Největším nebezpečím pro naši civilizaci jsou lidé, kteří věří lžím a lhářům

5. 2. 2017

čas čtení 9 minut

Novináři si musejí uvědomit, že s ultrapravicí nelze uzavřít žádné příměří, protože její ideologie a taktika jí brání v jakémkoliv kompromisu. Nemůžete těmto lidem "v zájmu vyváženosti" poskytovat prostor, nebo jim ustupovat - můžete je jen odhalit.

Nutkavých lhářů bychom se neměli bát. Ti nemohou nikomu uškodit, pokud je nikdo neposlouchá. Avšak na lidi, kteří nutkavě věří jejich lžím a nesmyslům, je nutno pohlížet s absolutní hrůzou. Tito věřící dávají lhářům moc. Jejich hlasy dávají demagogovi sílu. Jejich důvěra proměnila šarlatána v prezidenta. Jejich důvěřivost způsobila, že propaganda vypočítavých a pološílených fanatiků má moc změnit svět, varuje Nick Cohen.

Mainstreamoví novináři jsou nyní neschopní bojovat proti fantastickým lžím nových autoritářských hnutí. Když jsou konfrontováni s muži, kteří systematicky lžou, novináři jim poskytují "férový prostor" v zájmu "vyváženosti". Poskytování prostoru lhářům však signalizuje divácké obci, že neuvěřitelné lži mají právo na to, aby se o jejich možné pravdivosti uvažovalo.

Model autoritáře jednadvacátého století je vůdce, který znemožňuje jakoukoliv akci opozice tak, jak to dělá Orbán v Maďarsku, ale nevyhlašuje, že je jeho země diktaturou, ani Putin toto neudělal.

Hannah Arendtová popisovala diktátory, kteří věděli, že jejich stoupenci "budou věřit nejfantastičtějším výrokům jednoho dne, a věděli také, že jestliže druhý den tito lidé dostanou důkaz, že ty fantastické výroky jsou lživé, uchýlí se k cynismu". Její varování je nesmírně aktuální i dnes, kdy Trumpovi stoupenci přijímají neuvěřitelné lži a pak odmítají "podvodná média", když se ukáže, že ty lži jsou lži.

Neprožíváme znovu 20. století. Myšlenky z minulosti se proměnily v postmoderní fašistický styl: ve fašismus, který na vás ironicky mrká a má výraz zlobivého chlapce.

Konvenční politikové a komentátoři si nevědí rady, jsou naprosto nepřipraveni na nové autoritářské vůdce, kteří systematicky lžou. Nejde ale o nic nového: vrátilo se něco starého a ničivého jako špinavá voda, bublající ven z kanálu.

Srovnání s totalitními režimy 20. století není přehnané. "Asi víte, že já lžu. Ale pokud na to veřejně poukážete, zajistím, že za to zaplatíte," varuje Donald Trump.

Na Západě dosud od věku diktátorů nikdo nebyl svědkem takového triumfu, jaký zaznamenal Donald Trump.

Avšak diktátoři existují v podnicích. Radikální ekonom Chris Dillow poukázal na to, že zatímco po roce 1989 byla zdiskreditována centrálně plánovaná ekonomika, centrálně plánovaná korporace s autokratickým šéfem byl princip, který rozkvetl a používal se všude.

Od finanční krize z r. 2008 zkoumají ekonomové, jak hierarchie umožňují tyranům dostat se prostřednictvím chvástání až na vrcholek mocenské pyramidy. Projevují všechny příznaky narcistních psychických chorob: touhu dominovat, přehnanou sebedůvěru, pocit, že mají právo na všechno, neschopnost naslouchat druhým a vášeň pro vlastní slávu.

Narcisti v podnicích budují vlastní slávu a brání inovacím a vytváření firem produkujících zisk, zjistili vědci. Akademici z University of California si položili zjevnou otázku: Proč dovolují racionální firmy, aby rozkvetl fašismus firemního diktátora? Zjistili to, co většina z nás instinktivně ví: za správných okolností vytváření nutkaví lháři své stejně nutkavé stoupence, kteří jejich lžím pevně věří, přesně tak, jak to dělá Trump. Není překvapující, že Donald Trump, finančník brexitových aktivistů britský milionář Arron Banks i oligarchové podporující ruské a východoevropské diktátory pocházejí z byznysu. Věk diktátora v podnikatelské sféře totiž nikdy neskončil.

V roce 1989 byla v newyorském Central Parku zmlácena a znásilněna bělošská investiční makléřka Trisha Meili. Skončila v komatu. Policie zatkla pět mladíků, čtyři černochy a jednoho Hispánce. Podnikatel Donald Trump tehdy pro ně chtěl trest smrti. Zaplatil si inzeráty v newyorském tisku v nichž požadoval, aby mladíci byli "V ZÁJMU NAŠEHO BEZPEČÍ POPRAVENI!!" Tvrdil, že obětí rasismu jsou v Americe běloši a že všechny výhody dostávají černoši.

V roce 2002 se k zločinu přiznal kariérní kriminálník a testy DNA dokázaly, že pět mladíků je nevinných. Policie z nich přiznání vynutila. Muži byli propuštěni. Trump neustoupil ani o píď. Odmítl přijmout důkazy, že se mýlil a že pět mladíků bylo nevinných. "Ukazuje to jeho charakter," řekl Raymond Santana, jeden z pěti mladíků, které Trump pošpinil a pomluvil.

Prvním Trumpovým právníkem byl Roy Cohn, groteskní postava z éry McCarthyho, který pronásledoval skutečné i imaginární homosexuály. Ten naučil Trumpa vždy jen útočit a nikdy neustupovat.

Vize života jako trvalé války, viz případ Trishy Meili, je autenticky autoritářská. Pravda, racionalita, důkazy, slušnost, to všechno musí být obětováno důležitějšímu dobru, jímž je udržet diktátora silným.

Nástroje technologie jednadvacátého století vedou k pochybnostem, zda bude lehké Trumpa a jeho imitátory zastavit. Je velká pravděpodobnost, že Trump ve věku kybernetického šarlatánství bude jako politik nesmírně úspěšný.

Trump pochopil, že Twitter, Facebook a čtyřiadvacetihodinové zpravodajství změnily svět. Trumpova kampaň se nikdy za nic neomlouvá. Trumpovi stoupenci získávají na sociálních sítí vysvětlení Trumpových lží, které ONI přijímají a používají na obranu svého kandidáta.

Tatáž potřeba indoktrinovat své stoupence ideologicky a zabránit jim, aby jakkoliv pochybovali, vede Trumpa jeho pomocníky k útokům na celý svobodný tisk. Nikoliv jen na opoziční novináře, pozor, ale na celý svobodný tisk. Jejich postoj je logický. Všechny politické a finanční skandály, které Trump vytvoří, se objeví v médiích. Všechny mediální organizace musejí být tedy označeny za lháře už předtím, než cokoliv zveřejní.

Novináři si musejí uvědomit, že s ultrapravicí nelze uzavřít žádné příměří, protože její ideologie a taktika jí brání v jakémkoliv kompromisu. Nemůžete těmto lidem "v zájmu vyváženosti" poskytovat prostor, nebo jim ustupovat - můžete je jen odhalit.

Pokud Twitter Trumpův účet nezruší, což by měl udělat, pokud bude Trump vyzývat k násilí, tatáž taktika bude používána proti politikům. Republikánští poslanci se budou bát použít svého ústavního práva omezit prezidentovu moc, pokud budou vědět, že Trump bude moci zneužívat sociálních sítí k aktivizaci svých stoupenců, aby je pronásledovali.

Konzervativci nemohou s dobrým svědomím tvrdit, že na 45. prezidentu Spojených států není nic monstrózního. Podporuje ho Ku Klux Klan. Trump přivedl Steva Bannona, postmoderního fašistu, do centra politické moci. Bannon a ultrapravice učinili VŠECHNY MUSLIMY záměrně svým nepřítelem. Sjednocují se podle rasových liní i proti černochům, židům a Hispáncům. Bannon napsal, že "západní kultura je neoddělitelná od evropské etnicity".

Trump, Bannon, Farage a britská konzervativní pravice se snaží společnosti zpolarizovat. Stačí použít příkladu Bašara al-Asada a vidět na něm, jak se dostal k vítězství. Syrský diktátor zvítězil, protože začal střílet do pokojných demonstrantů Arabského jara a začal útočit na umírněné síly v občanské válce, která následovala. Když skončil, žádná umírněná opozice už neexistovala. Takže se obrátil na zbrutalizované občany, kteří přežili, a řekl: "Vidíte, teď to bude buď Islámský stát, anebo já. To je vaše jediná volba. Co to bude?"

Na základě logiky polarizace je jasné, že Trump chce násilnou reakci. Chce tvrdit bělošským Američanům, že jeho oponenti jsou "profesionální anarchisté". Vyžeňte mě z prezidentského úřadu, bude argumentovat, a liberálové vás "zotročí" a dají "obrovské výhody" svým oblíbeným menšinám.

Alternativou, a to nejen v Americe, je vrátit se a hovořit s poníženými dělnickými stoupenci pravice. Je nutno izolovat pravé rasisty a fašisty a pak naslouchat a debatovat s ostatními na základě respektu. Pokud to dokážeme, pak by se svět mohl naučit, že nejlepším způsobem jak rozbít moc nutkavých lhářů je rozbít nutkavost jejich stoupenců věřit jejich nesmyslům.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8536

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2017