Craig Murray: Další pochybnosti o případu Skripal

5. 4. 2018

čas čtení 5 minut

Craig Murray, bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu, který už před třemi týdny předpověděl, že britská vláda nebude schopna určit, že novičok použitý při atentátu v Salisbury pochází z Ruska, situaci dále na svém blogu analyzuje:




Aktualizace: Právě jsem vyslechl nahrávku údajného telefonního rozhovoru   mezi Julií Skripalovou v nemocnici v Salisbury a její sestřenicí Viktorií, což dále prohlubuje záhadu. Mé znepokojení se týká chvíle asi kolem 30. sekundy, kde Viktoria říká Julii, že žádá o britské vízum k návštěvě Julie.

Julia odpovídá: "Nikdo ti vízum nedá." Viktoria potom říká Julii, že jestliže se jí zeptají, zda chce, aby Viktoria přijela, že má říct, že ano. Julia odpovídá, že "toto se v této situaci nestane", tedy že jí Britové nedovolí setkat se s Viktorií. Tahle klíčová reakce chybí ve všech transkriptech tohoto rozhovoru, které jsem viděl.

Co způsobilo, že Julia má pocit, že jí britská vláda zabrání setkat se se svou sestřenicí? A proč si Julia myslí, že její sestřenici nedá britská vláda vstupní vízum v této extremní rodinné situaci?

 
 

Prostou pravdou je, že  Rusko není jediným státem, který mohl vyrobit novičok, mohly jej vyrobit desítky států. Mohly jej také vyrobit nestátní osoby.

Gary Aitkenhed, prodejce firmy Motorola, který je z nevysvětlitelných důvodů od letošního ledna ředitelem vojenské chemické laboratoře v Porton Down, uvedl v rozhovoru, že "pravděpodobně" mohl novičok vyrobit jen nějaký stát. To "pravděpodobně" je přiznáním, že jej mohl vyrobit i nestátní činitel. David Collum, profesor organické chemice na Cornell University, který je zjevně daleko kvalifikovanější než prodejce firmy Motorola, napsal na Twitteru, že by novičok dokázali vytvořit i jeho studenti. Píše:

"Zajímalo by mě, kde jsou všichni organičtí chemici? Kdyby se jich někdo zeptal, potvrdili by jednoduchost této výroby i absurditu všech těch tvrzení."

Klíčové je samozřejmě, "kdyby se jich někdo zeptal". Státní a korporátní média se prostě žádných chemiků na nic nezeptala. Investigativní novinářská práce se nekoná.

Zdá se, že jediným důkazem pro britskou vládu, že atentát proti Skripalovým spáchal ruský stát, je to, že jedovatá látka měla být údajně rozmazána na kliku dveří u Skripalova domu a že Británie má výtisk tajného manuálu pro výcvik atentátníků, v němž se vysvětluje, jak se dávají jedovaté látky na kliku, a vzhledem k tomu, že jedovatá látka byla nalezena na klice Skripalova domu, to je důkazem, že to spáchal ruský stát.

Vznikají dvě otázky: Jak důvěryhodné je tvrzení, že britská vláda má tajný ruský manuál jak používat novičoku, a je uvěřitelné, že Skripalovi byli otráveni prostřednictvím kliky u jejich dveří?

Je známo, že jedovatá látka je odstranitelná vodou. Jestliže byl novičok umístěn na kliku u dveří, jak to, že jej nesmyl déšť? Ten ten v Salisbury silně pršelo.

Může někdo vysvětlit, že při odchodu z domu oba odcházející vzali za vnější kliku u dveří? A jestliže ne, že se jen otrávili vzájemným dotekem, jak to, že se neotrávil lékař, který jako první Skripalovy ošetřoval a dostal se s nimi do těsného tělesného kontaktu, včetně tělesných tekutin?

Dalším problémem je, že novičok působí rychle. Pokud byl na klice u dveří, trvalo tři hodiny po kontaktu s novičokem, než byli Skripalovi nalezeni zkolabovaní na lavičce v parku. To je nemožné. Nervové jedy vojenského použití byly vyvinuty jako zbraně pro bojiště. Jejich smrtící efekt je okamžitý. Není odložen po dobu tří hodin. Pokud byl novičok na klice u dveří, příznaky otravy by vznikly dřív, než došli Skripalovi k svému autu.

Druhou pozoruhodně šťastnou souhrou okolností je skutečnost, že novičok byl na klice u dveří a že britská vláda má tajný ruský manuál, v němž se píše, že novičok se dává na kliku u dveří. Je to nepravděpodobné. Otázkou také je, odkud je tento údajný manuál a z které doby. FBS je dnes hodně neprostupná organizace a MI6 nemá do ní přístup.

A publikuje FBS své techniky pro atentáty v příručkách? Jako diplomat jsem se podrobil řadě tajných kurzů organizovaných MI6. Žádné z nich nevyšly v žádném manuálu. Tyhle věci se nepíší a nepublikují.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
10479

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2018