Státotvornost vyžaduje oběti

23. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Nejprve jsme díky různým únikům do médii byli přesvědčováni o tom, jak neodolatelnou nabídku dostali socialisté od ANO. Okořeněnou zvolením kandidáta ANO do čela Stálé komise na kontrolu činnosti GIBS. Hlasování o této nabídce ve vedení ČSSD bylo těsné, ale přece jen otevřelo půdu pro jednání, a to navzdory mnohokrát osvědčené sněmovní koalici ANO-SPD-KSČM.

Rozhovor Britských listů 161.

Kdy bude mít konečně ČR vládu s mandátem parlamentu?

20. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Neměl by, podobně jako by tomu bylo ve všech ostatních evropských zemích, být stále ještě premiérem Bohuslav Sobotka? Rozhoduje se v ČR o důležitých otázkách nikoliv podle merita věci, ale podle kmenové loajality? A kdy bude mít konečně ČR vládu s parlamentním mandátem? Jan Čulík hovoří s politologem Jiřím Pehem o stavu politiky v dnešní České republice. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. dubna 2018.

Zeman na sjezdu KSČ(M):

Časy se mění. Lidé nikoliv

23. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Bývaly doby, kdy se Miloš Zeman prezentoval zásadně jako oběť starého režimu. Dokonce i žena Ivana se pokoušela představit otce, notorického alkoholika a sebevraha, coby statečného bojovníka s komunisty.

To se samozřejmě odehrálo dávno předtím, než Zeman zavítal na komunistický sjezd a umetal osobně cestičku k podpoře vlády trestně stíhaného premiéra hlasy archivních bolševiků.

Skotská vláda řeší problém bezdomovců na ulici rozdáváním peněz v hotovosti

23. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Sociální pracovníci, kteří řeší problém bezdomovců, přespávajících na ulicích ve skotských městech, mají nyní pravomoc jim na místě  v hotovosti vyplácet finanční pomoc ve výši až 200 liber (6000  Kč). Tyto peníze poskytuje skotská vláda pro sociální pracovníky pro řešení těžce řešitelných případů bezdomovců, kteří odmítají reagovat na nabízenou sociální pomoc a odebrat se do útulku.

Sociální pracovníci jim nyní mohou poskytnout na místě peníze v hotovosti, aby si bezdomovci zakoupili šatstvo, opatřili kopie ztracených dokumentů anebo si najali místnost v blízkém hotelu. Účelem je vytvořit důvěru mezi bezdomovci a sociálními službami.

Evropská cyklotrasa v délce 3500 km, přes 10 zemí EU

23. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Bohužel zatím nikoliv přes Česko. Avšak připravuje se v EU 14 dalších dálkových cyklotras přes celou Evropskou unii. Radní na Praze 1 mezitím zakázali ve své městské části jízdu na kole a dávají přednost automobilům. 


Zatímco pražští radní zakazují jízdu na kole v Praze 1 a nechávají obyvatelstvo dusit zplodinami z front automobilů trvale blokujících pražská nábřeží, skotské město Glasgow investuje 6,5 milionu liber do vybudování tříkilometrové cyklotrasy z jižní části města do jeho podnikatelského centra.



Britská vláda věděla po mnoho let, že ničí životy lidem z Karibiku

23. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Poslanec David Lammy:
Děsivé. Další dva životy zničené. Desmond neviděl svou dceru 16 let, poté, co se vrátil na Jamajku na pohřeb svého otce. Jeho bratr Trevor skončil jako žebrák na ulici. Jeho poslanec si stěžoval ministrovi, který tuto nespravedlnost ignoroval:
 



Z dopisu od náměstka ministryně vnitra z roku 2016 vyplývá, že britská vláda věděla po dlouhé roky o dopadu své politické strategie "nepřátelského prostředí vůči migrantům" na generaci z Karibiku a z Indie, která byla do Británie zvána od čtyřicátých do sedmdesátých let minulého století.

V Maďarsku se o víkendu opět konaly obří demonstrace proti Orbánovi

23. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Demonstrace protestovaly proti Orbánově ovládání většiny maďarských médií. Jenže - neměli tito lidé raději proti Orbánovi hlasovat při nedávných volbách?



Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Macron: Před Putinem nesmíte vypadat slabí

23. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

V předvečer návštěvy v USA francouzský prezident Emmanuel Macron poskytl interview americké televizi Fox News. V něm kromě jiného hovořil o svém vztahu k ruské politice a prezidentovi.

Z evropských zemí je v popředí zájmu ruských dezinformátorů Francie

23. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

  Největší podíl negativních zpráv ze všech evropských zemí, celkem 17 %, se v ruské televizi týká Francie. Na druhém místě se umisťuje Německo (12 %) a Británie (10 %). Evropa je představována coby rozpadající se, nebezpečné místo zaplavené protesty, terorismem a uprchlíky.

 


Anton Šechovcov: Fašisté a "antiimperialisté" zakládají "Querfront" ve Vídni

23. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

  Na aktuální vídeňský pokus znovu založit "Querfront" (historický a nověji neonacistický termín pro antidemokratické spojení ultralevice s ultrapravicí) upozorňuje expert na vazby Putinova Ruska se západní ultrapravicí Anton Šechovcov: "Fašisté a antiimperialisté se scházejí, aby z odstupu olizovali Putinovy a Asadovy krví nasáklé boty. A víte co? Už se ani nestydí nazývat se "Querfront"."

 


Přečetli jsme:

Konec dubna v zemi zvané Česko

23. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ovšem, že prezident cestuje na sjezd KSČ, kde přítomné žertovně osloví prezidentským, nám tak milým, soudruzi a soudružky, je vrcholem morální bídy, v níž jsme se ocitli. Můj národe (odolal jsem pokušení napsat:ty nádore!), je tohle opravdu tvoje volba? Není na čase vyšetřit zdravotní stav lidí, kteří nám mají vládnout a nejsou půl roku schopni pro tuto práci vyprodukovat něco, co přežije? Není to už neschopnost daná úpadkem kognitivních funkcí? Pročpak pan prezident odvolal soudní při, kde by mu nezbylo, než ukázat lékařské zprávy? Kde už je, sakra, nějaký politik, který bude umět artikulovat obavy z toho, kam nás tahle parta žene a též alternativu přijatelnou i pro ty, kteří se teď nechávají vést komunisty a členy SČSP?


Celý text: ZDE

Facebook přesunul 1,5 miliardy svých uživatelů pryč z dosahu přísného zákona EU chránícího soukromí uživatelů

19. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Facebook přesunul více než 1,5 miliardy svých uživatelů z dosahu evropského zákona o ochraně soukromí uživatelů navzdory příslibu Marka Zuckerberga, že "ducha" evropského zákona bude respektovat globálně.

Facebook pozměnil podmínky svého fungování a přesunul odpovědnost za všechny uživatele mimo USA, Kanadu a EU ze svého mezinárodního ústředí v Irsku do svých hlavních kanceláří v Kalifornii. Znamená to, že tito uživatelé budou nytní podrobeni americkému a nikoliv evropskému právu.

Facebook přesunul stamiliony svůj uživatelů do americké právní odpovědnosti krátce předtím, než vstupuje 25. května  v platnost nový evropský předpis o regulaci dat (GDPR). Podle GDPR může být Facebook pokutován částkou až do 4 procent svého globálního obratu - asi 1,6 miliard dolarů - pokud poruší nové předpisy EU.

Podle Lukasze Olejnika, odborníka na ochranu soukromých dat, jde o zásadní změnu. "Je to velká a bezprecedentní změna v oblasti ochrany osobních dat. Znamená to snížení záruk ochrany soukromí a práv uživatelů, zejména v oblasti souhlasu. Uživatelé přijdou o některá svá práva, protože americké normy jsou volnější než normy v Evropě."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Premiér Andrej Babiš slíbil navýšit rozpočet ministerstva školství o 30 miliard korun

21. 4. 2018

čas čtení 2 minuty


Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pozn. red.:
Babišova vláda nemá demokratický mandát a je v demisi. Babiš tedy nemá co slibovat.

Jménem spolků Česká středoškolská unie, Otevřeno a Studentská komora Rady vysokých škol Vám zasílám tiskovou zprávu shrnující výstupy jednání se zástupci vlády v demisi o plánovaném přesunu prostředků z kapitoly školství na financování slev na jízdném pro děti, studenty do 26 let a seniory. K samotné výzvě od přesunů upustit se vláda nijak nepostavila, premiér však slíbil na příští rok rozpočet ministerstva školství o 30 miliard.

Nenávidí dnes americké ministerstvo zahraničí ženy?

21. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

 



Letošní výroční zpráva amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě obsahuje šokující vynechávky, upozorňuje Human Rights Watch. Většinou se týkají práv žen:

- Zpráva se nezmiňuje o vážných problémech s domácím násilím v Brazílii: 4657 žen bylo v Brazílii usmrceno r. 2016
- Polsko zakázalo nouzovou antikoncepci i v případech znásilnění.
- V Bolívii zápolí ženy s četnými překážkami týkajícími se antikoncepčních prostředků, výrobků pro těhotné matky a je tam vysoká mateřská úmrtnost
- V Nepálu jsou ženy vyháněny z domovů v době menstruace. Některé z nich zemřely
- V Japonsku podle amerického ministerstva zahraničí "nedochází k žádnému porušování lidských práv". Zpráva HRW dokumentuje četná. 

USA: Demokratická strana žaluje Rusko, Wikileaks a Trumpovu předvolební kampaň za destablizaci prezidentských voleb

20. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Americká Demokratická strana tvrdí, že se činitelé Trumpovy předvolební kampaně spikli s Ruskem ve snaze poškodit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Strana žaluje nejstaršího Trumpova syna Donalda Trumpa Juniora, jeho zetě a poradce Jareda Kushnera, bývalého šéfa Trumpovy prezidentské kampaně Paula Manaforta a jeho zástupce Ricka Gatese a bývalého zahraničněpolitického poradce George Papadopoulose.

V žalobě jsou také jmenováni Julian Assange z Wikileaks a Roger Stone, dlouholetý Trumpův důvěrník, který s Assangem komunikoval. Z Rusů žaloba jmenuje Arase a Emina Agalarova, miliardáře, kteří jsou považováni za kontakty mezi Trumpovou kampaní a Moskvou v důsledku existence explozivního řetězce emailů, do něhož je zahrnut Donald Trump Jr. V těchto emailech informoval Agalarovův agent Rob Goldstone Trumpa Juniora, že Agalarovovi mají "vysoce citlivé informace z vysokých zdrojů", které chtějí předat Trumpově kampani jako součást "podpory Ruska a jeho vlády pro pana Trumpa".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pravda se stává obětí kmenové interpretace

20. 4. 2018

čas čtení 5 minut

Hodnocení informací je dnes založeno nikoliv na standardních zákonitostech pravdivosti důkazů, ale výlučně na tom, zda to odpovídá hodnotám daného kmene  a jeho cílům a zda to potvrdili vedoucí představitelé kmene.

Bývala kdysi doba, kdy jsme sice navzájem nesouhlasili ohledně řešení problémů, ale aspoň jsme souhlasili s faktem, že pacient je nemocen, píše Jonathan Freedland. Už tomu tak není. Nový a znepokojující rozměr vstoupil do naší kolektivní, a globální, konverzace.

V Americe zveřejnil své memoáry bývalý šéf FBI James Comey, kterého vyhodil z funkce Donald Trump. FBI nemívala důvěru veřejnosti, za jejího zaladatele, bigotního a brutálního J. Edgara Hoovera, měli menšiny a odboráři dobrý důvod se jí obávat  - avšak v posledních desetiletích se FBI stala důvěryhodným arbitrem amerického života, nestranickým rozhodčím, její slovo se přijímalo. Platilo to i o jejím řediteli.

Týden, kdy byla brutálně fašistickým zacházením s imigranty nenávratně poškozena pověst Británie

20. 4. 2018

čas čtení 5 minut

Během posledního půl roku publikoval postupně deník Guardian desítky jednotlivých, vysoce šokujících případů brutality britského ministerstva vnitra proti tzv. generaci Windrush, lidí, kteří byli ve čtyřicátých, padesátých a šedesátých letech pozváni, často jako malé děti, se svými rodiči, aby se přestěhovali do Británie, kteří jsou dnes většinou v důchodovém věku a kteří desítky let žili a platili daně ve Spojeném království.

Britské ministerstvo vnitra v posledních letech tyto lidi bezdůvodně věznilo, dělalo z nich bezdomovce, nechalo je vyhazovat z práce a odpíralo jim sociální či důchodové dávky a léčení v britském zdravotnictví. V důsledku drsně zpřísněné, záměrně nepřátelské strategie vůči komukoliv, kdo mohl být považován za imigranta, zejména pokud měl barevnou kůži, začalo britské ministerstvo vnitra od těchto lidí požadovat desítky nesmyslných dokumentů - úřadům nestačilo například, že tito lidé platili daně po desítky let a že podle zákona z r. 1971 měli být všichni, kdo přijeli se do té doby usadit do Británie, automaticky považováni za britské občany.

Proč Roman Joch nenávidí našeho Formana?

20. 4. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 5 minut



Kým byl Miloš Forman pro českou kulturu, tím je Roman Joch pro české pravicové zápecnictví. Jsou názory, které je potřeba říci, nebo si oponenti začnou myslet, že mlčení nebo letmé posměšky úkosem by mohly znamenat souhlas nebo potvrzení vyřčených „pseudomoralit“. A o soucit tu nejde.

Je Roman Joch český zápecník? Nepochybně je, protože i přes estetické kvality nelze srovnávat Ejzenštejna, Riefenstahlovou a Formana, každý z nich vypráví jiné příběhy jiným lidem a právě s jinou ideologií. Srovnávat komunismus, nacismus a levicový liberalismus také nejde, vidíme za levicovým liberalismem koncentráky, diktaturu, tisíce mrtvých, ponížených, ostnaté dráty? Ne, ale to by byla příliš jednoduchá odpověď.

2018 Czech and Slovak Studies Workshop

20. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


2018 Czech and Slovak Studies Workshop 
 
April 21-22, 2018
The Harriman Institute at Columbia University

PROGRAM
 
Name  Affiliation  Title of presentation  Ondřej Slačálek  Ústav politologie, FF UK 
Small Is More than Beautiful: The Moral Significance of Proportion in the Discourses of ‘The Meaning of Czech History’
 Matthew Slaboch  Princeton University
T. G. Masaryk on American Ideas and Institutions

 Kathryn Densford
   George Washington University
1918 in Southern Moravia: War’s End and State Formation in the Borderlands

 Václav Paris
   City College of New York
Survival of the Unfittest: Švejk and the Nation
 Julia Sutton-Mattocks  University of Bristol
Surgery, Psychiatry and Syphilis: Medical Scenarios in Inter-War Czech Literature and Cinema
 Martin Nedbal  University of Kansas
Eighteenth-Century Opera Seria and Nineteenth-Century Nationalism: Czech and German Approaches to Mozart’s La Clemenza di Tito in Prague, 1791-1891
 Marek Nekula  Universität Regensburg
Language Loyalty and Reality: The Languages of Bedřich Smetana in Bohemian Context
     
 Sarah Lemmen
   German Historical Institute, Washington, DC
The Czechoslovak Harbor in Hamburg: A Cold War Case Study

 Rosamund Johnston
   New York University
‘Witnessing’ Emigration on the Airwaves in 1950s Czechoslovakia

 Marty Mullins
 
 Flathead Valley Community College
Commemorating Communism? The Varying Connotations Associated with Košice, Slovakia's Central Square
 Meghan Forbes  Museum of Modern Art
Toyen, Průvodce Paříží and the Accessible Avant-Garde
 Marta Filipová  University of Birmingham
Art, Politics and War: Czechoslovakia at New York World's Fair 1939/40
 Traci O’Brien  Auburn University
Kde je domov? Prague’s Role in Lenka Reinerová’s Czech-German Life
 José Vergara  Swarthmore College
Lard, Macaroni, and the Pursuit of Happiness in Ivan Blatný’s Pomocná škola Bixley
 
 

Británie: Skandál ohledně šokujícího zacházení s britskými imigranty pokračuje

20. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Oni vás pozvou do země, žijete tam od dětství. K stáru jedete do zahraničí na dovolenou a když se vrátíte, odmítnou vás pustit do země. Na druhé straně bariéry jsou na letišti vaši příbuzní, nemůžete ani s nimi mluvit. Je vám k osmdesáti, jste nemocen a na kolečkovém křesle. Britské úřady vám zabrání vrátit se domů a pošlou vás do země, kde jste od šesti let ve svém dětství nebyl, nemáte tam žádné příbuzné ani žádnou podporu. Britskému listu Guardian přichází nyní vlna šokujících svědectví tohoto typu. Zpravodajství rozhlasu BBC se marně dotazuje politiků na otázku, jak je možné, že tento skandál byl léta neřešen, Britští politikové u moci si zřejmě mysleli, že tito penzisti z Karibiku, z Indie a odjinud, si toto šokující zacházení nechají líbit a nikomu to vadit nebude. Otevřený fašismus.


Premiérka Mayová se octla ve vážné krizi ohledně brexitu

20. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Evropská unie právě odmítla dva britské návrhy, jak vyřešit neřešitelný problém hranice mezi Irskou republikou a Severní Irskem po odchodu Británie z EU.

V současnosti mezi Severním Irskem a Irskou republikou je otevřená hranice. Pokud by však Británie odešla z EU, přestane dodržovat regulační předpisy Evropské unie pro své výrobky a zboží a mohla by zaplavit evropský trh nekvalitními, levnými šunty. Proto musí na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou vzniknout pevná celní kontrola, aby se tomu zamezilo. Jinou možností je, aby Severní Irsko zůstalo součástí jednotného evropského trhu a dál dodržovalo celní pravidla EU. To však premiérka Mayová odmítá. Třetí možností by bylo, aby v celní unii EU a v jednotném evropském trhu zůstala celá Británie, což by ovšem v podstatě anulovalo brexit, což premiérka Mayová také odmítá.

Pokud by vznikla nově pevná hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, severoirská IRA se chystá znovu zahájit terorismus proti pohraničním opatřením. Vznik pevné hranice by byl katastrofou pro severoirské pohraniční oblasti, které po odstranění hranice hospodářsky rozkvetly.

Severní Irsko hlasovalo proti brexitu.

Londýnská vláda navrhla Bruselu dvě trapná, zcela nedostatečná "technologická" "řešení" problému severoirské hranice. Ta nyní Brusel razantně odmítl.

Britská Horní sněmovna tento týden hlasovala drtivou většinou, aby celá Británie zůstala v celní unii EU. Příští týden má o téže věci hlasovat Dolní sněmovna. Stále rostoucí počet britských poslanců je znepokojen, že odchod Británie z celní unie EU a jednotného evropského trhu bude pro Británii katastrofou. Kdyby ovšem Mayová parlamentu ustoupila, vyslouží si absolutní vzbouření od euroskeptických maniaků, kteří ovládají Konzervativní stranu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 /

Po chemickém útoku v Salisbury vzrostla propaganda od falešných ruských účtů na twitteru o 4000 procent

20. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Britská vláda uvádí, že po chemickém útoku na Skripalovy v Salisbury výrazně Rusko zintenzivnilo šíření fake news na twitteru. Například jeden automatický účet, @Ian56789, posílal během 12 dnů od 7. dubna 100 komentářů denně a dosáhl 23 milionů uživatelů, než byl účet zrušen. Účet tvrdil, že k chemickému útoku v syrském městě Dúma nedošlo. Jiný twitterový účet,  @Partisangirl, dosáhl 61 milionů uživatelů svými 2300 zveřejněnými komentáři za totéž dvanáctidenní období.


OLAF zahájil vyšetřování korupce na Slovensku, o níž psal Ján Kuciak

20. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

 




Protikorupční úřad  Evropské unie uvedl ve čtvrtek, že zahájil vyšetřování údajného zneužívání fondů EU na Slovensku, které odhalil novinář Ján Kuciak, který byl nedávno zavražděn.

V článcích, které vyšly po jeho smrti, Kuciak upozorňoval na vazby mezi italskou mafií, slovenskou politikou a podvody spojenými se zemědělskými fondy Evropské unie. Mluvčí OLAFu potvrdil, že instituce zahajuje vyšetřování možného zneužívání fondů EU určených pro zemědělství na Slovensku. 

Trumpův právník stáhl žaloby proti novinářům, kteří informovali, že se v ČR setkal s ruskými agenty

20. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Michael Cohen, Trumpův právník, nyní v průšvihu, zrušil své žaloby za pomluvu proti serveru BuzzFeed a proti politické výzkumné firmě  Fusion GPS ohledně dokumentace, která tvrdila, že mezi Ruskem a Trumpovou prezidentskou kampaní došlo k spiknutí.

Toto rozhodnutí učinil poté, co FBI provedla razii v jeho domě i kanceláři a poté, co američtí prokurátoři potvrdili, že je Cohen předmětem trestního vyšetřování ohledně jeho soukromých podnikatelských aktivit a osobních peněz.

Confessio Bohemica, model 2018

20. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Vyjádření Organizace pro zákaz chemických zbraní usvědčilo ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova z čiré lži ohledně kauzy novičok ZDE (pdf). Je ovšem logické, že česká média věnují záležitosti mizivou pozornost. Nepřetržité vražedné útoky islamistických organizací al-Žumpajda a al-Vomakajda na strategický průmysl domácích zabijaček beze zbytku vysvětlují davovou psychózu, pro niž z české kotliny není vidět ani na krok - a obraz světa zde zmrtvěl v místní obdobu meziválečného mýtu o "žlutém nebezpečí".

Noví uprchlíci v Řecku budou moci volně cestovat

20. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Noví uprchlíci a migranti v Řecku budou brzy moci cestovat po zemi bez omezení na ostrovy ve východní části Egejského moře, kam přijíždějí ze sousedního Turecka. Rozhodla o tom řecká Státní rada, která zrušila rozhodnutí azylové služby z roku 2016, jež nutilo uprchlíky zůstávat v takzvaných hotspotech až do vyřízení žádosti o azyl.

Novinky zamlčely polovinu zajímavého příběhu

20. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Novinky zamlčely polovinu zajímavého příběhu v článku



Diváci, kteří přijdou se svastikou na rukávu, budou mít Taboriho představení Mein Kampf skutečně zadarmo, píše Ladislav Nedbal. Ti ostatní budou muset platit vstupné, ale budou moci si vybrat buď zůstat bez označení, nebo si připnout Davidovu hvězdu. Další chybějící informací je, že prokuratura už sdělila, že tento přístup divadla je v rámci svobody tvorby přípustný a že se tím nebudou zabývat. Podstatou záměru divadla je uměleckými prostředky poukázat na úplatnost nás občanů a na to, jak snaha o získání osobní výhody vede snadno k popření zásad. Plná informace je pro "novináře" z Novinek, ale hlavně pro nás ostatní ve všech německých médiích, třeba ve 


Po pravdě vůbec si nedovedu představit, jak to v Konstanz dopadne, ale spíš odhaduji, že bude drtivá převaha platících diváků. Nedělal bych z toho ale žádné velké závěry. Může to také znamenat jen, že určitý typ zištných jedinců do divadla nechodí a, pokud už ano, tak ne na Taboriho. Možná bych lépe odhadl, jak by takové představení dopadlo v Čechách, nebo ne?


Varoufakis: Marx a Engels v Komunistickém manifestu předpověděli dnešní predátorský kapitalismus, nepsali o slabém kapitalismu z 19. století

20. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Koncem čtyřicátých let devatenáctého století kapitalismus kolaboval, byl loklální, roztříštěný a bojácný, píše Yannis Varoufakis. Přesto v Komunistickém manifestu předpověděli Marx a Engels náš globalizovaný, financializovaný, tvrdě železný, absolutní kapitalismus. Kreaturu, která vznikla po roce 1991, přesně v době, kdy establishment prohlašovat smrt marxismu a konec historie.

I levicoví ekonomové se v sedmdesátých letech vysmívali předpovědi Komunistického manifestu, že kapitál "se usadí všude, propojí se všude". Komunistický manifest však měl nakonec pravdu. Bylo zapotřebí kolapsu Sovětského svazu a včlenění dvou miliard čínských a indických dělníků na kapitalistický pracovní trh, aby se jeho předpovědi splnily. K tomu, aby se mohl kapitál plně zglobalizovat, bylo nutné nejprve zlikvidovat režimy, které přislíbily loajalitu Komunistickému manifestu. Pěkná ironie.

Konference k 50. výročí Pražského jara

20. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Cambridge Central and Eastern European Forum a Cambridge University Czech and Slovak Society vás zvou na konferenci k 50. výročí Pražského jara 1968, která se bude konat v sobotu 28. dubna na univerzitě v Cambridgi ve Velké Británii.

Další informace zde:


Stránka podujatia na facebooku: https://www.facebook.com/events/2071123936464990/

Webstránka podujatia: http://www.cceconference.co.uk/

A stránka na eventbrite, kde sa dajú zakúpiť lístky: https://www.eventbrite.co.uk/e/cambridge-central-european-conference-prague-spring-and-its-legacies-tickets-44545836797

Můj kurdský utlačovatel

20. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Když mi bylo deset, otec jednoho dne přišel domů pozdě. Vzpomínám si, jak byl bledý. Neřekl nic o tom, proč se opozdil, až další den večer. Později nám řekl, že byl zadržen na déle jak sedm hodin muchabaratem, proslulým bezpečnostním aparátem iráckého baasistického režimu, napsal Hoshang Waziri.

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Británii ze zavraždění Rasputina

20. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová obvinila britské zvláštní služby ze zavraždění Grigorije Rasputina. Na tiskové konferenci prohlásila, že takové závěry lze udělat po přečtení knihy bývalého agenta Scotland Yardu Richarda Cullena, v níž jsou údajně obsaženy archivní dokumenty důstojníků britské zpravodajské služby.

Přečetli jsme:

Důvěřuj, ale prověřuj – ne všemu v internetu se dá věřit

20. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Co kdybych vám řekl, že hranice se Saúdskou Arábií jsou vzdáleny pouhých 30 kilometrů od Brna? Nejen žáci, ale i dospělí bohužel často věří všemu, co najdou v internetu. Informace si neověřují a nepochybují o nich. Kopírují z prvního webu, na který narazí. Přesně o tom je toto krátké cvičení vhodné nejen do hodiny informatiky.

 

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Držet vládu v demisi čtyři roky by mělo povahu ústavního puče, říká Kysela

20. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) vládne bez důvěry od 13. prosince. Od konce ledna je navíc v demisi a jednání o druhé vládě stále neskončila. Ozývají se proto hlasy, zda by v ústavě neměl být ukotvený termín, dokdy musí vláda vzniknout. Politikům se nelíbí ani některá rozhodnutí, která kabinet v demisi provádí. Podle ústavního právníka Jana Kysely jsou ale zásahy do ústavy problematické a je potřeba je dělat i s ohledem na budoucnost. Pravomoci, o které by vláda nebo prezident přišly, by jim totiž jednou mohly chybět.

 

Celý text: ZDE

Je nutné, abychom kriticky reflektovali především události, které sami můžeme ovlivnit

Neházejme kritické hlasy do jednoho pytle

19. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ačkoli je naprosto důležité nekompromisně odsoudit válečné zločiny Asadovy vlády, smutným faktem zůstává, že je to to nejpohodlnější a také jediné, co můžeme udělat. Západní země včetně České republiky na rozdíl od Rusů, Íránců a Hizballáhu totiž nemají žádné účinné páky, aby jednání damašské vlády mohly jakkoliv změnit - ledaže by systematicky bombardovaly asadovská vojska, a vytvořily tak další blízkovýchodní apokalypsu. Je ovšem symptomatické, že západní politické špičky a sdělovací prostředky se nejhlasitěji ozývají tehdy, kdy zločiny páchají naši oficiální nepřátelé, a ony to vůbec nemohou ovlivnit. 

29873

Jak dlouho je ještě udržitelné veřejné tajemství o kondici Miloše Zemana?

Miloš Zeman ještě může učinit státnické gesto

19. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Neustálé ujišťování prezidentské kanceláře a samotného prezidenta, že spekulace o jeho zdravotní stav není vážný, neustále narušují další a další spekulace, vycházející z politického prostředí, že zdravotní stav prezidenta je více než vážný. Viditelně slabý, špatně se pohybující, rychle hubnoucí a stárnoucí Miloš Zeman se téměř nevyskytuje na veřejnosti, tráví většinu času v Lánech. Na fotografiích, kdy se nepodaří ukrýt všechny symptomy těžké nemoci, je velmi patrné, v jakém zdravotním stavu prezident Zeman je. Je veřejným tajemstvím, že v zákulisí probíhá jednání uvnitř stran o tom, kdo by měl být připraven na to, že ohlásí prezidentskou kandidaturu v příštích prezidentských volbách. Andrej Babiš má údajně připraveno prohlášení, čeká se pravděpodobně už jen na první oficiální informaci. Jenže ta nepřichází. Mezi tím prezidentský úřad ovládá několik pochybných existencí, jimiž se Miloš Zeman tak neomylně obklopil...

Pro stoupence Czexitu: Něco o hrubém pokrytectví:

Nigel Farage, autor brexitu, zajistil pro své děti německé pasy, aby na rozdíl od ostatních Britů nepřišly o výhody Evropské unie

19. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Skoncujme v Británii s volným pohybem obyvatelstva!" Ne ale, přirozeně, pro mou rodinu, říká Nigel Farage, který má německou manželku.

Kteří Britové si po brexitu uchovají práva občanů Evropské unie? - Rodina Nigela Farageho, tvůrce brexitu - ANO - Vaše rodina - NE



Nigel Farage, kmotr brexitu, obstará pro své děti německé pasy, aby nebyly znevýhodněny tak, jak bude znevýhodněno 60 milionů ostatních britských občanů.



PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ
25729