Polsko: Policie zatkla ženu sympatizující s islámskými extremisty, která nastražila výbušné zařízení

22. 11. 2023

čas čtení 1 minuta
Polské úřady oznámily, že zatkly a obvinily osmatřicetiletou Polku se sympatiemi k islámským extremistům, která začátkem tohoto měsíce umístila výbušné zařízení na ulici v centru Varšavy. Nedošlo k žádnému zranění.

Policie v prohlášení zveřejněném v pondělí uvedla, že žena umístila zařízení ve Varšavě v noci z 10. na 11. listopadu a poté odjela vlakem zpět do svého domova v západním Polsku.

Nikdo nebyl zraněn, ale zařízení mělo potenciál zranit mnoho lidí, uvedla policie.

"Provizorní výbušné zařízení naplněné plynovými nádobami a hřebíky mohlo způsobit vážnou hrozbu pro zdraví a životy mnoha lidí," uvádí se v prohlášení. Dodává, že byla obviněna z "vyvolávání nebezpečí a ohrožování života a zdraví mnoha lidí, jakož i z přípravy na způsobení takového nebezpečí".

Policie použila kamerové záznamy, aby sledovala její pohyb. Po umístění zařízení ve Varšavě zamířila na hlavní vlakové nádraží v hlavním městě a poté odcestovala do západopolského města Wroclaw, kde byla zatčena ve svém domě v nedalekém městě Strzelin.

Policie popsala podezřelou jako Polku, která se zajímá o záležitosti Blízkého východu, ale neposkytla o ní žádné další podrobnosti. Zveřejnili video, na kterém policie snímala otisky prstů a nasazovala jí pouta, a také ukázali některé předměty, které podle svých slov našli v jejím domě. Mezi nimi byl i obraz Usámy bin Ládina.

"Policisté zajistili předměty a pomůcky související s Islámským státem, stejně jako předměty, které mohly být použity k výrobě dalšího výbušného zařízení," uvedla policie.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2516

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2023