Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Je třeba zintenzivnit mezinárodní genetické sekvenování koronaviru, aby byly odhaleny jeho nové nebezpečné kmeny

9. 2. 2021

čas čtení 7 minut
ČR stále patří k nejhorším zemím na světě. V takové situaci je šílené, že politikové uvažují o otevření škol:


Počet mrtvých na milion obyvatel:


Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 365 712  očkování. V pondělí 8.2. bylo očkováno jen 13 106  osob.  (Nárůst, ale malý. Absolutně to nestačí.)  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 105 097 osob.  V pondělí bylo dokončeno očkování  u 10 007 osob.  V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou 12,3 milionů lidí, to je  přibližně  19 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 32,6 milionů lidí, to je přibližně 10 procent obyvatelstva), z nich 9,7 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 045 132 osob. V pondělí 8.2. bylo v ČR zaznamenáno 7663 nových denních nákaz.   ( Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 17 497 lidí, to je od předchozího dne registrace o 164 mrtvých více.  V nemocnicích je 5855 lidí, to je nárůst od včerejška o 382 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Kdokoli přicestuje od pondělka do Británie, bude muset se odebrat na vlastní náklady na deset dní do vládou určeného hotelu. Před cestou do Británie za to bude muset předem uhradit britské vládě 1750 liber (cca 50 000 Kč) na úhradu pobytu v hotelu a na covidové testování. Po příjezdu či příletu do Británie budou příchozí eskortováni do vládou vybraných hotelů. Britská vláda se tak snaží zabránit proniknutí nových variant koronaviru, které mohou být odolné vůči očkování, do Británie. Zatím aktivovala britská vláda 16 hotelů s 4600 pokoji.  Příchozí, kteří se nepodrobí povinnému testu, budou pokutováni částkou 1000 liber, pokud se nepodrobí druhému povinnému testu osm dní po příjezdu, budou pokutováni částkou 2000 liber. Osoby, které se pokusí vyhnout povinnému ubytování v karanténním hotelu, budou pokutovány částkou 10 000 liber. Osoby, které budou lhát na lokačním formuláři, na němž musejí přiznat, v kterých zemích byly, budou odsouzeny do vězení až na deset let. Labouristická opozice kritizuje tato opatření jako nedostatečná, protože se týkají pouze 33 zemí na "rudém seznamu", jenže kromě toho přijíždějí cestující z jiných zemí, kde se už nové kmeny koronaviru  šíří také.

- Každý třetí covidový pacient, který byl na ventilátoru, zažívá intenzivní post-traumatický stresový syndrom. Nákaza koronavirem má obrovský dopad na duševní zdraví lidí. Ze studie 13 049 pacientů nakažených koronavirem, vyplynulo, že i každý pátý pacient, který byl s koronavirem v nemocnici, i když neskončil na ventilátoru, zažívá rozsáhlé příznaky post-traumatického syndromu. Pacientům se neustále vracejí tzv. flashbacky, scény z nemocnice. ZDE 

- Odborníci v USA varují před nárůstem úmrtí na nové varianty koronaviru. Přitom USA neprovádí analýzu, kde se nové kmeny koronaviru šíří a jaké to jsou, přestože mají nejlepší infrastrukturu na světě pro provádění genového sekvenování.  ZDE 

- Oficiálně uváděný ruský počet lidí, kteří zemřeli na koronavirus, je o polovinu menší, než jsou fakta. Ruský statistický úřad Rosstat uvedl, že od dubna 2020 do prosince 2020 zemřelo v Rusku na koronavirus 162 429 osob. Oficiální počet zveřejňovaný ruským zdravotnictvím je však poloviční: 77 068.

- Americký ministr dopravy Pete Buttigieg odešel na čtrnáct dní do karantény poté, co jeden člen jeho ochranky měl pozitivní test na koronavirus. V Česku se to však tak vážně nebere: v jedné pražské čtvrti onemocněla koronavirem družinářka, děti, o níž se starala, do karantény poslány nebyly. Podle pražských hygieniků, kteří za kritiku této skutečnosti nadávají Britským listům, to není nutné.

- Po mnoha letech šíření lží o vakcínách nyní konečně Facebook zakázal šíření těchto informací. Jsme zvědavi, zda to zvládne i v jazycích mimo angličtinu.

- Izrael a Řecko uzavřely v pondělí dohodu o turistice, která má umožnit občanům očkovaným na koronavirus cestovat mezi oběma zeměmi, až začnou znovu létat letadla.

- -Úmrtnost na koronavirus v Anglii je stále ještě vyšší u etnických menšin.

- Je příliš brzo odmítnout vakcínu firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity, konstatuje Světová zdravotnická organizace.

- Vakcína firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity poskytuje ochranu proti mírné a středně silné formě covidu jen v 10 procentech případů, vyplývá z malé studie provedené v Jihoafrické republice, která ale nezkoumala starší pacienty s těžkým průběhem nemoci. ZDE 

- Spojené státy v neděli zaznamenaly méně než 100 000 nových nákaz, avšak vědci zjistili, že počty nákaz britskou variantou se zdvojnásobují jednou týdně. Vědci proto předpovídají, že do konce února 2021 v USA zemře na covid půl milionu osob. ZDE 

 

- Brazílie zaznamenala dalších 636 úmrtí. Celkem v Brazílii dosud zemřelo 232 170 osob. Za posledních 24 hodin v Brazílii registrovali 23 439 dalších nákaz. Celkem je v Brazílii registrováno více než 9,5 milionu nákaz.

- Británie zahajuje intenzivní testování oblastí, v nichž se vyskytla jihoafrická varianta, s cílem zamezit jejímu šíření v zemi. Jonathan Van-Tam, náměstek hlavního britského vládního zdravotníka, doporučil obyvatelstvu Británie, aby se nechali očkovat co nejdříve, nezáleží na tom, že vakcína Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca zřejmě není příliš účinná proti jihoafrické variantě. Tato varianta totiž není v Británii dosud příliš přítomná, nejrozšířenější je tam nyní britská varianta, proti níž jsou používané vakcíny účinné. Občané by měli očekávat, že na podzim budou přeočkováni novou verzí vakcín, které budou pozměněny tak, aby vyvolávaly imunitu i proti novým kmenům koronaviru. Než se v Británii rozšíří jihoafrická varianta, budou k dispozici nové verze vakcín, ubezpečil Van-Tam.

- Migranti a domorodci v Mexiku nebudou mít přístup k vakcínám, protože ne každý má úřady požadované rodné číslo, varují lidskoprávní organizace.

- Vědci a poslanci v Británii požadují rychlé zavedení blokace cestování ze zahraničí a povinné hotelové karantény s cílem zamezit šíření zahraničních variant koronaviru v zemi. Británie má technologické schopnosti provádět genetické sekvenování nových variant koronaviru. To je schopno dělat jen velmi málo zemí světa. Nikdo vlastně tedy neví, kolik už nebezpečných variant koronaviru po světě vzniklo.  V době epidemie eboly v Africe byly používány mobilní genetické laboratoře. Totéž by se bezodkladně mělo začít po celém světě dělat nyní.

- Republikánský kongresman z Texasu Ron Wright zemřel na covid.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

-1
Vytisknout
7275

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021