Britská vláda "ví, kde byl v Rusku vyroben novičok pro útok v Salisbury"

5. 4. 2018

čas čtení 1 minuta


Ve čtvrtek vyšlo najevo, že se britské výzvědné služby domnívají, že vědí, kde je přesně tajná ruská laboratoř, která vyrobila jedovatou chemickou látku použitou při útoku proti Skripalovým v Salisbury.

Ministři a činitelé výzvědných služeb byli údajně schopni identifikovat zdroj novičoku za použití vědecké analýzy a výzvědných informací už 4. března.

 

Ben Wallace, konzervativní ministr pro bezpečnost, obhajoval v britském rozhlase skutečnost že šéf Labouristické strany nedostal důvěrné výzvědné informace, které vedou britskou vládu k přesvědčení, že chemický útok na Skripalovy provedlo Rusko. Okruh lidí s přístupem k těmto informací byl záměrně z bezpečnostních důvodů omezen. Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn nedostává od Theresy Mayové tak podrobné výzvědné informace, jaké poskytoval David Cameron ohledně Sýrie v roce 2013 tehdejšímu šéfovi Labouristické strany Edu Milibandovi. Spojenci Británie souhlasí, že původcem útoku byl ruský stát, na základě informací, které jim Británie poskytla.

Wallace trval na tom, že je "mimo rozumnou pochybnost", že chemický útok proti Skripalům spáchal ruský stát, přestože britští vojenští chemici nedokáží určit původ chemické látky použité v Salisbury.

Podrobnosti v angličtině ZDE   


0
Vytisknout
9899

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2018