Studenti brněnské FSS na protest proti změnám klimatu se připravují ke spánku. Navzdory vedení.

14. 11. 2022

čas čtení 2 minuty


Tisková zpráva

Univerzity za klima na Fakultě sociálních studií




Studenti z hnutí Univerzity za klima na Fakultě sociálních studiích (UZK FSS) Masarykovy univerzity (FSS MUNI) od pondělního  rána stávkují v atriu fakulty. Stejně jako stávkující na dalších fakultách po republice požadují například kroky směřující k důsledné ochraně klimatu, spravedlivou transformaci ekonomiky a pomoc lidem, kteří jsou ohroženi energetickou chudobou.




 

V rámci akce chtějí ale nejen protestovat, ale také vytvářet prostor pro diskusi o východiscích ze současných krizí. V rámci programu tak mimo jiné proběhla diskuse o energetické chudobě se zástupci a zástupkyněmi iniciativii Energii lidem (www.energiilidem.cz).

“Energetická krize způsobená vysokými cenami plynu a válečnou agresí na Ukrajině je bezprecedentní. A stát je tu od toho, aby lidi v této krizi podržel. Jako pověstně chudí studenti a studentky současnou situaci známe moc dobře a jsme tu v solidaritě se všemi, na které dopadá též,” řekl Daniel Costa Jařab z UZK FSS.

Děkan fakulty prof. Balík se stávkou a přespáním vyjádřil nesouhlas. Studenti i tak chtějí ve škole přespat, v ranní tiskové zprávě uvedli, že to vnímají jako svoji akademickou povinnost i akademickou svobodu. Na jejich rozhodnutí se nic nemění ani v současnosti, kdy se blíží devátá hodina, kdy fakulta obvykle zavírá.

“Zvážili jsme všechny argumenty vedení fakulty, některé z nich jsme zohlednili do naší vnitřní organizace bezpečnosti v průběhu noci a považujeme je za vyřešené, některé z nich vnímáme za zástupné problémy. Nejsme tu proti vedení Fakulty, jsme tu za budoucnost a snesitelnější přítomnost nás všech,” řekla Anna Stezková z UZK FSS.

“V době klimatické krize, stejně jako tam, kde se vládně totalitářsky, z pozice autority bez schopnosti naslouchat, je těžké vidět budoucnost. Minulé okupační stávky hrály klíčovou roli v událostech, které vedly ke svobodě a obnovily naději na budoucnost. Stejnou naději, ale i konkrétní kroky chceme i my. A věříme v ní,” uzavírá situaci Petr Doubravský z UZK FSS.




1
Vytisknout
5047

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2022