Oxfam: Nejbohatších 85 lidí dnes vlastní 33 bilionů Kč

20. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská charitativní organizace Oxfam (která se velmi odlišuje od českého Člověka v tísni tím, že je naprosto nepolitická) zveřejnila v pondělí zprávu, v níž varuje, že na světě roste nerovnost v důsledku bezkrupulózního uchvacování moci bohatými elitami. Zpráva byla zveřejněna v den, kdy bylo v luxusním hotelu InterContinental v Davosu zahájeno tzv. Světové hospodářské fórum.

Oxfam ve své zprávě poukazuje na to, že nejbohatších 85 lidí na světě vlastní celkem bohatství v hodnotě 1 bilionu liber (cca 33 bilionů Kč). Je to tolik, kolik celkem vlastní 3,5 miliardy nejchudších obyvatel na této Zemi.

Mám velké pochybnosti o klišé, které se dnes vytváří o Janu Palachovi

20. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Dost dobře nerozumím, proč najednou vznikl tak obrovský zájem o Jana Palacha. Vždyť nejde ani o kulaté výročí jeho smrti. Budeme se nad jeho osudem zastavovat takto podrobně každý rok? Ano, já vím, proč to je - Češi už nerozlišují mezi realitou a tím, co vidí v televizi, žijí v seriálové realitě, a Angieszka Hollandová natočila o Palachovi seriál Hořící keř. Je podstatou televizních seriálů, že lidem podsunují fiktivní konstrukci a předstírají jim, že je to pravda. Nejinak to bude i v televizním seriálu Hollandové, jemuž jsem se, přiznám se, záměrně vyhnul. Nemám rád mytologizování a obávám se, že seriál zřejmě falešným mýtem bude, už proto, že jeho příběh napsal mladík, který v Palachově době vůbec nežil, a režisérka je Polka, tedy romantička, která kontury příběhu zjednoduší a uhladí.

Pro dubčekovské reformisty byla Palachova sebevražda katastrofou

20. 1. 2014 / Josef Nožička

čas čtení 6 minut

Kolem Jana Palacha se vrší řada okolností, k nimž se nepřihlíží. Uctívání Jana Palacha a zaklínání se jeho osobou stalo se takřka rituálem, aniž by si kdokoliv položil základní otázky. Není to jen otázka, zda víme všechno o příčinách jeho skutku, ale také, zda víme i o jeho následcích? Zda umíme Palacha navzdory všem adoracím a zkazkám zařadit do historického kontextu? Zda si dokážeme v mysli rekonstruovat společenskou situaci z počátku roku 1969? A proč nám nevadí, že namísto střízlivých historických pojednání, jež by Palachův skutek objektivně zhodnotila, jsou nám předkládány pouze srdceryvné pohádky, co si navzájem protiřečí a pouze pomáhají fixovat mýtus Jana Palacha, zneužívaný při nejrůznějších kampaních? A proč si nevšímáme, že Palach je politickou zbraní hromadného ničení?

Jan Palach: "Přičiňte se živí v boji!"

20. 1. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 15 minut

Nedávno jsme si připomínali 40. výročí sebeobětování Jana Palacha a za tři týdny tu bude 40. výročí činu Jana Zajíce, který se upálil přesně měsíc po pohřbu Jana Palacha 25.února 1969. Na události z té doby si pamatuji, jako kdyby se staly včera. Bylo mi 22 let, byl jsem radikálním studentem a členem vedení Svazu vysokoškolských studentů (SVS) Čech a Moravy. Byl jsem jedním z organizátorů velké pražské demonstrace 20. ledna 1969 za Jana Palacha (200 000 lidí) a za jeho požadavky, tak i jeho pohřbu 25. ledna. Poslední Zajícův dopis mi donesl tehdejší student teologie Olda Vít i s jeho fotkou jen pár hodin po jeho protestu.

Autor je bývalý ministr zahraničí ČR. Jeho článek původně vyšel v Britských listech 11.2. 2013.

Jsou některé myšlenky, za které stojí trpět?

20. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Já tedy nevím," řekl v diskusi o padesátých letech v Československu na jednom semináři na Glasgow University student bohemista z pražské Karlovy univerzity. "Kdybych si měl vybrat mezi postojem básníka konjunkturalisty Milana Kundery a takového Jana Zahradníčka, asi bych taky vstoupil do komunistické strany. Jaký má smysl strávit, jako Zahradníček, celou řadu let ve vězení a po propuštění zemřít?"

Původně vyšlo v BL 20. 10. 2003

Zemřít z bezradnosti

20. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

...Bitter as the cud
Of vile, incurable sores on innocent tongues,---
My friend, you would not tell with such high zest
To children ardent for some desperate glory,
The old Lie: Dulce et decorum est
Pro patria mori.

Wilfred Owen

Před mnoha lety jsem se v Brně seznámil s dívkou, jež, jak se ukázalo, pěstovala kontakty uvnitř pravicově extrémistické scény. Když jsem vyjádřil výhrady k politickým názorům jejích přátel, namítla, že jsou úplně v pořádku, protože oni chtějí přece jen "zemřít za vlast".

Jestli "vlast" či jiná záležitost za takovou oběť vůbec stojí, to zůstalo zcela mimo okruh tázání, a nikdy jsme nedospěli k formulaci Karla Krause "Je nasnadě zemřít pro vlast, ve které nelze žít".

 16975

"Vstupujeme do časů, kdy se bude říkat: 'Je to sice Čech, ale je to slušný člověk'"

20. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 76 minut

Vilém Hejl, Zásada sporu. Sixty-Eight Publishers, Toronto, 1979. ISBN 0-88781-065-9. 288 stran.

Zajímavé je, že nejlepší knihy proti komunismu neobsahují antikomunistické nadávky, ale jsou o morálce. Tak jsou dodnes daleko aktuálnější než mnohá literatura, která vychází v ČR v současnosti.

(Původně vyšlo v BL 14.10. 2002)

Po letech chátrání a potěmkiniády bude Palachův dům ve Všetatech opraven

20. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Po desítkách let chátrání poslanci PSP ČR loni schválili dotaci šest milionů korun na vykoupení a opravu domu rodiny Palachových ve Všetatech na Mělnicku, kde žil a odkud odjel vykonat svůj čin před 45 lety zemřelý Jan Palach. Uvažuje se též o zřízení muzea Jana Palacha a obnovení cukrárny, kterou v domě provozoval jeho otec. Zprávu o tom přinesl deník iDNES.cz, který k článku (téměř dva roky poté, co stav domu nafotily Britské listy přiložil i svou fotogalerii zdevastovaného domu.

Z fotografií je mimo jiné patrný unikátní styl české piety; ačkoli dům se fakticky blíží ruině (matka zemřelého dům záhy po synově smrti prodala, odstěhovala se ke staršímu synovi, v roce 1980 zemřela, a po smrti další majitelky začal dům chátrat), už v roce 1993 na něm byla odhalena pamětní deska a byly u něj pořádány pravidelné pietní akce. Na http://www.janpalach.cz/cs/default/mista-pameti/rodny pietní stránky byl pak dům nafocen z bezpečné vzdálenosti a o jeho stavu na nich nebyla uvedena ani zmínka...

USA: Posttraumatická stresová porucha jako "kulturní fenomén"

20. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Profesorka antropologie na Colorado Colledge Sarah Hautzingerová a profesorka zdravotních a behaviorálních věd a antropologie na University of Colorado v Denveru Jean Scandlynová vydaly knihu Beyond Post-Traumatic Stress: Homefront Struggles with the Wars on Terror (Za hranice posttraumatického stresu: Boje na domácí frontě válek proti teroru). Konstatují, že mezi americkými válečnými veterány se posttraumatická stresová porucha (PTSD) vyskytuje častěji než kdekoliv jinde na světě a stala se "kulturním fenoménem".

Heptyl

20. 1. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 9 minut

Jestli existuje Bůh, existuje i Hluchyně. Jestli ale Bůh neexistuje, pak Hluchyně není.

Jestli ale Hluchyně je, může být kdekoli, kde to máte rádi. Třeba v Jindřichovicích pod Smrkem... Anebo jinde.

(Jovemu)

Leden

Jsou pohádky s veselým koncem. Takové, jaké mají děti nejradši. Jsou pohádky s koncem smutným. U takových si děti často popláčou spolu s maminkami. Jsou také pohádky s koncem strašidelným. Při takových se s dětmi můžou bát i tatínkové. Úplně jiné jsou ale pohádky bez konce. Ty totiž pro děti nejsou. A jedna taková bude i tahle.

Co také přinesla devalvace české měny

20. 1. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 2 minuty

Již nejmíň od prosince minulého roku se v českých médiích vedou debaty o tom, co vlastně sledoval guvernér České národní banky Miroslav Singer, pod jehož vedením došlo ke snížení hodnoty koruny vůči euru. Někteří experti to vysvětlují tím, že ČNB si takto vylepšila bilanci v hospodaření, protože oslabená koruna podstatně zvyšuje hodnotu devizových rezerv, uložených v jejích trezorech. Neboli vysloveno z opačného konce -- a zdá se, že asi pravděpodobněji: devalvace má přispět ke snížení bankovních ztrát z uplynulých let, kdy byla koruna poměrně silným platidlem vůči cizí měně a občané toho po právu hromadně využívali k nákupům zboží, které pro ně bylo jinde výhodnější. (Záměrně nezmiňuji dovolené u moře, atp. Takový luxus je v tomto chudnoucím státě, kde už rodiny řeší, jak nasytit děti, záležitostí čím dál užší skupiny lidí.)

Předseda amerického parlamentního výboru pro výzvědné služby:

Myslíme si, že Snowdenovi pomohli Rusové, ale důkazy nemáme

20. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Republikánský poslanec Mike Rogers, předseda amerického parlamentního výboru pro výzvědné služby, se vyjádřil v televizi, že "Snowden byl zloděj, o němž si myslíme, že mu někdo pomohl", a dodal, že se vyšetřuje, zda to bylo Rusko. Prý se objevují indicie, že měl Snowden od počátku pomoc a že ukradl věci, které "nemají nic společného se soukromím". Podobně se vyjádřil republikánský poslanec Michael McCaul, předseda parlamentního výboru pro vnitřní bezpečnost: "Jsem přesvědčen, že Snowdena si pro to, co udělal, vypěstovala cizí mocnost."

Demokratická předsedkyně senátního výboru pro výzvědné služby Dianne Feinstein, energická obhájkyně špehovacích programů NSA, vyjádřila přesvědčení, že Snowden "už začal pracovat pro NSA s úmyslem odnést si co největší množství materiálu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

K problému vědeckosti společenských věd

20. 1. 2014 / Josef Šmajs

čas čtení 27 minut

Přednáška proslovená v Klubu Nového slova 16. 1. 2014 v Bratislavě

O vědeckosti přírodních věd dnešní veřejnost nepochybuje. O jejich vědeckosti však pochybují někteří aktivní vědci sami. O vědeckosti věd společenských veřejnost naopak pochybuje. Paradoxně o ní nepochybují vědci společenští. Pokusím se ukázat, že nejhlubší důvod tohoto paradoxu souvisí nejen s tradiční důvěrou v jediný ontický řád skutečnosti, ale především s predátorským duchovním paradigmatem kultury.

K ústavní gramotnosti

20. 1. 2014 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 5 minut

S nástupem Miloše Zemana do prezidentské funkce probíhá, především v politicky aktivní veřejnosti, jakýsi test gramotnosti ve čtení, ale především výkladu Ústavy ČR. Ten se nyní točí konkrétně kolem pojetí slova jmenuje, v procesu povolebního sestavování vlády.

Není žádnou nadsázkou tvrzení, že sejdou-li se k řešení nějakého problému jenom dva právníci, tak na věc vzniknou minimálně tři právní výklady. Není proto překvapením, že nad textem Ústavy, jež vznikala v časovém presu, se hromadí nejen celé kupy výkladů, ale dokonce mnohdy naprosto protichůdných.

Politik z britské strany UKIP:

Británie utrpěla přes Vánoce 2013 rekordní záplavy, protože se vláda rozhodla legalizovat sňatky homosexuálů

20. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

David Silvester, komunální radní britské euroskeptické a ultrapravicové strany UKIP (United Kingdom Independence Party), která má nyní v Anglii obrovský vliv na domácí politiku, což se projevuje zejména hysterickými útoky na občany Evropské unie ze zemí střední a východní Evropy, byl ze své funkce suspendován poté, co argumentoval v místních novinách, že Británie zažila přes Vánoce 2013 a Nový rok 2014 rekordní záplavy, protože to byl trest boží za to, že vláda legalizovala sňatky homosexuálů. Podle Silvesterova názoru jednal britský premiér David Cameron "arogantně proti evangeliím". Silvester byl suspendován poté, co odmítl žádost, aby už o svém náboženském přesvědčení neposkytoval další rozhovory médiím.

Silvester, který zastával místo komunálního radního v městě Henley-on-Thames, v médiích konstatoval, že varoval premiéra Camerona před "tresty", které budou následovat, bude-li homosexuálům povoleno, aby uzavírali sňatky. V místní rozhlasové stanici BBC Radio Berkshire řekl, že ho jeho každodenní modlitby přesvědčily, že nedávné záplavy byly právě tím trestem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ODS rezignovala na ČR a její problémy

19. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

To, co už známe z probíhajícího kongresu ODS, nám říká asi tohle: předsedou této dříve nejsilnější pravicové strany byl zvolen člověk, který je v ODS teprve chvíli. Jeho pravá ruka, první místopředseda Jan Zahradil, se vrátil do ČR, aby mohl oznámit, že bude letos znovu kandidovat do Evropského parlamentu (už je tam od roku 2004), tedy s účastí na politickém dění v ČR těžko může do budoucna počítat (už tak je skoro 10 let mimo)... objevil se tu tedy nejspíše proto, aby se zkusil připomenout české veřejnosti, která už na něj málem zapomněla. Bez ní se totiž nemůže dostat zpátky ke svému několik set tisíc korun měsíčně čítajícímu platu.

Dokáže se vůbec ODS změnit? Pochybuji.

18. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

ODS má dnes v Olomouci svůj kongres. První kongres po historickém volebním propadu, který naznačuje i možný pád této tradiční "velké" strany do trvalé bezvýznamnosti. Ve sněmovních volbách 2010 jsem ODS volil, a i když to bylo poprvé ve volbách do Sněmovny, kdy jsem takto volil, vždy jsem měl zájem o fungující pravici a levici, o fungující politickou debatu a veřejný zájem. Bez opozice a konkurence zdegenerují i ty nejlepší levicové ideály na světě. A proto jsem taky od roku 1998 tak těžce nesl, že se ODS stále znovu odmítá reformovat, stále se hlásí ke Klausovi a jeho mafiánskému kapitalismu, k odmítání západního principu občanské společnosti, transparentnosti a odpovědnosti ve prospěch volné ruky trhu bývalých vesksláků a stbáků.

Slizké zásady demokratické morálky

18. 1. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 6 minut

Demokratická morálka by nás prosté občany měla jistě zajímat. Zvláště, když nemáme na vybranou, a jinde žít nemůžeme, než v demokracii, a navíc v té údajně naší. Pochopení jejích principů nám umožní lépe přežívat v každodenním ubohém životě, který je mediálními agitátory a provokatéry vydáván za skvělý, úžasný, nejlepší a super. A dokonce i v bahně ulice je ve své špinavé oplzlosti vydávaný za důstojný, ušlechtilý a vznešený.

Obama nezrušil nejkontroverznější prvky amerického špehování veřejnosti

17. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama v pátek energicky obhajoval silně kritizovaný špehovací úřad National Security Agency. Oznámil, že provede určité reformy amerického oficiálního špehování veřejnosti, avšak nezastavil masové shromažďování a archivování amerických telefonních dat.

Obama zdůraznil, že stát by už neměl udržovat databáze záznamů o všech telefonních rozhovorech, uskutečněných v USA, protože "by se toho dalo zneužívat".

Polka porodila na toaletě provozovny britského zaměstnavatele, později byla zatčena

17. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Na Nový rok v prodejně firmy Sports Direct v Shirebrooku porodila mladá žena syna na toaletě. Po několika dnech byla zatčena kvůli "zanedbání svých povinností". Podle Gazety Wyborczej se ovšem zřejmě jednalo o zaměstnankyni v sedmém měsíci těhotenství, které se udělalo zle a žádala, aby směla odejít domů. To jí zaměstnavatel neumožnil, naopak na ni později zavolal policii.

Olomouc -- modří holubi se vracejí

17. 1. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 4 minuty

Na Slovensku čerstvě zanikla Mečiarova ĽS-HZDS, jeden z hlavních konstruktérů protiústavního dělení československé federace počátku 90. let.

Perspektivy někdejšího českého souputníka Mečiarovy "státostrany", ódéesky, nepůsobí takhle definitivně, ale valné nejsou. Strana nefunguje, změnila se v holubník. Přitom také ODS bývala pojmem, a jakým! "ODS is the best" hlásaly plakáty. "Doleva, nebo s Klausem" demagogicky křičely jiné. Takzvané modrobolševictví bylo po léta vhodnou společenskou normou, výtahem k úspěchům všeho druhu a protestovat proti počinům "Jánského vršku" znamenalo dostat a priori nálepku antidemokrata, tmáře, zpátečníka, no ano, bolševika. Dnes už, doufám, konečně netřeba rozvádět a dokazovat.

Strany, které nedokázaly vyrazit gaunery, věří, že vše se dá koupit

17. 1. 2014 / Radim Hreha

čas čtení 4 minuty

Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AVČR (CVVM) v prosincovém šetření zjišťovalo, zda dotázaní (987) důvěřují vybraným politikům. Mezi politiky zařazenými do výzkumu byli jako nejdůvěryhodnější hodnoceni : Tomio Okamura, kterému důvěřuje 47 % respondentů, Andrej Babiš a Martin Stropnický (oba shodně 45 %) a Bohuslav Sobotka (42 %). Ostatní politici zařazení do výzkumu disponují důvěrou nižší než 40 %. V návazné anketě serveru Parlamentní listy řada politiků uvedla, že popularita může být pouze

Rodina je snad stále základ státu

17. 1. 2014 / Petr Víšek

čas čtení 7 minut

(Reakce na článek Štěpána Chába a dalších)

Nová vláda předstoupí před Parlament s vládním prohlášením obsahujícím její záměry a cíle. Nejeden slavný řekl, že rodina je základ státu. A jaký je pak tedy nejvyšší zájem státu? Upevňovat, stabilizovat tento základ a zabezpečit jeho prosperitu. Není ostatně uspokojování potřeb a zájmů obyvatel obecně nejvyšším skutečným smyslem existence státu a veřejné správy? Britské listy otevřely článkem Štěpána Chába otázku rodinné politiky. Když tedy řekl "a" - je potřebné také říci "b", tedy položit v tomto směru otázky autorům programového prohlášení vlády vládního programu.

Co (ne)má vliv na výkon

17. 1. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Kabinetu Petra Nečase bylo právem vytýkáno, že se vůbec nesnažil o diskusi s veřejností. Když se rozhodl něco protlačit, odvolal se na "silný" mandát od voličů, který byl však rok od roku slabší a slabší. Poslanci táhnoucí v Nečasově trojkoalici za jeden provaz připomínali pověstných deset černoušků. Jen v rétorice expremiéra Nečase nebylo jaksi znát, že místo 118 hlasů jich má méně a méně, až (ne)stabilita vlády balancovala na hraně nejkřehčí možné většiny.

Vada svobody slova

17. 1. 2014 / Štěpán Cháb

čas čtení 2 minuty

Za bolševika jsme žehrali (ne všichni, samozřejmě) na skutečnost, že nemáme svobodu slova. Chtěli jsme se vyklonit z okna a zakřičet (opět nikoliv všichni), že Husák je vůl a že bolševismus smrdí po prasatech a že už se nám v tom nechce žít. Listopadová hurá akce roku 1989 nám svobodu slova dala, zaplať Bůh za to. Mohli jsme začít blábolit i naprosté nesmysly, pokud jsme jimi protizákonně neubližovali jiným. Čehož jsme se i radostně ujali. Po 25 letech lze vysledovat nesmírnou vadu svobody slova. Neschopnost přestat mluvit a začít jednat. Tuto vadu zbytněl příchod internetu do rozměrů takřka nedozírných.

Touha po titulu

17. 1. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Nedávno mi přišel kraťoučký mail od jistého občana. Bylo v něm jen několik slov a podpis. Ten byl zato ozdoben jedním titulem před jménem a dvěma za jménem. Škoda jen, že jsou u nás zrušeny tituly šlechtické. Jak krásně by se v popředí vyjímal ještě nějaký rytíř či baron.

Heidegger: Cesta ke Kierkegaardovi, nebo útěk z břečky dějin?

17. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych učinit krátkou poznámku k článku Karla Dolejšího o Heideggerově vztahu k nacismu. Já osobně Heideggera velmi obdivuji za jeho odmítnutí metafyziky a vytvoření svébytné filozofie, která umožňuje chápat člověka zároveň pragmaticky (tak interpretuje Heideggera např. A. Kenny ve své nejnovější A New History of Western Philosophy) a zároveň existencialisticky. Heideggera za jeho odmítnutí konceptu pravdy jako reprezentace skutečnosti vysoce oceňuje i Richard Rorty, ale jedním dechem dodává, že Heideggerovo myšlení je nepřátelské západní liberální demokracii.

Těžko lze být trochu těhotný

17. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

K článku Borise Cveka, který usiluje o jakési vyvážení plusů a mínusů odkazu Martina Heideggera a o jeho částečné přijetí, přičiním několik poznámek.

Předně, neaspiroval jsem na zevrubné hodnocení díla tohoto filosofa, pouze jsem poukázal na problematické stránky, které jsou jeho příznivci soustavně buď bagatelizovány, nebo vykládány jako cosi čistě vnějšího, jakýsi náhodný produkt myslitelem naprosto nezaviněných politických okolností.

Česká diplomacie se v podkuřování Izraeli překonává

17. 1. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Bývalý ředitel organizace Člověk v tísni a nynější český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar minulý týden navštívil univerzitu nacházející se v ilegální izraelské osadě Ariel na Západním břehu Jordánu. Univerzita leží hluboko na území, jež je Izraelem protiprávně okupováno a jež Palestinci ve shodě s mezinárodním konsenzem týkajícím se blízkovýchodního mírového uspořádání považují za základ svého budoucího státu.

ANGLIE:

V Londýně soudili drastický případ sexuálního násilí na dětech, páchaného přistěhovalci, mezi nimi i Čechy

16. 1. 2014

čas čtení 5 minut



Diskusi o imigrantské problematice poněkud zdramatizoval případ v jihoanglickém anglickém katedrálním městě Peterborough. U londýnského soudu v Old Bailey byl ve středu odsouzen gang mužů a mladíků, kteří drasticky násilným způsobem sexuálně zneužívali nezletilé dívky. Většina britských médií neuvedla etnicitu pachatelů ani obětí, avšak Channel Four News ve své rozsáhlé reportáži k této otřesné záležitosti v rámci diskuse o přistěhovalectví jejich etnicitu citoval, i když, jak zdůraznila jak britská policie, tak interviewovaná předsedkyně místního komunálního úřadu, etnická příslušnost v případě nehrála roli. Nicméně hlavním šéfem gangu byl třiatřicetiletý Kurd Hassan Abdullah.

Shledáni vinnými byli dále osmnáctiletý český Rom Zdeno Mirga a tři další romští teenageři z České republiky a ze Slovenska, jejichž jména musejí z právních důvodů zůstat utajena. Obětí drsného sexuálního násilí bylo pět dívek ve věku od 12 do 14 let. Tři oběti byly české Romky, dvě další oběti byly Britky. Terčem nejextremnějšího sexuálního násilí se stala dvanáctiletá dívka s mentální problémy, která má duševní schopnosti šestiletého dítěte. Policie vyšetřuje celou řadu dalších obdobných případů, kdy jsou podezřelými osobami členové mezinárodních gangů, nikoliv jen Češi či Slováci, skutečnost, že v tomto případě byli čtyři obžalovaní z České republiky a ze Slovenska a v místě byli známi pod českým názvem "Malý gang", je víceméně náhodná. V městě Peterborough žijí dnes přistěhovalci až ze 100 zemí světa.

Jak můžete zhlédnout v přiloženém zpravodajském klipu z Channel Four News, britská televize interviewovala k věci i místního policistu, českého Roma Petra Toráka z Cambridgeské policie, který konstatoval, že místní romská komunita je případem šokována, nebo v romské komunitě jsou ženy nesmírně ctěny, mají matriarchální postavení.

Problémový typ

16. 1. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 3 minuty

Tramvaj se opět rozjela a noví cestující uspěchaně dosedli na volná místa. Také k Evě přistoupil postarší pasažér:

"Je tady volno, slečno?"

"Paní," zasmála se Eva. Polichoceně ovšem.

"Ale je tady volno, viďte?"¨

"Je. Já stejně za chvíli vystupuju." Dělal na ni skvělý dojem. Sice už dobře padesátník, ale navoněný, uhlazený, způsobný, příjemno dívat se na něho.

On z ní asi neměl jiný pocit. "Kampak jste se vydala?" zeptal se po plzeňsku.

"Na pracák."

Černobíle po česku

16. 1. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 2 minuty

Mnohokrát jsem politiku Miloše Zemana kritizoval, ovšem když nadešlo druhé kolo prezidentských voleb, jeho vítězství jsem považoval za společensky vhodnější, než kdyby triumfoval Karel Schwarzenberg. Mimo jiné proto, neboť bylo zjevné, že s jeho usazením na Pražském hradu by prohnilý, neschopný a skomírající kabinet Petra Nečase získal pádnou podporu shůry. Dirigovanou navíc z Ministerstva financí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38602