Jsem v klidu

1. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Pane Čulík, Vy se mi snad zdáte??? píše Václav Třeštík

Rozumnou strategií České republiky by bylo investovat do inteligentně vybraných ekonomických odvětví, aby byla Česká republika schopna vyvážet nejmodernější technologii. Když to dokázala finská Nokia, proč ne české podniky?

Mne zamrazilo, Česká republika nikam neinvestuje, investují úředníci ministerstev na základě politických rozhodnutí, což je vždy špatně. Sám jste si naběhl na kopí, protože finská Nokie absolutně nebyla schopna zachytit nástup společnosti Apple a zoufale se snaží přežít, možná ji bude muset koupit Microsoft. Vy nechápete, že úspěch není odvislý od jedinců a jejich schopností, ale pořád asi se slzou v oku vzpomínáte na centrální plánování. Proč si myslíte že EU je tak neakceschopná ?

Jak může být konkurenceschopná unie, když ve dvou největších zemích ve Francii a Německu je cílem 60 % mladých lidí být zaměstnán ve státních službách.

Já mám jednoduché pravidlo, akceptuji a uznávám země, kdo vyvinul, vymyslel, patentoval (ne vyrobil) nejvíce předmětů a služeb, které používám a jsou pro mne a pro mé firmy přínosem, mé pořadí USA, Izrael, Japonsko, Německo.

Mně je 50 let, jsem ekonomicky vysokoškolsky vzdělán za minulého režimu, ale od 1990 jsem měl cyklostylem vydané povolení k podnikání, žil jsem v podnájmu v paneláku, nic jsem nezdědil. Ani minutu od té chvíle jsem nebyl zaměstnán, ani minutu od té chvíle jsem nespoléhal na nikoho jiného než na sebe, ani minutu mne nenapadlo, že bych měl v nemoci, v důchodu, ve vzdělání, dokonce ani v obraně svého majetku spoléhat na stát.

Mám čtyři děti, starší na soukromých školách, soukromých vrcholových sportovních klubech, mám nemovitosti v různých zemí, různá investiční portfolia, prosperující a fungujících firmy asi v 10 nejrůznějších oborech. A to v situaci, kdy jsem všechny stupně školského vzdělání byl mrzačen komunistickou doktrínou a kdy KSČ díky mému kádrovému profilu jasně určovalo které školy můžu a které nemůžu studovat (mimo jiné to je po omezení cestování druhý největší zločin komunistů na tehdejších mladých lidech).

Britské listy čtu pravidelně, pravidelně sleduji současnou levicovou ekonomickou a politickou debatu, ale hlavně proto, abych byl ve střehu, zda se jim nedaří získávat zase nějakou významnější pozici ve společnosti, české, evropské, světové.

Jsem v klidu.

0
Vytisknout
13335

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2012