Podvod století - důchodová reforma?

4. 2. 2011 / Ivo Bubeník

Po dlouhých 15 letech mlžení a 5 letech přemoudrých debat přichází slavnostní rok. Vláda začne řešit problém zvaný důchody. Mladší ročníky pravděpodobně přestanou odvádět část sociálního pojištění do státního rozpočtu a začnou tyto peníze spořit u soukromých penzijních fondů.

Jinak řečeno, vláda chce privatizovat penze. To je přímo zázrak. Přesto je na místě otázka:

Proč to neudělala nebo alespoň nenavrhla žádná vláda pravice jako ODS, KDU-ČSL, US za uplynulých 20 let? A byli, přiznejme si to, mezi nimi takoví ekonomičtí machři jako ministři Kalousek, Kocourek, Nečas.

Protože to neudělali? Nevěděli, či nechtěli?

Pravda, je třeba spravedlivě připomenout, že Klausova vláda v roce 1994 provedla "svou" reformu - okradla penzisty, když jim "komunistické penze" snížila na 40% ve vztahu k průměrné mzdě. Člověk žasne, jakou starost má najednou hlavní strana pravicové koalice, když celé roky mlčela nebo lhala. Kam se poděly různé třísetmiliardové rezervy za vlády ODS v roce 1993, miliardy z privatizace majetku za 2-3 biliony korun a z privatizačních účtů za všech vlád, ví jen bůh.

Někdo tedy rozhodl přihrát soukromým fondům tolik chybějící úspory, aby mohly svobodně podnikat a rýžovat. Ovšem na úkor důchodců státního systému. Tam bude těch 20 či 50 mld ročně chybět. Ty ovšem vláda prý snadno získá, předvolební sliby nesliby, maličkostí - zvýšením DPH na 19% všem. To bude pro lid docela slušná podpásovka, ale když je ke všem výhradám i tentokráte hluchá, slepá, a hlavně opět vsadila na sliby veverek a TOPíků, bude mít, co si zaslouží. 20 let prosazovaných nesmyslů a zločinů zákonodárců je nijak nepoučilo.

Jaká bude skutečnost? "Jistě tentokráte velmi skvělá. Vždyť to všichni říkají. I president z Hradu".

Jenže ve skutečnosti si ti ve vládě i poradci dělají z nás blázny. Vše vsadili na doporučení Bezděkovy komise, šéfů fondů, NERVu či poradců veverek. Ze zahraničí nikoho nepřizvali. Je to tak nehorázná arogantní namyšlenost, jako když svého času "velký ekonom" V. Klaus rozhodl, a dnes vidíme důsledky. Ale objevují se i pochybnosti. Třeba ZDE.

Jsem již v penzi, nějaký majetek s manželkou máme, takže další pravicová šaškárna by mi mohla být ukradená. Přesto tvrdím, že i tahle reforma penzí znovu kamufluje předchozí kardinální chyby privatizace, na které, opakuji již po sté, dávno upozorňoval (včetně budoucích vyšších daní) ekonom František Nepil. Aniž by vláda jasně pojmenovala předchozí chyby, staví na naprosto podemletých základech kapitálového trhu, ale spoléhá, že DPH nebo připravovaná poslední vlna privatizace a výprodej kapitálu (opět za netržní ceny jako celých 20 let!) všechny neduhy zahladí. Ale to je další hluboký omyl korupcí ojínělé pravice.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.2. 2011