Nepokoje v Chemnitz byly vyvolány fake news

29. 8. 2018

čas čtení 1 minuta


"Musíme přiznat, že mobilizace na internetu byla silnější než v minulosti," řekl Michael Kretschmer, státní premiér Saska, kde došlo k násilí.

Dva dny ultrapravicových protestů byly vyvolány smrtí pětatřicetiletého Němce v časných ranních hodinách v neděli. Údajně ho ubodali dva žadatelé o azyl z Iráku a ze Sýrie. Částečně byly ultrapravicové nepokoje vyvolány lživým tvrzením na sociálních sítích, že Němec byl ubodán, protože zasáhl na ochranu nějaké ženy. Policie oznámila, že toto tvrzení bylo falešné.

 

Kretschmer uvedl, že následující hněv "byl založen na xenofobních výrocích, falešných informacích a konspiračních teoriích - na fake news".

Policie uvedla, že muž byl pobodán během konfliktu mezi dvěma skupinami mužů, včetně osob podezřelých z tohoto útoku. Oba muži byli zatčeni a jsou vyšetřováni ohledně zabití.

Saský ministr vnitra Roland Wöller  uvedl, že pravicové organizace se spojily se skupinami fotbalových chuligánů a zmobilizovaly lidi z celého Německa, aby přijeli do Chemnitz na protiimigrantskou demonstraci. Účastnilo se jí asi 6000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Německé úřady zahájily trestní stíhání deseti osob, které v Chemnitz hajlovaly:




0
Vytisknout
10716

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2018