Chášakdžího vražda: Trump se postavil na podporu vražedného saúdského prince

21. 11. 2018

čas čtení 1 minuta


Donald Trump publikoval neuvěřitelné prohlášení podpory pro Saúdskou Arábii a zopakoval saúdské tvrzení, že zavražděný novinář byl "nepřítelem státu"


Donald Trump vyjádřil svou neutuchající podporu pro Saúdskou Arábii a tvrdil, že "neexistuje nic definitivního", co by prokázalo, že saúdský korunní princ Mohammned bin Salman má cokoliv společného s vraždou Džamala Chášakdžího.



V neuvěřitelném prohlášení, zveřejněném v úterý, cituje Trump saúdské činitele, kteří Chášakdžího charakterizovali jako "nepřítele státu".

Trumpovo prohlášení je v příkrém rozporu s postojem CIA, která dospěla k názoru, že vraždu Chášakdžího nařídil princ Mohammed, a s postojem amerického Senátu, který uvažuje o zavedení zákona, podporovaného jak Republikány, tak Demokraty, který by suspendoval vývoz amerických zbraní do Saúdské Arábie a zavedl další trestná opatření.

Trump tvrdil reportérům v Bílém domě, že CIA "nedospěla ohledně této vraždy k žádnému názoru". Trumpovo tvrzení je v rozporu s četnými zprávami, že CIA dospěla k názoru, že Mohammed vraždu Chášakdžího nařídil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7846

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2018