Vyjednávání o vládě a zlevněné jízdné

28. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Zatímco ANO vyjednává s ČSSD o koaliční vládě, o kterou Andrej Babiš zjevně vůbec nestojí, jeho vláda spěchá s tím, aby už v červnu platily slevy na vlaky a autobusy pro studenty a seniory ve výši 75%. Mají se také zvyšovat důchody a celkově vláda vyvolává na všech stranách dojem, že konečně je dost peněz pro všechny.


Vyjednávání s ČSSD, KSČM i SPD slouží de facto jen k tomu, aby tyto strany ukázaly svým voličům v dostatečné míře svou servilitu. Babiš nic neriskuje, takže je může tahat na nová a nová dna. Zejména protestní SPD tímto způsobem nejspíše velmi ztratí, což je nakonec efektivní způsob, jak zbavit politickou scénu extrémistů.

Vzhledem k tomu, že strany nemají peníze na kampaň, že nemají ani žádné jasné téma a že Babišova vláda si fakticky kupuje voliče, mohou předčasné volby skončit nejen tím, že – jak už dnes naznačují průzkumy veřejného mínění – mimo Sněmovnu skončí STAN, TOP09 a KDU-ČSL, ale také ČSSD a KSČM. Mně osobně by to nepřekvapilo. Jakmile se totiž ukáže, že celá slavná jednání o druhé Babišově vládě byla iluzí, zatímco realitou je tvrdý předvolební střet, levice nebude schopná se proti Babišovi věrohodně vymezit.

Jestli Babiš dostane k urnám důchodce a studenty, kteří si užijí levného letního cestování (a zlevnění hromadné dopravy je bezesporu legitimním, ekologickým cílem, ministr dopravy Ťok dokonce přímo mluví o tom, že vláda chce mimo jiné dostat lidi z aut do vlaků a autobusů), mohou jeho preference dosáhnout snadno nad 40%. To jen tak na okraj k vyjednávání ANO s ČSSD o budoucí vládě, která nemá nikdy být a které jsou přesto plné noviny.

0
Vytisknout
10426

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018