Poslanci se poprali ve sněmovně

21. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Neuvěřitelné. Tupec porušující bezpečnostní opatření, reprezentující dezinformační hnutí a koneckonců dezinformační  politický subjekt, napadá fyzicky předsedajiciho jednání sněmovny a řve přitom cosi o právech voleného zástupce lidu, konstatuje Bohumil Kartous.

Klíčová část Bidenova projevu

21. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Jedna klíčová část Bidenova projevu:

"Je pravda a jsou lži, lži šířené v zájmu moci a pro zisk. A všichni z nás mají povinnost a odpovědnost bránit pravdu a porazit ty lži."



Podle britských komentátoru (Matt Frei z Washingtonu v Channel 4 News, který tam pracoval jako reportér dlouhá léta) upozorňují, že inaugurační projev nového prezidenta je pro Američany výsostně důležitý a považují ho vždy za zásadní politický mezník.

A ještě druhá důležitá věc z Bidenova projevu (cituje po paměti Jan Čulík): "Když se budeme nadále neustále hašteřit a zlovolně navzájem nenávidět, povede to k chaosu. Čehokoliv můžeme dosáhnout jen, pokud budeme jednotni. Můžete mít opačný názor, ten musíme respektovat, jsme v demokracii. Ale nemůže to znamenat vyloučení ze společnosti."

A dodává: Obávat se už v první den inaugurace,  že média budou na Bidena příliš mírná, je poněkud předčasné. (Paradoxně si na to stěžuje nejen Daniel Veselý, ale i četní ultrapravicoví komentátoři v USA.) Je docela přirozené, že po neuvěřitelných hrůzách posledních čtyř až pěti let v USA si lidé nyní oddychli a pociťují v první řadě neuvěřitelnou úlevu a klid. Bidenova kritika přijde brzo.

Nezapomínejte, že republikáni v Senátu neztratili možnost blokovat jakékoliv Bidenovy zákonné návrhy nekonečnými, nikdy nekončícími debatami (filibustering, obstrukce). Nic není vyhráno.

Murdochova Fox News se nevzdá šíření lží.

29764

Úsvit Bidenovy éry: Vracejí se velká média ke své blahosklonnosti vůči mocným?

21. 1. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Trumpovo prezidentství se v mediálním světě i na americké politické scéně vyznačovalo značným nepřátelstvím, ba nenávistí vůči vyznavači bělošské nadřazenosti v Oválné pracovně. Bylo by to pochopitelné, kdyby ovšem tradiční sdělovací prostředky s toutéž kuráží vystupovaly také proti jeho předchůdcům. Ano, Trumpovi se podařilo etablovat temné rasistické pudy, jež Republikánská strana kultivovala dlouhé dekády, vybičovat k akci neonacistické a konspirační elementy, a zároveň dokázal otřást mýtem amerického excepcionalismu – což představuje značné riziko pro již tak kolabující společenskou smlouvu v USA. Avšak ona mediální blahosklonnost vůči mocným se stala jednou z účinných Trumpových zbraní, jíž šermoval před nosem washingtonských elit, aby tak zvýšil svou popularitu mezi těmi, které Hillary Clinton označila za „zoufalce“.

Joe Biden zahájil své prezidentství podepsáním 17 exekutivních příkazů

21. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Týkají se covidu-19, životního prostředí, imigrace a etiky.

Biden okamžitě po inauguraci zrušil zásadní rozhodnutí Trumpovy administrativy. Zrušil zákaz cestování do USA z většinově muslimských zemí, anuloval prohlášení celostátní krizové situace, které bylo použito k ospravedlnění výstavby zdi na americko-mexické hranici, podepsal příkaz, v jehož rámci se USA vrátí k podpisu pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování, zrušil Trumpovo rozhodnutí, aby USA odešly ze Světové zdravotnické organizace a ukončil úsilí Trumpovy vlády zabránit nezdokumentovaným imigrantům, aby byli součástí sčítání lidu, které určuje, kolik poslaneckých křesel má který americký stát v Kongresu dostat.

Biden také podepsal příkaz nařizující nošení roušek a sociální distancování ve federálních budovách a na federálním území a vytvořil funkci koordinátora opatření proti covidu.

Mimo jiné Biden také zrušil povolení pro výstavbu kontroverzního ropovodu z Kanady Keystone XL a nařídil všech státním institucím, aby revidovaly exekutivní rozhodnutí, která "poškuzují životní prostředí nebo je nepodporuje nejlepší vědecký výzkum". Biden také nařídil všem výkonným úřadům, aby jejich zaměstnanci podepsali etický příslib a omezil jejich právo lobbovat vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

29544

Trump změnil Ameriku na celou generaci

21. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

Cizinci se musejí zbavit svých sebeklamů o Americe.

Amerika, její instituce a hodnoty už přežily občanskou válkou, stejně jako vraždy prezidentů. Amerika pravděpodobně přežije hrůzy zkorumpované Trumpovy vlády. Avšak pouhé přežití už nemusí stačit v zemi, která byla přivedena tak blízko na pokraj propasti hlubokého konfliktu zlovolným a bezohledným prezidentem, jemuž spiklenecky napomáhala slabá politická strana, elita morálně spících technologických firem a televizní a tiskové mašinérie lži provozované Rupertem a Lachlanem Murdochovými, píše Martin Kettle.

30689

Dlouhej kouř a dlouhej covid

21. 1. 2021 / David Marenčák

čas čtení 3 minuty


Long-haul covid a další dlouhodobé důsledky prodělání tohoto onemocnění se týkají překvapivě velké části bezpříznakových průběhů. Ze způsobu, jakým celospolečensky přistupujeme k řešení problémů pandemie lze odtušit, jaký bude přístup institucí, příslušných odborníků a specialistů k chronickým problémům obrovského množství lidí. Zatím jsme ve fázi blažené nevědomosti. Navzdory našemu malorybníčkovému teplému bahýnku ovšem budou kvalitní výzkumy na toto téma ze zahraničí dřív či později prosakovat. Nevyhnutelně tedy nastoupí kombinované fáze popření a následně bagatelizace.

Rozhovor Britských listů 355. Je naše nynější krize způsobena zvyklostmi z Rakouska-Uherska?

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Politické postoje visegrádské skupiny nejsou zrovna konstruktivní. Polsku a Maďarsku hrozí zablokování dotací z EU, v ČR je vyšetřován Babiš. Kolem roku 1900 byla střední Evropa zdrojem nesmírně zajímavých myšlenek, kulturně i politicky. Příčinou bylo, že se mísily kultury. Pak ale bylo Rakousko-Uhersko zlividováno. Bylo to neštěstím pro střední Evropu. Brzo došlo k nacistické okupaci, pak ke komunismu. Střed Evropy je geopoliticky slabé místo. Hegemonům na východě a na západě dokáží středoevropské státy čelit jen na základě spolupráce. To neuměly a neumějí dodnes. Středoevropské státy však převzaly od Rakouska-Uherska snad natrvalo jeho záporné rysy: autoritářství, byrokratismus, slabost politiků a nezájem o jednotlivého občana. O kostlivcích ve skříni v české politice, jimiž více než sto let po rozpadu Rakouska-Uherska trpíme dodnes. Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. ledna 2021.

 16447

Mluvením se šíří koronavirus nebezpečněji než kýcháním a kašlem

21. 1. 2021

čas čtení 3 minuty


Miniaturní aerosoly koronaviru, které vycházejí při mluvení z úst nakažené osoby, zůstávají ve vzduchu daleko déle než větší kapičky šířené kašlem


Mluvit s nakaženým známým je zřejmě stejně nebezpečné jako když na vás kýchne nebo zakašlá, zjistili vědci.

Koronavirus se šíří řadou způsobů, především kapénkami a aerosoly, vycházejícími z úst nakažené osoby, když dýchá, mluví nebo kašle. Je to faktor, který vysvětluje, proč se koronavirus více šíří v místnostech než venku pod širým nebem.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Žádnou paniku!

21. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


Ve čtvrtek 21.1. bylo v ČR zaznamenáno 7435 nových denních nákaz. Celkový počet nakažených  stoupl na 924 847.  Zemřelo 15 130 lidí, to je od předchozího dne o 157 více.  V nemocnicích je 6231 lidí.MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.



-  Moskva začne od pátku rozvolňovat určitá koronavirová opatření. Otevře některé specializované školy. Moskevský primátor Sergej Sobjanin uvbedl, že pokles denních hospitalizací z 1500-1800 koncem prosince na nynějších 1200-1300 ho činí mírně optimistickým. 220 000 Moskvanů bylo už očkováno vakcínou Sputnik V.

- Španělsko naléhá, aby EU a OECD zavedla očkovací certifikát, který by ulehčil cestování.

- Noste zdravotnické roušky FFP, které filtrují vdechovaný i vydechovaný vzduch, pokud nemůžete dodržovat odstup, radí britská vláda občanům v době šíření nakažlivějších kmenů koronaviru. Francie radí totéž, Německo a Rakousko je zavedlo povinně pro veřejnou dopravu a pro obchody. Vědci dlouho varují, že roušky samotné nestačí a musejí být kombinovány s dodržováním rozestupů a s mytím rukou.
 

30689

O flagrantní nepřipravenosti vlády ČR na řešení covidové krize

Oni nevědí?

21. 1. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty


Oni nevědí, že očkování se provádí pomocí jehel a stříkaček, že bez nich to nejde?

Oni nevědí, že v ČR žije deset miliónů lidí a očkuje se dvěma dávkami?

Oni nevědí, že lodí to z asijských fabrik trvá 30 - 40 dní, s návaznou silniční dopravou, překládkami atd. ještě o desítky dní více?

Co ještě oni nevědí?

29736

Co všechno může být zveřejněno na Parlamentních listech

Detail hoaxu o vlastnickém spojení laboratoře ve Wuhanu a společnosti Pfizer

21. 1. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Zrovna včera mi na čerpací stanici mi prodavač, kterého znám jen od vidění, sdělil, že "laboratoř ve Wuhanu vlastní Pfizer" a dodal vševědoucí "že by náhoda?". Tento lživý obsah se šíří různých podobách českým kyberprostorem, často opentlen o další objevy a údajné důkazy, které mohou mn aha lidem připadat hodnověrné: vlastnické propojení dvou pro ně jinak neznámých západních farmaceutických firem, další finanční propojení s neznámými či částečně známými společnostmi a zejména další zneužití jména - Soros - které hraje v hlavách dezinformacemi ovlivněných jedinců skutečně zásadní roli. Je to kotvící prvek, který jinak těžko posuzovatelná tvrzení zasazuje do známého konspiračního rámce. Takový konstrukt byl zveřejněn na webových stránkách Parlamentní listy. Jakkoliv to působí směšně naivně či hloupě, koktejl podobných dezinformací, přicházejících z různých stran, může podle teorie sociální reality u některých lidí způsobit dojem, že jde o skutečnou investici, v tomto případě provedenou podle všeho penzistou žijícím v Bratislavě. Zde je fact checking dezinformace od Českých elfů.

30201

Článek, který Blesk stáhl ze svého webu: Expert na dezinformace: Komunikace vlády je diletantská. A Klaus čerpá z kvaziautorit

Šéfredaktor Blesku odmítá sdělit, proč byl stažen text o dezinformacích

21. 1. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut


Minulý týden informovaly Britské listy o tom, že on-line portál deníku Blesk stáhl z vydání text o dezinformacích, který obsahoval řadu citací autora. Autor poté dvakrát kontaktoval přímo šéfredaktora tabloidu s dotazem, proč byl článek z vydání stažen (e-mailem ve dnech 13. 1. a 14. 1. 2021). Pan Lain dosud neodpověděl a článek je stále nedostupný. Možná vysvětlení jsou dvojí: redakce Blesku si nepřeje otevírat téma dezinformací, neboť se pouští na tenký led s vlastní informační produkcí; v redakci stále přežívá antipatie vůči autorovi, který si nenechal líbit, když tento deník vedl měsíce dlouhou, denunciační kampaň proti inkluzi ve školách. Následuje celý text, který Blesk stáhl.

 16469

Nadešel čas, aby Biden ukončil nekonečné války a normalizoval vztahy s Íránem

21. 1. 2021

čas čtení 5 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 2.0.

Ačkoli bývalý prezident Trump tvrdí, že se vyhnul zahájení jakýchkoli nových válek, ve skutečnosti významně zvýšil počet amerických vojáků v regionu. Pokusil se ekonomicky zaškrtit Írán a jednoho z jeho předních generálů nechal usmrtit. A čeho tím vlastně dosáhl? Současně nechal zavraždit irácký protějšek íránské revoluční gardy, čímž podstatně ohrozil americké a koaliční vojáky (tři z nich byli zabiti loni na jaře), píše Juan Cole.

30602

Deset let války v Sýrii drtí její obyvatele: živoří na skládkách odpadů a vracejí se do ruin

21. 1. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 9 minut

To, že válka v Sýrii skončila, není důvod k uprchlictví, ani k tomu, že se všichni mohou vesele vracet domů. Je to pouze falešná iluze, případně lživá kampaň populistů. Země se zmítá v chudobě, devalvaci měny, nezaměstnanosti, její zdroje vykrádají proturecké a další teroristické frakce. Teroristické útoky, včetně únosů, vražd a mučení se dějí běžným civilistům na denním pořádku.

Tímto tempem bude očkování v ČR trvat sedm let

20. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta


Proč není tato tabulka veřejná? ptá se Filip Pertold, ekonom z CERGE-EI.


K tomu poznámky čtenářů pod tím:

50.000 vakcinací týdně, děleno 2, protože 2 dávky, to máme 1.3M lidí za rok, pokud udržíme tempo. ČR má cca 10M lidí, takže už jen sedm a půl roku a dostane se na všechny. To by šlo.

Je to stejně k ničemu. Jedna dávka vakcíny nic neřeší, z tabulky se nedozvíme, kdo už má dvě dávky za sebou, kde jsou vakcinace ze SZU? Nebo ty pro kulichy?

 16447

Průběžné zpravodajství:

Britská nakažlivější varianta koronaviru zjištěna už v 60 zemích světa

20. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

V úterý 19.1. bylo v ČR zaznamenáno 9558 nových denních nákaz. Celkový počet nakažených  stoupl na 909 131.  Zemřelo 14 820 lidí, to je od předchozího dne o 174 více.  V nemocnicích je 6608 lidí.MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Britská, nakažlivější varianta koronaviru bylo už zjištěna v nejméně 60 zemích světa, konstatuje Světová zdravotnická organizace. Jihoafrický kmen koronaviru byl zjištěn v 23 zemích světa.

- Vatikán začal ve středu zadarmo očkovat římské bezdomovce.

- Koronavirus zřejmě nikdy nezmizí, ani po očkování, varoval novozélandský vládní zdravotník dr. Ashley Bloomfield. "Když pomyslíte na chřipku, která byla poprvé zaznamenána v roce 1172, tyhle viry neodumírají. Mění se časem a mohly by se stát méně vražednými, ale také více vražednými.  ZDE

- Joe Biden se účastnil vigilie za 400 000 Američanů, kteří zemřeli na koronavirus.

 16472

Pach pachydermat

20. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Po uvalení západních sankcí kvůli anexi Krymu v roce 2014 zavedl ruský režim "protisankce" na zahraniční potraviny. Sliboval poddaným, že navzdory počátečním omezením nabídky podnítí rozvoj ruského potravinářství a země se vrátí k soběstačnosti. Šest let poté ceny potravin v Rusku nekontrolovaně rostou - a vláda byla nucena zavést regulaci, jakou zažili jen pamětníci sovětských dob. Běžný Rus dnes jí podstatně hůře než před Putinovým pokusem. A takřka na nic jiného než na jídlo už nezbývají peníze. - Vskutku nejvyšší čas, aby se tlustokožci s podobnými nápady začali rozvalovat i v českém rybníčku.

Tisková zpráva:

Kvóty pro české potraviny dvojí kvalitě nepomůžou, navíc nám hrozí sankce, varují Piráti

20. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Brusel/Praha, 20. ledna 2020 – Zdražení potravin, snížení výběru a v konečném důsledku i zhoršení problému dvojí kvality čeká české spotřebitele kvůli schválení kvót pro české potraviny. Kromě toho se musí Česká republika připravit na řízení pro porušení smluv, které může skončit i sankcemi. Upozorňuje na to pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

29544

Trump omilostnil podvodníka Steva Bannona

20. 1. 2021

čas čtení 1 minuta


Donald Trump omilostnil svého bývalého poradce Steva Bannona, vydavatele ultrapravicového serveru Breitbart, a korupčníka Elliota Broidyho.  Celkem omilostnil 73 osob. Zřejmě neomilostnil ani Juliana Assangeho ani Edwarda Snowdena, ale není to stoprocentně jasné, protože měl právo omilostnit některé osoby neveřejně.

Trump se nepokusil preventivě omilostnit sám sebe a neomilostnil členy své rodiny ani svého právníka Rudyho Giulianiho s nímž se pohádal a odmítl mu zaplatit honorář.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16467

Jak Navalnyj strčil do kapsy Assangeho a Snowdena

20. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Ruský opozičník Alexandr Navalnyj se na výzvu úřadů vrátil do země, jejíž agenti se jej pokusili otrávit a kde málem zemřel. Přestože s jistotou ví, že se naprosto nedočká ničeho, co by třeba jen vzdáleně připomínalo spravedlivý proces. Přestože si musel připustit i možnost, že jej tentokrát autokratický Putinův režim usmrtí úspěšně a bez jakýchkoliv dalších ohledů na cokoliv na světě.

 16468

"Milovat svět jak je, ve vší jeho zlomenosti"

20. 1. 2021

čas čtení 10 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

Anand Giridharadas: Napsala jste novou biografii Hannah Arendtové, myslitelky s hlubokou relevancí pro tento okamžik. Můžete pro lidi, kteří o ní předtím neslyšeli, vysvětlit, kdo to byl a proč jste o ní chtěla psát? 

  
Ann Heberleinová: Život Hannah Arendtové je jako román, příběh plný překážek a vítězství, lásky a nenávisti, štěstí a utrpení, nezdarů a úspěchů.

Rosatom i Lukoil. Proč Rusko sponzoruje české politiky?

20. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

To je titulek článku na serveru Rádia Svoboda. Alexandra Wagner v něm informuje, že český ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček organizuje cestu amatérů v automobilu Tatra kolem světa, kterou sponzoruje Rosatom a ruský propagandistický server Sputnik. Pročpak asi má české ministerstvo obchodu a průmyslu vazby na pochybné ruské instituce? Jde prý o soutěž o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Podrobnosti v ruštině ZDE 

Jak si vytvořit imunitu vůči dezinformacím?

20. 1. 2021

čas čtení 5 minut

Vakcíny jsou dnes odpovědí na výzvy představované pandemií COVIDu-19, která negativně ovlivnila sociální a ekonomický život na celém světě. Očkování představuje jeden z největších úspěchů v ochraně veřejného zdraví. O chorobách jako neštovice čteme dnes spíše v historických záznamech než na zpravodajských stránkách právě díky vakcínám, které je pomohly vyhubit.

Proč je Bidenův rotoped pro Bílý dům příliš nebezpečný

20. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Nový prezident údajně vlastní rotoped značky Peloton. Ten se ale ale může stát předmětem vážného šetření. Tento typ rotopedu je vybaven kamerami a mikrofony. A i když by mikrofon a kamera byly vypnuty, Peloton je nadále připojen k internetu, takže z hlediska kybernetické bezpečnosti představuje hrozbu, upozorňuje Courtney Linderová.

 16407

Neklidná síla

19. 1. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Skutečně nemají oligarchové nic společného s redakční prací svého mediálního majetku, jak rádi zdůrazňují? Minulý týden odstranil čtený deník Blesk již publikovaný text Boba Kartouse o fatálních chybách v komunikaci vlády ČR vůči české populaci během koronavirové krize.

Představa, že mocní majitelé Czech News Center Daniel Křetínský a Patrik Tkáč mají prostor věnovat se jednotlivým textům v Blesku je pochopitelně diskutabilní. I přesto je ale třeba mít na paměti, že příspěvek Boba Kartouse je textem, který se v Blesku běžně nevyskytuje a ze zaběhlých narativů bulvárního deníku musel vyčnívat.

 16454

Vláda zvládá? Utahujte si z nás v Utahu!

19. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-Share Alike 4.0 International.
   

Datový analytik Petr Ludwig varuje před čtvrtou vlnou pandemie, během níž se podle něj prosadí nakažlivější britská mutace koronaviru. Navrhl také, aby ČR požádala o řízení protipandemických opatření německý Institut Roberta Kocha, protože Babišova vláda krizový management evidentně naprosto nezvládá.



Jak je v této zemi nejpozději od první Zemanovy prezidentské kandidatury "dobrým" zvykem, reakcí na Ludwigova málo příjemná sdělení jsou i vyhrůžky smrtí adresované jemu a jeho rodině.

Tedy paradoxně něco, co by se nakonec klidně mohlo uskutečnit, pokud se nic nezmění a věci půjdou přesně tak, jako dosud.

Ukazuje to příklad countryové zpěvačky Věry Martinové, které v krátké době na COVID-19 v rodině zemřelo pět blízkých příbuzných, včetně obou rodičů.

 16461

Mezitím v Absurdistánu 159:

"Nebezpečná česká varianta covidu ohrožuje Polsko"

19. 1. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Teroristická hrozba kačera ze sněhu. Viz níže

Další týden, další "útok" na mobil politika ze strany Právo a spravedlnost. Tentokrát jde o Marka Suskiho, a hacker si jeho jménem stěžoval na ženu, která ho "sexuálně obtěžovala". Hacker zveřejnil její sexy fotografie a odkaz na další, daleko explicitnější materiál. Tentokrát tedy nevím, co by bylo horší - zda napsal ty tweety on sám ve spolupráci s Johnny Walkerem, anebo zda byl jeho mobil opravdu hacknutý - protože ten člověk je členem parlamentního výboru pro výzvědné služby...  

 16466

Jak se Česko rychle přibližuje polskému Absurdistánu

19. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Šokující zprávou o stavu institucí českého státu je informace Zuzany Vlasaté, že poté, co Policie ČR po dlouhé měsíce neprojevila zájem o informace o jedech vypuštěných do řeky Bečva, které zabily tuny ryb, a které jí nabízel Deník Referendum, nyní zdá se Policie ČR nevyšetřuje, kdo způsobil otravu mnoha kilometrů řeky, ale kdo poskytl informace Deníku Referendum. To je skutečně totální state capture, ovládnutí, únos českých státních institucí soukromým oligarchou. Zdá se, že se v tom Česko rychle přizpůsobuje Polsku.





Rozhovor Britských listů 353. Kauza Bečva. Jak si oligarcha podřídil státní instituce:

Přímá internetová demokracie

19. 1. 2021 / Jiří Skala

čas čtení 9 minut

Civilizace stojí na hraně evolučního předělu. Tak jako skupiny buněk kdysi dosáhly úrovně, kdy společně vytvořily mnohobuněčný organizmus, tak dnešní civilizace stvořily organizovaný celek, jehož záře je jasně patrná z vesmíru na odvrácené straně země.

Na civilizaci bude nutné stále více pohlížet jako na rodící se superorganismus. Internet se stane analogií nervové sítě, která propojí občany podobně, jako jsou propojeny neurony v mozku, zatímco stroje postupně nahradí práci svalů.

 

 16447

Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace varovala před koronavirem pozdě

19. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

V pondělí 18.1. bylo v ČR zaznamenáno 7590 nových denních nákaz. Celkový počet nakažených  stoupl na 899 503.  Zemřelo 14 646 lidí, to je od předchozího dne o 197 více. To jsou v globálním srovnání obrovské počty na jednoho obyvatele. Drastický počet denních umírajících vypovídá o stavu pandemie v ČR více než neefektivní testování. V nemocnicích je 6666 lidí, to je nárůst o 336 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Británie v úterý zaznamenala rekordní počet 1610 úmrtí na covid.

- První dávka očkování v Izraeli se neprokázala tak efektivní, jak vědci doufali. Izrael v pondělí zaznamenal 10 000 nových denních infekcí. Avšak u osob, které dostaly druhou dávku vakcíny Pfizer/BioNTech, došlo k nárůstu protilátek šestkrát až dvanáctkrát. U tisíců  Izraelců dokází k vzniku nákazy covidem i po očkování, avšak v době, kdy ještě 14 dní po očkování nedošlo k vzniku imunity. ZDE 

- Africké státy obvinily bohatší země, že si nakřečkovaly všechny zásoby vakcín a že do Afriky se vakcíny dostanou až za mnoho měsíců.

- Čína buduje karanténní středisko pro 4000 lidí, na okraji města Shijiazhuang. Dokončí ho do několika dní. Bude schopna do něho přesunovat celé vesnice. Čína pandemii zcela zvládnla, ale občas zaznamenává malá, lokalizovaná ohniska nákazy. Karanténní budovy mají koupelny, wifi a klimatizaci a budou do nich umisťováni pacienti s potvrzenou nákazou.

- Do Británie se vrátil pilot, Nicholas Synnott, 59, který strávil v texaské nemocnici rekordních 243 dní. Dr. BIswajit Kar, kardiolog, který ho lúčil, řekl: Všechny orgány v jeho těle byly postiženy covidem. Ale protože jeho zdraví jako pilota bylo před nákazou tak dobré, přežil.

- Kalifornie je první americký stát, který překročil 3 miliony nákaz. Kalifornie má 40 milionů obyvatel. 

 16465

Pozvánka: Jiný svět je možný - a nezbytný!

19. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Jiný svět je možný (a nezbytný)!

Světové sociální fórum onlajn 23. až 31. ledna 2021

Pozvánka

Protiváha Světovému ekonomickému fóru v Davosu (lednové setkání banksterů, letos rovněž onlajn) od roku 2001 je právě dvacetiletá. Využijte příležitost společně s aktivisty ze všech koutů světa tvořit svět založený na ekologické, sociální i ekonomické spravedlnosti a udržitelnosti, registrujte se zdarma jako účastníci/-e na adrese join.wsf2021.net (login, heslo) a aktivně se zapojte do některých z řady akcí, které si sami vyberete:

Poučení pro české euroskeptiky: Brexitéři si začínají uvědomovat, co spáchali

19. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

 

V Londýně se konala demonstrace britských rybářů, jimž zavedení celních překážek poté, co 31.12. 2020 Británie konečně po přechodovém období, odešla z EU, zničilo celé jejich průmyslové odvětví. Za pouhé tři neděle, co v důsledku nezvládnutelného papírování nejsou schopni vyvážet do Evropské unie, přišli britští rybáři o mnoho milionů liber. Většina rybářských člunů zůstává v přístavu.

Jiná průmyslová odvětví chtějí vědět, zda nezaměstnaní britští rybáři nyní budou natrvalo dostávat od vlády státní dotace. Protože problémy, explodující nyní v jednom průmyslovém odvětví po druhém, nezmizí.

Nebezpečí: Protilátky z předchozí covidové infekce rozpoznaly novou variantu koronaviru jen částečně

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Profesorka Devi Sridharová: Vědci zkoumali, zda je možné být znovu nakažen novou jihoafrickou variantou viru SARS-CoV-2. Protilátky z předchozích infekcí nerozpoznaly novou variantu ve 21 z 44 případů, ale je možné, že ji rozpoznají buňky typu T. Je to nebezpečná situace a naznačuje, že bude nutno koronavirus stoprocentně potlačit.


https://twitter.com/devisridhar/status/1351259754497245185?s=20



Devi Shridhar: Země, které na to mají zdroje a politickou vůli, musejí jasně eliminovat veškerý covid-19. Žít s tímto virem je příliš nebezpečné pro zdraví a příliš ničivé pro ekonomiku a pro společnost. Je načase přejít od protichřipkovému plánu na plán proti infekci SARS. Lépe teď než až za rok.

Jsme v opakovaných lockdownových cyklech bez plánu. Potřebujeme plán, jak se dostat z této jámy, a honorovat všechny, kdo dělají oběti. Lidé s tím budou souhlasit jen tehdy, pokud budou vědět, že je světlo na konci tunelu, až se život vrátí k normálu.






 

Více:

Proč se pořád musí v ČR na úřady chodit? (Zvlášť v pandemii!!)

18. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Např. v Británii získáte nový cestovní pas tak, že si na poště vyzvednete formulář, vyplníte ho a pošlete ho na pasový úřad poštou. Nový cestovní pas vám přijde také poštou. Nikdy za čtyřicet let života v Británii jsem nebyl na žádném úřadě, konstatuje Jan Čulík. Jaroslav Miko píše:

Dnes sociální úřad na Praze 10.

Čekání lidí včetně invalidů na dávku sociální pomoci.

Stát zredukoval v rámci šetření sociální pracoviště a důsledkem jejich sloučení vznikají takovéto nedůstojné situace.

Paní na invalidním vozíku mi sdělila, že takto v mraze venku ve frontě před úřadem čeká pravidelně a třeba i více jak dvě hodiny.

Tohle Ministerstvo práce a sociálních věcí nejspíše zdá se nedomyslelo a mělo by učinit nějakou nápravu. Je to ostuda nás všech.

Digitalizace v Česku zdá se v nedohlednu.😡

Dosáhnout nulové nákazy, to nezávisí na velikosti země, ale na schopném politickém vedení, říká novozélandský epidemiolog

18. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Británie, stejně jako Česká republika, má šokující míru nákazy koronavirem, v důsledku nekompetentnosti svých politiků. Zatímco má Česká republika šokujících více než 14 000 mrtvých, pětimilionový Nový Zéland za celou dobu pandemie zaznamenal jen 25 mrtvých na covid. Jak je možné, že země jako Nový Zéland jsou naprosto bez koronavirové infekce?   New Zealand zavedl tvrdý lockdown hned na samém začátku pandemie, už v době, kdy po celém světě bylo známo jen několik tisíc nákaz. A nerozvolnil ho.  Channel 4 News o tom interviewovaly novozélandského epidemiologa profesora Michaela Bakera, spoluautora  nesmírně účinné reakce novozélandské vlády na pandemii.

Od minuty 5:



Moderátor: Když se v Británii zmíníte o Novém Zélandu, spousta lidí řekne, no, víte, je to vzdálený ostrov, jen pět milionů obyvatel. Je to tam úplně jiné než v Británii. Jak byste na to reagoval?

30649

Jak zastavit rozpad státu?

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Přemýšlím, jak ten rozpad státu, důvěry v něj atd. zastavit, a vychází mně, že na to nedojde, pokud ve společnosti podstatně, ve srovnání s dneškem, nepřibude lidí schopných sledovat víc než jen vlastní zájem, píše Pavel Kosatík.

Nevím, jak to zařídit, ale neumím si představit, že by se to mohlo otočit nějak jinak.

Pokud by ve volbách dejme tomu vyhráli nějací chytří proti dnešním hloupým, nebude to stačit.

Pokud by lepší marketing vyhrál nad dnešním horším, nebude to stačit.

Tahle národně-státní společnost umírá na fatální vymizení altruismu z veřejného prostoru.

Ten je podle všeho zaplněný z velké části lidmi, kteří chtějí něco jenom pro sebe.

Proč tolik lidí nikomu nevěří: protože už si skoro neumí představit, že by to s nimi ten druhý mohl myslet dobře.

Nechápu, jak jsme mohli zajít tak daleko, přijde mně, že lásky je pořád schopný leckdo.

 16449

Psychické deptání seniorů (očkování)

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



V pátek 15.1.2021 večer se nám podařilo přes rezervační systém přihlásit mého taťku 80+ na očkování do Neratovic na úterý 19.1. Dnes (17.1.) jsme jen náhodou zjistili, že nemocnice o tom nevěděla a na očkování připravená není - nemá vakcíny, píše Anna Jančaříková.

Detaily:
- Taťka bydlí v Rumburku.
- Neratovice byly nejbližším místem, kde se místo uvolnilo.
- Odvoz seniorů na očkování stát nezajišťuje.
- Širší rodina bydlí až v Brně.
- V rámci rodinné logistiky jsme se domluvili, že z Brna vyjede švagr, v Rumburku taťku nabere a do Neratovic odveze.
- V notifikačním mailu jsme byli vyzvání, ať si ze stránek stáhneme dokumenty se souhlasem s očkováním.
- Na stránkách nemocnice jsme nic nenašli, telefon nikdo nebral, napsali jsme tedy dotaz, kde formulář najít.
- Po chvíli jsme na stránkách našli aktualitu s tím, že nemocnice o registraci nevěděla a nemá vakcíny: https://www.nemocnice-neratovice.cz/.../ockovaci-centrum.../
- Oficiálně ale stále nic nevíme a žijeme v tom, že švagr může na očkování taťku dopravit.


 16447

Průběžné zpravodajství:

Německo: Ještě nejsme tam, kde potřebujeme být

18. 1. 2021

čas čtení 5 minut

Jak skandálně neefektivní je testování v ČR, zejména o víkendech, se ukazuje z toho, že v neděli bylo registrováno jen 2618 nových denních nákaz. Celkový počet nakažených  stoupl na 891 852.  Zemřelo 14 449 lidí, to je od předchozího dne o 234 více. To jsou v globálním srovnání obrovské počty na jednoho obyvatele. Drastický počet denních umírajících vypovídá o stavu pandemie v ČR více než neefektivní testování. V nemocnicích je 6330 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Bohaté státy světa páchají morální katastrofu, když si zajišťují vakcíny výlučně pro sebe a ignorují chudší státy světa, řekl šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kritizoval, že jedna chudá země dostala jen 25 (!) vakcín, zatímco bohaté země už očkovaly celkem 39 milionů lidí. Tedros zdůraznil, že není správné, aby byli očkováni mladší lidé v bohatých zemích, aniž by byli očkováni starší a ohrožení lidé v chudších zemích. Proti pandemii nelze bojovat jen v některých zemích světa, tak pandemii lidstvo neporazí, upozornila v pondělí v poledne v britském rozhlase mluvčí WHO dr. Margaret Harris.

- Rektor Karlovy univerzity Zima má koronavirový zápal plic a je na tom špatně. Před svým onemocněním koronavirem profesor Zima činil různá zavádějící a bagatelizující tvrzení o pandemii.

- Německý ministr zdravotnictví: Jsme velmi daleko od místa, kde potřebujeme být. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn se v pondělí vyjádřil, že i když opatření proti koronaviru začínají mít dopad, pořád ještě je zapotřebí udělat daleko víc, aby byla epidemie zvládnuta. 16 premiérů německých spokových zemí  bude v úterý jednat s Merkelovou, co dál. Počet infekcí v Německu klesá a počet pacientů na JIPkách poklesl o 10-15 procent, jenže země se obávají nových, nakažlivějších kmenů koronaviru. Počet denních nákaz v německu stoupl o 7171 na 2 040 659. Je to ve srovnání s předchozím týdnem pokles o více než 5000 případů. Počet mrtvých stoupl o 214 na 46 633. Ministr zahraničí Heiko Maas vyvolal diskusi možným návrhem, že očkovaným by mělo být dovoleno chodit do kin a do restaurací dříve. Jiní minsitři jsou proti tomu z obavy, že by to posílilo sociální nerovnost v době, kdy ne každý má možnost být očkován. Maasův návrh je "vyloučen", dokud není známo, zda očkování zabraňuje šíření viru.

- Rusko registrovalo 22 857 denních nákaz a 471 úmrtí. Rusko je globálně na čtvrtém místě co do počtu nákaz - celkový počet nákaz v Rusku je 3 581 066. Celkový počet mrtvých v Rusku je 66 037.

Církev v ČR má obrovskou šanci pomoci s očkováním

18. 1. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

Katedrála v Salisbury jako očkovací centrum - církev v Čechách má mimořádnou příležitost ukázat, jak dokáže být užitečná. A nemuseli bychom trpět pohledem na nehorázně ubohou debatu, zda miliardář Sehnal vládě poskytne prostory za pronájem, anebo miliardář Kellner zdarma..., píše Albín Sybera.





Další podrobnosti a fotografie:

 16451

Co se sociálními sítěmi?

18. 1. 2021 / Vít Kučík

čas čtení 8 minut

Twitter a další odmázli Trumpa a tím přilili olej do diskuzí o cenzuře, kontrole moci technologických gigantů a garantované svobodě slova, píše Vít Kučík.

Svoboda slova se historickou evolucí vyvinula z plurality médií, například novin, rozhlasu či televize. Jednotlivé noviny mohou být zaujaté, nikdo však neklade překážky vzniku jiných zaujatých novin, které vidí věc z jiného úhlu. Svoboda slova také neklade povinnost žádným novinám jakéhokoli konkrétního autora publikovat - onen člověk si musí sám najít nebo vytvořit prostředek, jak oslovit vice lidí, než jen ty, které osobně potká. Svoboda slova znamená jen to, že mu v tom nikdo nebrání.

Námitkou je, že noviny, rozhlas a televize jsou vydavatelé, nesoucí své povinnosti vydavatelů, jako např. odpovědnost za publikovaný obsah, kdežto současné sociální sítě se z těchto povinností vyvazují prohlášením, že jsou platformy, nikoli vydavatelé. Odpovědnost za obsah nechtějí nést, protože to technicky není možné.

30003

Horor v Jemenu aneb Trumpovo genocidní dědictví

18. 1. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut



Stoupenci odcházejícího amerického prezidenta Donalda Trumpa oceňují, že jeho administrativa nezahájila žádnou válku. Jenže proč začínat nové války, když je pohodlnější prohloubit nejtragičtější konflikt na světě ve zbídačeném Jemenu či zintenzivnit globální teroristickou kampaň dronů v Afghánistánu, Somálsku a jinde. Pravda, Trumpova vláda před přímými vojenskými údery na „darebácké státy“ preferovala smrtící ekonomickou blokádu – od Íránu přes Venezuelu, Sýrii až po Severní Koreu – mající jen ve Venezuele na svědomí desítky tisíc lidských životů. A co Trumpovi příznivci kupříkladu říkají na národní bezpečnostní strategii USA namířenou proti jaderným mocnostem – Číně a Rusku, a co si myslí o trumpovské destrukci klíčových mezinárodních smluv, jejichž cílem je redukovat riziko jaderné konfrontace?

29544

Kriminálníci usilují si na poslední chvíli koupit od Trumpa prezidentskou milost

18. 1. 2021

čas čtení 3 minuty


Trumpovi spojenci obdrželi desetitisíce dolarů - a potenciálně daleko víc - od lidí, kteří usilují o omilostnění od Trumpa


Jak se Donald Trump chystá k středečnímu odchodu z prezidentského úřadu, zintenzivňujese lukrativní finanční transakce: Trumpovi stoupenci vybírají honoráře od bohatých kriminálníků či jejich společníků s cílem přesvědčit Bílý dům, aby je omilostnil, píše New York Times. Prezidentské milosti se mají používat k projevu slitování nad lidmi, kteří si to zaslouží. Trump jich bezostyšně používá jako odměny pro své osobní či politické spojence.

Mezitím nechal Trump před svým odchodem z úřadu popravit 13 lidí.

Alexej Navalnyj zatčen po návratu do Moskvy

18. 1. 2021

čas čtení 8 minut

Aktualizace: Navalnyj byl odvezen do nechvalné známé věznice Matroskaja Tišina, kde byl zavražděn právník Sergej Magnickij.


Ruské orgány ho obviňují, že nedodržel podmínky ochranného dohledu a nechodil se hlásit na policii. To nemohl, protože byl otráven novičokem a léčil se v Německu, kde mu lékaři zachránili život. Jeho zatčení je naprosto cynickým činem Putinovy vlády, ovšem zároveň signalizuje, že má Putin s Navalným problém. Guardian spekuluje, že by Putinův režim mohl Navalného protizákonně věznit léta. Na letiště ho přišly přivítat stovky až tisíce stoupenců, ruský režim proto letadlo přesměroval na jiné letiště.




Povzbuzující je, že proti Navalného zatčení - po čtyřech letech, kdy Trump lezl Putinovi kamsi - okamžitě na Twitteru protestoval Jake Sullivan, Bidenův poradce pro bezpečnost státu:

 16447

Lidi je nutno před očkováním řádně informovat o možných vedlejších účincích

18. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Tak jedině je možno předejít nebezpečným antivaxerským náladám ve společnosti. Jak už před Vánocemi informoval deník New York Times, malý počet očkovaných může mít krátkodobé vedlejší příznaky - podle firmy Pfizer je to důkazem, že očkováni funguje. Je nutno si uvědomit, že vakcíny neočkují celým koronavirem, ale pouze fragmentem jeho genetického signálu, částí bílkoviny, jíž se koronavirus dostává do lidských buněk.

V Británii byly první vakcínou už naočkovány  bez problémů tři a půl miliony lidí. V USA bylo už naočkováno 10,6 milionů lidí. (JČ)

Britští rybáři protestují v Londýně proti "masakru brexitu", Dostali pokutu 6000 Kč

18. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Policie pokutovala 15 skotských kamionistů, kteří normálně vyvážejí ze Skotska do EU plody moře, každého částkou 200 liber za to, že během koronavirového lockdownu uskutečnili "nikoliv nezbytnou" cestu do Londýna, kde protestují u Downing Street proti likvidaci svých podniků a vyhrožují, že v důsledku pohraničního chaosu, způsobeného brexitem, shodí na ulici u Downing Street tuny hnijících ryb.

Více než 20 kamionů skotských rybářů jezdí dnes ulicemi kolem londýnské Downing Street a parlamentu. Protestují proti byrokratickým opatřením vzniklým v důsledku brexitu, které jim brání vývozu do Evropské unie. Na kamionech jsou nápisy jako "Brexitérský masakr" a "Nekompetentní vláda ničí rybářský průmysl".

Skotští vývozci plodů moře během ledna zjistili, že evropští nákupci odmítají jejich zboží, protože nejsou ochotni vyplňovat rozsáhlé formuláře celních prohlášení, zavedených od 1. 1. 2021 po odchodu Británie z EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Video níže:

Hospodaření OSBL za prosinec 2020

17. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 97 640.35 Kč výdaje byly tentokrát 61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 91 418.66 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci prosinci 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22268