Další šílená televizní debata "kandidátů" na britského premiéra

19. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut


Mohli bychom prosím zajistit, aby tato úterní televizní diskuse nikdy nebyla promítnuta nikomu v zahraničí, nikdy? Prosím, uzamkněte tu nahrávku to skříně. Nechme si to jen pro sebe. Trapná rodiná tajemství a tak:



Theresa Mayová: "Tak vy sráčí jste si mysleli, že je to lehké, co?"


V televizi BBC se v úterý večer ve 20 hodin konala další děsivá debata pěti "kandidátů" na nového britského premiéra. Úroveň byla otřesná. BBC vybrala relativně inteligentní otázky, které z obrazovky v různých britských městech pěti "kandidátům" dávali různí občané. Moderátorka Emily Maitlis byla však slabá a muži padesátníci ji lehce ignorovali a překřičeli, po část pořadu se volně hádali mezi sebou. Debaty se tentokrát poprvé účastnil i favorit konzervativních poslanců a důchodcovských členů Konzervativní strany, lhář, podvodník a hlupák Boris Johnson, avšak neřekl nic podstatného kromě prázdných blábolů. Jediným realističtějším účastníkem debaty byl Rory Stewart, který se během zmatené diskuse snažil odlišovat od ostatních čtyř podvodníků a snažil se - pokud ho bylo slyšet - marně formulovat věcnější otázky. Nikdo ho neposlouchal.

Čtyři kandidáti celou dobu říkali jen "Já, já. já." Neměli žádné řešení pro brexit a jen blábolili. Přesně to shrnula jedna dáma na twitteru:


Bylo to jako jít na schůzku s pěti blbými, nudnými chlapy, kteří se vás snaží dostat do postele. "Tak já už asi pojedu autobusem domů," jim řeknete. "Já mám rád autobusy," reaguje první, a pak všichni: "Jezdil jsem hodně autobusem, když jsem byl mladší." "Autobusy jsou má priorita." "Mluvím jako autobus." "Já jsem autobus."



Vyjádření dvou profesionálních televizních novinářů:

Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News: Myslím, že všechny tábory se bojí něčeho, o co nejde. Rizikem nejsou chyby, ani to, že bude odhaleno, že kandidáti mají pitomé politické návrhy. Jde o to, že lidi začínají vidět, co jsou tito kandidáti zač, a uvědomují si, že naprosto nestačí zvládnout obří úkol, který je před nimi. Je zapotřebí je zkoumat prostřednictvím daleko víc hloubkových interviewů.

Nick Robinson, BBC News: Co jsme se dověděli z dnešní debaty: 1. Existuje důvod, proč se Johnson vyhýbá interviewům. Vypadá zranitelný, kdykoliv se ho kdokoliv na něco zeptá. 2. Hunt, Gove a Javid se bojí Stewarta, tak se všichni tři rozhodli na něj útočit. 3. Jestliže jste si mysleli, že nový šéf Konzervativní strany bude znamenat konec hašteření...



Reakce na Twitteru byla sžíravá (tyto reakce nejsou vybrány od odpůrců brexitu, ale podle neutrálního tagu zmíněné televizní diskuse):

Jak to skončilo? V půlce jsem televizi vyhodil z okna.


"Pozor na tyto lidi, ty vtipálky, ty podvodníky a ty klauny. Budou se smát celou cestu a přitom nás dostanou do pekla."


Rory Stewart na konci televizní diskuse:


Závěr: JSME ZTRACENI!



Schválně, jestli tihle si s tím poradí líp než ten poslední soubor komediantů:


"Rory Stewart reaguje jako celá země, kdykoliv začne mluvit Boris Johnson":

Toto je moderátorka pořadu snažící se přimět Johnsona k nějaké odpovědi:


Theresa Mayová: "Tak vy sráčí jste si mysleli, že je to lehké, co?"


Patnáctiletá Erin z Glasgow položila "kandidátům" otázku ohledně toho, co hodlají dělat proti globálnímu oteplování. Blábolili. Reagovala: Upřímně řečeno, nikdo z vás na mě neudělal dojem". Veřejnost začala na Twitteru skandovat "Chceme Erin za premiérku!"


Reakce na úterní debatu "kandidátů na nového britského premiéra z Bruselu":



John Crace v politickém skeči v deníku Guardian: V polovině pořadu začala většina diváků přepínat na jiný kanál na reprízu Černobylu, aby se rozptýlili... ZDE

Jeden čtenář deníku Guardian napsal pod další sžíravě ironický komentář Johna Crace:

Ten pořad byly neuvěřitelné, oslepujícím způsobem nudné sračky. Prosím, realizujme už teď jen korunovaci krále Borise Johnsona Prvního, ano?

Rozhodl jsem se, že už tyhle sračky dál sledovat nemůžu. Polovina těchhle lidí pořád blábolí jen nesmysly. Podobně jako pořád vidíme, jak Johnson a Gove chodí před kamerami běhat, ale nikdy u nich nevznikne tělo sportovce jako u pravidelných běžců, Johnson prostě selže. Problémem je, že to nemá napsáno ve hvězdách, ale bude to napsáno ve všech našich hvězdách v důsledku tvrdého brexitu.

Já si zase pustím televizi, až Johnson rozpustí parlament, což udělá, až Sturgeonová vyhlásí nezávislé Skotsko, až dojde k sjednocení Irska a až tvrdý brexit opravdu postihne ekonomiku. Je mi jasné, že Theresa Mayová byla první dějství, teď probíhá velmi krátké druhé dějství a už brzo začne třetí dějství. Pokud chcete vědět, zda je tahle hra tragédie, komedie, fraška nebo prosté drama, pak je odpovědí, že je to všechny tyto věci, protože se nemůže rozhodnout, co vlastně je. Bude to ale špatná historická hra, pokud po tvrdém brexitu a Johnsonově vládě zbude ještě nějaký inkoust či energie.

Jiný čtenář: Všichni zpívali Já, Já, Já. Ale nemyslím, že by Joan Armatrading byla s jejich podáním zrovna spokojena.

0
Vytisknout
8855

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2019