Guardian: Holešovice jako jedna z 10 nejzajímavějších čtvrtí v Evropě

8. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

 


Guardian v sobotu publikuje doporučení pro mezinárodní turisty, kterých 10 "nejzajímavějších městských čtvrtí v Evropě mají navštívit". Mezi čtvrtí Järntorget/Långgatorna, v Goteborgu, univerzitní čtvrtí v Bruselu, El Cabanyal ve Valencii, Neuköllnem v Berlíně a dalšími jsou doporučovány i pražské Holešovice. Že by to mělo něco společného s Janem Čižinským a jeho hnutím Praha sobě?

* * *

"Na sever od centra Prahy, na levém břehu Vltavy za parkem Letná, byly Holešovice dlouho považovány za deprimující čtvrť, která neměla nic co nabídnout místním lidem, nemluvě o turistech. Za posledních asi deset let se však Holešovice pozoruhodným způsobem proměnily. Většinou díky kreativním podnikatelům, kteří využili prázdných prostor a nízkých činží - činžáků, továren - a vytvořili dynamickou infrastrukturu galerií, obchodů, kaváren, klubů a barů. I když ta čtvrť není tak pohlednicově hezká jako Staré Město či Malá Strana, směsice průmyslových budov a činžáků z 19. století a začátku 20. století (některé secesní jsou opravdu pěkné) a občasných komunistických behemotů jsou místem pro zajímavé procházky, a je tu také mnoho kulturního potěšení.

V Holešovicích existují zásadní atraktivní místa, jako obrovské Národní technické muzeum, plné letadel, vlaků a automobilů (Kostelní 42) a Veletržní palác (Dukelských hrdinů 47), což je součást pražské Národní galerie, ale je tu i nabídka množství současného umění. Centrum DOX pro současné umění (Poupětova 1) pomohlo zviditelnit tuto čtvrť, když bylo r. 2008 otevřeno, a v bývalém komplexu továrny pořádá důsledně vynikající výstavy. Na oživeném Pražském trhu (na Bubenském nábřeží) jsou na bývalých jatkách nyní mezinárodně divadlo a cirkus Jatka 78 a galerie Trafo. Další důležitá místa zahrnují Chemistry Gallery nedaleko Hlávkova mostu. kulturní centrum La Fabrika a vysoce populární Bio Oko."


(...)

Zdroj v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10353

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020