OTŘESNÝ PŘÍPAD: Jiřího Lofa, invalidu s amputovanýma oběma nohama, vyhazuje pronajímatel z bytu. Sociálka stále ještě nepomohla

14. 12. 2020

čas čtení 6 minut
V neděli večer 13.12. nám napsal invalida Jiří Lof. Trpí těžkým diabetem a vážnou srdeční chorobou, na podzim mu byla amputována druhá noha, stále je postižen těžkými bolestmi. Nyní se ho snaží majitel bytu vyhodit na ulici. Sociálka dosud nepomohla, pracuje pomalu. Neuvěřitelné.

Pan Lof v minulosti žádal čtenáře BL o finanční pomoc, kterou mu mnozí laskavě poskytli. Potíž je, že pokud by se to stalo znovu, sociálka mu nepomůže, protože "má k dispozici peníze z jiných zdrojů". Jenže sociálka jedná nesmírně pomalu, od žádosti o finanční pomoc uplynuly více než dva měsícem, stále nic -  a zřejmě neuhradí celý dluh pana Lofa za činži od září. Známá pana Lofa, u níž pan Lof leží na bytě, přišla v důsledku koronaviru v létě o práci. Podle zákona nesmějí být nájemníci postižení finančně koronavirovou pandemií vystěhováni z bytu do 31.12. 2020. Co se stane pak? (JČ)

Dobrý den pane Čulíku, bohužel jsem prodělal další peklo, hnisala mi rána po amputaci bral jsem silné opiáty a nebyl schopen ničeho, od středy neberu silné opiáty, dali mi slabší, jsem v domácí péči, denně sestra na převaz, v pondělí jsem plánoval obnovit svůj boj s úřady, ozvat se domácímu, vám a podobně, bohužel dnes bylo tu po 18. hodině divný komando, měli plnou moc od majitele na moje vystěhování z bytu, k tomu 15 denní vystěhování z bytu. Které chtěli od mě hned podepsat a působili dost drsně.


Už jen že domácí tvrdí, že jsme uhradili naposledy nájem někdy v březnu, tak teď držím doklad, že poslední nájem jsme hradili 9.9., se zpožděním, ale uhradili. Pošlu víc emailem, vím že domácí o těch platbach musí vědět. Lže kvůli dotacím nebo proč? A teď důležitá otázka, data na dokumentech jsou 1.12. a podpis plné moci 3.12. pokud je lhůta doručení takové žaloby 15 dnů automaticky tak za dalších 15 dnů mě vystěhují, doručeno 13.12. cca 18.00. a já musím reagovat v těch následujících dvou dnech nebo do dvou měsíců, a vystěhují nás za 14 dnů? Poradíte prosím? Tady asi půjde o čas
Chtěli to podepsat já to nepodepsal.

Nepodepsal jsem tak chtěli podepsat a ihned vykonat prohlídku nemovitosti. Tu jsem podepsal na zítra 14.00. Na té žalobě nejsou uvedeny správně dlužné částky, dlužíme méně. Chyba je, že dlužíme, a může nás dle smlouvy vyhodit hned, nevím zda platí okamžitý vyhazov dle smlouvy nebo 2 měsíce a od kdy ?

Na zítra asi zavolám městskou nebo státní policii. Nevím co jsou zač a mají plnou moc na celou věc.

Bojím se toho už dlouho, sociálka pomalá , já mimo taky mi trvá odepsat. A teď tohle, Martina půjde ke kamarádce a já do LDN.

Asi se dřív fakt už zabiju, pahýl se nehojí, nic nefunguje, žádná pomoc kromě vás , a teď tohle, a nejhorší je že to dal nějakým vymahačům. A na jaký soud se můžu obrátit? Nerozumím tomu pořádně a nejsem schopen to vyčíst. Nevím ....

Dopis Jiřího Lofa Úřadu práce, odeslaný 12. 10. 2020:


Subject: Pomoc v hmotné nouzi a příspěvek na bydlení nebo doplatek bydlení plus veškerá další pomoc invalidovi 3 kat. po amputaci nohou.
Date: Mon, 12 Oct 2020 10:48:20 +0200
From: Jiří Lof <jiri.lof@gmail.com>
To: eva.cizova@uradprace.cz, renata.rajtrova@uradprace.cz, svetluse.kubaskova@uradprace.cz
CC: Jan Culik <culik@blisty.cz>, jiri.kubik@firma.seznam.cz


Dobrý den, 
Již několik dnů se snažím pomocí emailu dosahnout toho že mě někdo z vašeho úřadu navštíví a pomůže mi, jsem po amputaci obou dolních končetin a ležím ve FNKV pavilon H, odd H2. Potřebuji pomoci s vyplněním formulářů MPSV, aby mi byli přiznány všechny dávky na které mám nárok. Více je uvedeno v textu níže, který jsem rozesílal na všechny možné adresy uvedené na stránkách UP Praha 11. 

Jiří Lof, (adresa)


Dobrý den,

žádám tímto o urgentní sociální pomoc s placením činže v mém bytě. Podle informací v těchto letácích "Mimořádná okamžitá pomoc" a  "Dávky na bydlení" vydaných Veřejným ochráncem práv (viz přílohy na ně mám právo: 

Jsem těžký invalida, ležím v současnosti ve Vinohradské nemocnici v Praze. Mám těžkou ischemickou chorobu srdce a čekám na operaci srdečního bypassu. Zároveň trpím těžkou cukrovkou. Loni 24. prosince mi byla amputována jedna noha, předvčírem dne 5. října 2020 mi byla amputována noha druhá. 

Pracoval jsem jako řidič, ale od zhoršení zdravotního stavu nemám možnost vydělávat. Dostávám invalidní důchod ve výši 7000 Kč, avšak nemám finanční prostředky na uhrazení činže za byt, v němž žiji s Martinou Klapkovou v Přádové ulici 8, Praha 8.

Činže za byt je 24 000 Kč měsíčně. 19 000 Kč je samotný nájem, 5000 jsou poplatky. O činži se normálně dělím napůl s paní Martinou Klapkovou, každý z nás hradí 12 000. Nyní ale i ona přišla o práci.

Jako těžký invalida po vážné operaci nemám absolutně možnost vydělávat si na činži a žádám tímto o naléhavou pomoc, jinak po propuštění z nemocnice skončím na ulici. Činže za tento měsíc je splatná nyní, nemám absolutně žádné prostředky na její uhrazení.

Mým případem se zabývaly sdělovací prostředky. V srpnu 2020 jsem poskytl tento televizní rozhovor internetovému deníku Britské listy a kabelové televizi Regionalnitelevize.cz:


V  srpnu 2020 mi poskytli na činži charitativní jednorázovou pomoc čtenáři internetového deníku Britské listy ve výši 15 000 Kč. Ta se však nebude opakovat a v současnosti jsem zcela bez prostředků.

Předem vám mnohokrát děkuji za rychlé vyřízení této žádosti.

Jiří Lof

0
Vytisknout
13665

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2020