Donald Trump Rusku: Na Sýrii poletí hezké, nové a inteligentní rakety

11. 4. 2018

čas čtení 3 minuty
Doufejme, že ty střely jsou inteligentnější než Trumpovy tweety...

Donald Trump: "Rusko se zapřísahá, že sestřelí všechny rakety vypálené na Sýrii. Tak se připrav, Rusko, protože přiletí, jsou hezké a nové a "inteligentní". Nemělo by ses spojovat s plynem vraždícím zvířetem, který zabíjí své lidi a těší se z toho!"



Na výše zmíněný Trumpův tweet okamžitě reagovalo ruské ministerstvo zahraničí: "inteligentní rakety by měly letět směrem k teroristům, ne směrem k zvoleným vládám!" (Pozn. red. Sýrie je diktatura stalinského typu, s tvrdě vražednou tajnou policií, mučící tisíce syrských občanů v mučírnách. Ruské řeči o "volené vládě" jsou lež.)

Asi o hodinu později poslal Trump smířlivější tweet:


"Náš vztah s Ruskem je nyní horší než kdy předtím, a to včetně studené války. Není pro to důvod. Rusko potřebuje, abychom mu pomohli s jeho ekonomikou, což je něco, co by bylo velmi lehké udělat, a my potřebujeme, aby všechny národy spolupracovaly. Zastavit závody ve zbrojení?"


(Někdo mu zřejmě řekl, aby se mírnil, protože normálně Trump zbožňuje závody ve zbrojení...)

Organizace pro zákaz chemických zbraní má do Dúmy vyslat misi, která má zjišťovat fakta, ale bude jí zřejmě trvat nejméně týden, než dojde k závěru.

Světová zdravotnická organizace se sídlem v Ženevě uvedla ve středu, že obdržela zprávy od svých zdravotnických partnerů v oblasti kolem Dúmy, že do nemocnic bylo přijato asi 500 pacientů s příznaky chemického útoku.

Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že k žádnému chemickému útoku nedošlo. "Je to naprostá lež v globálním měřítku."

Francouzský prezident Macron naznačil, že k rozhodnutí ohledně potenciálního cíle odvety dojde až za několik dní. Theresa Mayová potřebuje  k útoku souhlas parlamentu a ten se po Velikonocích schází až v pondělí.

Bojovný tón z Washingtonu a nátlak z armády, aby se Rusku nedal čas připravit v Sýrii leteckou obranu, vyvolávají otázky, zda USA budou čekat na schválení útoku od britského parlamentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9464

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2018