Kreml verbuje pacienty psychiatrických léčeben, vězně a bezdomovce do války na Ukrajině

7. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta
 

Časopis Nový Prostor, který prodávají v českých ulicích bezdomovci, je součástí větší skupiny podobných nezávislých časopisů z celého světa. Jako bývalý šéfredaktor tohoto časopisu  s tímto společenstvím vydavatelů udržuji kontakt. Ruské křídlo této autonomní, ale propojené sítě mi sdělilo, že k němu přicházejí vládní agenti verbovat bezdomovce do své armády v rámci tzv. operace na Ukrajině. Asi 1/5 jeho prodejního týmu zmizela, což je podle něj způsobeno touto náborovou kampaní. Kreml se snaží napříč Ruskem všemožně naverbovat co nejvíce mužů ochotných odejít válčit na Ukrajinu. Za účast na invazi jim slibuje astronomické mzdy i řadu výhod.


 
Americký časopis Newsweek informuje, že ruské pracovní náborové agentury nabízejí obrovské částky i vězňům, aby se připojili k ruské válce na Ukrajině. Časopis také poukazuje na svědectví psychiatrických zařízení, která zaznamenala, že se totéž děje s lidmi uvězněnými kvůli psychickým problémům. 

Ruský přítel, který žije v Praze, říká, že jeden z jeho bratranců se nyní skrývá před armádou, v níž sloužil před osmi lety, poté, co mu přišel dopis s výzvou, aby se dostavil na pohovor na velitelství armády na severovýchodě země. 

Kreml tvrdí, že zemřelo něco přes 2 tisíce jejich vojáků a téměř 4 tisíce jich bylo zraněno, zatímco Ukrajina tvrdí, že skutečný počet obětí z řad vojsk Vladimíra Putina je přes 40 tisíc. Pravda je někde uprostřed, ale ruská armáda zjevně zoufale potřebuje nové vojáky a nedaří se jí je získat ze svých záložníků, takže se uchyluje k zoufalým opatřením, jako je hledání kanónenfutru z řad svých psychiatrických pacientů, kriminálníků a bezdomovců. 

1
Vytisknout
4995

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2022