Tisíce lidí v Drážďanech pochodovaly proti rasismu

26. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Asi 35 000 lidí pochodovalo v sobotu proti nenávisti a rasismu ve východoněmeckých Drážďanech - týden před klíčovými volbami ve spolkové zemi Sasko, v nichž se očekávají velké zisky ultrapravicové strany AfD.


Pod transparentem s nápisem "nerozdělitelní" demonstrovala široká koalice umělců, odborářů a politiků, aby vyzvala voliče k odmítnutí vylučování, které podle nich prosazují pravicoví extrémisté.

Tříhodinový pochod začal v uvolněné atmosféře za teplého letního počasí ve dvě odpoledne. Drážďany, výstavní barokní město a jedna z nejpopulárnějších turistických destinací, jsou také kolébkou islamofobního hnutí Pegida a Sasko představuje základnu protipřistěhovalecké strany AfD.

Mnozí z protestujících nesli hesla "Žádný prostor pro nacisty" a "Rasismus není alternativa".

Mluvčí organizátorů Susann Riskeová prohlásila: "Chceme něco udělat proti současnému politickému klimatu a podpořit ty, kdo každý den oponují nenávisti a násilí."

Šestašedesátiletá Greta Schmidtová z Drážďan přišla s transparentem "Babičky proti extrémní pravici".

"Lidé jsou velmi nespokojeni... velké strany sabotovaly jejich šance," tvrdí Schmidtová.

Než pochod začal, organizátoři prohlásili, že očekávají nejméně 10 000 lidí, zatímco 70 km odsud, v Saské Kamenici (Chemnitz), se konal mítink s účastí spolupředsedy AfD Alexandra Gaulanda.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8223

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2019