Ukrajina vyhnala Rusko z Hadího ostrova, Rusové tvrdí, že se odtamtud "takticky stáhli po splnění úkolů"

30. 6. 2022

čas čtení 8 minut
 
Ukrajinské jednotky znovu dobyly Hadí ostrov v Černém moři a dosáhly tam strategického vítězství

 

Ukrajinské síly uvádějí, že vytlačily ruské jednotky z Hadího ostrova, strategické černomořské pevniny u jižního pobřeží Ukrajiny poblíž města Oděsa.

Ukrajinou ohlášené znovudobytí ostrova oslabuje případné plány Ruska na budoucí pozemní útok na tomto úseku pobřeží.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že splnilo zadané úkoly a takticky se stahuje, aby umožnilo vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů.

Ukrajina uvedla, že donutila ruské vojáky přes noc uprchnout na dvou rychlých člunech. V prohlášení ukrajinského jižního velení se uvádí, že jsou stále slyšet výbuchy a ostrov je zahalen kouřem, což zřejmě naznačuje, že boje pokračují.

Blokáda ukrajinských černomořských přístavů ze strany Ruska způsobila prudký nárůst cen obilí a v několika zemích hrozí hladomor.


- Je pochopitelné, že v souvislosti se sdílením snímků kouře stoupajícího z Hadího ostrova se v ukrajinských komentářích k ruskému stažení ze strategického ostrova v Černém moři objevují názory, že ruské prohlášení, že šlo o gesto dobré vůle, je cynickým trikem, který má zakrýt porážku. Vitalij Kim, gubernátor ukrajinské Mykolajivské oblasti, právě zveřejnil na Telegramu screenshot zprávy o Hadím ostrově se vzkazem "Těšíme se na krok dobré vůle v Chersonu v blízké budoucnosti".


- Stoltenberg uvedl, že vedoucí představitelé NATO se dnes rozhodli podpořit Ukrajinu, "aby zajistili, že Ukrajina zvítězí jako nezávislý suverénní stát v Evropě".


"Brutální" válku Vladimira Putina proti Ukrajině označuje za "naprosto nepřijatelnou" s důsledky pro celý svět.

Stoltenberg řekl:

    Je to prezident Putin, kdo by měl stáhnout své síly a okamžitě ukončit tuto válku tím, že přestane útočit na demokratický suverénní stát a způsobovat tolik utrpení na Ukrajině.

Finsko a Švédsko mají podle něj právo zvolit si vlastní cestu a připojit se k NATO a jejich vedoucí představitelé jsou "připraveni na jakoukoli eventualitu".

Vedoucí představitelé NATO se rovněž zabývali celosvětovou potravinovou krizí, "která je přímým důsledkem ruské invaze na Ukrajinu", dodal.

Potravinová krize má "závažné dopady", mimo jiné na některé z nejzranitelnějších obyvatel světa, uvedl.

- Ruský exprezident Medveděv řekl, že sankce by mohly být důvodem k válce



Medveděva cituje agentura Reuters:

    Chtěl bych znovu zdůraznit, že za určitých okolností mohou být taková nepřátelská opatření kvalifikována také jako akt mezinárodní agrese. A dokonce jako casus belli (ospravedlnění války).

Rusko má právo se bránit, dodal.

- Klíčový poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak odmítl tvrzení Ruska, že stáhlo své jednotky z Hadího ostrova jako "gesto dobré vůle", aby Kyjevu umožnilo vyvážet zemědělské produkty.

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtečním  prohlášení uvedlo, že jeho ozbrojené síly "ukončily své úkoly na Hadím ostrově".

V reakci na to Podoljak, který je zároveň vedoucím ukrajinského vyjednávacího týmu, na Twitteru napsal, že "aby Moskva projevila dobrou vůli, musíme ji pravidelně porážet".


- Náčelník generálního štábu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak poblahopřál ozbrojeným silám své země k tomu, že odvedly "skvělou práci" poté, co byly ruské síly vytlačeny z Hadího ostrova.

Jermak napsal na Twitteru:

    KABOOM!

    Na Hadím ostrově už nejsou žádná ruská vojska. Naše ozbrojené síly odvedly skvělou práci.

    Další zprávy o kaboomu budou následovat. Vše bude na Ukrajině.

Jermak později napsal, že ukrajinská armáda "zadržuje nepřítele" a že očekává další zbraně, "aby vyřadila ruská vojska".


-  Frontové město Lysyčansk je pod neustálým ostřelováním, protože Rusko pokračuje ve své ofenzivě na východě Ukrajiny. Ukrajinské úřady uvedly, že se snaží evakuovat obyvatele z města, ohniska ruských útoků, kde zůstalo asi 15 000 lidí. Oblastní gubernátor Serhij Hajdaj řekl ukrajinské televizi: "Boje probíhají neustále. Rusové jsou neustále v ofenzivě. Nedochází k žádnému polevení. Ostřeluje se úplně všechno."

-Podle poslední aktualizace stavu Charkovského gubernátora Oleha Synyehubova byl při ruských útocích v Charkovské oblasti zabit jeden člověk a šest lidí bylo zraněno, včetně jedenáctiletého dítěte.

    Evropský soud pro lidská práva (ESLP) uvedl, že vydal příkaz Rusku, aby zajistilo, že dvěma Britům zajatým po bojích na straně ukrajinských sil nebude hrozit trest smrti. Je pravděpodobné, že to bude mít jen omezený účinek. Tento měsíc ruský parlament schválil zákon, který ukončil působnost nejvyššího evropského soudu pro lidská práva v Rusku, a před dvěma týdny mluvčí Kremlu s odkazem na jiné rozhodnutí ESLP uvedl, že Moskva již jeho rozhodnutí neplní.

- Vedoucí představitelé NATO včera v reakci na ruskou válku proti Ukrajině oznámili novou "strategickou koncepci", v níž Moskvu označili za "nejvýznamnější a nejpřímější hrozbu pro bezpečnost a stabilitu spojenců". NATO přizvalo Švédsko a Finsko, aby se staly členy vojenské aliance, uvádí se v komuniké zveřejněném na summitu NATO v Madridu. Vedoucí představitelé rovněž přislíbili další pomoc Kyjevu a dohodli se na balíčku podpory zaměřeném na modernizaci obranného sektoru země.

. Ruský prezident Vladimir Putin předtím vydal nové varování, že Rusko odpoví stejným způsobem, pokud NATO zřídí vojenskou infrastrukturu ve Finsku a Švédsku poté, co tyto země vstoupí do NATO
. Uvedl, že je nevyhnutelné, aby se vztahy Moskvy s Helsinkami a Stockholmem kvůli členství v NATO zhoršily.

- Švédsko pošle na Ukrajinu další protitankové zbraně a kulomety, uvedlo ve čtvrtek švédské ministerstvo obrany. Balík zbraní, který zahrnuje také vybavení pro odminování, má hodnotu přibližně 49 milionů USD.

. Španělsko postupně zvýší výdaje na obranu tak, aby se do roku 2029 blížily 2 % hrubého domácího produktu země, uvedl premiér Pedro Sánchez.


- Norská ministryně zahraničí uvedla, že její země nebrání Rusku v přístupu na Špicberky. Ve středu Rusko obvinilo Norsko z narušení dodávek důležitých zásob a pohrozilo odvetou.
Řekla to Anniken Huitfeldtová: "Norsko neporušuje Svalbardskou smlouvu. Zásilka, která byla zastavena na norsko-ruské hranici, byla zastavena na základě sankcí, které zakazují ruským silničním dopravním společnostem přepravovat zboží na norském území". Dodala, že Rusko může dodávky dodávat jiným způsobem, výhradně lodí nebo letecky.

- Obchod přes Litvu do ruské exklávy Kaliningradu by se mohl vrátit k normálu během několika dní, protože se činitelé blíží ke kompromisní dohodě, uvedly pro agenturu Reuters dva zdroje obeznámené se záležitostí.


- Britská vláda svou samolibostí umožňuje, aby do Spojeného království navzdory válce na Ukrajině proudily ruské "špinavé peníze", varovali poslanci. Výbor pro zahraniční věci Dolní sněmovny uvedl, že neschopnost ministrů přijmout účinná opatření znamená, že aktiva "vypraná" prostřednictvím londýnské City jsou používána k financování Putinovy války.

- Indonéský prezident Joko Widodo hovořil o své návštěvě Kyjeva, kde se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, a označil ji za "projev znepokojení indonéského lidu nad situací na Ukrajině".

0
Vytisknout
4871

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2022