"Narcistní hlupák". Trump zrušil cestu do Dánska, "protože mu Dánsko nechce prodat Grónsko"

21. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



(Bývalý Bushův speechwriter  David Frum řekl v rozhlase BBC, že se zřejmě Trump také obává, že daleko populárnější bude v Dánsku Obamova návštěva, který se tam chystal cestovat v podstatě v tutéž dobu: 



Dánská premiérka uvedla, že je překvapena a zklamána, že Trump zrušil svou cestu do Dánska údajně proto, že mu Dánsko nechce prodat Grónsko.

Na tiskové konferenci ve středu odpoledne Mette Frederiksenová potvrdila, že Grónsko není na prodej. Předtím se vyjádřila, že návrh Donalda Trumpa, že koupí Grónsko, je absurdní.


Politikové z celého dánského politického spektra Trumpa odsoudili. "Je už mnoho dobrých důvodů se domnívat, že ten člověk je hlupák, a teď nám poskytl další dobrý důvod," řekla v médiích Eva Flyvholm, předsedkyně pro zahraniční politiku v dánské rudozelené koalici.

Grónsko je obrovský ostrov na hranicích Arktického oceánu, který je z 85 procent pokryt ledem. Do roku 1953 to byla dánská kolonie. V roce 1979 získalo Grónsko status autonomního území, ale ostrov silně závisí na dánských dotacích. Má 55 000 obyvatel, z nichž většina podporuje plnou nezávislost na Dánsku.

Mnoho lidí v Dánsku si původně myslelo, že Trumpův návrh, že koupí Grónsko, je vtip - Trump to však myslel vážně.

USA mají v Grónsku leteckou základnu a radarovou stanici a Dánsko je ochotno jednat se Spojenými státy o rozšíření této spolupráce.



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7314

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019