18207

Proč ČR trestně nestíhá výhrůžky extremistů násilím? Neuvěřitelné

22. 2. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Po dnešní zkušenosti z konference na téma “svoboda projevu”, s velkou převahou stoupenců Ano, SPD a spřízněných iniciativ, kde jsem byl bez důkazů neustále označován za cenzora, zcela v rozporu s mým přesvědčením a jednáním také za hrozbu při omezování svobody projevu a kde mě pak tragikomicky nějaký zfanatizovaný důchodce vyhrožoval defenestrací a tím, že bych mohl “skončit”, bych rád znovu upozornil vládu, zejména Petra Fialu, Víta Rakušana, Janu Černochovou, ale také Mikuláše Beka, Martina Baxu, Petra Gazdíka, Ivana Bartoše, Jana Lipavského, Markétu Pekarová Adamová i další na kritický stav, v němž šibenice či defenestrace je považována za součást svobodného projevu a v němž si blbost nárokuje zrovnoprávnění ve smyslu “názor jako názor”.

Rozhovor Britských listů 470. Jak Petr Fiala svou politikou táhne Česko do Bulharska

19. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



S novou vládou Petra Fialy se spojovaly naděje, ale jaksi se neuskutečnily. O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík se sociologem Stanislavem Bilerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 22. února 2022.

 18446

Co Alexej Navalnyj vzkazuje z vězení o Putinovi

22. 2. 2022

čas čtení 3 minuty



1/16 V pondělí jsem sledoval "zasedání ruské Rady bezpečnosti", toto shromáždění senilních starců a zlodějů (zdá se mi, že náš Nadační fond proti korupci vyšetřoval korupci každého z nich).

2/16 A vzpomněl jsem si na stejnou sešlost nomenklaturních senilů z politbyra ÚV KSSS, kteří zcela podobně, z vlastního rozmaru, představujíce si sebe jako geopolitiky na "velké šachovnici", rozhodli o vyslání sovětských vojsk do Afghánistánu.

3/16 Výsledkem byly statisíce obětí, zranění celých národů, jejichž následky my i Afghánistán dodnes nejsme schopni  překonat, a vznik jedné z klíčových příčin rozpadu SSSR.

 18186

Vzrostly obavy z šírší války: Putin si dělá nároky na celý Doněck a Luhansk

22. 2. 2022

čas čtení 9 minut

- Lavrov: "Ukrajina nemá právo na suverenitu, protože nezastupuje všechny občany, kteří na jejím území žijí"

- Území, které v současné době kontrolují tzv. lidové republiky, tvoří méně než polovinu území doněcké a luhanské oblasti, ale oba subjekty si nárokují svrchovanost nad celými regiony. V létě 2014 převzala ukrajinská armáda zpět kontrolu nad mnoha městy, která původně obsadilo Rusko.  Putin potvrdil, že uznal  svrchovanost těchto tzv. lidových republik nad celými regiony. Vyvolává to obavy z širší války, protože velká část tohoto území je ovládána Ukrajinou.

Vladimir Putin prohlásil, že Rusko podpoří územní nároky svých zástupných států na východě Ukrajiny, čímž dramaticky zvýšil pravděpodobnost větší války v blízké budoucnosti.

Putin ve vyjádření pro tisk potvrdil, že Rusko uznalo rozšířené hranice dvou Ruskem kontrolovaných území na východě Ukrajiny.

"Uznali jsme tyto státy," řekl.

    To znamená, že jsme uznali všechny jejich základní dokumenty, včetně ústavy, kde je napsáno, že jejich [hranice] jsou území v době, kdy tyto dvě oblasti byly součástí Ukrajiny.

Jeho suché vysvětlení má výbušné důsledky: Rusko by mohlo územní nároky využít jako důvod k zahájení invaze na další ukrajinské území s tím, že hájí zájmy svých zástupných států v Doněcku a Luhansku.

Putin očekává, že o rozšíření vzbouřeneckých území bude Kyjev jednat s vedením tzv. lidových republik.   

Kyjev se však vždy bránil přímému jednání s vládami Ruskem kontrolovaných území s tím, že chce jednat přímo s Moskvou.

Zdá se, že Rusko vytváří rámec pro to, co by mohlo být širším konfliktem na Ukrajině.

- Organizace Human Rights Watch upozornila na to, že Rusko bombarduje civilní infrastrukturu v Sýrii, a vyjádřila obavy, že by se "strategie válečných zločinů" mohla opakovat i na Ukrajině, pokud by se konflikt dále vyostřil.

Šéf HRW Kenneth Roth varoval, že region by se mohl "ocitnout na pokraji významného ozbrojeného konfliktu" a že vzhledem k nedávnému chování Ruska během občanské války v Sýrii je to velmi znepokojivá vyhlídka.

Roth uvedl, že syrská vláda a její ruský spojenec koncem roku 2020 "projevily bezohlednost" k životu civilistů, když usilovaly o znovudobytí provincie Idlib a okolních oblastí na severozápadě Sýrie.

Téměř rok trvající bombardovací kampaň v Idlibu "nám dává představu o způsobu, jakým ruská armáda v poslední době bojuje," řekl Roth a dodal, že ruské bombardéry "záměrně útočí na civilní instituce, aby se pokusily znemožnit život a usnadnit syrské armádě válku".

Během této doby měl podle něj ruský prezident Vladimir Putin "velitelskou odpovědnost" a udělil nejvyšší vyznamenání "velitelům, kteří dohlíželi na tuto strategii válečných zločinů".

Roth uvedl: "Jsme hluboce znepokojeni tím, že by se tato strategie válečných zločinů (mohla) opakovat v případě Ukrajiny, pokud by tam vypukl ozbrojený konflikt."


- Klíčovou otázkou dnes je, zda Rusko uzná Luhanskou a Doněckou lidovou republiku v jejich stávajících hranicích - nebo si bude nárokovat jejich hranice z roku 2014. To zahrnuje i území kontrolované Ukrajinou.

Jedním z možných precedentů je Gruzie, kde Rusko v srpnu 2008 vedlo pětidenní válku. Existují zlověstné paralely. Kreml vyslal vojáky z odtržené Jižní Osetie do "vlastní" Gruzie. Vladimir Putin se nakonec gruzínského hlavního města Tbilisi nezmocnil. Získal však další území a obnovil starou sovětskou hranici Jižní Osetie.

To zahrnovalo i zabrání města Achalgori, kde dříve žili gruzínští a jihoosetští obyvatelé v míru společně pod kontrolou gruzínské vlády. Operace byla jednoduchá. Ruské jednotky zablokovaly horskou silnici obrněným vozidlem a na hlavním náměstí v Achalgori rozmístily něco, co označily za "mírové jednotky". Město je dnes pod kontrolou separatistů.

 17773

Západ není tváří v tvář rusko-ukrajinské krizi zrovna jednotný: Orbán nechce zavést sankce proti Rusku

22. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 

V EU pokračuje debata o tom, jak daleko zajít, pobaltské státy prosazují co nejtvrdší reakci

 
Západ se snaží udržet jednotu v reakci na vstup ruských jednotek na Ukrajinu



Návrhu na uvalení sankcí na celou řadu osob a společností, včetně 351 poslanců ruské Dumy, kvůli rozhodnutí uznat samozvané republiky v Luhansku a Doněcku se brání Maďarsko, jehož pravicový vůdce Viktor Orbán má vřelý vztah k Vladimiru Putinovi.

Mezitím, navzdory rozhodnutí Berlína pozastavit certifikaci plynovodu Nord Stream 2, byly Německo, Francie a Itálie obviněny tvrdšími členskými státy EU z "fetišizace postupných" kroků, pokud jde o širší balíček hospodářských sankcí.

 18442

Putin právě de facto vyhlásil válku Ukrajině. Brzy to pochopí i nejhloupější "mírotvůrci"

22. 2. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

  • Pondělní projev ruského prezidenta přetékající výčtem imaginárních hrozeb vůči jeho zemi a zakončený uznáním donbaských "republik" je předehrou k válce, nikoliv k nějakému "bezpečnostnímu řádu" v Evropě. 


 18444

Nepřijímat Putinovu propagandu

22. 2. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 5 minut

V moderní hybridní válce je propaganda téměř stejně důležitá jako pohyby vojsk na zemi a jazyk má stejnou sílu jako kulky. Pokud jde o hybridní válku, kterou Putin právě vede proti Západu, Británie prohrává už tím, že ustupuje ruskému narativu, píše Tomasz Oryński pro West Country Voices.

Podívejte se na tuto vstupní stránku největšího polského deníku Gazeta Wyborcza, viz výše.

Hlavní titulek jasně říká, co se děje: "Rosja bierze Donbas" - "Rusko bere Donbas". K tomu není co dodat, přesně to se děje. A co byste se dozvěděli při čtení zpráv v angličtině?

Putinův absurdní, zuřivý spektákl bude zlomovým bodem jeho vlády

22. 2. 2022

čas čtení 3 minuty


Tohle byl nejvyšší vůdce, který shromáždil své přisluhovače k rozhodnutí, které změní bezpečnostní architekturu v Evropě a dost možná povede k děsivé válce





Vladimir Putin seděl sám u stolu ve velkém, sloupovitém kremelském sále, díval se přes rozlehlou parketovou podlahu na svou bezpečnostní radu a zeptal se, zda si někdo přeje vyjádřit alternativní názor, píše Shaun Walker.

Mlčeli.

Podle Velké Británie existují v ruské armádě "vážné pochybnosti" o invazi na Ukrajinu

22. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Toto tvrzení, které zaznělo v pondělí, je založeno na informacích západních zpravodajských služeb.

Británie se domnívá, že v ruských vojenských a bezpečnostních službách existují osoby, které mají "vážné pochybnosti" o invazi na Ukrajinu, přestože Kreml pokračuje v přesunu dalších jednotek do vzdálenosti 50 km od hranic.

Reakce světa na Putinovu agresi

22. 2. 2022

čas čtení 9 minut

Emmanuel Macron vydal prohlášení, v němž odsoudil uznání dvou území na východě Ukrajiny Ruskem za nezávislá.

"Uznáním separatistických regionů na východě Ukrajiny Rusko porušuje své závazky a podkopává suverenitu Ukrajiny," uvedl Macron. "Toto rozhodnutí odsuzuji. Vyzval jsem k mimořádnému zasedání Rady bezpečnosti OSN a k evropským sankcím."



Miloš Zeman o Putinově agresi

22. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta


Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a naopak snižuje naději na diplomatické řešení.


Jiří Ovčáček
ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky

V Praze dne 22. února 2022

 

Putin nařídil, aby na východní Ukrajinu vstoupili ruští vojáci na "mírové operace"

22. 2. 2022

čas čtení 2 minuty


Vladimir Putin nařídil "mírové operace" v Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice, dvou územích na východě Ukrajiny, která v pondělí Putin uznal za nezávislá.


Vladimir Putin nařídil své armádě, aby vstoupila do Ruskem kontrolovaných oblastí na jihovýchodě Ukrajiny v návaznosti na rozhodnutí uznat tato území za nezávislé státy.

Rozhodnutí vyslat své vojáky k plnění "mírových úkolů" bude na Ukrajině a u dalších západních spojenců vnímáno jako okupace regionu a pravděpodobně vyvolá tvrdé sankce a ukrajinskou vojenskou reakci.

Nasazení vojsk bylo odhaleno v textu dvou smluvních dokumentů, které Putin v úterý podepsal s vůdci separatistických republik.

"Blbé a líné": podvodné filmy o ukrajinských "útocích" natočené ruskou továrnou na padělky

22. 2. 2022

čas čtení 7 minut

Zakladatel organizace Bellingcat Elliot Higgins tvrdí, že ruské propagandistické filmy se zhoršily, ale že ruští diváci, zejména starší generace, mají tendenci   falešným televizním záběrům věřit

 
Video ukazuje strašidelnou scénu. V lese se odehrává noční bitva. Objevují se záblesky a záhadné rány. Neznámá postava křičí bolestí. Zraněný muž má na hlavě helmu. Jinak existuje jen málo informací o tom, kde byl záznam natočen nebo co přesně se děje.

Odpověď přinesla televizní reportáž ruského státního prvního kanálu. Muž, který je vidět v přízračné siluetě, je prý ukrajinský sabotér, uvedla. Byl součástí diverzního týmu vyslaného přes nepřátelské linie na území proruských separatistů. Jeho úkol? Vyhodit do povětří místní továrnu na výrobu chlóru ve městě Horlivka ovládaném povstalci, uvedla televize.
 
Během přestřelky byli zabiti dva infiltrátoři, dodala. Šťastnou shodou okolností získali zástupci Doněcké lidové republiky video z kamery na hlavě zraněného muže. Ten ji zahodil, sdělil svým divákům první kanál.
 



"Zastavte Zelenského! Zastavte Bidena!" - křičí ruská neosovětská mediální klec

22. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

"Proč někdo nezastaví Bidena?" - zeptal se v ruské televizi předseda Mezinárodního výboru ruské Státní dumy Leonid Sluckij. Ve světě fantazie ruských masmédií je Amerika skutečným agresorem. Igor Korotčenko, člen Veřejné rady ruského ministerstva obrany, vykřikl: "Spojené státy si tuto válku přejí. Jejich hlavním cílem je ovládnout evropský energetický trh. Bidenovi by mohlo být jedno, jaké jsou oběti a jejich utrpení, jaké jsou ztráty Evropy. Realizuje plány amerického establishmentu." Každý, kdo sleduje ruskou televizi, by se nikdy nedozvěděl, že prezident Putin shromáždil svá vojska na hranicích Ukrajiny, že Kremlem kontrolovaní separatisté ostřelovali mateřskou školu plnou dětí a že ruské síly jsou na pozicích k ofenzívě proti svému obklíčenému sousedovi.

V typické ruské taktice "černého divadla" vytvářejí jejich média zmatek v myslích obyvatel, kteří si nemohou být jisti, co z toho, co je prezentováno protagonisty tohoto konfliktu, je skutečné a co ne. Přestože digitální média prezentují skutečné zprávy kolem bubnování na válečné bubny ze strany Ruska proti Ukrajině, většina Rusů získává zprávy z masmediálních kanálů, které jsou všechny silně proputinovské.

Dnešní Kreml není ničím jiným než aktualizovanou modernizovanou verzí sovětského Kremlu, který ovládal životy Rusů v dobách komunismu nebo carismu.

 17307

Překvapivě aktuální Hitlerův projev

22. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

V posledních letech jsem skutečně prováděl praktickou mírovou politiku. Ke všem zdánlivě neřešitelným problémům jsem přistupoval s pevným odhodláním řešit je mírovou cestou, a to i tehdy, když hrozilo nebezpečí více či méně závažných odříkání ze strany Německa. Sám jsem frontový voják a vím, jak vážná věc je válka. Chtěl jsem německý národ takového zla ušetřit. Problém za problémem jsem řešil s cílem vyvinout veškeré úsilí k dosažení mírového řešení. 

 18443

Mezitím v Absurdistánu 210. Polská armáda je nefunkční

22. 2. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Možná se ptáte, jak si naše země vede, když se nad polskou východní hranicí vznáší hrozba války. No, zdá se, že je to jako obvykle, i když někteří krajně pravicoví občané se ptají, jestli opravdu musíme stát při Ukrajině: možná bychom si měli sednout s Putinem a rozdělit Ukrajinu mezi Polsko a Rusko, to by  jim patřilo za to, co nám udělali během volyňského masakru.

Mimochodem, volyňské masakry vždy vytahují Rusko a proruští trollové nebo jen někteří užiteční idioti, jako někteří lidé z polské pravice, vždycky, když se Rusko snaží o další útok na ukrajinskou nezávislost. A propagandistické úsilí ruské strany je vedeno opravdu ve velkém měřítku.

 18186

Proč Rusko pravděpodobně napadne Ukrajinu

22. 2. 2022 / Zbyněk Vallo

čas čtení 33 minut

Ve světle stoupajícího napětí v okolí Ukrajiny se jeví jako čím dál tím více pravděpodobné, že Ruská federace skutečně opět napadne Ukrajinu. Pokusím se shrnout pokud možno racionální, logické a objektivní důvody, které Rusko k tomuto jednání vedou, a odpovědět na následující otázky: Proč hrozí útok Ruska na Ukrajinu? Proč právě nyní? Proč snahy diplomacie o mír nedávají smysl? Jak se Rusko pokusí svých cílů dosáhnout? Uznáním nezávislosti odštěpených republik (https://twitter.com/AFP/status/1495821749262462976 ) současná krize dle mého názoru nekončí, a to mimo jiné proto, jakým způsobem se ruský prezident Vladimir Putin vyjadřoval ve svém projevu z 21. února 2022 o Ukrajině. Mimo jiné ji vyzval k ukončení bojových aktivit, jinak ponese plnou odpovědnost za pokračování krveprolití (https://www.youtube.com/watch?v=uBxKkF9QYr4 ). Ukrajina však na Donbas neútočí (https://twitter.com/general_pavel/status/1495122234062553088 ).

 18301

Povede ukrajinská krize k vytvoření nového bezpečnostního řádu v Evropě, anebo je na spadnutí rozsáhlý konflikt?

22. 2. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Současná diplomatická ofenziva, v níž hraje záslužnou roli Paříž, dočasně zmírnila nebezpečnou situaci na rusko-ukrajinské frontě. Patrně ani nemá příliš smysl rozebírat veškerá obvinění o útocích té či oné strany, neboť se jedná o oboustrannou informační válku. Opět se potvrzuje, že západní tajné služby pouze vytahují jednoho králíka z klobouku za druhým, aniž by předložily jediný důkaz, a jako vždy jsou naprosto nedůvěryhodným zdrojem. Nemusíme hovořit jen o irácké blamáži; bylo to tak prakticky vždy, když se USA šikovaly do války. Leč jediným západním politikem, který se odváží veřejně naznačit, že může jít o čiré fabulace, je šéfka německé diplomacie; zatímco přední evropští diplomaté vyjadřují frustraci, že s nimi Spojené státy nesdílejí zpravodajské materiály.  Navíc informace o překot zveřejňované západními operativci se poněkud liší od poznatků ukrajinských zpravodajských služeb. Koneckonců tvrzením Bidenova kabinetu o bezprostřední ruské invazi věří pouze 20 procent Ukrajinců, jejichž názor bychom měli brát v potaz v první řadě.

Zaútočí Rusko na Ukrajinu?

17. 2. 2022

čas čtení 16 minut



Jan Čulík: Dobrý den, vážení televizní diváci.  Amy Mackinnon vystudovala politologii,  rusistiku a také česká studia na univerzitě v Glasgow a nyní zastává funkci reportéra pro národní bezpečnost v americkém časopise Foreign Policy. Je tedy expertka na Rusko, na bezpečnost Spojených států a právě se vrátila z Kyjeva.  Budeme s ní dnes hovořit anglicky,  proto se omlouvám za ty titulky,  o nynější krizi Rusko-Ukrajina.  Amy, dobré odpoledne. Vy jste se právě vrátila z Kyjeva, jaké to tam bylo?

 18441

Prolhat se k vítězství?

21. 2. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Naneštěstí teď musíme pozorně sledovat všechny ty nízkorozpočtové lži, jimiž Kreml krmí domácí publikum ve snaze ospravedlnit přepadení Ukrajiny. V další fázi naváže kampaní zacílenou na náročnější západní publikum. 

 18207

Západní vzdělanosti se nebojí jen Putin, ale i čeští konzervativci

21. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

O premiérovi Fialovi a cestě ODS na Západ


Petr Fiala včera v Otázkách V. Moravce podle mne velmi správně mluvil o tom, jak je dobře, že jsme v NATO a v EU a že jsme zakořeněni na Západě. V kontextu ukrajinské krize bylo dobré slyšet našeho premiéra, jak chválí rozhodnost a jednotu zemí EU (připustil, že premiér Orbán, tak blízký mnoha lidem v ODS, součástí té jednoty není).

 17762

Rozhovor Britských listů 467. Jak otrava Bečvy odhalila katastrofální stav zákona v ČR

11. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



Otrava řeky Bečvy v září 2020, při níž zahynuly desetitisíce ryb, se zřejmě v důsledku kolapsu českých zákonů už nikdy nevyšetří. Ale co by se se zákony mělo udělat, aby se takovéto katastrofy v České republice neděly? O tom hovoří Jan Čulík s přírodovědcem Jakubem Hruškou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. února 2022.


Rozhovor Britských listů 466. Jak zabránit sociálním sítím v šíření vražedných lží

8. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Známý kanadsko-americký rockový muzikant Neil Young opustil platformu Spotify: reagoval na otevřené výzvy lékařů platformě Spotify, která naprosto neregulovaně šířila vražedné dezinformace o covidu a o očkování proti covidu. Během týdne se k jeho podpoře lékařů a jejich kritice neodpovědné a neregulované sociální sítě přidala i pisničkáčka Joni Mitchell a další zpěváci. Má takový bojkot vůbec význam a co se dá dělat proti neodpovědným sociálním sítím šířícím smrt? O tom hovoříAlbín Sybera s Bohumilem Kartousem, který je kromě redaktora Britských listů také odborníkem na dezinformace a mluvčím Českých elfů. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterka 8. února 2022.



 18186

Macron se snaží zorganizovat summit s Putinem

21. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

- Francouzský prezident Emmanuel Macron pozval Vladimira Putina a Joea Bidena na summit zaměřený na deeskalaci ukrajinské krize a tito politikové s tím v zásadě souhlasili, a to i přes další varování USA, že stále hrozí útok Ruska proti Ukrajině. Návrh na uspořádání summitu - který se uskuteční pouze v případě, že Rusko nenapadne Ukrajinu - následoval po sérii telefonátů, které Macron uskutečnil ve snaze deeskalovat napětí, mimo jiné s Borisem Johnsonem, Joem Bidenem a po dvou telefonátech s Putinem.

 16578

Vládní návrh transformace uhelných regionů v ČR porušuje její předvolební slib

21. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Centra pro dopravu a energetiku a Hnutí DUHA



NÁVRH PLÁNU TRANSFORMACE UHELNÝCH REGIONŮ NEZAJISTÍ SPLNĚNÍ VLÁDNÍHO SLIBU KONCE UHLÍ 2033

pondělí 21. února 2022

Ačkoliv se vláda ve svém programovém prohlášení zavázala vytvářet podmínky pro odklon od uhlí do roku 2033 [1], návrh Plánu spravedlivé územní transformace tento závazek téměř neodráží. Ve své nejnovější verzi [2] sice odkazuje na prohlášení vlády, avšak zároveň na Mostecku i Sokolovsku předpokládá těžbu uhlí po tomto datu. Návrh plánu neuvádí odklon od uhlí v roce 2033 jako jasný cíl s konkrétními kroky. Uhelné kraje tak stále nemají jistotu, jak bude transformace probíhat. Ekologické organizace upozorňují, že jedině s jasně stanoveným cílem může transformace uspět. 

 18186

Západ musí Putinovi vysvětlit, co riskuje. Mohl by být souzen za válečné zločiny

21. 2. 2022

čas čtení 5 minut


Putin k tomuto okamžiku směřuje krok za krokem již několik let tím, že zpochybňuje mezinárodní právo a prochází mu to, píše Andrij Zagorodňuk, bývalý ukrajinský ministr obrany. V roce 2008 obsadil část Gruzie a svět si toho téměř nevšiml. Obsadil Krym a zahájil trvalou válku na východní Ukrajině a svět na to o několik let později téměř zapomněl. Na jaře 2021 shromáždil vojska kolem Ukrajiny a jediným důsledkem bylo, že se mu dostalo grandiózního setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v Ženevě s pozorností, jakou žádný jiný světový politik nedostal.

 18440

Odhaleno: Únik informací z švýcarské banky Credit Suisse odhalil zločince, podvodníky a zkorumpované politiky.

21. 2. 2022

čas čtení 23 minut


- Obrovský únik informací odhaluje tajné vlastníky 80 miliard liber uložených ve švýcarské bance
- Whistleblower vyzradil údaje banky, aby odhalil "nemorální" zákony o utajování informací
- Mezi klienty patřil i obchodník s lidmi a miliardář, který si objednal vraždu své přítelkyně

- Účet vlastněný Vatikánem byl použit k utracení 350 milionů eur v rámci údajně podvodných
- Skandálem zasažená Credit Suisse odmítá obvinění, že by mohla být "nepoctivou bankou"


Obrovský únik informací z jedné z největších soukromých bank na světě, Credit Suisse, odhalil skryté bohatství klientů zapojených do mučení, obchodu s drogami, praní špinavých peněz, korupce a dalších závažných trestných činů, informuje deník Guardian.

Únik informací o účtech 30 000 klientů Credit Suisse po celém světě odhalil příjemce více než 100 miliard švýcarských franků uložených v jedné z nejznámějších švýcarských finančních institucí.

 18029

Hrozba války? Nový, asertivnější Putin postupuje vpřed

21. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Ruský prezident Vladimir Putin se za 22 let na výsluní moci změnil z člověka, na kterého washingtonští lídři zapomněli, v nejsledovanějšího muže na světě, který využívá obnovenou ruskou vojenskou sílu k tomu, aby donutil celý svět počítat s jeho zájmy poté, co si léta stěžoval, že je ignorován.

Putinova rostoucí touha po riziku přichází v době, kdy USA, které se zmítají v politické dysfunkci a které byly poníženy válkami v Iráku a Afghánistánu, zaznamenávají úpadek své relativní globální moci. Zatímco vláda Washingtonu slábne, Putin reformoval ruskou armádu ve schopnou sílu, vymýtil politickou opozici doma, rozšířil kontrolu nad domácím internetem a médii, změnil ruskou ústavu, aby si udržel moc, a zpevnil finance Moskvy proti vnějšímu tlaku. S trvalou silou zakotveného autokrata si postupně vybudoval základnu pro podstupování větších rizik v zahraničí a sebedůvěru, aby mohl stále důrazněji čelit Washingtonu, píší ve Washington Post Paul Sonne a Robyn Dixon.

 16578

V důsledku klimatické změny nás bičují devastující větry - slyšeli jste o tom v médiích?

21. 2. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

 

Poslouchat, či sledovat běžné sdělovací prostředky občas vydá na výběrové panoptikum. Soudím, že úlohou novináře je popisovat pro širokou veřejnost hlavní problémy a přinášet na konci takových zpráv světélka v tunelu.

Tedy například – ta strana říká to a tamta zase tohle, fajn, i to může veřejnost vědět. Ale já jako novinář jsem se prodral problémem a soudím, že verze kriticky se blížící pravdě je TATO. A samozřejmě, pokud někdo moji informaci verifikuje na základě ještě lepšího zmapování reálného stavu – jen dobře! Tedy například válečný zpravodaj z terénu versus teoretický pisálek o válce...

 18186

Rusko jako globální rakovinu může vymýtit jen Putinova smrt

21. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Minulé desetiletí bylo poznamenáno Kremlem podporovanou mašinérií falešných zpráv, jejímž cílem bylo zničit důvěru v demokracii a její instituce. Rusko aplikovalo onu známou historku: Když má tvůj soused dvě krávy a ty máš jen jednu, zabij jednu ze sousedových krav, abys neměl méně než on. Místo toho, aby se v Rusku rozvíjela demokracie, vyváží se nedemokratické myšlenky a svět se více podobá zkrachovalému státu Rusko. Abyste v globálním davu vypadali lépe, zařiďte, aby se všichni stali přinejmenším stejně chaotickými a zkorumpovanými jako země Vladimira Putina.

 18439

Těsné vazby firmy Ikea na ničení "evropské Amazonie"

21. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

V Rumunsku leží jeden z největších pralesů na světě. V jeho karpatském horském řetězci se nachází nejméně polovina zbývajících starobylých lesů v Evropě mimo Skandinávii a přibližně 70 % panenských lesů na evropském kontinentu. V Rumunsku se zachovaly jedny z nejvzácnějších smrkových, bukových a dubových lesů na této planetě. Rumunsko bývá označováno za Amazonii Evropy, což je přirovnání podobné i rychlosti, s jakou tyto pralesy mizí.

Rozhovor Britských listů 463. Bez zvyšování daní se neobejdeme

28. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Nedávná daňová reforma, provedená Babišovou vládou za souhlasu ODS, vytvořila obrovskou rozpočtovou nerovnost. Český stát má nyní daleko větší množství mandatorních výdajů, které nelze seškrtat, než příjmů. O poněkud kocourkovské finanční politice české vlády hovoří Bohumil Kartous s ekonomem Filipem Pertoldem z institutu CERGE-EI. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. ledna 2022.



 18186

Ukrajina: Macron přesvědčil Putina k dalšímu jednání, ovšem ruské jednotky dostaly příkaz provést invazi

20. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Putin a Macron se dohodli, že se pokusí zajistit příměří na východě Ukrajiny a uspořádají naléhavý summit

Macron mluvil s Putinem 105 minut

Video: Ruská státní televize informuje diváky dnes večer, že válku chtějí rozpoutat Biden, Johnson, anglický princ Charles, anglický princ Andrew (!!), Macron a Zelenskij. Je to přesný opak toho, co se děje na Západě, který se snaží Putina úzkostlivě přesvědčovat, aby nezahájil útok na Ukrajinu.



 
Vladimir Putin a Emmanuel Macron se dohodli, že se pokusí zajistit příměří v Donbasu na východě Ukrajiny a uspořádají naléhavý summit na nejvyšší úrovni o budoucnosti Ukrajiny, uvedl Elysejský palác ve svém prohlášení.

Oba lídři spolu telefonicky hovořili 105 minut a výsledek, který Kreml víceméně  potvrdil, naznačuje, že Rusko by mohlo být ochotno ustoupit od plné invaze na Ukrajinu a umožnit obnovení diplomatických jednání.

 18186

Nepleťme si Putina s demokratickými politiky

20. 2. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Jak Putin konzultuje svou politiku s ruskými občany:
Západní političtí analytikové, většinou asi levicově orientovaní, dělají při svých analýzách krize Rusko-Ukrajina jednu zásadní chybu. Ve své snaze dát prostor a "právo na názor" "i druhé straně", tedy v tomto případě Vladimíru Putinovi, k tomu člověku přistupují, jako by to byl klasický demokratický politik západního typu, takový, jací alespoň donedávna existovali ve většině etablovaných západoevropských a severoamerických demokraciích. Takoví, kteří například, když udělají chybu nebo zalžou, odstoupí.

Jako kdyby Putin nebyl kriminálník, psychopat a maniak.



 
Musel jsem se opravdu zasmát, když vidím, že Joergen Oerstroem Moeller na serveru Responsible Statecraft píše "Jak by  mohl Putin útok úproti Ukrajině) ospravedlnit před vlastním obyvatelstvem a světovým míněním?"

 18029

Proč Putin patrně na Ukrajinu nezaútočí, ale i tak z krize vyjde jako vítěz

20. 2. 2022

čas čtení 7 minut

Bez ohledu na to, jak krize skončí, Rusko se postará o to, aby je zbytek světa považoval za vítěze.

Navzdory mediálnímu humbuku je nepravděpodobné, že by prezident Putin zaútočil na Ukrajinu. Je mnohem chytřejší, protože si je téměř jistě vědom toho, že invaze by přinesla více břemen než výhod. Ruská diplomacie i sám Putin neustále zdůrazňují, že žádný útok na Ukrajinu neplánují. Jak by tedy mohl útok ospravedlnit před vlastním obyvatelstvem a světovým míněním? ptá se Joergen Oerstroem Moeller na webu Responsible Statecraft.

 18186

Macron znovu poletí do Moskvy?

20. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Pozn. red. Upozorňujeme, že velmi závažným prvkem destabilizace České republiky je, že četná média  nejen o hrozící válce na Ukrajině, ale i o koronavirové pandemii a o dalších tématech, šíří brutálně lživé dezinformace. Je pozoruhodné, že to, zdá se, není trestné. Ohrožuje to totiž životy lidí.

- Rusko-běloruská vojenská cvičení budou pokračovat i nadále, přestože měla nyní skončit, uvedlo Rusko. 

- Francouzský prezident Emmanuel Macron bude v neděli telefonicky přesvědčovat Putina, aby nezaútočil na Ukrajinu. Podle ruské zprávy zřejmě Macron znovu poletí do Moskvy:


- Ruská média potvrdila sobotní smrt dvou ukrajinských vojáků v té části Doněcku, kterou ovládá Ukrajjina. Tvrdí, že vojáci byli "součástí sabotážní skupiny" plánující "teroristické akce" proti plynovodům a elektrickým rozvodným stanicím v regionu.

- Ukrajinská národní garda uvádí, že dále zajišťuje bezpečnost na východní Ukrajině, v Doněcku a v Luhansku. Varovala obyvatelstvo, aby sledovalo pouze oficiální ukrajinské zdroje.

 18186

OBSE: V Luhansku a v Doněcku došlo k dramatickému nárůstu vojenských útoků od ruských separatistů

19. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v sobotu zaznamenali více než 1 500 případů porušení příměří na východě Ukrajiny za jediný den, což je nejvyšší počet zaznamenaný v tomto roce.

Zpráva se týkala pátečních útoků, při nichž pozorovatelé zaznamenali 975 porušení příměří v Luhansku a 591 v sousedním Doněcku, dvou regionech částečně ovládaných proruskými separatisty (vlastně ruskou armádou). Pozorovatelé rovněž uvedli, že zaznamenali 860 výbuchů v Luhansku a 553 v Doněcku.

OBSE potvrdila, že ve vládou kontrolované oblasti Doněcka byl zraněn jeden civilista.

Ukrajinská armáda v sobotu uvedla, že dva vojáci byli zabiti a čtyři zraněni při ostřelování proruskými separatisty, zatímco Rusko zahájilo trestní vyšetřování zpráv, že ukrajinské granáty explodovaly v ruském pohraničním regionu Rostov, což Kyjev kategoricky popřel.

Volodymyr Zelenskij "naléhavě" telefonoval s Emmanuelem Macronem o "bezprostřední deeskalaci a o politickém a diplomatickém narovnání" na východní Ukrajině. Zelenskij Macrona informoval o vážném zhoršení situace na frontové linii, o ukrajinských ztrátách, o střílení na ukrajinské politiky a zahraniční novináře.

Předtím na mnichovské konferenci o bezpečnosti v Evropě obvinil Zelenskij Západ, že svou nečinností způsobil vznik nynější katastrofální situace. Charakterizoval globální bezpečnostní systém jako nedostatečný a požadoval, aby byl vytvořen nový, efektivní systém.



 18186

Invaze na Ukrajinu možná nikdy nebyla Putinovým cílem a samotná hrozba by mohla podpořit ruské cíle

19. 2. 2022

čas čtení 7 minut

Invaze není jediným způsobem, jak může krize na Ukrajině dopadnout.

Diplomatické řešení může ještě poskytnout únikovou cestu Vladimiru Putinovi, jehož rozmístění desítek tisíc vojáků podél hranic Ruska s Ukrajinou odstartovalo současnou krizi.

Představitelé Ruska a Ukrajiny totiž po celou dobu několik týdnů trvající krize obviňovali Spojené státy a Velkou Británii z vyvolávání paniky řečmi o hrozící invazi, píše historik a politolog Ronald Sunny.

 18186

Analýza: Co se stane, pokud Rusko napadne Ukrajinu?

19. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Očekává se, že Rusko zaútočí současně na několika frontách, ale ukrajinské ozbrojené síly nebude snadné porazit


Jak by probíhala invaze v plném rozsahu?

Očekává se, že Rusko využije své drtivé převahy v pozemních, námořních a vzdušných silách a zaútočí současně na několika frontách, a to ze severovýchodu, z Donbasu a z Krymu. Pozemní jednotky v Bělorusku podporované leteckými údery by se postavily do čela bleskového tažení na jih s cílem zmocnit se hlavního města Kyjeva. Obklíčená ukrajinská armáda by byla teoreticky donucena ke kapitulaci, píše Simon Tisdall.

 18207

Česká republika. Proč zaostává země, která byla v postkomunistické transformaci nejlepší? Země bez levice

19. 2. 2022

čas čtení 15 minut


Nový český premiér prý napodobuje Václava Havla, ale zdá se, že jde jen o rétoriku. Nové vládě se zatím podařilo pouze odstranit oligarchu Andreje Babiše, ale nedaří se jí formulovat, natož zavádět žádnou novou politickou strategii.  Babiš navíc hrozí kandidaturou v prezidentských volbách a současná koalice zatím nemá adekvátního soupeře, píše chorvatská novinářka Sofija Kordić, žijící v Praze.

Extáze pociťovaná v Česku po volební porážce oligarchy a populisty Andreje Babiše netrvala dlouho. Nová vláda a celá země kromě raketového skoku v počtu nakažených covidem-19 a tragického počtu asi 38 000 mrtvých (ČR je dvaadvacátá  v proočkovanosti v Evropské unii a třetí v úmrtnosti na počet obyvatel), trpí  inflací 9,9 procenta, obrovským rozpočtovým deficitem a energetickou krizí. Navíc je potřeba se vypořádat s dezorientovanou, hašteřivou společností a hodnotovým vakuem, které po sobě zanechala minulá vláda.

 18186

Putin se rozhodl napadnout Ukrajinu, konstatuje Biden. Ruskem podporovaní separatisté začali evakuovat Donbas

19. 2. 2022

čas čtení 8 minut

 

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodl provést invazi na Ukrajinu, prohlásil v pátek poprvé prezident Biden. Separatistické úřady na východní Ukrajině nařídily hromadnou evakuaci a střet s Ruskem vstoupil do nové, nebezpečnější fáze.

Biden uvedl, že americká vláda má po týdnech spekulací o Putinových záměrech nyní důvod se domnívat, že ruský vůdce se rozhodl zaútočit na Ukrajinu a pravděpodobně se zaměří na hlavní město Kyjev.

"Od této chvíle jsem přesvědčen, že se rozhodl," řekl Biden v Bílém domě, když hovořil po poslední ze série krizových konzultací s vedoucími představiteli NATO a Evropy.

 18438

Porošenko: Nebojte se Putina

18. 2. 2022

čas čtení 1 minuta


Matt Frei, reportér britského televizního zpravodajství Channel 4 News, interviewoval bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ve tomto videu od minuty 1.55:


Petro Porošenko: Měli bychom si uvědomit, že stojíme přede dveřmi třetí světové války. Jsem si tím naprosto jistý.

Za prvé, ukrajinský lid je vlastenecký. Ukrajinský lid je schopen zastavit Putina, a pokud Putin podnikne invazi, rozhodně mají velmi silnou armádu. Silbuji.  V každém městě. Každá jednotlivá vesnice. Každá jednotlivá ulice. Každý jednotlivý dům bude pro ruské vojáky peklem. A Putinovi by mělo být jasné, že cena, kterou za to zaplatí, bude obrovská. Putin určitě chápe, že pokud bude v této agresi pokračovat navždy, bude v dějinách mít místo jako válečný zločinec. Jako něco podobného jako Hitler.

Reportér: Vy jste osobně jednal s Vladimirem Putinem. Seděl jste naproti němu, když jste podepisoval minské dohody. Jaké bylo jeho jednání s vámi? Důvěřoval jste mu a co si myslíte, že touto agresí zamýšlí?

Petro Porošenko: Mluvím na základě svých osobních zkušeností. A to je velmi důležité.

Bod číslo jedna. Prosím. Nevěřte Putinovi. Putin nikdy nedrží slovo. Putin není člověk, kterému můžete důvěřovat. Putin rozumí pouze síle a jednotě.

A moje doporučení číslo dvě. Z mé osobní zkušenosti s Putinem. Prosím, nebojte se Putina. Protože pokud se budete bát, vždycky zajde až tak daleko, kam mu dovolíte.

 

 18301

Říci, že Ukrajina nebude v nejbližší době v NATO, není ústupek. Je to realita.

18. 2. 2022

čas čtení 5 minut

Nad Ukrajinou se vznáší zřetelná ironie. Hlavním cílem potenciální ruské invaze je zajistit, aby Ukrajina nevstoupila do NATO. Ale i kdyby Rusko svá vojska poblíž ukrajinských hranic neseskupilo, neexistovala by v blízkém až střednědobém horizontu reálná vyhlídka, že Spojené státy a jejich spojenci přijmou Ukrajinu do svých řad. V jistém smyslu se obě strany shodují, že tato země v současné době do západní aliance nepatří, píše ve Washington Post Michael O'Hanlon.

Jsem nesmírně vděčný za každý závan racionality v předních amerických médiích, která už dva měsíce cynicky a nezodpovědně víří válečné bubny. Ukazuje se rovněž, že za „psychologickým nátlakem“ Moskvy na Západ je mnohem pravděpodobněji úsilí o získání bezpečnostních garancí, a nikoliv chuť po ukrajinské krvi, soudí Daniel Veselý.

Pozn. JČ: Je nutno opravit věcnou chybu ve výše uvedené poznámce Daniela Veselého. Spojené státy totiž žádné válečné bubny nevíří. Mnoho týdnů až měsíců, stejně jako jiní představitelé západních demokracií, neúnavně jezdí do Moskvy a snaží se přesvědčit Vladimíra Putina, aby proboha ustoupil od agrese vůči Ukrajině. Zároveň, chvýlyhodfně, zaznamenávají a široce zveřejňují brutální Putinovy vojenské přípravy. Netuším, jak to může někdo interpretovat jako "víření válečných bubnů". Američané přišli k problému Rusko-Ukrajina jak slepí k houslím. Biden chtěl po převzetí amerického prezidentství řešit Čínu! Ukrajina stejně jako Česká republika má plné právo rozhodovat o svém sebeurčení a nikdo nemá právo do toho zasahovat. Před několika lety neměli Ukrajinci ani zájem vstoupit do NATO. Podobně jako u neutrálních zemí Švédsko a Finsko, vyvolal touhu po vstupu do NATO a po jeho ochraně právě svou agresivní politikou Vladimír Putin. Putin a jeho kumpáni jsou zločinci. Není to prosím levicový režim.

Rusko organizuje na Ukrajině provokace s cílem zahájit invazi

18. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyzvalo mezinárodní společenství, aby odsoudilo provokace, které podle něj Rusko provádí v separatisty ovládaných východoukrajinských oblastech.

Ministerstvo uvedlo, že nedostatek náležité reakce nebo neutrálního postoje by vedl k další eskalaci ze strany Ruska.

Mluvčí ministerstva zahraničí v prohlášení konstatoval:

    ...sledujeme, jak Ruská federace zahajuje kampaň za šíření masových dezinformací, zesiluje ostřelování ukrajinských pozic a civilní infrastruktury zbraněmi zakázanými minskými dohodami a vyhrocuje bezpečnostní situaci.

    Absence náležité reakce nebo neutrálního postoje bude pouze podporovat eskalaci situace ze strany Ruska.


Amy Mackinnon: Velitel ukrajinských vojsk promluvil k obyvatelům oblastí ovládaných ruskými separatisty. Zdůraznil, že ukrajinská armáda neplánuje tyto oblasti osvobodit, jak tvrdí Rusko.

USA získaly informace, že Rusko sestavuje seznamy politiků, kteří mají být v případě ruské invaze na Ukrajinu zatčeni, nebo zavražděni, píše Amy Mackinnon s kolegy ve Foreign Policy,  cituje jí Guardian.
 


 16447

Doporučení ke krokům v oblasti zdravotní bezpečnosti a střednědobému výhledu pandemie viru SARS-CoV-2

18. 2. 2022

čas čtení 16 minut

Stanovisko Mezioborové skupiny pro epidemické situace k 17. 2. 2022

Východiska

  1. Pandemie viru SARS-CoV-2 způsobila v uplynulých dvou letech Česku ohromné škody na životech, zdraví i hospodářství - rozsahem například větší, než součet veškerých škod způsobených živly za celou historii samostatné České republiky.

  2. Český stát nesmí připustit, aby se něco podobného opakovalo v budoucnu.

  3. Zajištění zdravotní bezpečnosti musí být chápané jako důležitý úkol státu, podobně jako bezpečnost vnitřní či vnější.

  4. Z průběhu pandemie je nutné se poučit. Nadcházející období ústupu vlny omikron je potřeba využít k přípravě na možná budoucí rizika, ať už spojená s návratem vyšší virové nálože na podzim 2022, vznikem nových variant viru SARS-CoV-2 nebo v budoucnu s možností rozšíření nových virů.

  5. Pandemie viru SARS-CoV-2 není z dlouhodobého hlediska nejvážnějším rizikem, se kterým jsme se mohli setkat. Potenciál biologických rizik v průběhu dalších let i dekád spíše poroste a v případě, že nastanou, budou se s nimi muset vypořádavat ty samé státní instituce. Investice do pandemické připravenosti jsou tak i předpokladem lepšího zvládnutí předvídatelných budoucích rizik.

 16821

Víkendové čtení

Noam Chomsky: Tlak USA na "vládu nad zeměkoulí" rozdmýchává konflikt na Ukrajině

18. 2. 2022

čas čtení 29 minut

Iracionální panika je americký fenomén podobně jako jablečný koláč. Často vzniká jako důsledek potenciální neschopnosti mocných kontrolovat výsledek vývoje, který může představovat výzvu pro zájmy stávajícího socioekonomického řádu nebo pro status quo geostrategické arény. Éra studené války o tomto jevu vypovídá mnohé, ale tento jev je patrný i v dřívějších obdobích - například v době prvního "rudého strachu" po první světové válce. V současné situaci můžeme vidět jasné paralely s reakcemi na ukrajinskou krizi a vzestup Číny jako globální mocnosti, míní politolog C.J. Polychroniou, který vedl rozhovor s Noamem Chomskym.

Fungují mezinárodní vztahy na principu organizovaného zločinu, kdy se jakákoliv neposlušnost vůči "Kmotrovi" trestá? Cílem Bílého domu je patrně obnovit status quo, tj. dostat Čínu před rok 1949 a Rusko do 90. let minulého století. A to i za cenu rozpoutání nukleárního inferna. Skutečně nám vládnou bezskrupulózní šílenci? ptá se Daniel Veselý

 18186

Na Krymu vězní Putin 115 politických vězňů. Organizuje agresi proti Ukrajině s cílem potlačit zbytek svobody v Rusku

18. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Ruský prezident Vladimir Putin hrozí Ukrajině masivním nahromaděním vojáků na ukrajinské hranici. Zdůvodňuje to údajnou bezpečnostní hrozbou, kterou by pro jeho zemi představovalo potenciální členství Ukrajiny v NATO, píše Washington Post. To je zjevně nepravdivé; Putinovy hrozby navíc porušují několik článků mezinárodního práva, počínaje územní celistvostí Ukrajiny, která je uznaným členem OSN. Mnohem pravděpodobnějším důvodem Putinovy bojovnosti je jeho obava, že úspěšná prozápadní demokracie hned vedle Ruska by mohla být příkladem, který by občané jeho autoritářské kleptokracie mohli považovat za přitažlivý - dokonce inspirující. Mezi agresí ruské vlády v zahraničí a jejími represemi doma existuje souvislost.

 18437

Kdyby nedošlo k rozšíření NATO, měla by dnes ČR obdobné problémy s Ruskem jako Ukrajina

18. 2. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

  • Všichni evropští sousedé Ruské federace s výjimkou okupovaného Běloruska jsou buď integrováni do západních struktur, usilují o to, nebo o tom přinejmenším stále vážněji přemýšlejí - jako Švédsko a Finsko. Důvodem je, že se Rusko k sousedům chová, jako by to byly jeho zcela nesvéprávné kolonie nebo gubernie. 
  • Pokud sousedé Rusko na slovo neposlouchají, vyhrožuje jim. Vyhrožuje Švédsku, protože si dovolilo posílit obranu svého ostrova Gotland, vyhrožuje Dánsku, protože si dovolilo posílit obranu Bornholmu. Dánsko je ale v NATO a nemusí si z ruských výhrůžek nic dělat. 

 18186

Biden varuje, že riziko ruské invaze na Ukrajinu je "velmi vysoké"

18. 2. 2022

čas čtení 6 minut

 
Joe Biden se domnívá, že Rusko je na pokraji invaze na Ukrajinu. Připojil se ke spojencům z NATO, kteří varují, že ostřelování na okupovaném východě Ukrajiny může být pokusem o vytvoření záminky k invazi.

Útoky ruských vojsk na několika místech v ukrajinském Donbasu, včetně mateřské školy a školy, prý nesou znaky pokusu o vyvolání konfliktu.

Americký prezident, který vystoupil krátce po vyhoštění zástupce velvyslance své země v Moskvě, uvedl, že jeho administrativa má "důvod se domnívat", že se Rusko "zapojilo do operace pod falešnou vlajkou, aby mělo záminku k zásahu".

 16740

Vliv ve střední a jihovýchodní Evropě se dá jednoduše nakoupit

18. 2. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

  • Investice uskupení PPF do médií a telekomunikací v podbřišku Evropy pokračují

  • Je možné v zemích jako je Vučićovo Srbsko či Orbánovo Maďarsko vůbec hovořit o oddělení politické a hospodářské moci?

  • A může se Česko odstřihnout od vlivu obchodních partnerů Orbána a Vučiće?

Na začátku tohoto týdne skupina PPF oznámila akvizici chorvatské televize RTL. Stane se tak prostřednictvím společnosti CME, kterou PPF přebrala v letech 2019-2020, a která je významným provozovatelem sítě televizních stanic ve střední a jihovýchodní Evropě.

 18414

Komická reakce instituce ÚSTR: Přihláška Muriel Blaive byla zamítnuta "pro neúplnost"

18. 2. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Ještě dodávám:

"Paní Blaive byla jediná žena přihlášená do konkurzu. Mohla by se dožadovat nápravy z důvodu genderové rovnosti," napsala nám Bohdana Marvalová.

Obávám se, že v podniku ÚSTR existují takové poměry, že něco takového, že všechna rozhodující místa zabírají stárnoucí muži, nikoho absolutně nezajímá a proti jejich chování není odvolání nikde. (JČ)

.K tomu:


Jak komicky vystupují některé české instituce je zjevné z chování "Ústavu pro studium totalitních režimů" (mimochodem, už jméno toho ústavu je vtip, protože má v názvu to, co má teprve zkoumat a zjišťovat, zda to existuje - je to výsměch jakékoliv akademické práci!).

Muriel Blaive předložila brilantní strategii budoucího ředitele ÚSTRu (ani na okamžik vážně nepředpokládala, že by byla jmenována, to prostě není v DNA této pochybné instituce) - a nyní se dověděla, že její přihláška byla odmítnuta pro neúplnost (! :)))) ). Žadatelku ovšem o "neúplnosti" nikdo neinformoval.

Kdyby byl ÚSTR seriozní institucí, u takto vážného kandidáta by se s ním spojil a upozornil ho, že je třeba dodat ještě nějaký byrokratický papír.

Ale my s velkou pravděpodobností víme o co jde: o výpis z trestního rejstříku, který je nemožné pro cizince v Praze rychle získat. Jenže Muriel Blaive je už léta zaměstnancem ÚSTRu, takže žádný výpis z trestního rejstříku zapotřebí nebyl.

Je to jen silně řehtající, komický, úřední šiml, a dobrá výmluva proč eliminovat nejlepšího kandidáta.

Dokazuje to, jak nejsou mnohé české instituce ničím jiným než vtipem...

Muriel Blaive k tomu:

 18408

Kultura nejsou výtvory umělců a intelektuálů, ale to, co ovlivňuje většinu

18. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Jan Paul a řada čtenářů protestovali proti mému tvrzení, že Karel Gott je pilířem české kultury a že s pilíři si nebudeme zahrávat, jinak se může dům zřítit. Inu, tento argument, že kultura je to, co malá část společnosti považuje za kulturu, byl v 21. století vyvrácen. Kultura mas je skutečnou kulturou, protože právě ona ovlivňuje do té míry, že formuje nejrozšířenější přesvědčení společnosti, běžnější chování, průměrné chápání.

 16879

Byl jsem u toho: NATO a počátky ukrajinské krize

18. 2. 2022

čas čtení 10 minut

Dnes čelíme krizi mezi Spojenými státy a Ruskem, které se dalo předejít a která byla předvídatelná, jakož i záměrně vyvolaná; ale kterou lze snadno vyřešit použitím zdravého rozumu, píše veterán-diplomat a bývalý ambasador v SSSR Jack F. Matlock jr.

Matlock jr. v roce 1997 v americkém Senátu varoval před rozšiřováním NATO, podobně jako další zkušení američtí politici napříč politickým spektrem. Namátkou: Robert McNamara, George F. Kennan, Henry Kissinger a další. Jejich varovná stanoviska ostře kontrastovala s postoji Clintonových intervencionistických liberálů, kteří si plnými doušky užívali euforii z porážky Sovětského svazu ve studené válce, poznamenává Daniel Veselý.

 16524

Tisková zpráva:

Europoslanci vyzývají Rusko ke snížení napětí. Gregorová upozorňuje na dlouhodobé dopady kroků Kremlu

18. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Rusko je už dávno ve válce s evropskými státy, pouze používá jiné než tradiční nástroje. Na dnešním plenárním zasedání to řekla pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Evropská unie dnes také vyzvala Rusko, aby dalo jasně najevo svou ochotu snížit napětí kolem Ukrajiny. Ve svých projevech odsoudili ruskou agresi i předsedkyně Komise Ursula von der Leyen a vysoký představitel Josep Borrell.  

 18434

Jak se technologičtí miliardáři snaží zvrátit proces stárnutí

18. 2. 2022

čas čtení 14 minut

Jeff Bezos a Peter Thiel vkládají obrovské částky do startupů, jejichž cílem je udržet nás všechny mladé - nebo dokonce obejít smrt. A z vědeckého hlediska to není natolik přitažené za vlasy, jak by se mohlo zdát

V létě 2019, několik měsíců předtím, než slovo "koronavirus" vstoupilo do každodenního diskurzu, Diljeet Gill kontroloval data ze svého posledního experimentu. Zjišťoval, co se stane, když se staré lidské kožní buňky "přeprogramují" - což je proces, který se používá v laboratořích po celém světě k přeměně dospělých buněk (srdce, mozku, svalů a podobně) - na kmenové buňky, což je v těle obdoba začátku úplně znovu.

 18196

Svět vydává ročně 1,8 bilionu dolarů na dotace na své zničení

17. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Nový výzkum varuje, že lidstvo "financuje své vlastní vymírání" prostřednictvím dotací, které poškozují klima a divokou přírodu.

 
Podle nové studie vydává svět každoročně nejméně 1,8 bilionu dolarů na dotace, které vedou k vyhubení volně žijících živočichů a ke zvýšení globálního oteplování, což vyvolává varování, že lidstvo financuje své vlastní vymírání.

Od daňových úlev pro produkci hovězího masa v Amazonii až po finanční podporu neudržitelného čerpání podzemních vod na Blízkém východě - miliardy dolarů vládních výdajů a dalších dotací poškozují životní prostředí.

 18433

V padesátých letech měla britská televize od 18 do 19 hodin pauzu ve vysílání - aby rodiče uložili malé děti do postele!

17. 2. 2022

čas čtení 5 minut

 

Každý večer v 18 hodin obrazovka zhasla: pozoruhodný příběh o pauze v televizním vysílání

V padesátých letech musely televizní přijímače v Británii přestat vysílat, aby rodiče mohli uložit děti ke spánku. Jak se to vůbec mohlo zdát jako dobrý nápad? Bylo to zrušeno tuto středu před 65 lety
 

V roce 1953, když bylo Normě Youngové sedm let, si zakoupila její rodina jako první v glasgowském činžáku televizi. Byla to velká událost - Youngovi si museli vybrat mezi autem a televizí. Rozhodli se pro 14palcový televizor Ekco, který byl stejně dlouhý jako široký - a Normě se otevřel svět. Ale každý večer v 18 hodin obrazovka zhasla a Normino dívání se na televizi skončilo.

Nebylo to tím, že by jí rodiče regulovali čas strávený u televize - byl to stát. Přerušení vysílání každý večer mezi 18. a 19. hodinou bylo zrušeno před 65 lety vládním opatřením, kterému se hovorově říkalo "příměří pro batolata".

 17023

Výběr prokremelských propagandistických narativů z dezinformačních obsahů

Seznam sedmi největších ruských lží o Ukrajině

17. 2. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

RUSKÁ LEŽ 1: "Ukrajina není opravdový stát, Ukrajinci nejsou skutečný národ." 

Toto tvrzení slouží k obecné delegitimizaci protivníka. Je zaměřeno spíš na domácí (ruské) publikum, ve kterém posiluje dojem, že má z nějakých důvodu Rusko na Ukrajinu "nárok" a zejména, že Ukrajina nemá nárok na to, sama si určí ať svou budoucnost a směřování. Toto tvrzení otevřené šíří i Putin osobně.

 18301

Za světový mír!

17. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Kvíz, píše Jiří Hlavenka. Níže uvedený text poslal/a (dám schválně hodně možností, ať to máte těžké):

1) Lubomír Volný
2) Nela Lisková
3) Josef Skála
4) Jaromír Foldyna
5) Martin Nejedlý
6) Sergej Lavrov
7) Вáцлав Клаус

29885

Frustrovaní radikálové nezmizí odezněním pandemie, proti čemu budou "rebelovat"?

17. 2. 2022

čas čtení 1 minuta


Frustrovaní radikálové nezmizí odezněním pandemie, píše Otakar Foltýn. Jsou vzteklí a chtějí se mstít za svoji nespokojenost. Chtějí být aspoň jednou v životě něčím důležití. Ať to stojí, co to stojí. Znaky laciného disidentství antivax-frustrátů popsané Petrem Honzejkem v jeho komentáři pro Hospodářské noviny:
• Pandemičtí demonstranti si připadají jako disidenti, bojovníci za svobodu. Jenže zatímco disidenti bojovali s komunistickým režimem kvůli pocitu odpovědnosti za celou společnost, nynější pseudodisidenti bojují převážně jen za sebe. Za to, aby si mohli dělat, co chtějí, bez ohledu na to, co to způsobí ostatním.
• Dobře o tom svědčí paradoxní povaha jejich chování. Racionální a společensky odpovědné by bylo snažit se, aby byla pandemie co nejdříve pryč. Tedy když odmítám jedno opatření, podpořím jiné. Například – nechci lockdown, podpořím očkování. Nechci očkování, chráním sebe i své okolí rouškou.
• Jenže přinejmenším jádro demonstrantů odmítá úplně všechno. Nechtějí omezení, nechtějí očkování, nechtějí nic. Možná jim není úplně jedno, kolik lidí zemře, ale když vidí čísla, jednoduše je buď zrelativizují, nebo rovnou popřou. Svoboda je v jejich pojetí úplně odpojená od odpovědnosti.

 18414

Okouzlit naši historickou vizi – odpověď na Mirka Vodrážku

17. 2. 2022 / Muriel Blaive

čas čtení 5 minut

Muriel Blaive reaguje na článek Mirka Vodrážky vydaný v Nové orientaci ZDE.

Editorovi Nové orientace poslala v přípravné, nedefinitivní verzi soukromě níže uvedený článek, ten z něho vytrhl citaci a zveřejnil ji na Facebooku spolu s polemikou, proč článek vydávat nebude.  Muriel Blaive byla překvapena, že pan Hlaváček publikoval její  soukromě zaslaný text:


* * *

Po dlouhá léta jsem se snažila snášet společenskovědní „analýzy“ Mirka Vodrážky v relativním tichu, protože mi ho bylo líto. Pro ty, kteří byli před rokem 1989 aktivní proti režimu, aniž by se proslavili, kteří snášeli represe, ale nezískali z nich žádný sociální kapitál, a kteří byli natolik slušní, že po sametové revoluci neskočili na špek oportunismu (bůh ví, že někteří postkomunističtí politici neměli žádné skrupule tohoto druhu), muselo být období po roce 1989 opravdu těžké. Vedla jsem rozhovory s několika takovými lidmi, kteří byli pochopitelně dost rozhořčeni svou osobní situací a nedostatkem uznání. Jejich případy jasně ukázaly světu, že skromná a neviditelná slušnost a odvaha před rokem 1989 se na individuální úrovni po roce 1989 nevyplatila. Nemohu si také pomoci, ale Vodrážkova záliba ve francouzských filozofech a společenských vědcích mi připadá docela dojemná. Většina z nich byla profesory mé alma mater, Ecole des hautes études en sciences sociales v Paříži – školy, která byla zároveň antikomunistická a levicová.

 16933

Přímé důkazy o tom, že ruské zájmy jsou v dezinformačních a politických symbiotických kruzích vždy až na prvním místě

Testování hybridu na českém internetu aneb co je víc než nejvíc

17. 2. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Když někdejší premiér Babiš a ministr vnitra Hamáček neplánovaně "žmoulali čepice" a nervózně přitom oznamovali občanům, že exploze v muničním skladu ve Vrběticích a smrt dvou lidí není nehoda, nýbrž akce ruské zpravodajské služby GRU, byl víkend. I přesto, že v tuto dobu jsou pravidelně dezinformační aktivity relativně utlumeny, reakce na toto odhalení byla okamžitá. Během neděle se objevila řada zpochybnění nebo dezinterpretací, které měly buď zbavit Rusko viny, nebo ho postavit do světla země, která to myslí dobře. Například narativem o údajném prodeji munice ISIS, který následně zaútočí na i na naše území, čemuž vlastně GRU zabránila. Je vcelku jedno, jak tupé jsou dezinformační příběhy, jde o to, jak rychlý je "rapid response management" v takových případech. Stejně jako tehdy, i situace na ukrajinských hranicích ukazuje, co je významným hybatelem dění na dezinformačním ceně a co následně vyvolává důsledky v podobě šibenic na náměstích a fyzického obtěžování těch, kdo jsou digitálnímu mohu představení jako původci zla.

Rozhovor Britských listů 469. Fialova vláda ve slepé uličce

17. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



Od prosince je ve funkci v ČR nová koaliční vláda Petra Fialy, jenže její jednání vyvolává značné pochybnosti. Dokáže je rozptýlit politolog Jiří Pehe v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. února 2022.

Rozhovory Britských listů na téma:

 18422

Je nutné zakázat kamna na dřevo

16. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Británie: Pálením dřeva vypouštíme do ovzduší daleko více nebezpečných partikulátů než doprava
 
Podle revidovaných vládních údajů produkuje spalování dřeva v domácnostech více znečištění malými částicemi než veškerá silniční doprava ve Velké Británii.

Nové údaje výrazně snižují odhadovaný podíl znečištění malými částicemi, které pochází ze spalování dřeva, z 38 % na 17 %. Znečištění ze spalování dřeva však zůstává "významným přispěvatelem" ke znečištění partikuláty, uvádí se v další vládní zprávě. Silniční doprava je zodpovědná za 13 % znečištění částicemi.

 18301

Zelenskij pronesl ve středu v televizi projev k národu: Chceme žít v míru

16. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

-  Volodymyr Zelenskij pronesl ve středu ráno projev k národu k Ukrajincům, kteří jsou podle jeho slov "sjednoceni jedinou touhou - žít, žít v míru".

- Ruské tvrzení, že se ruská armáda stahuje od ukrajinských hranic je přijímáno velmi skepticky. Nepotvrzují to satelitní záběry. Jens Stoltenberg sdělil novinářům v Bruselu, že naopak dochází k dalšímu hromadění ruských vojsk na hranicích s Ukrajinou.

- Vladimír Čižov, rusky velvyslanec u Evropské unie, tvrdil, že tento měsíc k ruské invazi na Ukrajinu nedojde.

- Čína může zneužít ukrajinské krize a učinit v Asii "něco provokativního", zatímco se pozornost všech soustřeďuje na Ukrajinu, konstatoval americký generál Lenneth Wilsbach, šéf amerického tichomořského letectva.

- Ukrajinské ministerstvo obrany a dvě banky byly v úterý vyřazeny z provozu hackerskými útoky. Obě banky, Oščadbank a Privatbank, jsou znovu v provozu. Hackerské útoky poškodily ukrajinské vojenské, energetické a další klíčové systémy.

Zdroj v angličtině ZDE 

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
29249