení národa

1. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Postoj lidí, jako je Václav Klaus, je v podstatě tragický. V důsledku své životní zkušenosti z komunistické diktatury spojili tito lidé po roce 1989 svůj osud s osudem "kapitalistického", volnotržního systému. Paradoxně převzali z komunismu černobílé, binární vidění skutečnosti. Podle nich existovala jen dvojí možnost: svět "dobra" a "světla", dokonalé západní volnotržní demokracie, a pak "svět zla", to všechno ostatní. Tito lidé - a spolu s nimi převážná většina pražských médií - si celých dvaadvacet let libovali, jak jsme to vyhráli, protože jsme se stali součástí onoho dokonalého kapitalistického "světa dobra a světla".

Při vší té chvále a samolibosti nevnímali tito lidé skutečnost kolem sebe a nezaznamenali, že se svět radikálně mění a že se jejich ideál kapitalistického tržního systému, aspoň tak, jak existoval poslední půlstoletí na Západě, začíná rozkládat. Že se ohnisko ekonomického rozvoje přesunuje na Dálný východ, že Evropa a Amerika jsou v krizi a nikdo si s tím neví rady.

V Německu prosperují firmy, které nejsou v zahraničním vlastnictví

2. 1. 2012 / Tomáš Krček

čas čtení 3 minuty

Děkuji, pane Čulíku, jste jeden z mála, který mne vesele rozesmál...

V časech temných novoročních ekonomických prognóz nastávajícího roku 2012 přichází Jan Čulík s něžnou naivitou knížecích rad, které udílí české ekonomice - zřejmě pod vlivem jiného iluzionisty - Jonathana Glanceyho z Guardianu. Nic proti - bez ironie - správnému, avšak bezzubému psaní Guardianu. Jen mi přišlo nápadné, že ten dobrý muž z Guardianu dává za příklad německé firmy, které mají jeden společný jmenovatel - jsou samostatné, čili nejsou v nějakém cizím vlastnictví. Nebo z jiného hlediska - i když jsou to akciové společnosti, mají rozhodující balík akcií tak či onak ve svých rukou. Můžete mi, prosím, jmenovat jedinou skutečně českou firmu aspoň evropského formátu (nebo třeba britskou, tam je to podobné - ale olejáře vynechte), která se může touto vlastností chlubit rovněž ?

2012: radikální

31. 12. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut

Nový rok je příležitost k bilancování a výhledu do dalšího období. Z tohoto nezpochybnitelného faktu se stala floskule, kterou jsou buď přímo, nebo v podobě nevyjádřeného podmětu, uvozována rituální zaklínadla, jimž se říká novoroční projev. V České republice se očekává, že po novoroční žranici, a po reklamě na hygienické potřeby pro seniory, objeví se na obrazovce tvář morální a intelektuální autority, zosobňující vážnost českého národa před sebou a před světem, tedy prezident, a sdělí všem dychtivým a dezorientovaným, cože jsme to vlastně celý rok dělali a co máme dělat ten příští.

Pár dalších dychtivých a dezorientovaných, kteří jsou placeni za přežvýkávání přežvýkaného, o tom pak popíše hektar lesa, a na internetu to završí nečitelné diskuse masy frustrovaných, kteří dávají dost transparentně najevo, že je něco hrozně trápí, ale že vlastně vůbec nevědí co.

Jsem v klidu

1. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Pane Čulík, Vy se mi snad zdáte??? píše Václav Třeštík

Rozumnou strategií České republiky by bylo investovat do inteligentně vybraných ekonomických odvětví, aby byla Česká republika schopna vyvážet nejmodernější technologii. Když to dokázala finská Nokia, proč ne české podniky?

Mne zamrazilo, Česká republika nikam neinvestuje, investují úředníci ministerstev na základě politických rozhodnutí, což je vždy špatně. Sám jste si naběhl na kopí, protože finská Nokie absolutně nebyla schopna zachytit nástup společnosti Apple a zoufale se snaží přežít, možná ji bude muset koupit Microsoft. Vy nechápete, že úspěch není odvislý od jedinců a jejich schopností, ale pořád asi se slzou v oku vzpomínáte na centrální plánování. Proč si myslíte že EU je tak neakceschopná ?

Případ Nokia a další nepřesnosti: Bylo by dobré, kdyby si pan Třeštík občas přečetl noviny

2. 1. 2012 / Petr Nachtmann

čas čtení 3 minuty

Při čtení článků ZDE a ZDE mě zaujal výrok pana Třeštíka: "finská Nokie absolutně nebyla schopna zachytit nástup společnosti Apple a zoufale se snaží přežít, možná ji bude muset koupit Microsoft."

Možná by bylo hezké, pokud by si pan Třeštík občas přečetl noviny.

Společnost Nokia se ocitla v krizi, přesto je profitabilní a dosahuje marže kolem deseti procent.

Je rozdíl mezi vládou lidu nebo jistých lidí

1. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Předem přeji do Nového roku hodně zdraví a BL další rok života, který bude nejen pro ně, ale i ostatní, co nekradou, velmi náročný, píše Ivo Pindel.

Váš novoroční úvodník na téma Klaus je, byť jen krátký, přece mnohoříkající a já s ním, až na závěrečný odstavec naprosto souhlasím. Něco o českém maloměšťákovi v kostce.

Ten závěr s exkurzi do antropologie, je sice hezký, ale demokracie ještě není tak stará. Také je ale rozdíl mezi vládou lidu, nebo jistých lidí. Současnou "demokracii" pojmenovávám jako buržoazní. A nechci tím naznačit, že přebírám terminologii levější levice. Ta měla sice demokracii zdvojenou, t.zv. lidovou ale to taky nebylo to pravé.

Světová levice po roce 2011

2. 1. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Pro světovou levici to byl dobrý rok -- ať definujeme levici jakkoli úzce nebo široce. Základní příčinou byly špatné ekonomické podmínky, kterými trpěla většina světa. Nezaměstnanost byla vysoká a dál rostla. Většina vlád se potýkala s vysokou zadlužeností a sníženými příjmy. Vlády reagovaly tím, že se snažily ukládat úsporná opatření svým obyvatelům a současně chránit své banky.

Nový rok a staré problémy. Jen větší

1. 1. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 6 minut

Opravdu upřímně řečeno, vyhýbám se zuby-nehty psaní o aktuálni české politice a ekonomice. Již delší čas se naopak zabývám úmyslem formulovat několik kritických slov k vývoji v Evropské unii (EU) a k takzvanému arabskému jaru, jež po pravdě řečeno není vůbec jarem - ve smyslu něčeho pozitivního - a vlastně ani arabským.

Kdyby zůstal na lyžování, nic by se nestalo

2. 1. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Václav Klaus přednesl tradiční novoroční projev. Ohlasy na projev jsou jak pozitivní, tak negativní. Nelze však říci, že by projev přinesl něco nového.V. Klaus stručně konstatoval, že jakkoliv jeho projev k Novému roku v loňském roce byl více optimistický a bylo tomu jinak, na letošní rok se spíše dívá pesimističtěji s nadějí, že i tentokrát tomu může být naopak.

PRAHA:

Problém s dostupností opencard bez anonymních údajů

2. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Chtěl bych upozornit na problém s dostupností opencard bez anonymních údajů, píše Karel Kulíšek.

Oficiálně bylo magistrátem sděleno, že od ledna 2012 bude dostupná uvedená karta bez osobních údajů - viz. např. ZDE.

Bohužel podle aktuálního zjištění na základě telefonického dotazu na informační linku opencard 12444 karta dostupná není a v lednu ani nebude, údajně až v průběhu února.

Je zajímavé, v čí prospěch je tak činěno a proč. Jednou z možných verzí může být, že jde o snahu zdánlivě vyhovět rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních informací, ale zároveň potlačit prodejnost tohot typu karty na minimun, neboť právě v lednu řada občanů nakupuje celoroční jízdné a nyní nemá možnost zvolit tuto variantu karty. Nakonec je možných cílem to, aby vznikl argument o tom, jak málo je potřeba tohoto typu kartu z důvodu nízké prodejnosti a dlouhodobě ke vzniku tvrzení, že lidé o ochranu svého soukromí vůbec nestojí.

KNIŽNÍ NOVINKA

Petr Chelčický, Síť víry

2. 1. 2012

čas čtení 1 minuta


Síť víry
Petr Chelčický

Editor Jaroslav Boubín
Počet stran 416, váz.
ISBN 978-80-7294-560-3
Edice
Česká knižnice
nakladatelství Host, Brno
Rok vydání
2011
cena: 314,00 Kč
běžná cena: 349,00 Kč

Petr Chelčický (narozen kolem 1380, zemřel před rokem 1460) byl spolu s Janem Husem nejvýraznějším představitelem husitského myšlení. V České knižnici vychází jeho nejznámější traktát Síť víry. V něm ostře kritizuje existující podobu společnosti a formuluje svou náročnou představu opravdu křesťanského života. Svým ideálem dělné pospolitosti lidí, založené na křesťanské rovnosti všech, zanechal výraznou stopu v české i světové kultuře ještě i v 19. a 20. století (L. N. Tolstoj, T. G. Masaryk). Editor svazku Jaroslav Boubín připravil nové znění textu na základě tisku z roku 1521 a podle současných textologických zásad. Čtenáři tak po mnoha desetiletích dostávají do ruky nově připravený a kriticky ověřený text tohoto klasického díla české literatury. Součástí svazku je komentář a odkazy na biblické citace a parafráze.

Vychází 6. ledna 2012.

Silvestrovské varování před komunisty

2. 1. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty


Hovno, prdel, kamení, to je naše znamení
hovno , prdel, sračka, to je naše hračka
Dětská říkanka

Uvedený citát byl kdysi projevem odporu dětí proti tlaku rodičů, kteří považovali lidový jazyk za neslušný. Doba se ovšem změnila, zábava lidoví, ale není ještě zcela dobojováno. Issovská zábava sice nastavila laťku takměř nepřekonatelně nízko, ale proti ní stojí vychytralost komunistů, s níž - k vlastnímu prospěchu - vytvořili takzvané Menšíkovy Silvestry.

Ty lze za nemalý peníz koupit na DVD. Zmíněné svinstvo lze s odporem zhlédnout zadarmo na YouTube.

Romney: Obama neselhal jen doma. Selhal i v Íránu

2. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Republikánský uchazeč o Bílý dům Mitt Romney v neděli obvinil prezidenta Baracka Obamu, že jeho úsilí o to, aby Írán opustil jaderný program, selhalo stejně jako jeho vnitropolitické iniciativy. Podle Romneye je Írán "největší hrozbou, jaké čelíme".

Evropští politikové: "Rok 2012 bude tvrdší než rok 2011, ale je naděje"

2. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová varovala v novoročním televizním projevu, že rok 2012 bude "bezpochyby" tvrdší, než byl rok 2011. Uvedla, že Evropská unie zažívá "nejtvrdší zkoušku za mnoho desetiletí", ale že z ní vyjde posílena. Merkelová požadovala silnější evropskou spolupráci na záchranu eura. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy zdůraznil, že lidé musejí mít "odvahu" při řešení nadcházejících problémů. Krize sice ještě neskončila, podle Sarkozyho je však naděje a žádné další škrty se ve Francii neplánují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Jak Nečasova vláda likviduje českou ekonomiku

1. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Co se týče "reforem" a šetření, neustále zmiňovaných médii, napadá mne tento příměr, píše Karel Kameník: Představme si situaci, kdy sedlákovi utíkají mnoha skulinami peníze, kráva dojí díky předchozím úsporným opatřením pouze průměrně, sedlákovi se přestává dařit a začíná mít dluhy.

Rozhodne se tedy zreformovat své výdaje a ušetřit na krmivu. Krávě začne dávat méně žrát. Kupodivu taková kráva nezačne se sníženým přísunem žrádla více dojit, právě naopak, takže tržby za mléko klesají a klesají. Takhle nějak asi hospodaří současná Nečasova vláda.

Irsko: státní škrty nefungují

30. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Irsko zavedlo všechny škrty, které po něm chtěl Mezinárodní měnový fond. Jeho deficit roste, Irové odcházejí do emigrace a v zemi je 15procentní nezaměstnanost, píší v deníku Guardian Gavan Titley and John O'Brennan.

Nejčtenější články v Britských listech za rok 2011

31. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

1.  39662 21. 9. 2011    Proč bude válka Oskar  Krejčí 2.  37695 23. 9. 2011    Otevřený dopis prezidentovi České republiky Václavu Klausovi    3.  36276  19. 12. 2011    Falešná mytologizace Václava Havla nikomu neprospívá Jan  Čulík 4.  31031 8. 10. 2011    Tunel na konci světla Jan  Keller 5.  28680 8. 3. 2011    Propočítal jsem důchodovou reformu a vyšla mi generální stávka Josef  Mrázek 6.  25242 1. 1. 2011    Normalizační inženýr zase promluvil Jan  Čulík 7.  24160  27. 10. 2011    16 skutečností, o "které Libye přijde"    8.  21044  24. 12. 2011    Davové šílenství a ztráta rozumu ve všech vrstvách společnosti Boris  Cvek 9.  20688 21. 2. 2011    Daň z ubrané hodnoty Jan  Keller 10.  20424 8. 4. 2011    Chodí Bárta okolo - oč hrají kramáři z Kramářovy vily Petr  "Vlk" 11.  20202 11. 1. 2011    Jak jsem kvůli 376 Kč málem přišel o dům Roman  Daniel 12.  19748 2. 3. 2011    Tucet bludů Drábkovy penzijní reformy Jan  Keller 13.  19346 10. 3. 2011    Česká "vláda rozpočtové odpovědnosti" způsobila v lednu a v únoru 2011 velký rozpočtový schodek Petr  "Vlk" 14.  19313 8. 2. 2011    Osamocení lékaři Luděk  Prokop 15.  19243 8. 12. 2011    Zprávy, které nemají názor    16.  18787 4. 2. 2011    Podvod století - důchodová reforma? Ivo  Bubeník 17.  18470 20. 5. 2011    Jak lze (ne)rozumět ekonomii Gabriela  Hradecká 18.  18413 26. 5. 2011    Jak svrhnout vládu Milan  Valach 19.  18323 20. 12. 2011    K "legálnímu nanebevzetí" Václava Havla Karel  Dolejší 20.  18129 18. 7. 2011    "USA a EU dopustily, aby na prahu 21. století bylo v Kosovu vyhlazeno židovstvo" aneb "Zpravodajec je jediné povolání, v němž se nesmí lhát" Tomáš  Koloc TÝDENMĚSÍCROKVŠE  &gt

Několik mírně šokujících údajů z britské historie

30. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Jako každý rok na konci prosince jsou v britských médiích zveřejňovány po třiceti letech tajné státní dokumenty. Letos došlo na dokumenty z roku 1981, tedy z doby ze začátku vlády Margaret Thatcherové. Velkou diskusi v britských médiích v pátek vyvolaly tyto pozoruhodné skutečnosti:

  • V roce 1981 drželi hladovku političtí vězni v Severní Irsku. První z nich, Bobby Sands, zemřel, a pak zemřelo několik dalších. Vláda Margaret Thatcherové vždycky tvrdila, že s "teroristy se nevyjednává". Z právě zveřejněných tajných vládních dokumentů však vyšlo najevo, že navzdory lživému tvrzení, že s Irskou republikánskou armádou britská vláda nejvyjednává, se severoirskými katolickými "teroristy" Thatcherová tajně vyjednávala. Vyjednávání bylo dlouhé, ale obě strany nakonec nedospěly k dohodě. ZDE
  • V roce 1981 natočila televize BBC pro věhlasný investigativní pořad Panorama film o britských rozvědkách MI5 a MI6. Britská vláda z toho málem měla infarkt. Za scénou vyvinula obrovský tlak na BBC, aby se film nevysílal. Nakonec přiměla tehdejšího generálního ředitele BBC, aby film promítl právnímu zástupci britských rozvědek, který vyžadoval podstatnou cenzuru. Na příkaz ředitele BBC byl film tvrdě zcenzurován, zatímco britská vláda i BBC lhaly, že vláda do pořadu nezasahovala a BBC si uchovala nezávislost. ZDE ZDE
  • Po nepokojích v liverpoolské čtvrti Toxteth apeloval tehdejší konzervativní ministr financí Geoffrey Howe na premiérku Thatcherovou, aby do Liverpoolu neinvestovala nové peníze, ale aby město bylo odsouzeno ke "kontrolovanému úpadku". ZDE. V roce 1981 došlo v Británii k největším nepokojům za celé dvacáté století, v Liverpoolu, v Manchesteru a v Londýně. Trvaly od dubna 1981 do června 1981.
  • Ve vládě Margaret Thatcherové byly ostré rozbroje, Dvě třetiny jejího kabinetu nesouhlasily s její politikou škrtů. Ministři vyjadřovali obavy, že s třímilionovou nezaměstnaností a nepokoji v anglických městech je národ "na pokraji toho, co je ještě ochoten tolerovat". ZDE

Předsevzetí: Musíme něco vyrábět

31. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

V třetím čtvrtletí roku 2011 dosáhly zisky automobilky BMV v Bavorsku 1,4 miliardy liber, ve srovnání s rokem 2010 se zvýšily o 23 procent. Automobilka BMW prodala v roce 2011 o devět procent více automobilů než v roce 2010. Vyrobila jich 1,23 milionu.

Německo dál nejenže vyrábí věci, ale vyrábí je dobře. Je tak skutečným ekonomickým motorem Evropy. Philipp Rösler, německý ministr pro ekonomiku a technologii uvedl tento týden v hospodářském listě Handelsblatt, ža automobilky BMW, Daimler a Audi požádaly své zaměstnance, aby v důsledku rostoucí poptávky zkrátili svou vánoční dovolenou. V roce 2012 vznikne v Německu 60 000 nových pracovních příležitostí ve výrobním průmyslu.

Přímá volba

31. 12. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Je typické a už pravidlem, že náš "parlament" a naše politické strany opět porodily polovičatého nemrcoucha. Přímá volba není žádný pitomý populismus, jak se nám snaží ti breptové namluvit. Přímá volba tak, jak ji zplodil náš patlament, ovšem populismem skutečně je a náš prezident se toho strašlivě bojí, jak jsem se dočetl. Doufám, že se mu nic ošklivého nestane, když se bojí tak strašlivě. Přece jen už není nejmladšíí-

Poukazuju na svůj oblíbený příklad -- Slovensko: od té doby, co se naše země rozdělily, aby nás východní bratr nezdržoval na cestě k vládě neviditelné ruky, dokázali ledacos o řadu let dříve než my, počínaje mým oblíbeným zákazem hnusných billboardů kolem silnic a přímou volbou konče -- jenže Slováci volí přímo také hejtmany (v jejich případě župany), primátory a starosty.

Splňte si své sny!

31. 12. 2011 / Wenzel Lischka

čas čtení 2 minuty

"Dnes jsem potřeboval více informací." Ve správné demokracii má každý nárok na splnění svých snů. Snění je podmínkou demokracie. Jinak by se zastavil ekonomický růst z krize do úpadku, z louže do bláta. V kapitalizmu je snění principiálním zákonem. Už by se měl konečně oficiálně vydat. "Finanční služby kdykoli a kdekoli."

Nedobojovaný zápas o život v pravdě

President-filosof a politika z příšeří indonéské restaurace

27. 12. 2011 / Radek Mikula

čas čtení 23 minut

Těm čtenářům, kteří mají dosud pocit, že k osobě prezidenta Obnovitele, jak se mu začíná říkat mezi jeho obdivovateli, je třeba ještě něco dodat, předkládám poněkud rozvleklou úvahu nad jeho osobním, politickým a filosofickým vývojem. Doufám, že ti, které neuspokojí svou myšlenkovou úrovní, v ní najdou alespoň pár zajímavých odkazů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2011

14. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

V listopadu 2011 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 70 919.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2011 částkou 14 692 Kč, příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 11. 2011 částku 97 385.99 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

37338